• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Influenza: kevesebb a fertőzés, de több a súlyos eset

Hírek Forrás: ÁNTSZ

Intenzív ellátásban az előző héthez képest 27,5%-al több új beteg részesült és nőtt a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma is.

Az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg (56 800 fő) fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt február 26. és március 4. között. A 9. héten a fővárosban és 14 megyében csökkent, egy területen nem változott és 3 megyében (Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye) emelkedett az influenzás tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma - derül ki az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb jelentéséből.

Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Szabolcs-Szatmár-Bereg, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb,Somogy, Vas és Baranya megyében pedig a legalacsonyabb. A héten Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést.

Az orvosnál megjelent betegek kormegoszlásában lényeges változás nem történt. A betegek 31,4%-a gyermek, 34,1%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25,5%-a, 9,0%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek között volt a legmagasabb, ezt követte a 6-14 évesek érintettsége.

A kórházi influenza jelentőszolgálat adatai szerint az kilencedik naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 317 fő kórházi ápolása vált szükségessé. A kórházba utalt betegek 39,4%-a gyermek, 25,9%-a a 15-64 évesek, míg 34,7% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az előző héthez képest 27,5%-al több (51) új betegrészesült intenzív ellátásban és 9,4%-al nőtt a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma (35).

A 9. naptári héten az Országos Közegészségügyi Intézet Légúti Vírus Osztályára az összesen 140 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Hatvankét esetben igazolták az influenzavírusok (48 influenza B és 14 influenza A), egy esetben légúti óriássejtes vírus (RSV), valamint öt főnél adenovírus kóroki szerepét. A 14 A vírus közül 13 a világjárványt okozó A/H1N1 típusába tartozott.

Összegezve: a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy az 2018. év 3. és 9. hete között zajló influenzajárvány során a becslések szerint a lakosság 3,6%-a fordult orvoshoz. Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten érte el a maximumát, a 8. héten még alig változott, azonban a 9. héten már láthatóan csökkent a regisztrált betegszám.
A járvány ideje alatt eddig 57 közösségi járványt jelentettek Budapestről és 14 megyéből. A járványok 4 bölcsődét, 23 óvodát, 20 általános és egy középiskolát, 8 kórházat, továbbá egy hajléktalan szállót érintettek.

Zala megyét kivéve az ország összes területén mintegy 90 kórházban és klinikán van részleges vagy teljes látogatási tilalom az influenza miatt.

Legolvasottabb cikkeink