• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Holnap van a Sürgősségi Orvostan Európai Napja

Hírek 2021.05.26 Forrás: MTI-OS
Holnap van a Sürgősségi Orvostan Európai Napja

Aki a sürgősségi ellátás során helytáll, az váratlan helyzetekben tudja bizonyítani képességeit és rátermettségét.

Az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság (EUSEM) május 27-ét nyilvánította a Sürgősségi Orvostan Európai Napjává, mert 1994-ben ezen a napon alakult meg a sürgősségi szakmát összefogó nemzetközi szervezet - áll a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság szerdai közleményében.

Mint a Társaság elnöke, dr. Bognár Zsolt által jegyzett dokumentumban írják: A "sürgősségi" kifejezés esetén még mindig sokan gondolják azt, hogy soron kívüli, azonnali vizsgálati lehetőséget kaphatnak. Pedig a sürgősségi centrumok az életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő eseteket hivatottak ellátni. A diagnózis felállítására pillanataik vannak, a súlyos állapotú betegeik életéért küzdenek a nap 24 órájában, szervezetten, csapatmunkában.

A világjárvány másfél éve azonban átrendezte az "első vonalban" dolgozók munkáját, életét, így a kijelölt járványkórházak mellett a sürgősségi ellátást is példátlan kihívások elé állította. Nem csak a fertőzések miatti védekezésben vagy a fertőző betegek elkülönítésében okozta ez a legnagyobb nehézséget, hanem abban is, hogy sokan annyira féltek a járványtól, hogy egyáltalán nem vagy csak későn fordultak orvoshoz. A tüneteiket, betegségüket otthon maguk próbálták kezelni, emiatt gyakran az utolsó pillanatban kerültek be a sürgősségi ellátórendszerbe. Érezhetően nőtt a beérkező betegek prioritási szintje, vagyis a betegek állapotának súlyossága és a lehetséges állapotromlás kockázata magasabb volt, mint a járványhelyzetet megelőzően.

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság megköszöni a sürgősségi ellátórendszer "hadszínterein" szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók példaértékű munkáját, mely kulcsfontosságú szerepet játszott a koronavírus-fertőzés elleni hazai védekezésben és gyógyításban. Felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a sürgősségi ellátórendszerre és ezen belül is az itt dolgozó kollégák kiemelkedő tudására, áldozatos és kitartó munkájára. Aki a sürgősségi ellátás során helytáll, az váratlan helyzetekben tudja bizonyítani képességeit és rátermettségét.

A Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert 2019. január 1-jétől vezették be a sürgősségi ellátásban. A rendszer biztosítja, hogy minden beteget állapotának súlyossága szerint soroljanak be, tehát a súlyos, esetleg kritikus állapotú páciensek a lehető leghamarabb részesüljenek ellátásban. A rendszer jó működéséhez azonban a lakosság háttérismerete és együttműködése is szükséges, vagyis, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, milyen tünetek észlelése esetén kell a háziorvosi ügyelethez, vagy a sürgősségi osztályhoz fordulniuk, esetleg mentőt hívniuk - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink