• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jut pénz a kistérségek egészségfejlesztésére is

Hírek Forrás: Weborvos

Sokakat érdekelnek az életmódváltó klubbok, és a mozgásszervi tanácsadás is népszerű.

124.253.617.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert Polgár Város és Görbeháza Község Önkormányzata az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben" „Érted?! Velünk! című projekt megvalósítására. A program átfogó, hosszú távú célja a térségi lakosság egészségi állapotának javítása, a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkentése.

Az egészségi állapotunk miatt jórészt magunkat okolhatjuk. A fő okok, amelyek miatt betegebbek vagyunk a szomszéd államokhoz képest: rossz táplálkozási szokások, a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlsúly-elhízás, a magas koleszterin, az alkohol. Mindezt el tudnánk kerülni, ahhoz azonban, hogy jobban figyeljünk magunkra, a családunk, a barátaink, a munkatársaink és az egészségügyi rendszer támogatása is szükséges.

A kulturális kötöttségeknek, a rossz szokásoknak is szerepük van abban, hogy nem figyelünk magunkra. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni és a figyelmet felhívni az „Érted?! Velünk! program.
A projekt időtartama alatt a csoportos, közösségi egészségfejlesztés mellett, az egyéni képességek fejlesztésére is hangsúlyt fektetnek. Az elsődleges cél a térség lakossága egészségi állapotának javítása, a szív-érrendszeri és a daganatos megbetegedések számának csökkentése.

A projekt központi eleme az egészségi-állapot felmérés. A szűréseket elsősorban falunapokon és egészségnapokon tartják, ahol személyre szabott étrendi és testmozgás tanácsadásti nyújtanak. Emellett közös testmozgást, és sok egészségről szóló előadást is tartanak. 

Az életmódváltó klubok csaknem másfél éve működnek a járóbeteg szakrendelő emeleti váró terében. A „Cukor nélkül édesen" klub elsősorban cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak szól, eddig több, mint 400-an vettek részt a klub rendezvényein. A „Ritmus" klubba a szív és érrendszeri betegek és hozzátartozóik járnak, számuk 600 fő fölött van. A legnépszerűbb klub a polgári „Életmód-Sport", ahol eddig 1288 fő jelent meg. A „Krízis" klubba a szenvedélybetegséggel küzdőket és családtagjaikat várják, eddig 396 fő érdeklődött az itteni programok iránt.

A polgári és görbeházi idős-klub népszerűsége, és a személyre szabott testmozgás és mozgásszervi tanácsadást igénybevevők száma is nő. Ezen kívül a 39 megtartott egészségnapon több, mint 7 ezer kliensnek lehetősége volt az egészséges táplálkozásról, és a testsúly csökkentésről is tanácsokat kérni és kapni.

A projekt augusztus végén lezárul, de az Egészségfejlesztési Iroda továbbra is a térség lakossága egészségfejlesztésének központja marad – tájékoztatott Vavrinecz Katalin szakmai vezető.

A programok szervezésében részt vett az önkormányzatok konzorciumi partnere, a Pétegisz Nonprofit Zrt.