• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.08 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Csaknem 11,8 millió fertőzött és több mint 543 ezer halálos áldozat a világ 188 országában.

Romániában rekordot döntött a napi esetek száma

Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított koronavírus-fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 555 újabb koronavírus-fertőzést vettek nyilvántartásba az utóbbi napon. Romániában eddig egyszer, a járvány áprilisi első tetőzése idején, április 11-én haladta meg az 500-at a napi esetszám, akkor 523 fertőzést diagnosztizáltak.

Az ismert aktív esetek száma is újból megközelítette az áprilisi csúcsot. Szerdán 7559 fertőzöttről tudtak Romániában. Ennél több fertőzött csak az április 29-i tetőzéskor és az azt megelőző két napon szerepelt a járványügyi hatóságok nyilvántartásában. Az utóbbi 24 órában 18 Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét Romániában. Ez elmarad az utóbbi hét átlagától, de kedden 31 haláleset volt, ami szintén a járvány első romániai tetőzésének időszakát idézi. Romániában a betegség megjelenése óta 30 175 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 1817-en életüket vesztették, 20 799-en meggyógyultak, 237 embert pedig intenzív osztályon ápolnak.

A hatóságok a távolságtartási és beltéri maszkviselési szabályok betartására szólították fel a lakosságot a fertőzés terjedésének megfékezése érdekében, ugyanakkor elítélték azokat, akik a fertőzésveszély tagadásával, a hatósági óvintézkedések elleni lázítással veszélyeztetik az emberek egészségét. A hatóságok bírságolással próbálják fegyelmezni a szabálysértőket: az utóbbi napon - a rendkívüli állapot május 15. feloldása óta rekordnak számító - 912 bírságot szabtak ki, többnyire azokra, akik nem viseltek maszkot a közszállítási járműveken, vagy más nyilvános zárt térben.

Karanténra vagy kórházi elkülönítésre azonban jelenleg senkit sem lehet kényszeríteni Romániában, mert egy alkotmánybírósági döntés miatt pénteken hatályon kívül helyezték az erről szóló miniszteri rendeleteket, a joghézagot felszámoló törvényt pedig még nem szavazta meg a parlament.

 

Francia miniszterelnök: nem lesz újabb karantén

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a koronavírus-járvány Franciaországban. Jelezte azt is, hogy a járvány második hulláma esetén a gazdaság megóvása érdekében inkább célzott intézkedéseket tervez a kabinet. "Nem csinálunk még egy olyan karantén, mint amilyet márciusban" - fogalmazott kedden a miniszterelnök a BFM hírtelevízióban. "A teljes karanténnak szörnyű következményei vannak, emberileg és gazdaságilag is, ezért célzott intézkedések lesznek a járvány második hulláma esetén, amelyekre szavai szerint felkészül a kormány.

"Nem tudunk elviselni gazdaságilag és szociálisan még egy olyan teljes és általános karantént, mint amilyet átéltünk" - hangsúlyozta Jean Castex. Elmondta azt is, hogy vasárnap a Brazíliával határos Francia Guyanára látogat, ahol még nem tetőzött a járvány. "Guyanára megyek, mert mint láthatták (a televíziókban), ott rosszul áll a helyzet" - ismerte el a miniszterelnök. A francia kormány már több mint 130 egészségügyi dolgozót küldött a tengerentúli francia megyébe, hogy segítsék a betegek ellátását. A 200 ezer lakosú dél-amerikai megyében csak két kórház van.

Jérome Salomon, az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója eközben a Le Figaro című napilapban megjelent interjúban elkerülhetetlennek nevezte, hogy a járvány ősszel új erőre kapjon Franciaországban. "Nem tudunk mindent ennek a még mindig jelenlévő vírusnak a szezonális változásáról" - mondta a szakember. "A teljes államapparátus és a szakemberek a jelenlegi járványgócok kezelésén dolgoznak, és felkészülnek a járvány megerősödésére ősszel vagy télen. Azt kell megérteni, hogy a mi viselkedésünkön múlik a járvány megugrása: ha el akarjuk kerülni, akkor mindenkinek továbbra is be kell tartania az egészségügyi szabályokat, a higiéniai intézkedéseket, a fizikai távolságtartást, a maszkviselést, főleg amikor zárt térben közel vagyunk egymáshoz" - hívta fel a figyelmet Jérome Salomon. "Ha a helyzet romlani kezd, több kockázatkezelő intézkedés is a rendelkezésünkre áll: helyi tájékoztatás, a legveszélyeztetettebbek védelme, az egészségügyi intézkedések megerősítése, mozgáskorlátozási intézkedések bevezetése például" - tette hozzá.

A járványügyi igazgató elmondta: Franciaországban hetente csaknem 300 ezer szűrést végeznek, a kijárási korlátozások feloldása óta 2 millió embert teszteltek, és ezáltal a járvány alakulásáról pontos kép alakult ki. A SARS-CoV-2-vírus úgynevezett reprodukciós rátája - Guyanát leszámítva - jelenleg 0,94, ami azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan 94 embernek adja tovább a vírust.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja volt: csaknem 30 ezren vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt két hétben húsz alá csökkent a halálos áldozatok napi száma. Kórházban kedd este 7594 fertőzöttet kezeltek, akik közül 538-an voltak lélegeztetőgépen. Az áprilisi tetőzéskor több mint 7200-an voltak az intenzív osztályokon, de azóta folyamatosan csökken, a két hónapig tartó nagyon szigorú általános karantén fokozatos feloldása után sem indult emelkedésnek a betegek száma. Az egészségügyi hatóságok a karantén vége óta több mint háromszáz járványgócot tártak fel, és többségüket már teljesen felszámolták.

Oroszországban meghaladta a 700 ezret az igazolt fertőzések száma

Meghaladta a 700 ezret az igazolt Covid-19-fertőzések száma Oroszországban, Moszkvában pedig a halálozások száma 4 ezer fölé emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Országos szinten az igazolt fertőzések száma az elmúlt nap alatt 6562-vel 700 792-re emelkedett, ami 0,9 százalékos napi növekményt jelent. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek 27,6 százaléka tünetmentes. Oroszország jelenleg a negyedik helyen áll a világon a fertőzések számát tekintve, az Egyesült Államok (2 996 098), Brazília (1 668 589) és India (742 417) után.

Az aktív esetek száma 2242-vel 217 614-re csökkent Oroszországban. A halálozások száma 173-mal 10 667-re, a gyógyultaké pedig 8631-gyel 472 511-ra emelkedett. Moszkvában a diagnosztizált fertőzések száma 621-gyel 226 795-re, a halottaké 28-cal 4027-re, a gyógyultaké pedig 1195-tel 160 913-ra nőtt. Az országban a járvány kezdete óta több mint 21,7 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 253 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 275 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

Kutatók szerint német kamionokkal jutott Észak-Olaszországba a vírus "agresszív" törzse

Olasz orvosi kutatások szerint a koronavírus agresszívabb, gyorsabban terjedő törzse Németországból érkező kamionokkal jutott be a lombardiai Bergamo ipari térségébe, ahol eddig a legmagasabb halálozási arányt regisztrálták a világon. Az olasz sajtóban kedden közölt vizsgálat arra keresett választ, mikor és hogyan érkezett meg az olaszországi járványgócpont Lombardiába a Covid-19 betegség, valamint hogy miért éppen ezt a területet sújtotta a leginkább.

A milánói Niguarda és a paviai San Matteo kórház kutatóközpontjának 350 fertőzöttön végzett genetikai vizsgálata szerint az északolasz betegek nem közvetlenül Kínából kapták el a vírust. A kutatók szerint a közvetítő Németország volt, amely a kínaiak és a kínai termékek legnagyobb európai belépési pontjának számít.

A vizsgálatok szerint a vírus a Németországból Lombardiába érkezett kamionok útvonalát követte. Bergamóban kétezer szállítási és logisztikai vállalat működik, több mint háromszáz nagy méretű raktárteleppel és mintegy húszezer dolgozóval. Lodi és Codogno térségében további 463 ilyen cég működik, hetven teleppel. Ezekre többségében Németországból érkeznek kamionok. Lombardiának ezen a pontján található a legnagyobb európai bútorlánc, valamint a nemzetközi e-kereskedelem első számú dél-európai elosztóközpontja.

A vizsgálatok szerint a két lombardiai gócponton, vagyis Lodi és Codogno, valamint Bergamo területén a vírus két különböző törzse jelent meg. A február 23-án vesztegzár alá helyezett Codogno térségében a fertőzésterjedési érték elérte a kettes szintet, Bergamóban viszont az ennél is agresszívebb és gyorsabban terjedő törzs jelent meg, és minden beteg átlagosan további 3,5 személyt fertőzött meg.

A kutatók feltételezései szerint a fertőzés januárban Németországból jutott át Észak-Olaszországba. A Codognóban február 20-án azonosított "első beteg" valójában nem számított elsőnek.

Az olasz egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint országszerte harmincan haltak meg egy nap alatt a korábbi nyolchoz képest, így a halottak száma 34 899-re emelkedett. Az utóbbi huszonnégy órában 138 új fertőzöttek szűrtek ki a hétfői 208 után. Az aktív fertőzöttek száma 13 232, a gyógyultaké megközelítette a 193 ezret. Kórházban 940 beteget kezelnek, intenzíven hetvenet. Húszból tizenegy tartományban már egyetlen beteg sincs intenzív orsztályon, mindegyik Rómától délre fekvő régió. A gyógyultakat és halottakat is beszámítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 241 956-ot.

Lombardiában 53 új fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi 111 után, közülük 29 esetet Bergamóban szűrtek ki az egy nappal ezelőtti 17 után. Veneto tartományban 14 esetet diagnosztizáltak hétfőhöz képest, amikor mindössze egyre csökkent a számuk.

Törökországban alig mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme

Törökországban az előző napi 1086 után kedden 1053-mal emelkedett a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. A mostani adattal az igazolt esetek száma 207 897-re nőtt. A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta a mostani 1053-nál alacsonyabban még nem járt.

Kedden az előző napinál hárommal többen, 19-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5260-ra emelkedett az országban. Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is némileg tovább nőtt, az előbbi 1130-ról 1152-re, az utóbbi 395-ről 400-ra. A gyógyultak száma 2297-tel 185 292-re emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset már több mint 89 százalékát.

A 83 milliós országban eddig mintegy 3,73 millió vírustesztet végeztek el.

Ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, "csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet, ami miatt betiltják az öt főnél tömegesebb rendezvényeket a szerb fővárosban. Ezt követően jelentette be, hogy péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat vezetnének be. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy ez utóbbi intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat alakítanak ki, és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai. A szerb elnök hozzátette, ezek a várható intézkedések, végleges döntést azonban a válságstáb hozhat, a kormány azt később megerősíti.

Szerbiában az utóbbi 24 órában 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 13-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A halottak száma még soha nem volt ilyen magas, a fertőzöttek száma pedig már több mint egy hete napi háromszáz körül mozog. 

Szerbiában március 15-én vezettek be szükségállapotot, amelynek következtében hétvégi kijárási tilalmat vezettek be, bezárták a vendéglátóhelyeket, az iskolákat, az óvodákat, leállították a tömegközlekedést, betiltották a tömeges rendezvényeket. A majdnem két hónapig tartó szükségállapot lezárását követően viszont napokon belül eltöröltek minden korlátozást, és május végén már visszaállt az élet a koronavírus-járvány előtti kerékvágásba, június 21-én pedig megtartották a parlamenti választásokat is.

Az azonosított fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt az Európai Unió országainak többsége nem engedi be a szerbiai állampolgárokat, vagy kéthetes karanténra kötelezi őket. Legutóbb Görögország jelentette be: annak ellenére, hogy korábban megnyitotta határait a szerb turisták előtt, hétfőtől mégsem engedi be a nyugat-balkáni országból érkezőket.

