• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.03.07 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

A gyermekek körében gyakorlatilag zéró a halálozási arány, a nyolcvan évnél idősebb páciensek esetében viszont 8 százalék körüli

Csehországban már 19 beteget tartanak nyilván

Csehországban már 19 új koronavírussal fertőzött személyt tartanak nyilván. A betegség minden esetben enyhe lefolyású - közölte szombat reggel az egészségügyi tárca. Eddig 594 laboratóriumi vizsgálat készült, és 19 pozitív teszt van - erősítette meg a Twitteren a tárca közleményét Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

Az első beteget vasárnap regisztrálták Prágában. A fertőzöttek többsége a korábbi napokban Olaszországban járt. Egy beteg az amerikai Bostonból tért vissza Csehországba, egy másik pedig az olaszországi üdülésről visszatért rokonaitól kapta el a kórt. Nyolc beteget a prágai Na Bulovce kórházban, hetet Ústí nad Labemben a városi kórházban, négyet pedig otthonában kezelnek. Az egyik érintett egy csecsemő, akinél pénteken mutatták ki a fertőzést. A miniszter jelezte, várható, hogy a pozitív esetek száma tovább fog emelkedni.

Az idegenforgalmi irodák prágai sajtóban megjelent összesített kimutatása szerint ugyanis jelenleg mintegy 16 500 cseh állampolgár tartózkodik Olaszországban, többnyire síelnek az északi hegyekben, és a várhatóan a következő napokban térnek vissza Csehországba. Az egészségügyi minisztérium elrendelte, hogy az Olaszországból visszatérő összes személy maradjon két hétig házi karanténban, és erről telefonon értesítse orvosát, illetve munkahelyét vagy iskoláját. Szükség esetén az orvosok a lakóhelyükön keresik fel azokat, akik a koronavírus tüneteit észlelik magukon.

A tárca pénteken megtiltotta a fertőtlenítő eszközök és az arcmaszkok kivitelét külföldre. Továbbra is szünetel a légi közlekedés Csehország, valamint Észak-Olaszország, Kína és Dél-Korea között.

A cseh katolikus püspöki kar szombaton felszólította a hívőket és a papokat, hogy amennyiben légúti megbetegedés tüneteit érzik magukon, ne vegyenek részt a miséken.

Két újabb fertőzöttet diagnosztizálták Szlovákiában

Háromra nőtt Szlovákiában az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét annak a férfinak a családtagjainál is kimutatták, akinél pénteken az országban elsőként állapították meg a betegség jelenlétét - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szombaton.

Szlovákiában elsőként egy Pozsony környéki településen élő 52 éves férfinál mutatták ki a Covid-19 vírus jelenlétét, őt jelenleg a Pozsony Kramárei egyetemi kórházban kezelik. A két új fertőzött ennek a férfinak a felesége és a fia. A fiú nemrég tért haza Velencéből, de nála korábban nem jelentek meg a betegség tünetei.

A szlovák egészségügyi tárca égisze alatt létrehozott válságstáb péntektől látogatási tilalmat vezetett be az ország kórházaiban, a büntetésvégrehajtási intézményekben és a szociális intézményekben. A testület azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne látogassanak nyilvános rendezvényeket.

Eddig Szlovákiában csaknem négyszáz laboratóriumi vizsgálat készült, és eddig három esetben mutatták ki a fertőzést. Szlovákiában a kormány biztonsági tanácsának (BRSR) a koronavírus veszélyével összefüggésben hozott múlt heti döntése alapján február 28-tól az ország nemzetközi repülőterein egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast, illetve a határátkelőkön szúrópróbaszerűen vizsgálják az utasokat.

Szlovéniában és Horvátországban is tizenkettőre nőtt a fertőzöttek száma

Szlovéniában és Horvátországban is tizenkettőre nőtt az új koronavírussal megfertőződöttek száma, a kórokozó terjedése miatt a szlovén kormány betiltja a nagyobb rendezvényeket és összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot - közölte a helyi sajtó szombaton.

A szlovén válságstáb szombaton tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy mind a 12 szlovén állampolgár külföldön fertőződött meg, köztük egy orvos is. Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szombaton Twitter-oldalán bírálta a koronavírussal megfertőződött orvost, aki szerinte "hibásan és felelőtlenül" cselekedett. Az említett orvos Olaszországban síelt, majd miután hazatért, mindjárt elkezdett dolgozni.

