• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Mikroműanyagok okozta károk a környezetünkben

Hírek 2018.06.02 Forrás: Weborvos
Mikroműanyagok okozta károk a környezetünkben

Az MTA népszerű rendezvényén bemutatták, milyen gondokat okoz a műanyaghulladék a környezetvédelemben.

Egy vizsgálólaboratórium is az utcára vitte a tudományt június elsején, az MTA június nagyszabású, „street science” programján, ahol neves szervezetek és kutatóközpontok a víz életünkben betöltött szerepére hívták fel a figyelmet interaktív ismeretterjesztő foglalkozások keretében. A Parányi Plasztiktalány projekt során megmérik a Duna és mellékfolyói mikroműanyag-tartalmát – tudósított a Laboratorium.hu.

A műanyaghulladékok okozta környezetvédelmi problémák világszerte ismertek, az aprózódásuk nyomán azonban egy mindezidáig alig vizsgált, nem szabályozott, globális veszély jelent meg: a mikroműanyagok. Az élelmiszerláncba bekerült és egészségügyi kockázatot is magában hordozó anyagok vizsgálata lehet az első, a kérdés kezeléséhez vezető legfontosabb lépés – mondta el az Magyar Tudományos Akadémia Víz napja elnevezésű programján Bordós Gábor, a környezetvédelmi vizsgálatokkal is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumprojektmenedzsere Mikroműanyagok: új veszélyek című előadásában.

 

 

A zsúfolásig telt előadóban a szakember elmondta, hogy munkatársaival az elmúlt években kidolgoztak egy olyan módszert, amelynek segítségével az eddig globálisan alkalmazott 300 mikrométeres határ helyett már 15 µm-ig lehet azonosítani a mikroműanyagokat. 

A laboratórium a Tiszán már két alkalommal is végzett méréseket, és ennek eredményei sajnos igazolták az aggodalmakat: a második legnagyobb magyar folyóban megjelentek a mikroműanyagok.

A nemrég elindult Parányi Plasztiktalány elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a Tisza után ezúttal a Duna és néhány mellékfolyója mikroműanyag-koncentrációját is megmérjék. Bordós Gábor elmondta, hogy az eredményeket folyamatosan publikálják a mikromuanyag.hu honlapon, ahol a labor szakemberei egyedülálló tudásbázist is létrehoztak. 

Az MTA nagyszabású rendezvényén a laboratórium munkatársai bemutatták, hogyan viselkednek a vízben a különböző sűrűségű mikroműanyagok, a felületükön megtapadó buborékok arra figyelmeztettek, hogyan kötődhetnek a parányi plasztikokra a különböző szennyező anyagok is: poliaromás szénhidrogének (PAH-ok) vagy gyógyszermaradványok például. Feltételezések szerint éppen ez lehet a mikroműanyagok legnagyobb kockázata: a káros vegyületeket ugyanis koncentrált formában juttatják az élő szervezetekbe.

A kutatók egységes sztenderdek és a megfelelő törvényi szabályozás kialakítását szorgalmazzák, ehhez jelentheti az első lépést a Parányi Plasztiktalány, amelyet a PET Kupa és a Csodák Palotája mellett partnerként olyan fontos szervezetek is támogatnak, mint a Magyar Víziközmű Szövetség (MAVÍZ), illetve az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Legolvasottabb cikkeink