• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járvány, ünnep, vakcinák: így csinálják más országokban

Hírek 2020.12.08 Forrás: MTI
Járvány, ünnep, vakcinák: így csinálják más országokban

A beoltott emberekre nem vonatkoznának a karanténintézkedések Lengyelországban, teljes körű zárlatot sürget a német tudományos akadémia. Külföldi hírek.

Lengyelországban könnyítésekre számíthatnak, akik beoltatják magukat
Lengyelországban a járványügyi rendelkezéseken belüli kedvezményekre számíthatnak majd a beoltott emberek, többek között nem vonatkoznának rájuk a karanténintézkedések - közölte kedden a lengyel egészségügyi miniszter, ismertetve a tervezett oltási stratégia fő pontjait. A vakcinálás elindítását januárra tervezik, a pontos időpont azon múlik, a vakcinagyártók mikor szerzik meg az Európai Unión belül szükséges engedélyeket.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter elmondta: a lakosságot többek között azzal ösztönöznék, hogy a beoltottakra nem vonatkoznának a karanténintézkedések, ha egy megfertőzött emberrel érintkeznek, illetve ha visszatérnek a járványügyi szempontból magas kockázatú országokból. Nem éritenék őket a járvány miatt elrendelt, a gyülekezésekre és összejövetelekre vonatkozó létszámkorlátozások sem, vagyis a megengedett kereten felül vehetnének részt ezeken. Jelenleg Lengyelországban tilosak az 5 főnél nagyobb gyülekezések, ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy karácsonykor egy lakásban az ott lakókon kívül csak öt vendég tartózkodhat.

Niedzielski megjegyezte: nem kizárt, hogy a stratégia végleges változatában más kedvezmények is szerepelnek majd a beoltottak számára.

Dworczyk közlése szerint a jelenlegi kapacitás hetente 180 ezer személy beoltását teszi lehetővé.

Lengyelországban az utóbbi két hétben lassul a járvány, kedden a közel 38 millió lakosú országban 8312 új fertőzésről számoltak be, közvetlenül a Covid-19 miatt 94 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 317 ember hunyt el.

Romániában csökkent az aktív fertőzöttek, rekordot döntött a halálesetek száma
Romániában tovább csökkent kedden a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de minden korábbinál több, 213 halálesetet jelentettek, a járvány áldozatainak száma így 12 660-ra emelkedett.

Az országban csaknem két hete csökkenőben van az újonnan diagnosztizált fertőzések átlaga és a november 27-i 120 ezerről keddig 95 218-ra csökkent az ismert aktív fertőzöttek száma.

A fertőzések ütemének csökkenése azonban egyelőre nem sokat enyhített a túlzsúfolt Covid-kórházakra nehezedő nyomáson: alig több mint ötszázzal, 12 571-re csökkent a kórházakban kezelt fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig kedden is még 1276 volt, vagyis alig 13-mal maradt el a két napja regisztrált rekordtól.

Kedden 7439-cel nőtt, és így az 525 ezret közelíti a beazonosított fertőzöttek száma. Az új fertőzések előző kéthetes átlaga 6573-ra csökkent. Két héttel korábban még a napi 8400 új eset számított átlagosnak.

A koronavírus-tesztek találati aránya november elseje óta tartósan 20 százalék felett van, de hétvégenként, amikor a szokásos 30-35 ezer tesztnél jóval kevesebbet értékelnek ki - olykor a tesztek 35-40 százaléka is pozitívnak bizonyult.

Bosznia-Hercegovina egy országrészében az ünnepekre is fennmaradnak a korlátozások
Egyelőre két hétre hosszabbították meg az éjszakai kijárási tilalmat és a gyülekezési korlátozásokat Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban, ám a válságstáb vezetője szerint a korlátozások a karácsonyi és a szilveszteri ünnepen is érvényben maradnak majd.

Az Avaz.ba boszniai hírportál beszámolója szerint Goran Cerkez mindenkit arra kért, ne is szervezzen szilveszteri ünnepséget, a tömeges rendezvényeket ugyanis bizonyosan nem fogják engedélyezni.

A regisztrált fertőzöttek száma keddre Szerbiában 6557-tel 226 209-re, Koszovóban 519-cel 43 324-re, Észak-Macedóniában 365-tel 68 335-re, Montenegróban 316-tal 38 562-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 437-tel 94 944-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 56-tal 2005-re, Koszovóban 14-gyel 1120-ra, Észak-Macedóniában 25-tel 1949-re, Montenegróban tízzel 543-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 60-nal 3012-re nőtt.

Ukrajnában ismét csaknem 11 ezer új beteget regisztráltak
Ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, keddre az előző napi, kevesebb mint kilencezerről megint csaknem 11 ezerre emelkedett a regisztrált új betegek száma, viszont ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan elkapták a vírust.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 811 esettel 832 758-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 195 áldozattal 13 928-ra. Eddig 436 564-en gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 13 ezren, az aktív betegek száma így most több mint kétezerrel 382 266-ra csökkent. A múlt héten három napon is előfordult, hogy az aktív betegek száma csökkent, vasárnap azonban ismét nőtt.

Nem javul viszont a helyzet az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben, ahonnan folyamatosan a legtöbb új beteget jelentik. Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint Kijevben most is 1475-tel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és velük eddig már csaknem elérte a 83 ezret, az elhunytaké pedig 23-mal 1464-re emelkedett. Az elmúlt napon 1319 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján arról beszélt, hogy tárcája kidolgozta a lakosság koronavírus elleni beoltásának ütemtervét, és meghatározta az elsőként beoltandó csoportokat. Ezekbe az egészségügyi alkalmazottak, pedagógusok, rendőrök, a krónikus betegek és a hatvan évesnél idősebbek tartoznak majd - idézte szavait az UNIAN hírügynökség.

Teljes körű zárlatot sürget Németországban a tudományos akadémia
A gazdasági és társadalmi életet befagyasztó teljes körű zárlatot kell elrendelni Németországban a koronavírus-járvány második hullámának elhúzódó tetőzése miatt a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) kedden kiadott rendkívüli állásfoglalása szerint.

A legtekintélyesebb német járványügyi szakértők, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler által jegyzett állásfoglalásban kiemelték, hogy nem sikerült ellenőrzés alá vonni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését, és megszüntetni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének veszélyét. Ezért elkerülhetetlen, hogy az eddigi "enyhe", részleges zárlatot felváltsa az ország életét messzemenően befagyasztó "kemény" zárlat.

Kifejtették, hogy a november elején bevezetett és időközben megszigorított korlátozások révén hozzávetőleg 43 százalékkal csökkent az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezéseinek száma a korlátozások előttihez képest. Ez elmarad a járvány második hullámát sikeresen megfékező európai országokban, például Írországban mért 60 százalék körüli szinttől, és messze elmarad a Németországban az első, tavaszi hullám idején mért 63 százaléktól.

Az intézkedések nem is váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a napi új regisztrált fertőződések száma túlságosan magas és naponta több száz halálos áldozatot szed a járvány.

Az RKI keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 14 054 fertőződést szűrtek ki, mintegy 3 százalékkal többet az egy héttel korábbi 13 604-nél. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 423 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az új esetekkel együtt 1 197 709 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 342-re emelkedett Németországban.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, hétfői összesítése szerint egy nap alatt 71-gyel, 4179-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2513 beteg - szorul. A kimutatás szerint országszerte 27 291 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 5450 ágy szabad.

Legolvasottabb cikkeink