• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Müller Cecília: a vakcinák közül nem lehet választani

Egészségpolitika Frissítve 2020.12.08 Forrás: MTI
Müller Cecília: a vakcinák közül nem lehet választani

Az adatok alapján úgy tűnik, elértük, vagy a közeljövőben elérjük a platót a járványban.

A vakcinainfo.gov.hu oldalon elindult a regisztráció a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília azt mondta, a regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, taj-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni. Mint mondta, a kapcsolattartási adatok révén tudják majd tájékoztatni az érdeklődőket, mikor és hol tudnak élni az oltás lehetőségével.

A regisztráció célja az igényfelmérés, annak érdekében, hogy meg tudják becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással - emelte ki.

Az oltás akkor indulhat, amikor rendelkezésre áll a magyar hatóságok által engedélyezett biztonságos és hatékony vakcina. A kormányzat minden lehetőséget megragad az ígéretes külföldi vakcinák beszerzése érdekében - hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve: eddig 17,5 millió adag vakcinát kötöttek le a különböző gyártóknál.

Elmondta: jelenleg még nincs a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina, vizsgálják az orosz oltóanyagot és annak dokumentációját, és hamarosan a kínai vakcina dokumentációja is megérkezik Magyarországra. "Jelenleg pontosan nem lehet megmondani, melyik külföldi vakcinával fogjuk megkezdeni a védőoltások beadását" - szögezte le, hangsúlyozva, hogy csak a magyar gyógyszerhatóság által engedélyezett vakcinával fognak oltani. Jelezte: a tömeges oltás várhatóan a következő év első negyedévében kezdődhet.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy az oltás nem a regisztráció sorrendjében fog történni, hanem az oltási terv szerint, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, a védekezésben résztvevők és a krónikus betegek.

Jelezte: önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel, ha valaki meggondolja magát, tiszteletben tartják a döntését. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a vakcinák közül nem lehet választani.

A hétfői nap járványügyi adatairól szólva azt mondta, 2219-cel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 136 beteg elhunyt, ők jellemzően többfajta betegségben szenvedtek. A kórházban kezeltek száma még mindig tartósan magas, 8045 embert ápolnak kórházban, 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Az adatokat alapján úgy tűnik, "elértük, vagy a közeljövőben elérjük a platót a járványban. Ezt azonban csak úgy érhettük el és tarthatjuk meg, ha továbbra is betartjuk" a bevezetett szabályokat - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy mindenféle enyhítés most rontaná a járványügyi helyzetet.

A 49. hétről szólva elmondta: 37 031-gyel nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, ennek 55 százaléka volt nő, 45 százaléka férfi. A fertőzöttek életkor szerinti megoszlása sem változott az előző héthez képest, kiemelkedő, 16,7 százalék volt a 65 éves vagy annál idősebbek aránya, és továbbra is 23 százalékkal "vezet" a 40-49 évesek korcsoportja.

Elmondta: a múlt héten a főváros területén azonosították az új fertőzöttek 15 százalékát, Pest megyében 13 százalékát, Hajdú-Bihar megyében 6,7 százalékát, Nógrád megyében pedig a legkevesebbet, 2,5 százalékát.

Annak ellenére, hogy korábban kevés esetszámot regisztráltak, most Somogy és Tolna megyében 10-10 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak a megelőző héthez képest. Zala megyében 9, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében 8 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma - mondta. Budapesten, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében nem változott a fertőzöttségi szám. Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Békés megyében közel 30 százalékkal kevesebb Covid-pozitív esetet regisztráltak a múlt héten.

Elmondta azt is, Egerben emelkedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, Szombathelyen és Békéscsabán az átlagosnál kicsit magasabb értéket mértek, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökkenő tendenciát tapasztaltak.

Kérdésre válaszolva elmondta: ha valaki átesett a betegségen, és mégis tapasztalja magán újra a koronavírus tüneteit, konzultáljon a kezelőorvosával.

Arra a kérdésre, mit tegyen az, aki az intézményi tesztelésen negatív lett, mégis tüneteket észlel magán, Müller Cecília azt mondta, a PCR-teszt és az antigénalapú gyorsteszt pillanatnyi állapotot tükröz, lehetséges, hogy épp lappangási fázisban volt a betegség, vagy nem volt megfelelő a mintavétel, ezért aki tüneteket tapasztal magán, keresse meg telefonon a háziorvosát.

 

X  X  X

Müller Cecília úgy értette
A Koronavírus Sajtóközpont szerint nincs ellentmondás Müller Cecília országos tisztifőorvos és a kormány korábbi nyilatkozata között a védőoltás kapcsán. A sajtóközpont kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány 17,5 millió adag külföldi vakcinát kötött le különböző gyártóknál, de azok még nem érkeztek be az országba. Hozzátették, hogy amint a lekötött vakcinák megérkeznek és a hatóság engedélyezi azokat, elkezdődhet az oltás.

Hangsúlyozták, jelenleg Magyarországon nincs engedélyezett, koronavírus elleni vakcina. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a magyar emberek nem is tudnak miből választani. Erről beszélt keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília - szögezték el. "Változatlanul bízunk abban, hogy jövő tavasszal ott tartunk majd, hogy minden, Magyarország által megrendelt külföldi vakcina rendelkezésre fog állni és akár többféle, a hatóság által is engedélyezett vakcina is lesz nagy mennyiségben, amikből akkor majd akár választani is lehet" - áll a Koronavírus Sajtóközpont közleményében.

X X X

Január 11-éig fennmaradnak a szigorú védelmi intézkedések
Január 11-éig fennmaradnak a koronavírus-járvány elleni védekezés második ütemének szigorú védelmi intézkedései - jelentette ki a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes az intézkedések közül kiemelte az éjszakai kijárási tilalmat, a maszkviselési kötelezettséget, a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmát, valamint az egyes üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó nyitvatartási és tartózkodási tilalmakat.

Hozzátette: a szentestére vonatkozó szabályokról december 21-én dönt a kormány.

Kiss Róbert arra kérte a lakosságot, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket. Továbbra is a járvány terjedésének meggátolása, lassítása, illetve a kórházak teljesítőképességének megvédése a cél - mondta.

Az alezredes közölte: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 208 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök hétfőn.

Hozzátette: a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt a tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 12 emberrel, míg kereskedelmi üzletekben és bevásárlóközpontokban ugyancsak 12 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 566 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 156 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 410-ben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve az üzletekben történő tartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

A kijárási tilalmat hétfőn 308-an szegték meg, közülük egy ember a kutyasétáltatásra vonatkozó szabályt nem tartotta be. A kijárási korlátozás november 4-étől, a kijárási tilalom november 11-étől van hatályban. November 4-étől a rendőröknek 10 838 szabályszegővel szemben kellett intézkedniük.

Hétfőn is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 42 esetben léptek fel. Az átutazókat szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 7091 alkalommal intézkedtek.

Az elmúlt napon 18 131 alkalommal ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Hétfőn 6208 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, így 45 542-en vannak hatósági házi karanténban. Közülük 3998-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat. 

(A képen koronavírusteszthez vesznek mintát a Budapest Főváros Kormányhivatala Nyugdíjbiztosítási Főosztálya dolgozójától az intézményben, a VIII. kerületi Fiumei úton 2020. december 8-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás)