• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.01 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

10,4 millióan fertőződtek meg a koronavírussal a világ 188 országában, a halálos áldozatok száma csaknem 510 ezer.

Szinte teljesen visszatért az élet a normális kerékvágásba Csehországban

Csehországban - néhány régió kivételével - szerdán megszűnt az arcmaszkok kötelező használata a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben, szinte teljesen visszatért az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-járvány után. Az egészségügyi minisztérium rendelete szerint szerdától megszűnt a vendéglátóipari egységek tevékenységének utolsó korlátozása is, az éjjeli nyitvatartás tilalma. Kivétel ez alól Prága és az észak-morvaországi régió, ahol helyi fertőzésgócok vannak még. A fővárosban ezért továbbra is kötelező az arcmaszkok viselete a kórházi és idősotthoni látogatások idején, illetve a metróban. Az autóbuszokban és a villamosokon már nem kell szájmaszk.

Észak-Morvaországban Karviná és Frydek-Místek városokban van még nagyobb számú fertőzött, ezért ott továbbra is kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt termekben. A kórházakban és az idősotthonokban pedig látogatási tilalom van érvényben. Ebben a két városban továbbra is tilos a vendéglők és a szórakozóhelyek éjjeli nyitvatartása.

Szerdán érvénybe lépett az a kormányrendelet, amely szerint minden cseh állampolgár, aki legalább hat napot tölt el belföldi gyógyfürdőben, 4000 koronás (54 ezer forint) utalványt kap erre az államtól. A kormány ezzel is szeretné segíteni a csehországi gyógyfürdőket, amelyek nagy veszteségeket szenvedtek el a járvány miatt. Az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel megjelent legfrissebb hivatalos kimutatás szerint kedden 149 új beteget regisztráltak, a halálos áldozatok száma eggyel 349-re emelkedett. A betegek száma jelenleg 3800. Kórházi ápolásra 130 személy szorul. Március elsejétől, amikor az első beteget regisztrálták, majdnem 12 ezer személy betegedett meg, közülük 8000 már meggyógyult.

Lassult a fertőzés terjedése Ukrajnában

Tovább lassult Ukrajnában a koronavírus terjedése, szerdára egy nap alatt 664 új fertőzéses esetet regisztráltak - derült ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából. A tárcavezető által közölt adatok alapján a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 44 998-re nőtt. Az elhunytaké 14 újabb halálos áldozattal 1173-ra emelkedett, miközben eddig 19 548-an gyógyultak meg, közülük 433-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma elérte a 24 277-et. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 44 fertőződött meg, körükben az eddig megbetegedettek száma már megközelítette a 6800-at.

Előző nap az országban 22 298 tesztet végeztek el, ebből 10 053 PCR-tesztet és 12 245 antitestszűrést. PCR-tesztből a járvány kezdete óta 666 147-et csináltak.

Az elmúlt napon ismét a nyugati országrészben lévő, legfertőzöttebb régióban, Lviv megyében jegyezték fel a legtöbb új beteget, 145-öt, valamint a második legfertőzöttebb területen, a fővárosban, Kijevben, 101-et. Előbbiben az azonosított fertőzöttek száma már elérte az 5578-at, Kijevben az 5138-at. Újabb haláleset egyik területen sem történt az elmúlt 24 órában. Kárpátalján viszont 4 újabb halálos áldozattal 95-re emelkedett a betegségben elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 72 új esettel 2961-re, míg eddig 953-an győzték le a kórt.

Közben az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy az európai uniós országok közül egyedüliként Horvátország megnyílt az ukrán turisták előtt július 1-jével. Az ukránoknak elegendő hivatalos szállásfoglalással rendelkezniük ahhoz, hogy beutazhassanak. Horvátországba légi, illetve közúton juthatnak el, utóbbi azután vált lehetővé, hogy Magyarország nemrég lehetővé tette az ukrán állampolgároknak az átutazást a területén - tette hozzá a hírportál. Rámutatott: Horvátország azért engedheti be az ukrán turistákat területére, mert nem tartozik a schengeni övezethez.

Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter szerdai tájékoztatása szerint ukrán turisták Horvátországon kívül jelenleg egyelőre még csak Törökországba, Egyiptomba, Albániába és Montenegróba utazhatnak. Hozzáfűzte hogy az EU várhatóan kéthetente fogja felülvizsgálni, mely országokból engedélyezi a beutazást, illetve tiltja meg a járványhelyzettől függően.

Fauci és Redfield aggódik a járvány egyesült államokbeli terjedése miatt

Aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány egyesült államokbeli terjedése miatt Anthony Fauci, az allergiológai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) vezetője és Robert Redfield, a betegségmegelőzési és járványügyi központok (CDC) igazgatója kedden a szenátus egészségügyi bizottságában tartott meghallgatáson.

Anthony Fauci úgy fogalmazott: "rendkívül aggasztónak" találja, hogy az emberek nem tartják be a társadalmi távolságtartás szabályait a bárokban és az éttermekben, nem hordanak szájmaszkot és nem kerülik a tömeget. A járványügyi szakember rendkívül fontosnak nevezte, hogy az új típusú koronavírus elleni oltóanyag hatékony és biztonságos legyen, továbbá mindenki hozzáférhessen. Ugyanakkor megjegyezte: nincs garancia arra, hogy az év végéig meglesz ez a vakcina.

A demokrata párti Elizabeth Warren szenátor kérdésére válaszolva Fauci úgy vélekedett, hogy az országban egyelőre nem tudják teljesen uralni a járványhelyzetet. "Rossz irányba haladunk" - fogalmazott. Különösen aggasztónak minősítette a járvány fellángolását Kaliforniában, Arizonában, Texasban és Floridában. Mint mondta: jelenleg naponta mintegy 40 ezer új fertőzést regisztrálnak, de ez a szám megugorhat akár napi 100 ezerre is.

Robert Redfield azt mondta, hogy hosszú ideig tartó visszaszorulás után több amerikai tagállamban ismét fellángolt a járvány. Ezt több tényezőnek tulajdonította, köztük a megnövekedett számú vírustesztelésnek és az emberek óvatlanságának. Elsősorban a fiatal korosztályokat sürgette, hogy tartsák be a CDC járványra vonatkozó javaslatait, például a távolságtartást és a szájmaszk viselését. Redfield arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a CDC 48 munkacsoportja 20 tagállamban vesz részt a járvány elleni küzdelemben.

Kedden Andrew Cuomo, New York állam kormányzója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 16 amerikai tagállamra terjesztik ki a kötelező kéthetes karantént az onnan történő beutazást követően. A kormányzó a múlt héten nyolc - elsősorban déli - tagországból érkező beutazók karanténját rendelte el, köztük arizonai, texasi és floridai beutazókét. A kedden nyilvánosságra hozott bővített listára rákerült a nyugati parti Kalifornia, Nevada, Utah, Idaho, Arkansas és a középnyugati Iowa is. Cuomo közölte: a karantént megsértők ezerdolláros büntetésre számíthatnak.

Olaszországban ismét Emelkedett a halottak száma

Huszonháromra emelkedett a halottak napi száma Olaszországban, így elérte a 34 767-t az olasz egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint. A bergamói ügyészség vizsgálata rámutatott, hogy Lombardiában az első megbetegedések már novemberben megtörténtek.

A halottak száma ismét majdnem négyszeresére emelkedett a hétfői hat eset után, amely a járvány februári kezdete óta a legalacsonyabb halálozási adatnak számított. Az adatokat a polgári védelmi hatóság helyett már az egészségügyi tárca honlapja közli. A 23 halott kilenc tartomány között oszlik meg, tizenegy régióból nem jelentettek új halálesetet. A halottakat is számolva 142 új fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi 126-hoz képest, ezzel a fertőzöttek száma elérte a 240 578-t. Az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 15 ezer, a gyógyultaké meghaladja a 190 ezret. Kórházban 1090 beteget kezelnek, intenzív osztályon 93-at.

Lombardiában 62 új fertőzöttet szűrtek, és négyen haltak meg, így a tartományban a halottak száma 16 ezer fölé emelkedett. A 10 milliós régióban már több mint egymillió fertőzöttet szűrtek. Kétszázkilencvenheten vannak kórházban, negyvenketten intenzíven. A koronavírus lombardiai terjedésének körülményeit vizsgáló bergamói ügyészek nyilvánosságra hozták, hogy az egészségügyi adatok szerint a gócpontnak számító Arzano Lombardo és Nembro kórházaiban már novembertől legalább 110 fertőzött beteget kezeltek. Akkor nem tudták még, hogy a járványról van szó, de a mostani vizsgálat szerint az akkori "gyanús" tüdőgyulladásokat a Covid-19 okozta. Bergamo térségében hunytak el a legtöbben a járványban, több mint hatezren.

Franciaországban ismét tüntettek a kórházi dolgozók

Több ezer francia kórházi dolgozó vonult ismét utcára kedden a nagyvárosokban, miután keveslik a kormány által a közegészségügyi dolgozók fizetésének emelésére javasolt 6,3 milliárd eurót. A tüntetés célja, hogy a szakszervezetek nagyobb nyomást tudjanak gyakorolni a kormányra a néhány nap múlva záruló egyeztetéseken.

Június 16-án a belügyminisztérium szerint 100 ezer, a szervezők szerint 180 ezer közegészségügyi dolgozó tüntetett 220 városban azért, hogy mielőbb megkapják azt a nagyobb állami ráfordítást, amelyet a koronavírus-járvány miatt kihirdetett karantén idején ígért meg a kormány. Kedden már csak mintegy száz városban, körülbelül fele annyi egészségügyi dolgozó tüntetett, mint két héttel korábban, de az utcára vonulók elszántsága nem csökkent, és "igazságos bért követeltek azoknak a katonáknak, akiket védőeszköz nélkül küldtek a frontra" a járvány idején.

