• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kevesebb rákkeltő anyag kerülhet az élelmiszerekbe

Hírek Forrás: MTI

Az EU-tagállamok megszavazták az akrilamid csökkentésére vonatkozó bizottsági javaslatot.

Csökkenteni kell az élelmiszerekben jelen lévő akrilamid mennyiségét; az Európai Bizottság erről szóló javaslatát szerdán szavazták meg az Európai Unió (EU) tagállamainak képviselői.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az új rendelet kötelező intézkedéseket fog előírni az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére.

A bizottság hangsúlyozta, a rendelet elfogadás esetén haladéktalanul felső határértékek bevezetésére lesz szükség számos élelmiszer akrilamid-tartalmára vonatkozóan.

Az akrilamid olyan rákkeltő anyag, amely különösen a burgonya- és gabonaalapú termékekben, valamint a kávéban és pótkávéban természetes módon előforduló szabad aszparagin (aminosav) és cukrok reakciója során jön létre magas hőmérsékleten történő feldolgozás során. Akkor, ha ezeket az élelmiszereket zsírban vagy olajban sütik, pörkölik vagy a sütőben sütik.

A szerdán elfogadott szöveg a következőkben az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament elé kerül. A két intézménynek három hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy megvizsgálja a javaslatot, a bizottság általi végleges elfogadást megelőzően. A rendelet hatályba lépése 2018 tavaszára várható.