Legalább 110 személlyel került kapcsolatba mielőtt kiderült, hogy elkapta a fertőzést, köztük a rendelőintézet 60 dolgozójával és 50 pácienssel. Az eset miatt teljesen lezárták a délkelet-szlovéniai Metlika város rendelőintézetét. Az orvos rendelt a városban működő idősotthonban is.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a szlovén kormány a nap folyamán betiltja a nagyobb nyilvános, zárt térben tartandó rendezvényeket, különös tekintettel Metlikára és környékére, ahol egyéb intézkedéseket is bevezetnek a fertőzés terjedésének megállítására.

Horvátországban Varasd (Varazdin) városában regisztrálták a két újabb esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt és Varasdon négy fertőzöttet tartanak karanténban. Horvátországban négyen kapták el a vírust külföldön, majd megfertőzték közeli családtagjaikat és ismerőseiket.

 

Két új esettel immár 11-re emelkedett a romániai fertőzöttek száma

Két új esettel immár 11-re emelkedett a Romániában diagnosztizált koronavírusos fertőzések száma. Szombaton egy temesvári és egy vajdahunyadi tinédzser lány szervezetében mutatták ki a Covid-19 kórokozót. A temesvári lány abban az iskolában tanul, amelyikből két diákot már a város járványkórházában kezelnek. Az iskolában szerdáig felfüggesztették az oktatást, de várható, hogy meghosszabbítják a kényszerszünetet. A vajdahunyadi lány azon a repülőgépen utazott Olaszországból Romániába, amelyiken a koronavírus-fertőzéssel pénteken diagnosztizált vajdahunyadi férfi.

A 11 fertőzött közül hárman már elhagyták a kórházat. Egy-egy beteget Kolozsváron, Jászvásárban és Craiován kezelnek, a többi a temesvári kórházba van beutalva. A román hatóságok hivatalos közlése szerint az országban 16 személy van karanténban, 12 927 pedig otthonában elszigetelten várja, hogy megjelennek-e nála a fertőzés tünetei.

Ausztriában eddig 56-an fertőződtek meg a vírussal

Ausztriában péntekig 56-an fertőződtek meg koronavírussal - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium. A legtöbb fertőzést Bécsben (23 fő) és Alsó-Ausztriában diagnosztizálták, Stájerországban hatan, Salzburg tartományban öten, Tirolban, illetve Felső-Ausztriában is négyen kapták meg a koronavírus-fertőzést.     

Bécsben és a karintiai Veldenben is bezártak egy iskolát. Az osztrák fővárosban két tanárnál is jelentkeztek a tünetek, őket feltehetően egy karintiai fertőzte meg. Bécsben egy másik iskolában egy egész osztály számára karantént rendeltek el, mivel az egyik diáknál diagnosztizálták a fertőzést.     

Rudi Anschober zöldpárti egészségügyi miniszter mindamellett azt hangsúlyozta, hogy az ausztriai helyzetet nem lehet összehasonlítani az olaszországival, és egyelőre várhatóan nem kerül sor országos méretű iskolabezárásokra.     

Közben az Austrian Airlines légitársaság úgy határozott, hogy csökkenti hétezer dolgozójának munkaidejét a koronavírus okozta járatkiesések miatt. A szövetségi hadsereg pedig 1,6 millió védőmaszkot szállított ki az osztrák hivataloknak. A védőfelszereléseket még a 2006-os madárinfluenza idején rendelték, és a tesztelés során bebizonyosodott, hogy jelenleg is védelmet biztosítanak.

Franciaországban kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma

Franciaországban két újabb áldozattal pénteken kilencre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és közel hatszázra a regisztrált fertőzöttek száma. Edouard Philippe miniszterelnök tárcaközi megbeszélést hívott össze estére az egészségügyi minisztériumba, ahol elképzelhető, hogy kihirdetik a betegség harmadik, járvány-fázisát.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint az előző naphoz képest pénteken eddig 154 új esetet találtak Franciaországban, ahol a járvány januári kezdete óta 577 megbetegedés történt. A héten napról napra egyre több új megbetegedést regisztrálnak.