A kórházi dolgozók fizetésének emelésekről a széleskörű egyeztetések május végén kezdődtek az egészségügyi minisztériumban. Olivier Véran tárcavezető szerdán közölte a szakszervezetekkel, hogy a kormány 6 milliárd eurót szán a közkórházakban és az idősotthonokban dolgozók fizetésének és bónuszának emelésére. Az összegből az ápolók és a kórházak technikai személyzete részesülne a tervezet szerint. A kórházi orvosokkal külön egyeztetést folytatott a kormány, az ő jövedelmeik emelésére 300 millió eurót szán az állam. Amennyiben sikerül megállapodni a szakszervezetekkel, a fizetésemelés július 1-jén lép életbe. Nem mindegyik szakszervezet elégedett a kormány javaslatával, miután keveslik a megajánlott összeget, és legalább nettó 300 eurós béremelést követelnek minden kórházi dolgozónak, ami számításaik szerint legalább 7 milliárd euróba kerülne az államkasszának.

A francia kórházi dolgozók már a járvány előtt is több megmozdulást rendeztek a munkakörülményeik javítását követelve. A közegészségügyben 2019. március 18-án kezdődött a tiltakozási hullám, amely a párizsi Saint-Antoine kórházban egy ápolókkal szembeni agresszió következményeként indult. Azóta a 650 franciaországi sürgősségi osztály mintegy felénél folyamatosak a tiltakozások és a sztrájkok. Az egészségügyi dolgozók tiltakoznak a munkaerőhiány és a romló munkakörülmények ellen. Nyolc hónappal a francia közegészségügyi dolgozók tiltakozási hullámának kezdete után a francia kormány bejelentett egy sürgősségi csomagot, amelynek legfőbb eleme a közkórházi adósságállomány egy részének átvállalása, a költségvetési támogatás másfél milliárd eurós megemelése három év alatt, valamint az ápolóknak járó prémium növelése.

Emmanuel Macron 2017-es államfővé választása óta és 2019 november között négy sürgősségi csomagot hirdetett meg, de eddig nem sikerült a kormányzatnak a francia egészségügyben évtizedek óta ismert problémákat kezelnie. Bruno Le Maire gazdasági miniszter kedden ígéretet tett arra, hogy a kormány ezúttal rendezni fogja a közegészségügy helyzetét, de pontos összeget nem említett.

Törökországban valamelyest mérséklődött a fertőződés üteme

Törökországban az előző napi 1374 után kedden 1293-mal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal a regisztrált esetek száma 199 906-ra nőtt. A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta nem járt alacsonyabban 1192-nél.

Kedden az előző napnál kettővel kevesebben, 16-an vesztették életüket a fertőzés következtében a kis-ázsiai országban. A halálos áldozatok száma ezzel 5131-re emelkedett. Ugyan az intenzív osztályon fekvő betegek száma ezúttal is némileg nőtt, 1018-ról 1026-ra, a lélegeztetőgépre szorulóké tovább ereszkedett, 375-ről 368-ra. A gyógyultak száma 1302-vel 173 111-re emelkedett. Ők teszik ki az összes eset 86,5 százalékát, mindazonáltal a napi mutató ismét alig haladta meg az új esetek számát. A 83 milliós országban 3,38 millió vírustesztet végeztek el. Koca keddi Twitter-bejegyzésében harmadik napja azt írja, hogy az emberek nem elég eltökéltek az óvintézkedések betartását illetően.

Osztrák kancellár: ha súlyosbodna a helyzet, szigorítani kell

Ha súlyosbodna a koronavírus-helyzet, szigorítani kell az óvintézkedéseket - mondta az osztrák kancellár kedden. Sebastian Kurz hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a járvány ismételt nagyobb mértékű növekedését. Kurz felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek száma ismét növekedett, de egyelőre elegendő helyi szinten meghozni a megfelelő intézkedéseket. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is: ha "jó a helyzet", semmi értelme érvényben tartani a korlátozásokat.

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint Ausztriában 583 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 17-tel kevesebbet, mint egy nappal korábban. A legtöbben továbbra is Bécsben (256 fő), Felső-Ausztriában (129 fő) és Alsó-Ausztriában (91 fő) vannak. Eddig 17 726 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 16 478-an meggyógyultak. A betegség szövődményeibe 705-en haltak bele. Kórházi kezelésre 58-an szorulnak 16-tal kevesebben, mint hétfőn.

Stefan Thurner, a Bécsi Orvostudományi Egyetem (Medizinische Universität Wien) professzora, úgy véli: az ország néhány pontján a koronavírus alakulásával kapcsolatos számok arra utalnak, hogy számítani lehet a Covid-19-fertőzés második hullámára. Bécsben, Linzben, Welsben, St. Pöltenben és Neunkirchen járásban az elmúlt két hét adataihoz képest észrevehetően emelkedett a fertőzöttek száma. Linzben két hete még öt fertőzöttet tartottak nyilván, jelenleg csaknem negyvenet.

Legolvasottabb cikkeink