• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hamis a járványképlet - a kevesebb is sok(k)

Lapszemle 2020.11.05 Forrás: Népszava Online
Hamis a járványképlet - a kevesebb is sok(k)

A kancelláriaminiszter szerint legfeljebb tízezer ember kerülhet lélegeztetőgépre. Ennél azonban kevesebb esettel sem bír el most a rendszer.

„Arra is van becslés, de a legfontosabb, hogy lélegeztető gépből elegendő áll rendelkezésre és ott továbbra is az a becslés, hogy tízezer fölé nem nagyon mehet azoknak száma, akik lélegeztetőgépre szorulnak, az is a legtragikusabb, már-már valószínűtlenül pesszimista becslés" - ezt felelte a Népszavának Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón, miután arról kérdezte a lap, hány intenzív ellátásra szoruló beteggel számolnak december közepén, amikor a kormányfő közlése csúcsterhelés alá kerülhet az egészségügy.

A Népszava forrásai szerint az országban 2000 intenzíves orvos, 2300 intenzíves nővér vethető be. Nekik segíthet az a 2500 segédnővér, akiket 12 órás tanfolyamon képeztek ki. Ezt erősíti, hogy Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász is azt mondta az Új Egyenlőség podcastjában: „Intenzív ágyunk van körülbelül 1800-2000, és körülbelül ugyanennyi intenzíves orvosunk és intenzíves ápolónk.” A szakértő jelezte azt is, hogy a covidos esetek mellett a más betegség vagy baleset miatt súlyos állapotba került páciensek ellátására is készülni kell. Vagyis – tette hozzá – „ezeknek az ágyaknak minimum a fele más esetekkel foglalt.” Forrásunk emlékeztetett, hogy szakmai normák szerint egy orvos egyszerre legfeljebb négy beteget képes megfelelően ellátni intenzív osztályon. Egy beteg mellett pedig legalább egy szakápolónak kell lennie, de például a páciens mozgatáshoz négy ápolóra van szükség. Mindez azt jelenti: ha az orvosok, ápolók pihenőidejét, esetleges betegségét nem vesszük figyelembe, akkor is nehezen képzelhető el, hogy a szakmai normák szerint el tudna látni a rendszer egyszerre 10 ezer lélegeztetőgépen lévő embert.

Talán nem véletlen, hogy Gulyás Gergely a szakorvosok, szakápolók száma helyett inkább már arról beszélt: új kórházi dolgozói kapacitásokat akár orvostanhallgatók bevonásával is biztosítani lehet. Emellett hosszan ecsetelte, hogy a magyar egészségügyi rendszer 32 ezer ágyon képes jelenleg koronavírus betegeket ápolni. A teljes magyar kórházi ágyszámkapacitás azonban 66-67 ezer, és ebből a kancelláriaminiszter szerint a halasztható kezelések megszüntetésével újabbakat lehet felszabadítani. 

Legolvasottabb cikkeink