Emmanuel Macron államfő pénteken egy idősotthonban tett látogatást, ahol megerősítette, hogy a járvány elérte Franciaországot, s valamennyi régióban vannak már fertőzöttek. A köztársasági elnök az új típusú koronavírusnak leginkább kitett idős emberekre való tekintettel azt kérte, hogy a családok próbálják meg nem látogatni az idősebb hozzátartozóikat. "Maximálisan el kell kerülni, hogy a legkisebbek jelen legyenek a látogatásokon, mert ma már látjuk, hogy ők nagyon terjesztik a vírust" - hívta fel a figyelmet az elnök.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint mintegy 150 iskolát zártak be a járvány terjedése miatt, ami 45 ezer diákot, és valamivel több mint 3 ezer tanárt és oktatási intézményi dolgozót érint.

A betegség a parlamentet sem kíméli: elsőként csütörtök este egy képviselőről derült ki, hogy az új koronavírus tesztje pozitívnak bizonyult, és intenzív osztályon kezelik. A nemzetgyűlés elnöke pénteken közölte, hogy azóta az intézmény éttermének egyik dolgozójánál is kimutatták a kórokozót, és további négy gyanús esetet vizsgálnak. A francia parlament jelenleg szünetelteti a plenáris üléseket, miután jövő hétvégén önkormányzati választásokat tartanak az országban.

Jóllehet a hatóságok lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt - vásárokat, koncerteket, sportrendezvényeket, szakmai kiállításokat - amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, a március 15-én és 22-én tartandó kétfordulós önkormányzati választások elhalasztását egyelőre nem tervezik. 

A legtöbb új franciaországi fertőzött egy evangéliumi keresztény rendezvényen vett részt február 17. és 24. között a kelet-franciaországi Mulhouse-ban. A több ezer embert vonzó vallási találkozóról vihették el a résztvevők a kórokozót az ország minden tájára, beleértve a tengerentúli Guyanát is, és így alakulhattak ki országszerte a fertőzési láncolatok.

A megbetegedések számának növekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Szakértők szerint a hatóságok már készítik elő a harmadik, a járvány-fázis bevezetését, amely azon intézkedésekhez hasonlítható, amelyeket a gócpontoknál már bevezettek, azaz iskolabezárásokra, a tömegközlekedés korlátozására, rendezvények lemondására lehet számítani, de ezek életbe léptetése fokozatos lesz.

A németek többsége nem aggódik a járvány miatt

A németek több mint háromnegyede nem aggódik a koronavírus-járvány miatt, és bő kétharmaduk megfelelőnek tartja a védekezést - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. Ugyancsak pénteki adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta az 600-at.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) pénteken nap közben készített összesítése szerint 639 embernél mutatták ki az új koronavírust. Péntek reggel még 534, egy nappal korábban 400, egy héttel korábban 63 fertőzöttet tartottak számon. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A legtöbb fertőzést - 329 esetet - Észak-Rajna-Vesztfáliában mutatták ki. Jelentősebb számban még Bajorországban (117) és Baden-Württembergben (96) találtak fertőzöttetek, az összes többi érintett tartományban 20-nál kevesebb igazolt fertőzést regisztráltak.

A ZDF országos közszolgálati televízió adatai szerint a német lakosság 78 százaléka nem tart attól, hogy megfertőződik. Egy hónappal korábban 90 százalék volt ez az arány. A televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a németek 69 százaléka megfelelőnek tartja a járványügyi védekezést. Februárban 80 százalék vélekedett így. Hasonló adatokat mutatott ki a másik országos köztelevízió, az ARD megbízásából készített, csütörtökön ismertetett felmérés, amely szerint a németek 76 százaléka kevéssé tart attól, hogy megfertőződik, vagy közeli hozzátartozói megfertőződnek. Februárban 89 százalék volt ez az arány. Az ARD adatai szerint a németek 66 százaléka érzi úgy, hogy a hatóságok ellenőrzés alatt tartják a járványt. Ez 16 százalékpontos visszaesés az egy hónappal korábbi 82 százalékhoz képest.

