• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szolidaritást sürgetnek az egészségügyi miniszterek

Lapszemle 2020.03.07 Forrás: magyarnemzet.hu
Szolidaritást sürgetnek az egészségügyi miniszterek

Egyes országok bírálták, hogy Berlin és Prága korlátozza az egészségügyi maszkok kivitelét.

Az uniós tagállamok közötti szolidaritás szükségességét hangsúlyozták rendkívüli brüsszeli ülésükön az egészségügyi miniszterek, miután egyes országok bírálták, hogy Berlin és Prága korlátozza az egészségügyi maszkok kivitelét. A brüsszeli intézményekben is súlyosbodik a vírushelyzet, ma Horvátország uniós nagykövete került karanténba - írja a magyarnemzet.ju,

Miközben háromezer fölé emelkedett a koronavírusos megbetegedések száma Európában, ma az egészségügyi miniszterek Brüsszelben tartottak válságtanácskozást. Az ülés egyik végkövetkeztetése az volt, hogy tartani lehet az újabb európai járványgócok kialakulásától. Az európai járványügyi központ szakértői missziója a jövő héten az egyre több megbetegedéssel küzdő tagállamba, Görögországba érkezik. A központ munkatársai Olaszországban már csaknem két hete a terepen dolgoznak.

– Ennek semmi köze a migrációhoz – sietett leszögezni a görögországi misszió kapcsán Sztella Kiriakídisz, utalva arra, hogy a görögök jelenleg is migránsok tízezreit szállásolják el, valamint küzdenek a Törökországból útnak indult bevándorlótömeggel. Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos arról is tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság 37 millió eurót szabadított fel olyan projektek támogatására, amelyek a vírushelyzet orvoslását segíthetik.

– A tanácsülésen azt tapasztaltuk, hogy nagy a hajlandóság az együttműködésre a tagállamok között – ezt már Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos mondta. Mint fogalmazott, magától értetődő, hogy az egyes EU-országok más-más intézkedéseket alkalmaznak, hiszen más-más helyzettel szembesülnek.

Noha a retorikában együttműködési hajlandóságról van szó, Brüsszelben egyes országok bírálatot fogalmaztak meg, amiért Németország és Csehország – saját polgáraik ellátásának biztonságára hivatkozva – nemrég korlátozták az egészségügyi maszkok kivitelét. – Ennél szolidárisabbnak kellene lennünk egymással – mondta az ülést követően Maggie de Block belga egészségügyi miniszter. Belgiumban napról napra súlyosbodik a helyzet: hétfő reggel még három fertőzött volt ismert, mára viszont száz fölé emelkedett a koronavírusos betegek száma. Kiriakídisz és Lenarčič biztosok a kritikákat kommentálva elmondták: nem hiába került bele az ülés zárónyilatkozatába, hogy a tagországoknak szolidárisnak kell lenniük egymással. A nyilatkozat utal az egészségügyi eszközök ésszerű alkalmazására is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink