• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kanyaró: Magyarország is veszélyben?

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A kanyaró nagyarányú európai terjedésére az utóbbi két évben figyeltek fel a szakemberek.

Bár Európában a korábbi évhez képest átlagosan negyedére csökkent a kanyarós megbetegedések előfordulása, Magyarország szomszédságában, Romániában és Ukrajnában jelentősen nőtt az esetek száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) márciusi jelentése felhívja arra is a figyelmet, hogy Ukrajnában várhatóan épp a járvány tetőzésekor tartják az UEFA labdarúgó Európa-bajnokságot.

Az ECDC adatai szerint összesen 584 kanyarós esetet jelentett idén januárban 29 uniós illetve EFTA ország. Tavaly januárban ugyanez a szám 2 289, 2010-ben 2673 volt. Tehát a januári adatok alapján negyedére csökkent a fertőzöttek száma Európában. Ha figyelembe vesszük azonban azt, hogy az 584 idei eset több mint fele Romániában fordult elő (367 eset), ráadásul az unión kívüli országok közül Ukrajnában, annak is a nyugati, Magyarországgal határos részén már 5500 esetet regisztráltak eddig idén, nem lehetünk nyugodtak.

Az európai járványügyi központ azt is hangsúlyozza, hogy Ukrajnában 2010. óta hiány alakult ki a kanyaró elleni vakcinából. Tehát elképzelhető, hogy a fertőzés hagyományos szezonjában, február és június között, még jobban felgyorsul a betegség terjedése és jelentősebb járvány alakul ki. Nem kizárt az sem, hogy átterjed a szomszédos uniós országokra: Magyarországra, Szlovákiára és Lengyelországra. A júniusi nemzetközi futball bajnokság miatt más uniós országok polgárai is érintettek lehetnek, ezért az ECDC arra figyelmeztet, hogy nagy kockázatot vállalnak mindazok, akik kanyaró elleni védőoltás nélkül látogatnak Ukrajnába.

Tavaly egyébként az egész kontinensen csak két országban, Cipruson és Izlandon nem fordult elő a betegség, igaz, Magyarországon is csupán 5 esetet jelentettek.

A kanyaró nagyarányú európai terjedésére az utóbbi két évben figyeltek fel a szakemberek. Az ECDC adatai szerint ugyanis míg 2008-2009-ben 7-8 ezer kanyarós eset fordult elő Európában, addig 2010-2011-ben a fertőzöttek száma már meghaladta a 30 ezret. A tavalyi európai kanyarós betegek között 8 halálos áldozat is volt, 27-en szövődményként agyvelőgyulladást, csaknem 1500-an tüdőgyulladást kaptak.