• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Képalkotó diagnosztikai fejlesztés indul az onkológia területén

Hírek MA 15:46 Forrás: Weborvos
Képalkotó diagnosztikai fejlesztés indul az onkológia területén

A 800 milliós kutatás célja az onkológia területén működő informatikai döntéstámogató megoldás fejlesztése.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott, két évet felölelő kutatási projekt konzorciumi formában valósul meg az Innovitech Kft. vezetésével, valamint a GE Healthcare Magyarország Kft. és a győri Széchenyi István Egyetem közreműködésével. A kutatás-fejlesztésben klinikai partnerként a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház mint regionális hematológiai központ, valamint Európa egyik kiemelkedő onkoradiológiai tudáscentruma, a Debreceni Egyetem vesz részt - áll a GE HealthCare szerdai közleményében.

Támogatás összege: 791 377 269 Ft.

A daganatos megbetegedések hatékony kezelésének kulcsa a korai diagnosztika és a személyre szabott terápia. A most induló közös kutatás-fejlesztés célja az onkológia területén működő informatikai döntéstámogató megoldás fejlesztése. A bioinformatikai, genomikai és képalkotó diagnosztikai adatokra épülő mesterséges intelligencia (MI) alapú fejlesztés a korai diagnosztikát és a precíziós orvoslást célozza. Az együttműködés eredményeként azonosítják a betegséget kiváltó szabályozó elemeket, amelyek segítségével korábban felismerhető lesz a daganat és új terápiás eljárás meghatározása válik elérhetővé. 

A könnyen félrediagnosztizálható daganatos megbetegedések hátterében sok esetben genetikai, epigenetikai torzulások állnak. A betegség túlélési esélyét elsődlegesen a korai felismerés, a személyre szabott terápia, valamint a diagnózistól a kezelés megkezdéséig eltelt idő határozza meg.

„Az InnovITech Kft. számos innovatív informatikai irányú kutatás-fejlesztésben vesz részt, és kiemelten fontosnak tartja az olyan mesterséges intelligencián (MI) alapuló projekteket, amelyek a hatékonyabb ellátás biztosítása érdekében klinikai döntéstámogató rendszer fejlesztésére irányulnak.” – mondta Dr. Marien Szabolcs, a projektet vezető InnovITech Kft. ügyvezető igazgatója. „Az újonnan induló projekt, amely elősegíti a daganatos elváltozások korai felismerését, illetve személyre szabott terápia kialakítását jelentős innovációs lehetőséget hordoz, hiszen olyan MI által vezérelt algoritmusok kifejlesztését célozza a funkcionális genomikai összefüggések elemzésére, amelyek lehetővé teszik korábban ismeretlen genetikai markerek azonosítását. A fejlesztés során a funkcionális genomikai elemzéseket, illetve a genom térbeli szimulációját biztosító bioninformatikai, gépitanulási eljárásokat az InnovITech kutatói, illetve szoftverfejlesztő mérnökei dolgozzák ki.”

A Konzorciumi partnerek együttműködését a jelenleg korlátozottan rendelkezésre álló onkodiagnosztikát és a személyre szabott terápia meghatározását támogató biotechnológiai és informatikai megoldások hiányosságai hívták életre. A projekt során a daganatos betegségeket kiváltó genetikai tényezőket és azok funkcionális jelentőségét különböző epigenetikai módszerekkel és információtechnológiai megközelítésekkel szeretnék kutatni.

„A következő évtizedben a személyre szabott terápia forradalmasíthatja a betegek ellátását szerte a világon, amelyhez intelligens, összekapcsolt egészségügyi rendszerekre van szükség. A GE HealthCare olyan innovatív technológiák, mint a fejlett orvosi képalkotás, a mesterséges intelligencia (MI) és a molekuláris diagnosztika összekapcsolása révén a célzottabb és eredményesebb személyre szabott betegellátás megvalósítását tűzte ki céljául, amely az elérhető legjobb kezelési eredményt biztosítja a páciensek számára. Az új kutatás-fejlesztés során a hazai GE HealthCare magasan képzett, tapasztalt szoftvermérnökei elsősorban az MI alapú tumor detektálás automatizálására  fókuszálnak” – osztotta meg Ferenczi Lehel, a GE HealthCare ügyvezető - adat és analitikai igazgatója.

„Az egészségügyi kutatások adatfeldolgozási terheinek enyhítésére ma már számos mesterséges intelligencia alapú megoldás is lehetséges. Az új projekt megvalósulásához örömmel csatlakoztak egyetemünk felkészült szakértői, hogy – a genomok térbeli megjelenítésébe és a genomikai kutatások MI-feladataiba való bekapcsolódás mellett – kifejlesszenek egy részben MI-alapú természetes nyelvfeldolgozó megoldást. A szoftver a kutatásba bevonandó betegek változatos, sokszor szabadszavas adatlapjaiból – ambulánslapokból, klinikai, genomikai és orvosi képalkotó vizsgálatok leleteiből – csak a kutatókat érdeklő adatokat keresi ki automatikusan és írja be egy kutatási adatbázisba” – tette hozzá Dr. Horváth Zoltán professzor, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja.

A projekt innovációs lehetőségeit tovább szélesíti a genom térbeli szimulációjára megfogalmazott közös cél. Az új megoldás révén a különböző sejtállapotokból nyert genomok térbeli, szerkezeti torzulásai, az azonosított funkcionális genomikai mutációs eltérései, valamint az onkoradiológiai és klinikai adatok közötti összefüggések elemezhetővé válnak. Ez az új technológia a kialakult betegség hátterében húzódó okok és mechanizmusok azonosításával jobb megértést biztosít az orvosok számára, amely lehetőséget kínál egy megalapozottabb, célzott terápia megválasztására, valamint a betegség várható kimenetelének pontosabb prognózisára - zárul a közlemény.