• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Keresett a Pető-módszer Svédországban

Hírek Forrás: MTI - Panoráma

Igazi hungarikum, a Pető-módszer - válik egyre ismertebbé és közkedveltebbé Skandináviában.

Köszönhetően egy magyar konduktornak, Tóthné Horváth Eszternek, aki a 90-es években a budapesti Pető Intézetben tanult és dolgozott, majd Svédországban 1997-ben nyitott egy kisvárosban olyan intézetet Move and walk (Mozdulj és járj) néven, amelyben a Pető-módszer alkalmazásával segítették hozzá a központi idegrendszeri eredetű mozgásszervi panaszokkal küzdőket a teljes élethez.

"Hangsúlyozni szeretném, hogy ez nekem nem azért sikerült mert különlegesebb vagyok a többi konduktornál, a magyar szakemberek nagyon jól végzik munkájukat" - mondta a távirati irodának Tóthné Horváth Eszter.

A magyar szakember míg a Pető Intézetben dolgozott, több külföldi családdal is megismerkedett. Miután felmondott munkahelyén, létrehozott egy bt.-t Move and walk néven és ott fogadta azokat, akik hozzá fordultak. A svéd családok hívták magukhoz, először csak egy hathetes tábort szerveztek, majd később, mivel sok segítséget és támogatást kapott, férjével együtt úgy döntött, letelepedik Svédországban.

Az első svéd Move and walk intézetnek hamar híre ment, ebben nagy szerepe volt egy központi idegrendszeri sérültnek, aki filmet forgatott róluk. A 36 éves férfi nem tudta ellátni önmagát, korábban soha nem fogott meg semmit a kezével, míg a Move and walk intézetben három hónap alatt megtanult enni - mesélte a magyar konduktor.

Csoda lenne? Azoknak mindenképpen az, akik ilyen eredményt érnek el, de Dr. Pető András módszere ennél sokkal valóságosabb. Alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósítható. A módszer atyja az 1940-es években hozta létre a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek helyreállítását célzó konduktív pedagógiai rendszert, amelyet az általa vezetett intézet alkalmazott először.

A Pető-módszer nemcsak Magyarországon, hanem immár Svédországban is jól ismert és keresett alternatív módszer. Jelenleg Stockholmban és Göteborgban található Move and walk intézet. Az utóbbit nemrégiben költöztették egy felújított épületbe. A rekonstrukcióra és a berendezésre a helyi önkormányzat jelentős összeget fordított. A két létesítményben évente mintegy 450-500 embert fogad a többnyire magyar konduktorokból álló csapat.

Ősszel indul a kisegítő iskola is, amelyben sérült gyermekeket oktatnak, akik a normál iskola követelményeinek nem tudnak megfelelni. Ez kiváló szakmai, gyakorlati terepet nyújthat a későbbiekben akár a Pető Intézetben végzett szakembereknek is" - vélekedett Tóthné Horváth Eszter.

Legolvasottabb cikkeink