• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kilencven kutató lett ma az MTA doktora

Hírek Forrás: MTI

Idén 32-en lettek az élettudományok területéről MTA doktorok, a kutatónők száma jelentősen csökkent.

Kilencven kutató vehette át az MTA doktora cím megszerzését tanúsító oklevelét pénteken a Magyar Tudományos Akadémián, ezzel 2667-re bővült a tudomány doktora vagy az MTA doktora címmel rendelkező hazai tudósok száma. Idén csaknem ugyanannyian szerezték meg az élettudományok és a műszaki tudományok területéről a címet: az előbbi kategóriában 32-en, az utóbbiban 34-en - olvasható a Magyar Tudományos Akadémiának az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A legtöbben az orvosi tudományok osztálya, a filozófia és történelemtudományok osztálya, valamint a műszaki tudományok osztálya képviseletében lettek az Akadémia doktorai. A kutatónők száma (13) a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent. Az oklevelüket átvevő kutatók között idén a legfiatalabb csupán 34 éves, míg a legidősebb 78. Az MTA új dokrainak listája itt elérhető

Mint Lovász László, az MTA elnöke köszöntőjében kiemelte, az új akadémiai doktorok vezető kutatókként felelősséggel tartoznak azért, hogy Magyarországon továbbra is magas szintű kutatások folyjanak. Feladataikat sorolva az MTA elnöke közös létérdeknek nevezte a tudományos utánpótlásképzésben való aktív részvételt, illetve a tudományos eredmények közvetítését a társadalom felé, egyben cselekvő közéleti szerepvállalásra is biztatta a jelenlévőket.

Az MTA doktora cím, amelyet a tudományos fokozattal már rendelkező kutatók pályázhatnak meg, a tudományos előmenetel feltételét jelenti az akadémiai kutatóintézetek hálózatában és a felsőoktatási intézményekben. A cím birtokosai választhatók a Magyar Tudományos Akadémia levelező és rendes tagjaivá.

Az akadémiai intézményrendszer megújításához kapcsolódóan az MTA 182. rendkívüli közgyűlése 2011-ben döntött a doktori szabályzat módosításáról, aminek nyomán megváltozott a doktori cím követelményrendszere és eljárásrendje. A tavaly szeptembertől életbe lépő új szabályok - a kiválóság és teljesítmény elvét következetesen érvényesítve - a korábbinál szigorúbb feltételeket írnak elő a pályázóknak, és szélesebb nyilvánosság számára engednek betekintést a bírálati folyamatba. Az ügymenet ugyanakkor egyszerűsödött, illetve a pályázatok benyújtása folyamatossá vált.

Legolvasottabb cikkeink