Németországban a fertőzöttek száma az előző héten, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

Csaknem ötvennel nőtt a halottak száma Olaszországban

Az elmúlt huszonnégy órában csaknem ötvennel, 148-ról 197-re nőtt a halottak száma Olaszországban a koronavírus-járvány következtében. Az olasz polgári védelmi hatóság péntek este közölt adatai szerint a  Covid-19 vírus okozta járvány fertőzöttjeinek száma elérte a 4636-t, a betegek több mint felét kórházban kezelik. A 197 halott átlagéletkora 81 év. A halálozási ráta 4,25 százaléknak felel meg.

A halottak száma egy nappal korábban, szerdáról csütörtökre, majdnem ugyanennyivel, negyvennyolccal emelkedett. A polgári védelem vezetője, Angelo Borrelli elmondta, pénteken 37-en haltak meg Lombardiában, heten Emilia Romagnában, két-két személy Veneto és Piemonte tartományban, egy személy Lazióban. A halottak életkora 62 és 95 év között volt. A polgári védelmi hatóság vezetője elmondta, hogy a fertőzöttek több mint hetven százaléka férfi. Eddig 523-en gyógyultak meg, ez a betegek több mint tizenegy százaléka. A halottakat és gyógyultakat levonva az igazolt fertőzöttek száma 3916.

Borrelli hangsúlyozta, a gócpontnak tartott Lombardia tartományban 70 ezer szájmaszkot adnak át a következő napokban. Majd további két millió darabot készülnek szállítani Lombardiába, amely tíz millió lakosával a legnépesebb olaszországi tartomány. Az egészségügyi hatóságok ötezer darab lélegeztető gépet is rendeltek a kórházak számára - tette hozzá Angelo Borrelli.

A közösségi élet minimális szintre csökkentésére szólította fel a péntek estéig 2612 fertőzöttet számláló Lombardia lakosait a tartomány jóléti és egészségügyi tanácsosa, Giulio Gallera hangsúlyozva, hogy a járvány a vártnál gyorsabban terjed már egész Olaszországban. Arra kért mindenkit, hogy "lassítsa" a mindennapi életritmust, mondjon le a nem feltétlenül szükséges találkozókról, minimálisra csökkentve vagy teljesen lemondva a közösségi életről. Hangsúlyozta, tudja, hogy a társaságot kedvelő olaszok számára ez nem egyszerű, de hasznos erőfeszítésről van szó, mivel ez segíthet a koronavírus-terjedésének megfékezésében. "A vártnál gyorsabban terjed, az idő ellen futunk" - jelentette ki. Elmondta, hogy február 28-án ötven, pénteken 309 személyt kezeltek intenzív osztályon Lombardiában.

Az igazolt fertőzöttek száma már Bergamo és Milánó térségében is jelentősen emelkedett, valamint a Lombardiával szomszédos Emilia Romagnában és Toszkánában. Vasárnap lesz két hete a lombardiai Lodi és a venetói Vo'Euganeo területén bevezett vesztegzárnak: a karantén esetleges feloldásáról a következő napokban döntenek. Sajtóértesülések szerint a vesztegzár alatti Codogno városába a vírust az úgynevezett első számú európai beteg vitte: az a 33 éves német férfi, aki Németországban január 23-án egy Kínából érkezett kollégájával találkozott, majd tünetei ellenére február elején Codognóban is járt. Itt a vírust átadta az első számú olasz betegnek, annak a 38 éves férfinak, akinek két hete súlyos az állapota.

A Rómában regisztrált az első halott egy 87 éves nő volt, akit már hat hete más betegség miatt a belvárosi Szent János kórházban kezeltek. Az olasz fővárosban a fertőzött betegségekre szakosodott Spallanzani mellett egy újabb kórházat is megnyitottak a koronavírus-betegek számára, 150 férőhelyes intenzív osztállyal. Torinóban lezártak egy kórházat, Bergamóban és Bresciában a fertőzés a kórházak újszülött osztályát is elérte.

A római kormány péntek esti ülése után újabb óvintézkedések bejelentése várható: többek közt a bírósági épületek esetleges bezárása, sajtóértesülések szerint egészen júniusig. A kormány szállodák és más épületek lefoglalását rendelheti el a karanténba helyezendők számára. Meghosszabbíthatják az egyenlőre március 15-ig érvényes oktatási szünetet. Minden jel arra utal, hogy a római kormány a mindennapi tevékenységek "szüneteltetésével" akarja megfékezni a vírus terjedését. A nápolyi kikötőben vesztegzár alá helyeztek egy hajót, miután 9 matróz egy másik hajón megbetegedett személlyel került kapcsolatba. Az utasok nélküli hajón 125-en vannak.

