• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Keddtől új gyógyszerpiaci rendtartás

Hírek Forrás: Napi Online

Jövő keddtől több fontos szabály is változik, így csökken a havi eho, s ezentúl bármikor változhat a vény nélkül kapható medicinák ára.

November elsejével a havi tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) 3450 forintról 1950 forintra csökken, illetve a napi érték 115-ről 65 forintra. A foglalkoztatás után fizetendő adónem egyébként jövőre teljesen megszűnik, ám a munkáltatói oldal által várt január elseje helyett csak november elsején - emlékeztet a Napi Online.

Jövő kedden lép életbe az új gyógyszertörvény is, ismertebb nevén a gyógyszerpiaci rendtartás is, amely kihat a szféra valamennyi területére. Rendelkezik egyebek között a promócióról – az orvosoknak és gyógyszerészeknek adható ajándékok értéke nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér öt százalékát –, szabályozza a klinikai vizsgálatokat és kereskedelmet. Egyebek között keddtől a szakminisztériumot nem terheli az OTC-készítmények árának negyedévenkénti kihirdetése, így november elsejétől bármely vény nélkül kapható medicina árát bármikor megváltoztathatják. Szintén a patikusokat érintő változás, hogy a gyártók és a nagykereskedők által adott árengedményeket a gyógyszerészek kötelesek továbbadni a vevőknek. Nagyobb lesz a gyártók felelőssége is, ugyanis egyedül őket terheli a medicinák alkalmazásával okozott kár megtérítése. A jogszabály kapcsán öt év múlva megszűnnének a gyógyhatású – gyógyszernek nem minősülő – készítmények, ezeket ugyanis vagy gyógyszernek, vagy más terméknek minősítik át. A szigorítás uniós követelmény és várhatóan erősen megszűri majd a piacot.


November elsejétől Magyarországon is kötelező módon minden új gyógyszerterméken Braille-írással is feltüntetik a gyógyszer nevét és a hatás erősségét. A már forgalomban lévő gyógyszerek esetében az új címkéket és betegtájékoztatókat legkésőbb 2010 végéig kell elkészíteni - írja a lap.