• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelentős magyar részvétel a nukleáris medicina kiállításon

Hírek 2018.10.14 Forrás: Weborvos Szerző:
Jelentős magyar részvétel a nukleáris medicina kiállításon

Több mint 6000 résztvevő, 3500 négyzetméteren az EANM düsseldorfi kiállításán.

Hatalmas az érdeklődés a magyar pavilonnál, a szombat esete Düsseldorfban megnyílt, a Nukleáris Medicina Európai Szövetségének (EANM) 31. kiállításán.  A 3500 négyzetméteren zajló öt napos kiállításon, amely egyben konferencia is több mint  6000-en vesznek részt, 2200 előadást jelentettek be, köztük több magyart is.

A nukleáris energia békés felhasználásának kezdetét egy magyar tudós, Hevesy György felfedezéséhez kötik, aki rájött a nyomjelzés lényegére, és ezért 75 éve Nobel-díjat is kapott. Az anekdota szerint a magyar kutató többek között a saját házában is tesztelte felfedezését. Gyanús volt neki, hogy házvezetőnője az ebéd maradékát is felhasználja a vacsorához, ezért egyszer megjelölte izotóppal, amit ebédkor a tányérján hagyott. Vacsoránál megvizsgálta az ételt, és beigazolódott a feltevése.

Mindenesetre a sugárzó anyagok békés felhasználásának lehetőségeit, így az egészségügyieket azóta is kutatják, és egyre több eredményt érnek el. Az izotópok nyomjelző képességét például kitűnően tudják alkalmazni a diagnosztikában, erre épül a PET/CT, a SPECT és több, a terápiát megalapozó elengedhetetlen vizsgálat. De a gyógyításban is széles körben alkalmazzák: az izotópoknak szerepe van például a pajzsmirigy betegségek kezelésében, ízületi gyulladások terápiájában, a fájdalomcsillapításban. Jelenleg a nukleáris medicinát 60-70 százalékban diagnosztikára, 30-40 százalékban gyógyításra használják a világban. A kutatók szerint ez az arány öt éven belül meg fog fordulni.

Magyarországon szervezett keretek között körülbelül 40 éve alkalmazzák a nukleáris medicina lehetőségeit. Jelenleg 25 kórházban működik önálló nukleáris medicina labor. A legnagyobb beszállítójuk Magyarország legnagyobb radiogyógyszereket gyártó cége az Izotóp Intézet Kft., amelynek kommunikációs vezetője Fekete Tibor elárulta: évi több mint 4 milliárd forgalmat bonyolít a vállalat, s ennek 84 százaléka export.

Nem csoda, hogy a több mint 80 országgal kereskedő Izotóp Intézet Kft. standja jelentős helyet foglal el a kiállításon, de a nukleáris medicina magyar eszközgyártója, a többek között PET, SPECT/CT-ket előállító Mediso sem szégyenkezhet a világmárkák között.

A világ minden piacelemzője egybehangzóan állítja: a nukleáris medicina a jövőben dinamikusan fejlődő ágazat lesz. S bár jelenleg a nukleáris medicina kutatása Magyarországon az utóbbi években stagnál, a szerdáig tartó kiállítás magyar résztvevői szerint előbb-utóbb mi is követni fogjuk a világtrendet.

Legolvasottabb cikkeink