• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nátha esetén házi praktikák vagy orvos?

Egészségmagazin Forrás: Oxygen Medical

A házi praktikákkal kezelt könnyebb náthának 2-3 napon belül javulnia kell, és 5 napon belül magától el kell hogy múljon.

Miképp kezelje a náthás tüneteket, mely esetben elegendő otthoni, házi praktikákhoz nyúlni, és mikor szükséges a szakorvost felkeresni? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni az OxygenMedical fül-orr-gégész szakorvosa, dr. Krasznai Magdolna, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a rossz étkezés is okozhat torokfájást.

Az egyszerű nátha, felső légúti hurut tipikus tünetei az orrfolyás, tüsszögés, és torokfájdalom. Ilyenkor egy pár nap alatt elmúlnak ezek a kisebb kellemetlenséggel járó tünetek. A felső légúti hurut jól kezelhető köptető-, nyákoldó készítményekkel és orrcseppel. A gyors gyógyulás érdekében a húsz-harminc percenkénti bőséges folyadékfogyasztás a nyálkahártya nedvesítése révén hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez. Fontos még ilyenkor a gyakori szellőztetés, párásítás. Utóbbi viszont csak abban az esetben, ha a páciensnek nincs penészgomba allergiája. Fontos az is, hogy náthás csecsemőt, óvodás korú gyermeket ne vigyünk gyerekközösségbe.

A fent említett házi praktikákkal, mézes citromos teával, vitaminokkal, non-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, szopogatós tablettákkal az otthon kezelt nátha két-három napon belül javulást kell, hogy mutasson, majd öt napon belül magától el is múlik. Azonban, ha erősebb nyelési nehézség, magas láz, levertség, végtagfájdalom jelentkezik, akkor mindenképpen fel kel keresni a szakorvost, gyermekorvost.

Amennyiben tehát az orrfolyásos, torokfájásos tünetek nem enyhülnek, hanem erősödnek, bakteriális felülfertőződés esete állhat fent. Ilyenkor már nem elegendő az otthoni tüneti kezelés, orvosi segítségre van szükség. A beteg ilyenkor erősödő torokfájdalmat, nyelési nehézséget is érez. Ezt a fertőzést a torokban a leggyakrabban a streptococcusok okozzák. Ebben az esetben antibiotikumos kezeléssel lehet segíteni, hogy a végtagfájdalommal, magas lázzal, erős nyelési nehézséggel járó panaszok megszűnjenek.

Az egyszerű torokfájás esetén vizsgálni kell az orr szerepét is. Ugyanis, ha az orr funkciója – a párásítás, melegítés és a levegő megszűrése – kiesik, és a páciens kénytelen a száján levegőt venni, az a nyálkahártya kiszáradásához vezethet. Ez pedig állandó torokkaparást, torokszárazságot okoz. „Ilyenkor meg kell vizsgálnunk, hogy nem áll-e fent valamilyen anatómiai rendellenesség, orrsövényferdülés, vagy orrpolip" – részletezi a fül-orr-gégész szakorvos.

Torokfájdalom esetén az étkezés kérdése is felmerül. Ha sokszor éjszakai köhögés kínozza a beteget, és gyakran fáj a torka, meg kell vizsgálni az étkezi szokásait is. A köhögés kiváltó okaként ugyanis a reflux is felmerülhet, ha a páciens nem megfelelően, vagy rendszertelenül étkezik. A rossz étkezés ugyanis (késői étkezés, szénsavas üdítők, vörösbor, chips, édesség, gyermekek esetében kakaó), felsőlégúti hurutnak megfelelő torokfájdalommal járhat.

Legolvasottabb cikkeink