• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Iskolabezárás, kijárási tilalom - külföldi hírek

Hírek Frissítve 2020.10.23 Forrás: MTI
Iskolabezárás, kijárási tilalom - külföldi hírek

Budapest és tizenkét megye után csütörtökön további három magyarországi megyét is felvettek a kockázatos területek listájára Németországban.

Újabb szigorú intézkedések Szlovákiában
Szlovákiában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hétfőtől egy hónapra bezárnak az iskolák. Már szombaton kijárási tilalom lép életbe a járvány által leginkább érintett négy északi járásban, majd november 2-tól két hétig ez az egész országban érvényes lesz - döntött csütörtökön Pozsonyban az országos válságstáb.

Igor Matovic kormányfő az ülés utáni sajtótájékoztatón leszögezte: az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését Szlovákiában.

A november 2-tól két hétre elrendelt országos kijárási tilalom alól kivételt képeznek azok a személyek, akik friss negatív koronavírus teszttel rendelkeznek. Az első héten ez nem lehet régebbi dátummal, mint október 30-a, míg a második héten november 6-a.

A kijárási tilalom alatt az emberek egyebek között csak a lakhelyükhöz legközelebbi élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat kereshetik fel.

Marek Krajcí egészségügyi miniszter szerint a szlovákiai járványhelyzet alakulása rosszabb, mint a csehországié. A tárca vezetője állítását a két szomszédos ország járványhelyzete adatainak összevetésével is szemléltette.

A válságstáb megerősítette a kormány döntését, amely szerint a következő hétvégeken letesztelik az ország egész lakosságát.

Romániában otthoni távfelügyelet alatt maradnak a tünetmentes fertőzöttek
Romániában pénteken túllépte a 200 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, a napi esetszám meghaladta az ötezret, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében ezért ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek.

A kormány csütörtök este hozott sürgősségi rendelete értelmében a pozitívnak bizonyult koronavírus-teszt után a fertőzöttnek nem kell mindenképpen valamely járványkórházban jelentkeznie állapotának felmérése érdekében, ha egyébként tünetmentes, és nincsenek olyan egyéb kockázati tényezők, amelyek miatt ez indokolt. A családorvosával konzultálva otthoni elszigetelésben maradhat, de nyilvántartásba veszik, és a hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hogy betartja-e az elkülönítést, a fertőzés terjesztésének meggátolása érdekében.

A bukaresti kormány egy másik sürgősségi rendelete kiterjesztette annak az augusztusban bevezetett jogszabálynak a hatályát, amely szerint - az óralátogatás felfüggesztése esetén - az online oktatás idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Ezentúl a fizetett szabadnapokra nemcsak akkor jogosultak a szülők, ha az óralátogatást a tanintézményben megjelent koronavírus-fertőzés miatt függesztették fel, hanem akkor is, ha a fertőzés terjedésének meggátolása érdekében az úgynevezett "sárga" vagy "vörös" forgatókönyvet életbe léptetve rendelik el a hatóságok az iskolák részleges vagy teljes bezárását.

Pénteken 5028-cal emelkedett és ezzel túllépte a 200 ezret a koronavírussal diagnosztizáltak száma Romániában, akik közül több mint 50 ezer jelenleg is fertőző. Először értékeltek ki több mint 40 ezer tesztet egyetlen nap alatt. Az utóbbi 24 órában újabb 82 áldozatot követelt a járvány. Több mint 10 ezer fertőzött van kórházban, az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma pedig 782-re emelkedett.

Folyamatosan gyorsul a fertőzés terjedése Ukrajnában
Tovább gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymás utáni három napon döntötte meg a korábbi csúcsot az újonnan regisztrált betegek száma, péntekre már meghaladta a 7,5 ezret. Közben az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy kénytelenek lesznek a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozásokat bevezetni az országban, ha a napi új esetszám eléri a 15 ezret.

A közölt adatok alapján előző nap az eddigi legmagasabb számú, 7517 új esettel 330 396-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 121 újabb halálos áldozattal 6164-re emelkedett. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 356 kapta el a vírust, közülük már csaknem 21 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

A szigorú központi karantén bevezetésének lehetőségéről - amely magában foglalhatja a közösségi közlekedés, beleértve a metrók leállítását - eddig a kormányzat azt mondta, hogy nincs napirenden. Makszim Sztepanov napi tájékoztatóján közölte, hogy ha a napi új betegszám eléri a 15 ezret, a karatén szigorítása mellett mobilkórházak felállítása is elkezdődik, mozgósítják az összes egészségügyi dolgozót, még a gyakornokokat is. Hozzátette, hogy a napi tízezres új betegszám elérése esetén egyes régiókban állítanak fel mobilkórházakat.

