• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

HIV/AIDS: Riasztóan terjed a járvány Európában

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Magyarországon jobb a helyzet, de nálunk is mérsékelt, évi 8-10 százalékos emelkedés lehet.

Európa északi és keleti felében drámaian emelkedett az elmúlt évben a HIV-fertőzöttek száma. Magyarország azonban továbbra is jó helyzetben van, nálunk még mindig kevesen érintettek. Nagyobb baj, hogy – hasonlóan Európa legtöbb országához – itthon is már csak az AIDS stádiumában fedezik fel a fertőzést - olvasható a magyaridok.hu weboldalon.

Riasztó ütemben terjed a HIV-járvány Európában, ahol soha nem regisztráltak még olyan sok új megbetegedést, mint tavaly: több mint 160 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet európai régiója az egyetlen olyan térség, ahol emelkedik az új HIV-fertőzések száma.

A helyzet főleg a régió keleti és északi felében ad okot aggodalomra, itt jegyezték fel ugyanis az új esetek csaknem 80 százalékát – adta hírül az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája. A közlemény idézi Jakab Zsuzsannát, az utóbbi szervezet igazgatóját, aki arra figyelmeztet: ha ez a tendencia továbbra is fennáll, akkor nem fogjuk elérni a WHO azon célkitűzését, hogy 2030-ra felszámolják a világon a HIV-járványt.

A HIV-fertőzések számának emelkedése mellett az ECDC aggasztónak tartja azt is, hogy az esetek több mint felét a fertőzés késői stádiumában diagnosztizálják. A megfertőződéstől ma átlagosan három év telik el a HIV diagnózisáig, ami túl hosszú idő. Nemcsak azért, mert hosszabb távon kedvezőtlenebb prognózist eredményez az érintettek számára, hiszen valószínűbb az AIDS-betegség kifejlődése, de azért is, mert jelentősen növeli a fertőzés továbbadásának kockázatát – hangsúlyozta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója. A 2016-os HIV-/AIDS-adatok azt mutatják, hogy ezen a téren az ötven éven felüliek körében van igazán gond: 65 százalékuk későn tudja meg, hogy fertőzött.

Vytenis Andriukaitis európai egészségügyi biztos ezért a korai diagnózis, ennek érdekében pedig az anonim HIV-tesztek minél könnyebb elérhetőségére hívta fel a figyelmet, különösen a kockázati csoportok számára.

Magyarországon szerencsére jobb a helyzet, bár a Szent László Kórház főorvosa nálunk is mérsékelt, 8-10 százalékos éves emelkedésről beszél. Hazánkban az adatok gyűjtésének kezdete, 1985 óta összesen 3344 HIV-esetet és 892 AIDS-beteget vettek nyilvántartásba. Szlávik János szerint itthon is jellemző, hogy a fertőzöttek mintegy 25 százalékát már későn, akár végstádiumú AIDS-esként ismerik csak fel.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink