• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Súlyos hibák, elnéző egészségügyi hatóság

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Lassú és elnéző az tisztiorvosi hivatal a kórházi felügyeleti eljárásoknál.

Lassú és elnéző az ÁNTSZ a kórházi felügyeleti eljárásoknál. A kontroll erejéről sokat elárul az: egy szakmai hiba miatt leváló retina ügyét 30 ezres bírsággal zárta le a hatóság - írja a nepszava.hu portál.

Ha az ÁNTSZ honlapján megismerhető felügyeleti ellenőrzésekből, és az azok végén kiszabott bírságokból indulunk ki, akkor nincs nagy baj a hazai egészségüggyel. Az érdeklődők ugyanis csupán három vizsgálati ismertetőt találnak, s ezekben az esetekben mindössze 30 ezertől 100 ezer forintig büntettek kórházakat, súlyos egészségkárosodást okozó mulasztásokért is.

Harmincezer forintos büntetést ért – a szakhatóság szerint – hogy egy terhességi mérgezéses állapotban lévő nőnél az őt ellátó kórház nem végezte el a szükséges laborvizsgálatokat, ezért csaknem életveszélyes állapotban került a műtőbe, császármetszésre. De nem figyeltek oda az asszony szempanaszaira sem, ezért levált a retinája. Az ÁNTSZ vizsgálata ugyan megállapítja, hogy ellátása során a diagnosztikai vizsgálatok némelyike a szakmai szabályoknak sem felelt meg, és az egyéb ellátása során az intézmény személyzete nem az elvárható gondossággal járt el, mégis elegendőnek tartotta ezt a kis összegű büntetést.

A szombathelyi kórházat negyvenötezer forintra bírságolta a hivatal azért, mert egy beteget, aki ugyan határozottan kérte, orvosa nem küldött időben az Achilles-ín sérülése után gyógytornára, illetve rehabilitációs kezelésre. A férfi – a mulasztás miatt – nem tudja használni rendesen a sérült lábát, bokája merev, csak a lábujjai mozognak.

Százezer forint bírságot kell fizetnie a győri megyei kórháznak, mert egy beteggel indokolatlanul szedettek tíz évig szteroid tartalmú gyógyszert. Ez a "terápia" csontritkulást okozott és bélbetegsége olyan fokú súlyosbodását, hogy csonkolni kellett a vékonybelét. Megállapították, hogy miközben az adott betegség gondozása előírja a rendszeres vérkép-, és májenzim-ellenőrzést, a hasi ultrahangot, CT vizsgálatot, vastagbél-tükrözést, a beteg esetében, kezelése 10 éve alatt egyiket sem végezték el.

Az ÁNTSZ-hez évente alig néhány száz panasz érkezik, míg a 2010-ben fölszámolt Egészségbiztosítási Felügyelet működése utolsó évében csaknem ötezer panasszal foglalkozott.

Bár a Semmelweis Tervben még 2011-ben azt ígérték, hogy majd monitorozzák az egészségügy átalakítását, és korrigálják a rendszerhibákat, erre azóta sem kerül sor.

A teljes cikk a nepszava.hu portálon olvasható.