Nem csökken a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon
Tovább nőtt a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, az illetékesek szerint november és március között várható a fertőzöttek, a betegek és a halottak számának tetőzése.

Marijan Ivanusa, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője a szabadkai Pannon RTV-nek csütörtökön azt mondta, az emberek egy része belefáradt az intézkedésekbe, mások pedig nem hitték el, hogy komoly a helyzet. Emiatt is a fertőzöttek számának további növekedésére lehet számítani, főleg a téli időszakban, megoldást pedig csak a hatékony védőoltás jelenthet.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - csütörtökről péntekre 2404-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és 37-tel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 416-tal 37536-ra, Koszovóban 159-cel 17 413-ra, Észak-Macedóniában 640-nel 25 504-re, Montenegróban 190-nel 16 259-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 999-cel 37 292-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 783-ra, Észak-Macedóniában tizenkettővel 874-re, Bosznia-Hercegovinában hússzal 1059-re, Montenegróban pedig hárommal 252-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Koszovóban az utóbbi napon senki nem halt bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, így a halottak száma 657 maradt.

Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak az intézkedéseken
Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket - közölte sajtóértekezletén Matuesz Morawiecki kormányfő.

A lengyelországi kórházak járványügyi osztályain jelenleg 18 ezer szabad férőhely áll rendelkezésre - mondta Morawiecki. Elmondta: az intézkedések révén 10-14 napon belül lassítani akarják a járványt, egyébként további szigorításokra lesz szükség, amelyek között a kormányfő a mélyreható gazdasági zárlatot, valamint a határzárt említette.

Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek nyilvánítják - erősítette meg Morawiecki.

A piros zónákban eddig is korlátozták a többi között a vásárlók számát a boltokban, felfüggesztették az edzőtermek és az uszodák működését. Október elején országszerte kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése.

Ezen felül Morawiecki közölte: az általános iskolák 4.-8. osztályai távoktatásra térnek át. A középiskolákban a távoktatást hétfőn vezették be.

Emellett betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket, ez alól kivételt jelentenek egy háztartásban élők és egy munkahelyen dolgozók.

Egyelőre két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket. A kormányfő közlése szerint rövidesen bemutatják a többek között a vendéglátóipar támogatását célzó programot. Bezárnak a szanatóriumok is.

A kiskorúak 8 és 16 óra között nem csoportosulhatnak, csak felnőttek kíséretében hagyhatják el otthonaikat.

Morawiecki otthonmaradásra kérte a 70 év feletti, nem munkába járó embereket, közölve egyúttal: elindítják az idősek támogatását - a bevásárlást, a gyógyszerbeszerzést - biztosító programot.

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, 153-an elhunytak, közülük 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt.

Egy nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg van lélegeztetőgépen.

Vesztegzár alá helyezik a romániai Kolozs megye két emblematikus magyar települését
A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt éjféltől két hétre vesztegzár alá helyezik a romániai Kolozs megye két emblematikus magyar települését: a néphagyományairól híres Széket és Tordaszentlászlót. A belügyinisztériumi válságstáb erre vonatkozó határozatát Kolozs megye prefektusa közölte pénteken. A két település bejárataihoz máris rendőri ellenőrzőposztokat állítottak fel. A rendőrök egyelőre csak figyelmeztetik a fertőzésveszélyre a településre érkezőket.

A vesztegzár előírásai szerint tilos előadásokat, filmvetítéseket, magánjellegű rendezvényeket tartani, be kell zárni a vendéglőket, kocsmákat, panziókat. A vallási ceremóniák csak szabad téren és legfeljebb húsz személy részvételével tarthatók meg. A településeken már eddig is csak online oktatás folyt az iskolákban, és az utcákon is védőmaszkot kellett viselni. A korlátozások nem érintik az áruforgalmat, az átutazóforgalomnak viszont nem szabad megállni a településeken.

