• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Készülnek, szigorítanak - hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.10.13 Forrás: MTI
Készülnek, szigorítanak - hírek a nagyvilágból

A kórházban kezeltek száma október elejétől megduplázódott Csehországban, bezárják az iskolákat, vendéglőket.

Várhatóan meghosszabbítják az országos karantént Ukrajnában
Az ukrán kormány keddi ülésén javasolni fogják a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő országos karantén meghosszabbítását december végéig, miután továbbra is súlyos a helyzet az országban - jelentette be Viktor Ljasko országos tisztifőorvos.

Közlése szerint egy nap alatt ismét több mint százan haltak bele a betegségbe, az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a 270 ezret.

Az újabb adatok szerint Ukrajnában az elmúlt napon 5133 új esettel 270 587-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 107 újabb halálos áldozattal 5122-re. Eddig 116 562-en gyógyultak meg, viszont már 148 903 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel.

A tisztifőorvos, aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese, egy rádióinterjúban azt is elmondta, hogy a karantén meghosszabbítása mellett a minisztérium javasolni fogja a vendéglátóhelyek bezárását este tíz órakor.

Az ország legfertőzöttebb területének számító Kijev vezetése úgy döntött, hogy az egészégügyi tárca ajánlása ellenére nem hozza korábbra az iskolákban az őszi szünetet. Ljasko ezzel összefüggésben jelezte, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő, vörös zónába történő besorolást ezentúl konkrét fertőzöttszámhoz kötik, így a főváros nem bújhat ki majd a szigorítások végrehajtása alól.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján ismét kiemelte, hogy súlyos a helyzet a kórházak leterheltségének tekintetében: előző nap megint sokan, 865-en kerültek kórházba, így most 21 277 ágyat foglalnak el koronavírusos, illetve fertőzésgyanús betegek. Ljasko hozzáfűzte, hogy létesítmény van elég az országban, amelyeket meg tudnak nyitni Covid-betegek fogadására, a fő gondot a megfelelően képzett orvosok hiánya jelenti.

Bukarest is az iskolák bezárására készül
Három megye kivételével most már Románia szinte egész területén gyorsul a koronavírus-járvány terjedése, a legnagyobb fertőzési rátával rendelkező román fővárosban pedig a hatóságok az iskolák bezárására készülnek.

A közegészségügyi hatóság (INSP) kedden közzétett heti elemzése szerint nincs már olyan térsége az országnak, ahol csökkenne a fertőzés terjedésének üteme, Szatmár, Iasi és Vaslui megyében pedig az utóbbi héten egyenletesen terjedt.

Az INSP által közölt "veszélyeztetettségi" térképen - amelyet az egészségügyi rendszer terheltsége és a Covid-19-ben szenvedő súlyos betegek rendelkezésére álló intenzív terápiás ágyak száma alapján készítettek - Arad, Szatmár és Máramaros megye kivételével egész Erdély, országos szinten pedig a 41 megyéből 27 veszélyeztetett térségnek számít a koronavírus-járvány szempontjából.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon több mint 3100-zal emelkedett és így túllépte a 160 ezret a Romániában diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, valamint a kedden regisztrált 68 újabb halálesettel meghaladta az 5500-at a járvány romániai halálos áldozatainak száma.

Az utóbbi két hétben lakosságarányosan Bukarestben terjedt leggyorsabban a fertőzés. A INSP jelentése szerint a fővárosban - a 2011-es népszámláláskor feljegyzett 1,88 milliós lakossághoz viszonyítva - már meghaladták azt a fertőzési rátát, a lakosság három ezrelékét, amelynél a helyi járványügyi operatív törzs elrendelheti az iskolák bezárását és az áttérést az online oktatásra.

Bukarest kormánybiztosa azonban - az oktatási miniszterrel folytatott keddi egyeztetést követően - bejelentette: felkészültek ugyan erre a lépésre, de járványügyi szempontból nem az INSP által számolt 3,1 ezrelékes, hanem a GCS által közölt 2,69 ezrelékes fertőzési rátát tartják mérvadónak, amely a főváros jelenlegi 2,15 milliós lakosságát veszi alapul. Bukarestben akkor fogják teljes egészében az internetre költöztetni az oktatást, ha a GCS által közölt fertőzési ráta "tartósan és jelentősen" meghaladja a 3 ezreléket - magyarázta.

Bukarestben több mint 400 tanintézményben csaknem negyedmillió óvodás és iskolás tanul.

Romániában az oktatási minisztérium hétfői adatai szerint eddig 517 iskolát tartottak zárva, közülük 303-at azért, mert olyan településeken működtek, amelyeken az utóbbi héthetes fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, a többi 214-et pedig azért kellett bezárni, mert több mint három osztályban megjelent a fertőzés.

További 5100 iskolában részlegesen költöztették az internetre az oktatást, és 12 ezer olyan tanintézmény volt, amely valamennyi tanár és diák jelenlétében, hagyományos óralátogatással működött Romániában.

Csehországban bezárják az iskolákat és a vendéglőket
Csehországban szerdától november elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva - közölték a cseh kormány ülése után hétfőn késő este Prágában.

Az intézkedések célja megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint az óvodákat az intézkedés nem érinti, azok továbbra is működni fognak. A középiskolák és a főiskolák, illetve az egyetemek már korábban bezártak és áttértek a távoktatásra.

Szerdától kötelező lesz az arcmaszkok viselése nem csak a kórházakban, hivatalokban, zárt termekben és tömegközlekedési eszközökben, hanem a megállókban is. Gyülekezni legfeljebb hat személynek lesz szabad. Tilos lesz az alkoholos italok fogyasztása a köztereken és az utcákon.

Amennyiben a járvány terjedését jelző reprodukciós mutató egy hét alatt 0,8-ra csökken, a kormány enyhíteni fog az intézkedéseken - mondta Andrej Babis kormányfő újságíróknak. Jelenleg ez a mutató 1,5 körül van.

A koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedésekről a kormány rendkívül széles körű konzultációkat követően döntött. Andrej Babis kormányfő és több minisztere először vasárnap este a járványügyi bizottsággal tárgyalt, majd hétfőn a munkaadók szövetségével, a szakszervezetekkel és az ellenzékkel is megvitatta a teendőket.

Az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn este megjelent kimutatások szerint már több mint 2200 személyt kezeltek a kórházakban, közülük 438 állapota volt súlyos. A kórházban kezeltek száma október elejétől megduplázódott.

A cseh kórházak a hivatalos adatok szerint maximálisan mintegy 33 ezer Covid-19-es beteget tudnak kezelni egyidejűleg. A kormány hétfőn arról is döntött, hogy az állami tartalékalapban lévő mintegy 2500 speciális ágyat is az egészségügy rendelkezésére bocsátják.

A járványnak a hétfő esti kimutatás szerint már 1045 halálos áldozata van. Ez 58-cal több a reggeli hivatalos adatnál. Eddig a napi halálesetek legmagasabb száma 51 volt a múlt pénteken.

Szerbiában újból bezárhatják az iskolákat, ha a járvány súlyosbodik
Nem tartja kizártnak az iskolák újbóli bezárását a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerbiai válságstáb, ám szükségállapotra nem kell ismét számítani - közölték a testület tagjai.

Keddi sajtójelentések szerint Branislav Tiodorovic járványügyi szakember kifejtette, hogy ha a napi új fertőzöttek száma meghaladja az ötszázat, várhatóan ismét bezárják az iskolákat, ahogyan azt tavasszal is tették. Predrag Kon epidemiológus pedig azt közölte, hogy Szerbiát a múlt héten elérte a járvány harmadik hulláma, és ha nő az esetszám a maszkviselésen túl újabb korlátozásokat hozhatnak, de szükségállapot bevezetésére nem kell számítani.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - hétfőről keddre 678-cal nőtt az igazolt fertőzöttek és huszonöttel a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 67-tel 34 854-re, Koszovóban 68-cal 16 247-re, Észak-Macedóniában 177-tel 21 134-re, Montenegróban 181-gyel 13 477-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 185-tel 30 829-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 765-re, Koszovóban eggyel 648-ra, Észak-Macedóniában öttel 797-re, Bosznia-Hercegovinában nyolccal 944-re, Montenegróban pedig kilenccel 211-re emelkedett a Covid-19-járvány halálos áldozatainak száma.

Legolvasottabb cikkeink