• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.02.12 Forrás: MTI - InfoRádió - HVG
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Elmarad a kínai Formula-1, elkezdtek gyártani egy engedély nélküli gyógyszert, a karanténben lévő izraeliek besokalltak. 

Újabb fertőzötteket találtak Németországban

További két embernél mutatták ki az új típusú koronavírust Németországban, a korokozót így országszerte 16-an hordozzák bizonyítottan. Az egészségügyi hatóságok szerdai összesítése szerint az esetek továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 16 fertőzött közül 14 él a tartományban. A két új fertőzést is Bajorországban állapították meg, még kedden. A tartományi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint mindkét eset összefüggésben áll az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari cégnél történt. Az egyelőre nem ismert, hogy az újabb fertőzöttek milyen kapcsolatban állnak a társasággal. A minisztérium szerdára ígért részletesebb tájékoztatást.

Az eddigi bajorországi fertőzöttek Webasto-alkalmazottak vagy ott dolgozók hozzátartozói. Az első fertőzés egy továbbképzésén történt január 21-én a cég székhelyén, a München melletti Stockdorfban. A vállalati tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A sanghaji nő a németországi út előtt meglátogatta szüleit Vuhan térségében, a járvány gócpontjában. A továbbképzés idején igen enyhe tünetei voltak, és senki sem gyanakodott koronavírus-fertőzésre. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A Bajorország tartományon kívüli két németországi fertőzöttet a Vuhanból hazaszállított német állampolgárok között találták.

Elkezdték a koronavírus vélt ellenszerének tömeggyártását, pedig még engedély sincs rá

Egy kínai gyógyszergyártó bejelentette, hogy elkezdte a Gilead Sciences egyik kísérleti gyógyszerének tömeggyártását, amiről azt sejtik, hogy talán hatékony lehet a koronavírus ellen. Mindezt úgy, hogy az amerikai biotechnológiai cég szabadalmi védettséggel rendelkezik a készítményre és még az engedélyeket sem kapta meg a gyógyszer, egyelőre tesztelik. A kínai BrightGene Bio-Medical Technology azt állítja, hogy kidolgozott egy technológiát, amivel szintetizálni tudja a készítményt, így nem is lenne szüksége a hatóanyag előállításához a Gilead Sciences licenszére.

Hupej tartomány több városát is súlyosan érinti a járvány

A súlyos tüdőgyulladást okozó új koronavírus, a gócpontnak számító közép-kínai Hupej tartomány több városát is súlyosan érinti - derül ki kínai sajtójelentésekből.

A járvány által második leginkább sújtott város jelenleg a tartományi székhely Vuhan nyugati szomszédja, Hsziaokan. A 4,9 milliós város kedd éjfélig 2751 fertőzöttről adott számot, miközben a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma 45-re emelkedett. A harmadik helyen Vuhan keleti szomszédja, a 6 milliós Huangkang áll, ahonnan ugyaneddig 2398 fertőzöttet, és 54 halálesetet jelentettek.

A fertőzöttek számát tekintve Huangkang mögött, észak-hupeji Szujcsou következik, alig elmaradva az ország önálló jogú régióinak, tartományainak és nagyvárosainak listáján másodikként szereplő dél-kínai Kuangtung tartománytól, ahol kedd éjfélig 1219 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az arányokat tekintve azonban világos, hogy a 2,5 millió lakosú Szujcsou helyzete jóval súlyosabb, mint a 113 milliós Kuangtung tartományé. Szujcsouban ugyanis eddig 12 fertőzött veszítette életét és csupán 51 gyógyult meg, míg Kuangtungban csak egyetlen haláleset történt, és immár 241 ember távozhatott gyógyultan a kórházból.

Ugyan a hivatalos adatok szerint az új fertőzöttek száma Hupejben is már három napja csökken, az országos adatokból továbbra is az rajzolódik ki, hogy a járvány itt tombol a leghevesebben.

Huangkangban a helyzet kezelésére 29-ről 127-re növelték az ideiglenes lázklinikák számát, és a fertőzöttek kezelésére 30 kórházat jelöltek ki. A 6 milliós városban eredetileg mintegy 1200 orvos és ápoló tevékenykedett, de a kórházak személyzetének létszámát a város ellenőrzése alá tartozó településekről áthelyezett egészségügyi dolgozókkal 7109-re növelték - számolt be helyi hivatalnokok közlésére hivatkozva a China Daily kínai pártlap.