Szék és Tordaszentlászló lakói csak indokolt esetben hagyhatják el a települést. Megengedett a kilépés és visszatérés, ha más településen van a munkahelyük, a diákok pedig más településen tanulnak, és ezt a munkáltatójuk vagy az iskolájuk igazolja. Mezőgazdasági munkára vagy terményeiket eladni, időseket, betegeket gondozni, halaszthatatlan orvosi ellátásra vagy családtagjaik temetésére is elmehetnek a két falu lakói, ez esetben azonban írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk a falu határában posztoló rendőröknek.

Sallai János, Szék polgármestere az MTI-nek elmondta: a 2459 lakosú, 95,8 százalékban magyarok által lakott községben hivatalosan huszonöt fertőzött van, de további öt esetről tudnak. A polgármester megjegyezte: nem tudják, hogyan jutott be a fertőzés a faluba, de szerinte ez összefügghet a székiek életmódjával. A falu asszonyai közül ugyanis sokan járnak takarítani, főzni kolozsvári családokhoz, a férfiak közül sokan alkalmi építőmunkások szerte a világban. A polgármester hozzátette: gazdaságilag is érinti a községet a fertőzés, mert sokan a "szürke zónában" dolgoznak, nem tudnak munkahelyi igazolást felmutatni, hogy elhagyhassák a települést.

Tordaszentlászló polgármestere, Asztalos István korábban azt közölte közösségi oldalán, hogy egy október elején tartott keresztelő résztvevői közül fertőződtek meg többen. Az első eseteket azonban csak több mint tíz nappal később diagnosztizálták, így közben terjedhetett a kór. A számok láttán a református istentiszteletet már vasárnap is a világhálón keresztül tartották meg.

Az 1071 lakosú, 90 százalékban magyarok által lakott Tordaszentlászlón 23 fertőzöttről tudnak, a községhez tartozó Magyarlétán, Magyarfenesen és Hasadáton további öt, négy és egy esetet jegyeztek. A karantént csak a községközpontra rendelték el.

Asztalos István az MTI-nek elmondta: a Tordaszentlászlón vendéglőket, panziókat, üzleteket működtető vállalkozókat és a bejegyzett munkahellyel nem rendelkező munkásokat érintik anyagilag is a korlátozások. Hozzátette: jelentős a falun áthaladó forgalom, amely az üzletek, vendéglők klienseinek nagy hányadát is adta.

Szék és Tordaszentlászló a két első magyar többségű erdélyi település, amely a koronavírus-járvány miatt vesztegzár alá kerül.

Németország újabb magyarországi megyéket minősített kockázatos területnek
Budapest és tizenkét megye után csütörtökön további három magyarországi megyét is felvettek az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban.

Így már csak négy megye - Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna - nem szerepel a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) frissített listáján.

A listára az elsőként, szeptember 16-án Budapestet vették fel. Szeptember 23-án kockázatosnak minősítették Győr-Moson-Sopron megyét. A listára szeptember 30-án felkerült Csongrád-Csanád, Vas és Pest megye, október 7-én pedig Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Október 17-én Veszprémmel, az újabb frissítéssel Heves, Somogy és Zala megyével bővült a lista.

A csütörtökön bejelentett változtatások szombattól érvényesek.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy várhatóan november elején életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.

Az RKI listájára egy sor további térség is felkerült, a közép-európai régióból egyebek mellett négy horvátországi megye és a főváros, Zágráb, valamint Lengyelország eddig nem kockázatosnak ítélt vajdaságai.

A kockázatos besorolásról közösen dönt az RKI, a szövetségi egészségügyi minisztérium, a külügyminisztérium és a belügyi tárca. A döntést megelőző elemzés első szakaszában azt vizsgálják, hogy hol vannak olyan régiók - nagyobb közigazgatási egységek vagy egész országok -, amelyekben meghaladta az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált SARS-Cov-2-fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, vagy olyan térségek, amelyekben ugyan még nincs a fertőzöttek száma a határérték felett, de egyéb körülmények a fertőzés fokozott kockázatát jelzik.

A döntést megelőző mérlegelés második szakaszában a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket elemzik, így vizsgálják egyebek mellett a tesztelési kapacitást és az elvégzett koronavírustesztek számát.

A kockázatos besorolás azzal is jár, hogy a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat attól, hogy nem feltétlenül szükséges esetben felkeressék az adott régiót.

Legolvasottabb cikkeink