• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Idén kétszer annyi pénz drogmegelőzésére

Hírek Forrás: MTI

A megelőzés fontos, de az is, hogy felhívják a figyelmet arra, a függővé válók számára van esély a szabadulásra.

Idén több mint duplájára növelik a kábítószerezés megelőzésére fordítható költségvetési forrásokat - jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a kábítószer-ellenes világnapon tartott díjátadó ünnepségen.

Czibere Károly az ünnepségen többek között arról beszélt, hogy a megelőzés nagyon fontos, de legalább ilyen fontos az is, hogy felhívják a figyelmet arra, a függővé válók számára van "esély a szabadulásra".

Az államtitkár szólt arról is, a legújabb jelentések szerint a középiskolások körében 30 százalékkal csökkent a szerhasználat, ami kézzelfogható eredmény, de megemlítette a gyorsan terjedő új pszichoaktív szereket is. Ennek a helyzetnek a megértésére és kezelésére átfogó vizsgálatot kell indítani, ki kell dolgozni a megfelelő stratégiát az eredményes beavatkozásra, különben "nemzedékek fognak a semmibe hullani" - fogalmazott.

A kábítószer-probléma kezelésére idén 351,5 millió forint fordítható, de a kormány további 390 millió forintot biztosít a nemzeti drogellenes stratégia ez év végéig szóló szakpolitikai programjára vonatkozó kormányhatározat megvalósítására - mondta az államtitkár.

Czibere Károly az ünnepségen a szenvedélybetegségek ellen fellépő embereknek és szervezeteknek odaítélhető Elige Vitam (Válaszd az életet) díjakat, valamint miniszteri elismerő okleveleket adott át. Kitüntetést vehetett át Bereczki Sándorné szociális munkás, Fekete Zsuzsa újságíró, Kassai-Farkas Ákos addiktológus és Miletics Marcell, a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront-részlegének vezetője.

Miniszteri elismerő oklevelet kapott tíz szakember, valamint a Forrás Lelki Segítők Egyesülete, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ közössége, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet XXIII. kerületi addiktológiai központjának közössége és a Szegletkő Gyermekotthon szakmai közössége.

Az ENSZ-közgyűlés határozata alapján 1988 óta június 26. a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a droghasználat veszélyeire és a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Magyarországon 1997 óta tartják meg hivatalosan a kábítószer-ellenes világnapot.

A drogellenes világnap alkalmából egyébként koncert és családi nap is lesz a Városmajorban. Élj tisztán! címmel várják a közönséget vasárnap a Szabadtéri Színpadnál. A koncerten Snétberger Ferenc, Szirtes Edina Mókus, Szőke Nikoletta, Boggie, az InFusion Trio, a WindSingers és a Kállay-Saunders Band is fellép. A kezdeményezés célja felhívni a figyelmet a társadalmi összefogásra és a felelős gondolkodásra. A rendezvény üzenete az, hogy inkább zene-, színház- és kultúrafüggők legyünk, éljünk tisztán.

Legolvasottabb cikkeink