• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Köhögés – mikor kell fül-orr-gégészhez fordulni?

Egészségmagazin 2020.10.23 Forrás: Fül-orr-gége Központ
Köhögés – mikor kell fül-orr-gégészhez fordulni?

Az elhúzódó köhögés azonban nemcsak fertőzés következtében jelentkezhet, többek közt asztmát, refluxot vagy gyógyszermellékhatást is jelezhet.

Az elhúzódó köhögés olyan tünet, amit nem szabad félvállról venni, mert súlyos betegségeket is jelezhet. Ilyenkor első körben a háziorvoshoz vagy tüdőgyógyászhoz fordulunk, ám a probléma gyakran fül-orr-gégészeti kezelést igényel. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa a köhögés egyik lehetséges kiváltó okára hívja fel a figyelmet.

A köhögés típusai

Légúti fertőzés esetén a köhögéssel a szervezet a kórokozóktól próbál megszabadulni. A köhögés ilyenkor lehet száraz, vagy hurutos és rendszerint egyéb tünetek is kísérik. Az elhúzódó köhögés azonban nemcsak fertőzés következtében jelentkezhet: többek közt asztmát, reflux betegséget is jelezhet, sőt, akár gyógyszer mellékhatás következtében is felléphet.

„Fül-orr-gégészeti vonatkozású gyakori panasz az elhúzódó köhögés hátterében a hátsó garatfali csorgás.  Ilyen esetben az orrüregből a garat irányába lecsorgó váladék ingerli, irritálja a nyálkahártyát, emiatt a betegeknél köhögés jelentkezik.”

Miből sejthetem, hogy ez a köhögésem oka?

•        a hátsó garatfali csorgás okozta köhögés jellegzetesen fekvő testhelyzetben rosszabbodik,

•         a köhögés mellett jellemző tünet a torokkaparás, amit napközben torokköszörüléssel, krákogással próbálunk enyhíteni,

•        a hátsó garatfali csorgást kiváltó októl függően előfordulhat a köhögés mellett orrdugulás, rossz lehelet, allergiás tünetek is. 

Mi okozza a hátsó garatfali csorgást?

Egészséges személyeknél is termel váladékot az orrnyálkahártya, annak érdekében, hogy ne száradjon ki és emiatt ne legyen védtelen a kórokozókkal, a levegőben lévő szennyeződésekkel szemben. Hátsó garatfali csorgás esetén azonban a termelődő váladék mennyisége megnő és hátrafelé, a garat irányába csorog. Ennek több oka is lehet, az érintettek többségénél krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll a háttérben, ami mögött fel nem ismert légúti allergiára, reflux, orrsövényferdülés vagy orrpolip meglétére derül fény a kivizsgálás során – magyarázza dr. Moric Krisztina.

A köhögéscsillapító nem segít

Ha az elhúzódó köhögést hátsó garatfali csorgás okozza, akkor felesleges a köhögéscsillapító készítmények szedése. Ahhoz, hogy a köhögés elmúljon, a kiváltó okot kell kezelni. Ha a panaszaink egy hétnél-tíz napnál tovább jelentkeznek, mindenképp forduljunk orvoshoz. Az alapbetegség gyógyszeres vagy műtéti kezelésével a köhögés is meg fog szűnni.

Legolvasottabb cikkeink