A szomszédos Hunan, valamint a kelet-kínai Santung tartományokból pedig további 860 egészségügyi dolgozó érkezett Huangkangba szerdáig a helyi kórházi személyzet kisegítésére, olyanok, akik szakszerűbb ellátást tudnak biztosítani a kritikus állapotban lévő betegeknek. Liu Hszüe-zsung, a Kínai Kommunista Párt huangkangi titkára egy keddi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a városban még mindig súlyos problémát jelent az orvosi felszerelések hiánya. Liu hozzátette: a város igazgatása alá tartozó vidéki területeken ráadásul kihívásokkal néznek szembe a járvány megfékezésében.

Elszállításukat kérik a japán partoknál veszteglő óceánjáró izraeli utasai

Hazaszállításukat és otthoni karanténba helyezésüket kérik az izraeli kormánytól a koronavírus-megbetegedések miatt Jokohamánál vesztegzár alá helyezett hajó izraeli utasai - jelentette a katonai rádió szerdán.

A Diamond Princess üdülőhajón lévő izraeliek egyik családtagja azt mesélte a rádiónak, hogy Jákov Licman egészségügyi miniszter és Móse Bar Szimantov, a minisztérium igazgatója is beszéltek a japán városnál veszteglő óceánjáró izraeli utasaival, és megígérték, hogy mindent elkövetnek hazaszállításuk, és a karantén hazai folytatása érdekében.

"Imádkozunk egészségükért, és hogy békében hazaérjenek" - ígérték szerda reggel a már több mint egy hete szobafogságban élő, és a koronavírus fertőzéstől rettegő izraeli nyaralóknak, miután az utóbbi időkben naponta több tucat újabb utasról derült ki, hogy elkapták a betegséget.

Az izraeli miniszter kapcsolatba lépett érdekükben a külügyminisztérium tisztviselőivel, valamint a japán hatóságokkal és Izrael tokiói nagykövetségével. A hajón rekedt, egyelőre egészséges utasok attól tartanak, hogy a közös konyhán készülő ételek, vagy a közös, központi klímarendszer révén hamarosan ők is megfertőződhetnek.

"Egyre kellemetlenebb a helyzetünk, az emberek egyre jobban aggódnak a betegek növekvő száma miatt. Nem vagyunk benne biztosak, hogy biztonságban vagyunk. Attól tartunk, hogy bármit is teszünk, az rosszul sül el számunkra. Ez nem valódi karantén. Egymást támogatjuk, de nem egyszerű a helyzetünk" - nyilatkozta Nicole Ben David, a hajó egyik izraeli utasa egy izraeli rádiócsatornának.

A Diamond Princess fedélzetén 15 izraeli tartózkodik. "Nem vagyunk hajlandók részt venni ebben a kísérletben" - írta néhány napja nyílt levélben a javarészt idős izraeli utasok 152 gyermeke, unokája, és dédunokája.

Az izraeli egészségügyi minisztérium közleménye szerint eddig 140 beteget vizsgáltak meg az országban a koronavírus gyanújával, de a laboratóriumi vizsgálatok egyik esetben sem igazolták a megbetegedést. Izrael több megelőző óvintézkedést hozott a vírus bejutásának megakadályozására, többek közt megtiltották a beutazást mindenkinek, aki az utóbbi két hétben Kínában járt. A hatóságok mégis úgy vélik, hogy lehetetlen bizonyosan elejét venni a vírus megjelenésének.

Formula-1: Elmarad a Kínai Nagydíj

A Nemzetközi Automobilszövetség (FIA) úgy döntött: az egészségügyi kockázatok miatt törlik az április 19-ére tervezett Kínai Nagydíjat.

A koronavírus decemberben kezdett terjedni Kínában, majd az országból kijutva a világ több pontján is felbukkant. Az ázsiai ország szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, több város karantén alatt áll. Az országban a regisztrált betegek száma megközelíti a 45 ezret, a halálos áldozatok száma meghaladja az ezret.

A Formula-1-nek is otthont adó Sanghajban 300-nál is több betegnél regisztrálták a koronavírust, amely a városban eddig egy halálos áldozatot követelt.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink