• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenza - leginkább a B vírus fertőz

Hírek Forrás: ÁNTSZ

A gépi lélegeztetést igénylő súlyos betegek száma a negyedik hetihez képest megduplázódott.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint január 29. és február 4. között az országban másfélszer több, 47 800 beteg fordult influenzás tünetekkel orvoshoz az előző heti 31 330 fővel szemben - derül ki az EMMI Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály legfrissebb jelentéséből.

A 5. héten valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A betegek száma Fejér megyében, a fővárosban és Pest megyében volt a legmagasabb, Vas, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a legalacsonyabb. Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megye kivételével valamennyi területen diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus okozta megbetegedést.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál megjelentek kormegoszlásában lényeges változás nem történt. A gyermekek aránya 34,7% volt, de Baranya megyében a 15 éven aluliak aránya elérte sőt meg is haladta az 50 százalékot. A betegek 32,7%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,8%-a, 8,8%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. Az előző héthez hasonlóan a legérintettebbek az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek voltak.

A jelentőszolgálat adatai szerint - az előző héthez viszonyítva csaknem 60 százalékkal nőtt a kórházi ápolást igénylők száma (196 fő). A kórházba utalt betegek 38,8%-a gyermek volt, 27,6%-a 15-64 évesek, míg 33,7%-a a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Negyvennégy új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 27 fővel szemben (63,0%), a gépi lélegeztetést igénylő új betegek száma a negyedik hetihez képest megduplázódott (38 fő). Valamennyi intenzív ellátást igénylő beteg - egy kivételével - felnőtt volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az 5. héten hat jelentés érkezett a fővárosból (2), valamint Heves (1), Komárom-Esztergom (1) és Veszprém (2) megyéből. A járványok három óvodát, két általános iskolát és egy egészségügyi intézményt érintettek. Öt járványban történt mintavételezés, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján egy óvodát érintő járvány kialakulásért influenza B vírus volt a felelős.

Összegezve: a klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy hazánkban tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, a becslések szerint a héten a lakosság 0,5%-a fordult orvoshoz influenzás tünetekkel. Az ország közigazgatási területei között továbbra is nagy különbség tapasztalható: a 100 ezer lakosra jutó influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma 150 és 895 között változott. Az elmúlt héthez hasonlóan a leggyakrabban az óvodás és az általános iskoláskorú gyermekek betegedtek meg.

Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust. Az influenzás megbetegedések döntő többségéért az influenza B vírus volt a felelős. Az influenzavírusok mellett egy légúti óriássejtes vírus (RSV) és egy adenovírus jelenlétét is kimutatták.

Legolvasottabb cikkeink