• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jó irányba változnak a magyarok étkezési szokásai

Hírek 2018.06.15 Forrás: Weborvos
Jó irányba változnak a magyarok étkezési szokásai

Egy felmérés szerint egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni.

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek.

A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni. Ráadásul a nyári időszak is kedvez a fő étkezések közötti fogyasztóknak, számos hazai termesztésű zöldség és gyümölcs közül választhatunk, amelyek nem csak ízletesek, de tápanyagokban is gazdagok és remekül hidratálnak. A legnépszerűbb élelmiszerek sorában a kávét, a csapvizet és az ásványvizet közvetlenül ezek a gyümölcsök és zöldségek követik.

A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített felmérésből megállapíthatjuk, hogy nő a napi étkezések száma, a reggeli mellett a tízórai és az uzsonna is egyre inkább a napi étkezési rutin részévé válik. Rendszeresebben és többször étkeznek a nők: 56 százalékuk négy vagy több alkalommal eszik, míg a férfiak több mint fele egyelőre csak háromszor. Azonban esetükben is már 20 százalék fölött van a tízóraizók és az uzsonnázók száma is. 

A kutatásból az is kiderül, nem az olcsó terméket keresik a vásárlók, hanem a jó ár-érték arány a meghatározó. Fontos, hogy a termék csomagolásáról tájékozódni lehessen az összetevőkről, részletes és pontos tápanyag-összetételi jelölést várnak el a fogyasztók, egyúttal idegenkednek a félkész termékektől, és félnek azoktól a kémiai anyagoktól, amelyeket az élelmiszerek tartalmazhatnak.

A felmérésből az is látszik, hogy gyümölcsöt és zöldséget legszívesebben a piacon vásárolunk. Legfontosabb szempont, hogy jó minőségű legyen az áru, ezt a válaszadók 81 százaléka jelölte meg, míg a jó ár a megkérdezettek több mint felének volt fontos. A leggyakrabban említett szempontok közé tartozik még, hogy egészséges, illetve finom legyen a megvásárolt élelmiszer. A vásárlók negyven százaléka figyelembe veszi a zöldség és gyümölcs kiválasztásánál, hogy magyar termelőtől kertjéből kerül-e a piacra.

Mindezek azt mutatják, hogy egyre jobban odafigyelünk arra, mikor, mit és mennyit eszünk, van remény arra, hogy az utóbbi évek lesújtó statisztikáiban pozitív irányú változás áll be.

Kapcsolódó hírek