Több olaszországi vállalat, bank, magánszemély anyagi támogatást ajánlott fel az egészségügyi kiadások biztosítására. Más terméket gyártó cégek fertőtlenítőszer előállításra álltak át, és ezt ingyen adják a kórházaknak. Az egyik szájmaszkot gyártó olasz cég, Civitanova Marchéban közölte, hogy a korábbi évi 150 ezer darabos gyártását 3 millióra emelte.

Újabb brit beteg halt meg

Meghalt Nagy-Britanniában egy beteg, akit az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegséggel kezeltek. Ő a második koronavírus-fertőzött, aki Nagy-Britanniában esett a betegség áldozatául.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) péntek esti tájékoztatása szerint a 80-as évei elején járó férfi előző nap halt meg a Londontól északnyugatra fekvő Milton Keynes kórházában. Az NHS beszámolója szerint az elhunyt már korábban is krónikus betegségekkel küszködött, és szervezetében röviddel halála előtt azonosították a Covid-19 megbetegedést okozó vírust. Nagy-Britanniában a héten meghalt az új koronavírus okozta betegségben egy idős nő is, aki szintén krónikus betegségekben szenvedett és fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésekre szorult.

A Covid-19 betegségben meghalt britek száma a pénteken ismertetett halálesettel együtt háromra emelkedett. Egy brit állampolgár, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, már a múlt hónapban meghalt az új koronavírus okozta fertőzésben; őt egy japán kórházban érte a halál.

Sir Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója pénteken a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta: a koronavírus-fertőzés halálozási rátája szinte teljesen a beteg életkorától függ, és még inkább attól, hogy az idősebb fertőzötteknek van-e egyéb, krónikus jellegű betegségük. Sir Patrick szerint a gyermekek körében gyakorlatilag zéró a halálozási arány, a nyolcvan évnél idősebb páciensek esetében viszont 8 százalék körüli. Hozzátette: hosszabb ideje tartó krónikus betegségek esetén még sokkal meredekebben emelkedik az életkorral párhuzamosan a halálozási arány. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy összességében, az új koronavírus fertőzötteinek teljes számára vetítve a halálozási ráta valószínűleg egy százalék, sőt jó eséllyel ennél alacsonyabb.

Nagy-Britanniában péntekig 20 338 szűrést végeztek és 164 páciens leletében azonosították az új típusú koronavírust.

További járatritkítást tervez a Lufthansa Csoport

További járatritkítást tervez a Lufthansa Csoport a koronavírus-járvány révén csökkenő kereslet miatt, a legnagyobb német légi közlekedési társaság pénteki közleménye szerint akár 50 százalékkal csökkenthetik kapacitásukat. A közlemény szerint a foglalások visszaesése és a lemondott utazások számának növekedése drámai méreteket ölt, ezért a tervezettnél nagyobb kapacitáscsökkentésre kényszerülhet a csoport valamennyi légitársasága.

Azt már csütörtökön bejelentették, hogy a márciusi menetrendből törölnek 7100 járatot, ami a kapacitás 25 százalékos csökkentésének felel meg. A további lépéseket a kereslet alakulásától függően teszik meg. Előfordulhat, hogy csak minden második tervezett járat közlekedik majd. Mérlegelik továbbá, hogy átmenetileg kivonják a forgalomból mind a 14 darab Airbus A380-as gépet - áll a közleményben. Az Airbus A380-as a polgári repülés történetének legnagyobb - több mint 850 utas szállítására alkalmas - repülőgépe.

A kapacitás visszafogásával a kereslet visszaesésének pénzügyi hatásait igyekeznek korlátozni. A foglalkoztatás területén is szigorú takarékoskodásba kezdtek. A tervezett létszámfejlesztések azonnali leállítása mellett felkínálták a dolgozóknak, hogy hozzák előre tervezett éves szabadságukat, vagy menjenek fizetés nélküli szabadságra. Tárgyalásokat kezdtek a szakszervezetekkel egyéb megoldásokról is, köztük a rövidített munkaidő és részmunkaidős foglalkoztatási modellek alkalmazásáról - közölték.

