• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Katonai tiszteletadással emlékeztek a hős katonaorvosokra

Hírek 2020.11.05 Forrás: MTI
Katonai tiszteletadással emlékeztek a hős katonaorvosokra

Köszönet és dicsőség illeti az elődöket, akik például a forradalom idején látták el a sebesülteket.

Katonai tiszteletadás mellett helyeztek el koszorúkat a magyar orvos hősi halottak emlékszobránál a Nemzeti Fórum Egyesület és a Honvédelmi Minisztérium közös megemlékezésén szerdán Budapesten. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke beszédében azt hangsúlyozta: több mint egy évtizede jönnek el ehhez a szoborhoz emlékezni és emlékeztetni az elmúlt évszázadok hős orvosaira, egészségügyi dolgozóira, mentőseire, ápolóira, azokra, akik a legnehezebb időkben is tudásuk legjavát adva segítettek másokon.  Felidézte: 64 éve, 1956-ban a szerdai megemlékezés helyszínén, az Üllői úton tankok dübörögtek. Ő a Teréz (akkor Lenin) körúton lévő lakásuk erkélyéről nézte a körúton haladó szovjet harckocsikat.  Azt hangsúlyozta: az elmúlt évtizedek megpróbáltatásai után a mostani fiatalok sem lehetnek nyugodtak, többi között a koronavírus-járvány és a terrorveszély miatt. Ugyanakkor napjainkban is ott vannak a kórházakban, orvosi rendelőkben, mentőautókban azok, akik "próbálják a lehetetlen helyzetben is a lehetségest" megtenni - mondta, kiemelve: ezért a mai orvosoknak, ápolónőknek, az egészségügyben dolgozóknak is kifejezik tiszteletüket.

Wikonkál Norbert Miklós, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának főigazgatója kiemelte: köszönet és dicsőség illeti az elődöket, akik például a forradalom idején látták el a sebesülteket. Fontos viszont, hogy a mai generációkban is tudatosítsák: "a helytállás mindenki számára kötelező. Vigyázni kell az emberek életére, az emberek egészségére. Mindenkinek vigyáznia kell saját egészségére" - jelentette ki. A rendezvényen körbenézve megjegyezte: az, hogy most mindenki maszkot visel, jelzi, hogy "a harc soha nem ér véget", csapataink most is "harcban állnak". A kórházak zárt falai mögött óriási küzdelem folyik - mondta.  Magyarországnak meg kell küzdenie a koronavírus jelentette kihívással - közölte, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a feltételek adottak az egészségügyben, a dolgozók "derekasan" helytállnak.  A főigazgató kitért arra is, hogy az egészségügyben jól időzítették az átalakulásokat. Az új jogállási törvény véleménye szerint "új érát" jelent.

Az elhunyt hősökről az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület, a Magyar Patrióták Közössége, valamint a Rákóczi Szövetség egy-egy képviselője is megemlékezett.

A koszorúzást követően a résztvevők a VIII. kerületi emlékműnél elhelyezték a kegyelet virágait, valamint az emlékezés fáklyáit.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Legolvasottabb cikkeink