• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kézmosás után szárazra is kell törölni a kezet

Hírek Forrás: (X)

Sokan nem tudják, a Tork segít a kézmosás fontosságának tudatosításában.

Az október 15-i Kézmosás Nemzetközi Világnapja alkalmából a mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork, a nemzetközi higiéniai vállalat, az SCA Hygiene Products egyik vezető márkája.

A Tork által több mint 1100 kisgyermekes anyuka körében végzett online felmérés eredményei is mutatják, hogy van még mit tanulnunk a helyes kézmosásról. A szappan használata ugyanis nem minden esetben része a kézmosásnak, a megkérdezettek 10 százaléka beismerte, hogy előfordul, hogy csak sima vízzel mos kezet. 10 százalék körüli azok száma, aki nem tudják, hogy kézmosás után fontos a kéz szárazra törlése, mert a nedves kezek sokkal több baktériumot terjesztenek, mint a száraz kezek.

A legjobb megoldás a kezek szárazra törlésére, ha egyszer használatos papír kéztörlőt használunk, ezt a válaszadók több, mint 60 százaléka tudja, azonban 35 százalékuk mégis elektromos kézszárítót, 2,5 százalék pedig textiltörölközőt használ.

A kézmosás világnapja kiváló alkalmat teremt arra, hogy a Bethesda Gyermekkórház mellett épülő Anyák Házába is felhelyezzék a Tork által támogatásként nyújtott kézhigiéniás eszközöket és átadják a Tork és forgalmazóik által együtt gyűjtött 1.000.000 Ft adományt (A nyitó képen balról jobbra: Bencze János a Bethesda Alapítvány igazgatója, Tápai Dezső a Tork értékesítési igazgatója, Sándor Judit az SCA Hygiene Products Kft. Customer Marketing Managere látható)

A Tork által megkérdezett édesanyák több mint 96 százaléka tudja, hogy a rendszeres, megfelelően végzett kézmosás nagymértékben járul hozzá a fertőzések megelőzéséhez, de jól jön a segítség azzal kapcsolatban, hogy hogyan tanítsák meg gyermekeiket a helyes kézmosásra. Sokszor trükköket kell bevetni ahhoz, hogy a kicsiket kézmosásra bírják: sokan a kézmosást viccessé, élvezetessé teszik valamilyen kreatív ötlettel, énekléssel, nevetgéléssel, mondókázással, vagy mesélnek a gyerekeknek a bacilusokról és egyéb apró lényekről, amik betegséget okoznak, ha nem mosunk kezet.

Az anyukák 70 százaléka szerint a leginkább célravezető, ha megszokottá teszi a kézmosást bizonyos tevékenységekhez kapcsolódóan, mint például amikor hazaérnek, vagy amikor bejönnek a kertből, vagy étkezés előtt, WC használat után, főzőcskézés előtt. A megkérdezettek 14 százaléka úgy véli, hogy az a legjobb, ha mi, felnőttek mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy hogyan kell helyesen kezet mosni.

A Tork évek óta oktató programokkal segíti az óvodás korú gyerekeket és a szülőket a helyes kézmosás fogásainak elsajátításában, a Kézmosás Nemzetközi Világnapját is beemelte kommunikációs eszköztárába. Az SCA a Care of Life társadalmi felelősségvállalási programja keretében a Bethesda Gyermekkórházzal és Hivatalos Alapítványával együttműködve a „Közös Küldetésünk az Egészség" program keretében is tovább viszi ezt a célkitűzést.

Az Anyák Háza egyik mosdója az adományozott Tork kézhigiéniai eszközökkel

Pap Márta, a kórház higiénikusa megköszönte az Anyák Házában felszerelt Tork kézhigiéniai eszközöket és elmondta: „Nagyra értékelem, hogy egy-egy olyan kezdeményezés, mint az október 15-én szervezett Kézmosás Nemzetközi Világnapja és a hozzá kapcsolódó kampányok is segítenek tudatosítani az emberekben a mindennapos kézmosás fontosságát a betegségek terjedésének megakadályozása érdekében. Külön öröm, hogy az SCA és márkái, például a Tork is komoly erőforrásokat különített el a kézmosás ügyének népszerűsítésére.

A kórházakban, mint a Bethesda is, fokozottan figyelni kell a kéz higiénére, ezért kell lehetővé tenni, hogy fertőtleníthessék a kezüket az édesanyák mielőtt átmennek a kórházba gyermekükhöz és a Tork kézfertőtlenítőinek köszönhetően már a kórházi látogatás után is lehetőség lesz a kézfertőtlenítésre az Anyák Házában."

A Tork szappanadagolók, kézfertőtlenítők, toalettpapírok és kéztörlők elhelyezésével szinte az utolsó simításokat végzik a hamarosan átadásra kerülő Anyák Házában. A kórház közvetlen szomszédságában álló épületben nyolc különálló helyiség kialakítására van lehetőség, és nemcsak édesanyákat, hanem családokat is tudnak majd fogadni. A gyermekek gyógyulása szempontjából nagyon sokat tud ugyanis segíteni, ha az anya, vagy másik közeli hozzátartozó egész nap a gyermeke mellett lehet. A kórházi ápolási folyamat során elválasztási stressz érheti a gyerekeket, melyre ők háromlépcsős reakcióval „válaszolnak". Első lépésben ösztönös tiltakozás léphet fel, ezt követheti a reményvesztettség állapota, majd a kórházi személyzettel való együttműködés megtagadása. Minél kisebb a gyermek, minél hosszabb a kórházi kezelés időtartama, annál nagyobb lelki traumát okozhat, ha az addig biztosnak hitt pont – a szülő – „eltűnik" a gyermek életéből. A szülő aktív, támogató, energizáló jelenlétét segíti az Anyák Háza.


Az Anyák Háza jelentős összefogással jöhetett létre. Az összefogás keretében az SCA Care of Life programja 8 millió Ft közvetlen adományt juttatott a Bethesda Alapítványnak, különféle kampányok és aktivitások segítségével. A TORK például idén is hirdetett gyűjtést partnerei között a Bethesda Kórház Anyák Háza felépítésére. Több hazai TORK forgalmazó csatlakozott a kezdeményezéshez, így a TORK és a TORK forgalmazók együtt 1.000.000 Ft adományt gyűjtöttek össze.

Az adománygyűjtést az alábbi Tork forgalmazók támogatták: Bunzl Magyarország Kft. RoClean Bt, Lajta Clean Kft., Taxus-Ten Kft., Higi-Sop Kft., Otthon Üzletház Kft., Balogh Endre, Vivaker Bt., Hygiena Solution Kft., Euromedic, Padoving Kft., IBIS TRADE Kft., NORTH-EAST IMPEX Kft., DELKEM Kft., NOVA-PAPÍR Zrt., Westhigiénia Kft.


Legolvasottabb cikkeink