A csoporthoz a névadó Lufthansa mellett az Austrian Airlines, a Swiss és az Edelweiss Air légitársaság, valamint az Eurowings és a Brussels Airlines diszkont légitársaság tartozik. Tavaly 145 millió utast szállítottak, ami 2,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A világszerte 135 ezer embert foglalkoztató cégcsoport korábban 4500 ember felvételét tervezte 2020-ra.

Donald Trump aláírta a 8,3 milliárd dollárt vírusellenes harcra előirányzó törvényt

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban aláírta azt a kongresszus által megszavazott törvényt, amely 8,3 milliárd dollárt irányzott elő a koronavírus elleni küzdelemre. A jelenlévő újságíróknak Trump kifejtette: "a dolgok rendben mennek, de azért ez egy előre nem látott probléma". De ennek ellenére szerinte az amerikaiak "nincsenek pánikban". Kérdésre válaszolva elmondta: a kormányzat egyelőre nem gondolkozik a fertőzések gazdasági hatását kiegyensúlyozó gazdaságélénkítő programon. De azt sem zárta ki, hogy a jövőben sor kerülhet erre.

A kongresszusban kétpárti támogatással megszavazott 8.3 milliárdos összegből 7,76 milliárd dollár a szövetségi és tagállami kormányok, továbbá a helyi önkormányzatok egészségügyi hatóságainak rendelkezésére áll majd, a többi között vakcina kutatására, tesztvizsgálatokra, gyógyszerekre és kezelésekre, vagy a feltételezett fertőzöttek kapcsolatrendszerének feltárására. Az összegből 500 millió dollárt szánnak időskorúak ellátásának bővítésére.

Az Egyesült Államokban 19 tagállamban terjedt el az új típusú koronavírus, három államban - Kaliforniában, Washington államban és Floridában - egészségügyi rendkívüli állapotot hirdettek. Az országban mintegy 220 beteget kezelnek koronavírusos fertőzéssel, s a betegség halálos áldozatokat is követelt már. Az északnyugati Washington államban 13 beteg hunyt el, Kaliforniában egy 71 éves, más komoly betegséggel is küszködő férfi halt meg. A legtöbb beteget - 56 embert - Kaliforniában kezelnek koronavírusos tüdőgyulladással.

Több államban arra kérték a kormányzók az embereket, hogy amennyiben lehetséges, helyezzék magukat önkéntesen karantén alá, azaz maradjanak otthon és figyeljék, nem jelentkeznek-e a fertőzés tünetei. Egyedül Kaliforniában csütörtökön 9700, külföldről hazatérő amerikait kértek arra, hogy maradjon otthon.

A Hawaiiból San Francisco felé tartó, és a San Francisco előtt feltartóztatott Grand Princess üdülőhajó változatlanul a partok mentén vesztegel, az utasok és a személyzet az elvégzett tesztek eredményeit várja. 11 utason és a kiszolgáló személyzet 10 tagján jelentkeztek a fertőzés tünetei.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a CNBC televíziónak pénteken adott interjújában ismételten azzal vádolta Kínát, hogy a járvány kínai kitörésének kezdetekor nem szolgált pontos információkkal, s ezzel lényegében hátráltatta az Egyesült Államok azonnali reagálását a vírus terjedésének fékezésére. Mint fogalmazott: "hihetetlenül frusztráló" az együttműködés a kínai kormányzattal a koronavírusra vonatkozó adatokat illetően. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok az átláthatóság és a nyíltság jegyében dolgozik az információk megosztásán.

Októberre halasztották a félmaratoni világbajnokságot

A koronavírus-járvány terjedése miatt októberre halasztották az eredetileg március 29-re tervezett félmaratoni világbajnokságot a Nemzetközi Atlétikai Szövetség pénteki közlése szerint.

Az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) folytatott egyeztetések után Gdynia polgármestere és a rendezők közösen döntöttek a halasztás mellett, új időpontnak október 17-ét jelölték ki. A rendezvényen több mint 25 ezer résztvevővel számoltak, és mint közölték, a futók, a szervezők és a szurkolók egészsége volt a legfontosabb szempont a döntésnél.

Legolvasottabb cikkeink