• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Kormányzati egyeztetés az ápolási díj felülvizsgálatáról

Egészségpolitika 2018.08.29 Forrás: MTI - MEOSZ
Kormányzati egyeztetés az ápolási díj felülvizsgálatáról

Az érdekvédelmi szervezetek bevonásával készített javaslatot a tervek szerint már az ősszel a kormány elé terjesztik.

Az ápolási díjról egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) több  civil szervezettel kedden Budapesten - tájékoztatott a tárca a megbeszélést követően. A közlemény szerint a kormány fontosnak tartja a hozzátartozóikat ápolók, gondozók megbecsülését és a szakmai egyeztetések lezárását követően várhatóan ősszel veszi napirendre az ápolási díj ügyét.

Az Emmi az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselőjével tartott egyeztetést az ápolási díjról. A megbeszélésen az érdekvédelmi szervezetekkel közösen tekintették át az otthoni gondozásra szorulókra vonatkozó javaslatokat. A konkrét intézkedések kidolgozása során a kormány számít az érintettek közreműködésére, ezért a továbbiakban is tárgyalásokat folytat az érdekvédelmi szervezetekkel - derül ki a dokumentumból.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37050 forintról 58680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátásának díja. Ugyanakkor idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek.

A rendezvényről a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is kiadott egy közleményt. Eszerint a keddi egyeztetésen résztvevő hat országos érdekvédelmi szervezet a jövőben érdemben vesz részt az ápolási díj rendszerének felülvizsgálatát célzó munkában. A MEOSZ ezzel elérte, hogy az érdekvédelem a véleményező szerep helyett érdemben, konstruktívan vesz részt az ápolási díj rendszerének megreformálásában. A MEOSZ javasolta, hogy olyan stratégiát dolgozzanak ki, mely rövidtávon az ápolási díj összegének rendezését, hosszú távon pedig egy komplex szolgáltatási gyűrűt biztosít az érintettek számára.

A közleményből kiderül, a MEOSZ ápolási díj rendszerének megreformálására vonatkozó javaslatai szerint az ápolási díjat a mindenkori minimálbérhez kell igazítani, továbbá rendezni kell a biztosítási és a szolgálati jogviszonyra vonatkozó problémák kérdéskörét is. Ki kell bővíteni az ápolási díjra jogosultak körét oly módon, hogy az ápolást, gondozást ne csupán közeli családtagok láthassák el. A szociális törvény bizonyos – adott esetben meglehetősen szigorú – feltételek fennállta esetén lehetővé teszi az ápolási díj mellett némely rendszeres pénzellátások egyidejű folyósítását. A MEOSZ javasolja e feltételek enyhítését, illetve annak lehetővé tételét, hogy a rendszeres pénzellátások legalább egy részét az ápolási díj teljes összegével együtt igénybe lehessen venni.

A Szövetség javaslata arra is kitér: fontos, hogy létezzen egy olyan szolgáltatási gyűrű, amely a családnak megad minden segítséget, és amely az ápoló személy mentális egészsége megőrzésének céljából lehetővé teszi rendszeres helyettesítését. Továbbá, legyen lehetőség arra, hogy az ápolást végző az ápolás mellett más munkát is vállalhasson, ha arra az ápolás mellett módja, illetve igénye van; így például a jelenleg is engedélyezett részmunkaidős foglalkoztatásban. Az ápolás megszűnése esetén pedig az ápolást végzőnek minden, álláskeresőknek járó ellátást, szolgáltatást biztosítani kell.

A MEOSZ olyan stratégia kidolgozását kérte, mely rövid távon az ápolási díjban részesülők helyzetét rendezi, hosszú távon pedig egy olyan szolgáltatási gyűrűt biztosít, amely megadja a választás lehetőségét az érintetteknek. A kormány vállaljon felelősséget, és tegyen meg mindent annak biztosítása érdekében, hogy országosan megfelelő mennyiségben és minőségben álljanak rendelkezésre azok a szolgáltatások, amelyek az ápolási díjban részesülők és családtagjaik szükségleteit közösségi szolgáltatásként biztosítják. Azaz, a MEOSZ javaslata értelmében ne kényszerpálya legyen az ápolási díj, hanem választási lehetőség a megfelelő feltételek biztosítása mellett - áll a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink