Idős emberek százezreit teszik mozgásképtelenné az oszteoporózis miatt bekövetkező csonttörések.
A balesetek hatalmas terhet rónak az egészségügyre és a hozzátartozókra. A kisebb törések után ugyanis majdnem kivédhetetlenül bekövetkezik a csípő-, combcsont- vagy gerinctörés, ami a balesetet elszenvedőket ágyhoz kötött beteggé teszi. Eddig a hiányos kalciumbevitellel, alkati-genetikai okokkal, hormonális elváltozásokkal és a mozgásszegény életmóddal magyarázták a 65 év feletti népességet fenyegető, de sokaknál már az ötödik X után jelentkező csontritkulást – írja a Szabad Föld – online.
Az A-vitamin túlzott fogyasztása meggyengíti a csontokat, ez lehet az egyik magyarázata a fejlett országokban járványszerűen terjedő patológiás csonttöréseknek – vélik a svéd kutatók.
Skandináviában, illetve az USA-ban az A-vitamint a nagyon elterjedt szürkületi vakság megelőzésére, általában az időskori látásproblémák mérséklésére adagolják a különféle tejtermékekhez, margarinokhoz, müzlikhez, kenyérhez, liszthez. Időközben idehaza is elterjedt ez a gyakorlat. A kutatók szerint amennyiben a napi A-vitamin-bevitel meghaladja a másfél milligrammot, számítani kell a csontozat károsodására. Ilyenkor lényegében mérgezési folyamat indul meg a szervezetben, minek következtében meggyengülnek a csontok, illetve lassul az új csontsejtek képződése.