• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Jelentős magyar részvétel a nukleáris medicina kiállításon

Hírek 2018.10.14 Forrás: Weborvos Szerző:
Jelentős magyar részvétel a nukleáris medicina kiállításon

Több mint 6000 résztvevő, 3500 négyzetméteren az EANM düsseldorfi kiállításán.

Hatalmas az érdeklődés a magyar pavilonnál, a szombat esete Düsseldorfban megnyílt, a Nukleáris Medicina Európai Szövetségének (EANM) 31. kiállításán.  A 3500 négyzetméteren zajló öt napos kiállításon, amely egyben konferencia is több mint  6000-en vesznek részt, 2200 előadást jelentettek be, köztük több magyart is.

A nukleáris energia békés felhasználásának kezdetét egy magyar tudós, Hevesy György felfedezéséhez kötik, aki rájött a nyomjelzés lényegére, és ezért 75 éve Nobel-díjat is kapott. Az anekdota szerint a magyar kutató többek között a saját házában is tesztelte felfedezését. Gyanús volt neki, hogy házvezetőnője az ebéd maradékát is felhasználja a vacsorához, ezért egyszer megjelölte izotóppal, amit ebédkor a tányérján hagyott. Vacsoránál megvizsgálta az ételt, és beigazolódott a feltevése.

Mindenesetre a sugárzó anyagok békés felhasználásának lehetőségeit, így az egészségügyieket azóta is kutatják, és egyre több eredményt érnek el. Az izotópok nyomjelző képességét például kitűnően tudják alkalmazni a diagnosztikában, erre épül a PET/CT, a SPECT és több, a terápiát megalapozó elengedhetetlen vizsgálat. De a gyógyításban is széles körben alkalmazzák: az izotópoknak szerepe van például a pajzsmirigy betegségek kezelésében, ízületi gyulladások terápiájában, a fájdalomcsillapításban. Jelenleg a nukleáris medicinát 60-70 százalékban diagnosztikára, 30-40 százalékban gyógyításra használják a világban. A kutatók szerint ez az arány öt éven belül meg fog fordulni.

Magyarországon szervezett keretek között körülbelül 40 éve alkalmazzák a nukleáris medicina lehetőségeit. Jelenleg 25 kórházban működik önálló nukleáris medicina labor. A legnagyobb beszállítójuk Magyarország legnagyobb radiogyógyszereket gyártó cége az Izotóp Intézet Kft., amelynek kommunikációs vezetője Fekete Tibor elárulta: évi több mint 4 milliárd forgalmat bonyolít a vállalat, s ennek 84 százaléka export.

Nem csoda, hogy a több mint 80 országgal kereskedő Izotóp Intézet Kft. standja jelentős helyet foglal el a kiállításon, de a nukleáris medicina magyar eszközgyártója, a többek között PET, SPECT/CT-ket előállító Mediso sem szégyenkezhet a világmárkák között.

A világ minden piacelemzője egybehangzóan állítja: a nukleáris medicina a jövőben dinamikusan fejlődő ágazat lesz. S bár jelenleg a nukleáris medicina kutatása Magyarországon az utóbbi években stagnál, a szerdáig tartó kiállítás magyar résztvevői szerint előbb-utóbb mi is követni fogjuk a világtrendet.

Legolvasottabb cikkeink