Sikerült megfékezni a járványkitörést a legnagyobb németországi gócban

Sikerült megfékezni az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) terjedését a legnagyobb németországi járványgócban, az észak-rajna-vesztfáliai Gütersloh járásban, ahol így már nincs szükség újabb korlátozásokra - közölte a tartomány egészségügyi minisztere a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió keddi jelentése szerint.

Az általánosan érvényes fertőzéshigiéniai szabályokon túlmutató járványlassító intézkedésekre a járás egyetlen településén sincs szükség, mert az adatok azt mutatják, hogy sikerült megfékezni a Rheda-Wiedenbrück települési húsüzemben történt járványkitörést - emelte ki Karl-Josef Laumann.

A tárca közleménye szerint a koronavírus-járvány németországi történetének legnagyobb szabású tömeges szűrővizsgálatát hajtották végre. Gütersloh-ban és a szomszédos Warendorf járásban mintegy 55 ezer helyi lakost teszteltek. Mindössze 96 lelet - kevesebb mint 0,2 százalék - volt pozitív. Ennek alapján megállapítható, hogy a fertőzés nem terjedt át a lakosságra a húsüzem - főleg román vendégmunkás - dolgozói és családtagjai köréből.

Az üzemben június közepén tört ki a járvány, 1553 dolgozó szervezetében mutatták ki a vírust. Az üzem csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert és a velük együtt élőket kéthetes karanténra kötelezték. A vírus terjedésének megakadályozására június 23-án Gütersloh és Warendorf járás teljes területén visszaállították a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában, a március-áprilisi időszakban megismert kijárási és egyéb korlátozásokat. Egy héttel később Warendorfban visszavonták, Gütersloh-ban pedig egy héttel meghosszabbították a szigorításokat.

A tartományi közigazgatási felsőbíróság hétfőn - a szigorítások idejének lejárta előtt egy nappal - megsemmisítette a vonatkozó kormányrendeletet, arra hivatkozva, hogy a tömeges tesztelés eredményei alapján aránytalan a 360 ezer lakosú Gütersloh valamennyi települését korlátozásokkal sújtani. A bíróság szerint egységes intézkedések helyett "differenciáltabb", a helyi viszonyokhoz jobban igazodó rendelkezések szükségesek az arányosság alapelvének érvényesüléséhez. A tartományi kormány szerint az eddigi erőfeszítések sikere révén már sehol sem kell külön rendszabályokkal kiegészíteni a járványügyi védekezés rendszerét.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint akkor kell az általános szabályoknál - társas távolságtartás, maszkviselés, fokozott higiénia - szigorúbb járványlassító intézkedéseket bevezetni, ha a hét nap alatt regisztrált új esetek száma meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et. Warendorfban már június végén a határérték alá süllyedt ez a szám. Gürtesloh-ban a tartományi egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint húsüzemi fertőzéseket leszámítva 22,8-on áll a mutató.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint a közigazgatás 401 alapegysége - járások, városok - közül egyben sem haladja meg az új fertőzöttek száma a pótlólagos járványlassító korlátozásokat követelő határértéket. A járások, városok legnagyobb részében - 242 közigazgatási egységben - 100 ezer lakosra vetítve ötnél kevesebb új esetet regisztráltak az utóbbi hét napon. További 112 közigazgatási egységből egyetlen koronavírus-fertőzést sem jelentettek az RKI-nek az utóbbi hét napon.

Valamennyi járást és várost együttvéve hétfőről keddre 390 új esetről érkezett jelentés az RKI-hez. Így a járvány kezdete óta 196 944 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A gyógyultnak minősülők becsült száma 500-zal 182 700-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel összefüggésben 9024 regisztrált fertőzött halt meg, ez 8-cal több az egy nappal korábbinál. Mindennek alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírussal még küzdő, regisztrált fertőzöttek becsült száma 5200 körül van a 83,2 milliós országban.

Legolvasottabb cikkeink