• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Teljes körű megújulás a veszprémi kórházban

Lapszemle 2018.06.02 Forrás: magyaridok.hu
Teljes körű megújulás a veszprémi kórházban

Nem igaz, hogy az ágazati béremelések miatt eladósodtak az egészségügyi intézmények.

A vidéki egészségügyi intézmények jelentős fejlesztéseket tudhatnak maguk mögött, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház is több mint tízmilliárd forintban részesült. Többek között vadonatúj onkológiai centrum épült, felújították az intenzív osztályt, és bababarát szülészetet is létrehoztak az összegből – mondta el lapunknak Dávid Gyula főigazgató. Az intézmény büszke arra is, hogy több műtét vonatkozásában megszűnt a várólista, az ortopédián pedig közel a negyedére csökkent a várakozási idő - írja a magyaridok.hu.

Bár jelenleg az egészségügyi fejlesztések jelentős része a fővárosra koncentrálódik az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően, az elmúlt években a vidéki kórházak is megújultak, többek között az 500 milliárd forintos uniós forrás jóvoltából. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház több mint 10 milliárd forint fejlesztési forrásban részesült. Dávid Gyula, az intézmény főigazgatója elmondta, ebből az összegből 4,7 milliárd forintot a teljesen új, regionális onkológiai centrumra fordítottak, amellyel az onkológiai ellátások teljes spektrumát tudják biztosítani.

– Közel 5 milliárd forintot nyertünk struktúrafejlesztési pályázattal, ebből teljesen felújítottuk a központi műtőt és sterilizálót, valamint jelentős fejlesztés történt a radiológiában, többek között új MR-készüléket vett az intézmény. Felújítottunk két belgyógyászati, a gyermek- és felnőtt-intenzívosztályt, valamint a neurológiát a stroke-részleggel együtt – sorolta a fejlesztéseket Dávid Gyula.

Ezek mellett a struktúrapályázatból baba-mama barát szülészetet hoztak létre. Emellett a Csolnoky-kórházban központosított forrásból úgynevezett skill-labort hoznak létre, ahol rezidenseket és szakdolgozókat szimulációs gyakorlatokkal készítenek fel a betegekkel végzendő munkára. A közeljövőben ezeken felül bevezetik a lakosság szervezett vastagbélrákszűrését endoszkópos központokban, ebben az intézmény is részt vesz.

A diagnosztikától kezdve a műtőig rengeteg eszközt szerzett be a kórház, többek között CT-t, MR-t, endoszkópokat, ultrahangkészülékeket, és további jelentős forrás áll rendelkezésre az egynapos sebészeti pályázat keretei között. Az ápolási eszközöket, új betegágyakat, labordiagnosztikai eszközöket központi forrásból fedezték, míg a betegbiztonságot javító eszközök beszerzését saját pályázattal biztosítják. A diagnosztikai eszközparkot mindenképp szeretnék tovább fejleszteni, például újabb CT- és MR-készülék beszerzésével rövidül­hetne a betegek várakozási ideje. Jelentős előrelépés a kórház pszichiát­riájának fejlesztése.

Az egészségügyi ágazatban egyre gyakrabban felmerülő problémaként jelölik meg a szakdolgozói és orvoshiányt, amellyel kapcsolatban Dávid Gyula úgy fogalmazott: bár a szakképzett nővérek közül sokan már nyugdíjba mentek, a kiáramlás mértéke csökkenő tendenciát mutat, ezt segítette elő az ágazati bérfejlesztési program is. Amit az intézmény ehhez hozzá tud tenni, az például a nővérszállók fejlesztése, illetve az ápolói hűségprogram. A rezidenseknek – a központi ösztöndíjak mellett – is működik egy hűségprogram, így többletjuttatást kaphatnak azok a fiatal munkavállalók, akik a vizsgájuk után szakorvosként is az intézményben folytatják tevékenységüket.

– Egyetértek Kásler Miklós miniszter úrral, valóban újra kell gondolni a sürgősségi ellátást, mert jelenleg hatalmas a túlterheltsége – mondta el Dávid Gyula. Az intézmény vezetője szerint az esetek nagyjából felében indokolatlanul kerülnek a betegek a sürgősségire, hogy megkerüljék az alap- és szakellátásokat vagy az előjegyzési időt. A főigazgató szerint érdemes lenne ebben mind a technikai, mind a humán erőforrás kérdését újragondolni, és kiegyenlíteni a terheket.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink