• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az áttétes mellrák napja – október 13.

Hírek 2020.10.13 Forrás: MTI-OS
Az áttétes mellrák napja – október 13.

Ez az állapot orvosi szempontból jelenleg nem gyógyítható, de ma már jól kezelhető.

Október a mellrák, a mellrák elleni fellépés hónapja, amikor a lehető legjobban igyekszünk felhívni a figyelmet a betegségre, és a szűrés fontosságára. Azonban a mellráknak van egy másik oldala is, az áttétes mellrák, amiről beszélnünk kell - hívta fel a figyelmet világnapi közleményében az  Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület.

Ha a mellrákról van szó, általában az évente több mint 8600 újonnan diagnosztizált betegről beszélünk hazánkban. Amiről kevesebb szó esik, az, hogy közülük kb. 10%, akinél a betegséget már első alkalommal IV-es stádiumban diagnosztizálják, és a korábbi stádiumban diagnosztizált betegek akár 30 %-ánál alakul ki valamikor az élete során áttét.

Azért, hogy eloszlassuk a tévhiteket a betegséggel kapcsolatban, és hogy minél több információt adhassunk át, ami ledöntheti a félelmeket, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy októberben ezt a napot szenteljük az áttétes mellráknak - írták.

Áttétes mellrák akkor alakul ki, ha a daganat megjelenik távoli szervekben, ezek leggyakrabban a máj, tüdő, a csontok, és az agy. Ebben az esetben a kezelés már nem a kiújulás és az áttétek kialakulásának megakadályozását célozza, hanem az elsődleges feladat a betegség megállítása, lassítása. Ez az állapot orvosi szempontból jelenleg nem gyógyítható, de az orvostudomány gyors fejlődésének, és az egyre hatékonyabb készítményeknek köszönhetően ma már jól kezelhető, krónikus betegséggé szelídíthető, amivel a betegek akár évekig, évtizedekig élhetnek még minőségi, boldog életet családjuk, barátaik körében. Ma már a betegség nem egyenlő a halálos ítélettel. Számos kezelési lehetőség áll az orvosok rendelkezésére, amit bevethetnek, hogy betegeiknek minél hosszabb, minőségi életet adhassanak.

Miért fontos, hogy beszéljünk róla? Mert sajnos a szűréseken való alacsony részvételnek, az orvos felkeresésének, a halogatásának legnagyobb oka a félelem. Félelem a diagnózistól, és attól, hogy ez a halált jelenti, amiben nagyon nagy szerepe van a félrevezető, rossz információknak és a tévhiteknek. Fontos róla beszélni, mert a minél több információ az egyetlen, ami segíthet a félelmek ledöntésében és abban, hogy minél többen meggyógyulhassanak, és minél többen élhessenek.

Tudjuk, hogy fontos a példa, hiszen általában azt hisszük el, amit látunk is.

Brjeska Dóra újságíró/blogger pontosan hét évvel ezelőtt, 32 évesen kapta meg az áttétes mellrák diagnózisát. Az ő esetében egy véletlenen múlt, hogy bár a teljes gyógyuláshoz már későn, de a kezeléshez még éppen időben fedezték fel. Máj, és tüdő áttétei voltak, amik annyira jól reagáltak a kezelésekre, hogy több mint hat éve nincs látható jele a ráknak a szervezetében. Bár folyamatos kezelések alatt áll, amik valószínűleg élethosszig fognak tartani, igyekszik a lehető legteljesebb, legjobb életet élni a betegséggel együtt is.

Hét évvel ezelőtt elsőként indított blogot, melyben megmutatja, hogy ezzel a betegséggel is lehet együtt élni.

Az áttétes mellrák szalagja a három színű szalag, melynek színei különleges jelentéssel bírnak. A rózsaszín jelzi a betegség kiindulási helyét, a zöld jelképezi a tavaszt, mely győzedelmeskedik a tél fölött, ez jelenti a megújulást, a reményt, és a halhatatlanságot, a türkiz pedig a gyógyulás és a szellemiség jele - írták.

További információ és részletek az Egészség Hídja Egyesület hivatalos honlapján.

Legolvasottabb cikkeink