• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.07.29 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Ausztriában nőtt, Franciaországban csökkent a fertőzöttek száma, az olaszoknál tovább tart a vészhelyzet.

Megint ezer fölötti új fertőzöttet regisztráltak Ukrajnában

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, megint ezer fölött van az egy nap alatt azonosított betegek száma, velük együtt az eddig igazolt fertőzötteké pedig már meghaladta a 67,5 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az elmúlt napon 1022 új esettel 67 597-re nőt ta járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 21 újabb halálos áldozattal 1650-re, miközben eddig 37 394-en gyógyultak meg, közülük előző nap 650-en. Az aktív betegek száma 28 553-ra emelkedett. Ukrajnában a hónap eleje óta egy-két napot leszámítva folyamatosan nyolcszáz fölötti az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta az eddigi legmagasabb napi növekményt, 1109-et ugyanakkor még a múlt hónapban, június 26-án regisztrálták.

A legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb területéről jelentették, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 149-et, a fővárosból, Kijevből 132-et, továbbá Ivano-Frankivszk megyéből 118-at. Lviv megyében négy újabb halálos áldozattal 249-re nőtt az elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké 9248-ra. Kijevben két újabb esettel 132-re nőtt a betegség halálos áldozatainak száma, az igazolt betegeké pedig 7932-re.

Kárpátalján az elmúlt napban négy haláleset történt, továbbá 68 új megbetegedést jelentettek, így az elhunytak száma a megyében 176-ra, az azonosított fertőzötteké pedig 5008-ra nőtt, miközben eddig 1923-an győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján hozzáfűzte, hogy előző nap 230 Covid-19 beteget kellett kórházba szállítani. Aggasztónak nevezte, hogy egyre nő a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az egészségügyi dolgozók közül pedig újabb 74 betegedett meg, és körükben már meghaladta a 8,5 ezret a járvány kitörése óta megfertőződöttek száma.

Romániában exponenciálisan terjed a járvány, újabb korlátozásokat vezetnek be

Romániában bizonyos térségekben exponenciálisan növekszik a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, ezért az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) újabb regionális korlátozások bevezetéséről döntött a járvány megfékezése, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében. A CNSU kedd este elfogadott határozatát szerdán tették közzé a közegészségügyi hatóság honlapján.

A megyék szintjén, illetve a fővárosban alakult járványügyi operatív törzsek regionális szinten kötelezővé tehetik - a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára - a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános a helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze. Elrendelhetik az étel- és italértékesítés, illetve fogyasztás szüneteltetését 23 és 6 óra között a kerthelyiségekben vagy más vendéglátóhelyeken. A vendéglátóhelyek nappal sem fogadhatnak több vendéget, mint ahány ülőhellyel rendelkeznek, biztosítaniuk kell az asztalok és a vendégek közti távolságot, a határozat pedig azt is külön leszögezi, hogy - a fizikai kontaktusok elkerülése érdekében - tilos lesz a tánc. A strandokon, illetve tengerparton csak a házastársak, illetve a gyerekek és az őket felügyelő szülők, nagyszülők tartózkodhatnak két méternél közelebb egymáshoz.

Romániában eddig is kötelező volt a védőmaszk viselése minden zárt nyilvános térben (tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken, üzletekben), és a strandokon is kötelező a kétméteres távolság betartása a nem egy háztartásban élők számára. A Fekete-tenger partját ellepő nyaralók azonban nem tartják be ezeket az előírásokat, nappal a strandokon, éjszaka pedig a szabadtéri szórakozóhelyeken hatalmas tömegek gyűlnek össze.

A CNSU "ajánlásokként" sorolja fel az újabb korlátozásokat, amelyek bevezetéséről minden megyében a helyi járványügyi operatív törzs dönt. Ludovic Orban miniszterelnök azonban jelezte: a kormány szerda esti ülésén fontolóra veszi, hogy az újabb korlátozásokat országos szinten kötelezővé tegyék.

Kedden - elsőként Románia megyéi közül - a fertőzési góccá vált Arges megyében az országos szabályoknál szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a megyei operatív törzs. Kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését mindenütt, ahol kettőnél több ember tartózkodik, és immár magánrendezvényeknek is véget kell vetni hétköznap legkésőbb 22, hétvégén pedig 23 órakor. A megyében már múlt héten betiltották a vásárokat és bezártak a strandok.

Csütörtöktől kötelező lesz a maszk viselése a nyílt köztereken az Argessel - és a fővárossal - szomszédos Dambovita megyében is, a bolti és piaci eladóknak pedig kesztyűt is kell viselniük.

Szerbiában nem kell újabb korlátozó intézkedésekre számítani

Nem kell újabb korlátozó intézkedésekre számítani Szerbiában, ám ahhoz, hogy az állam ne szóljon bele az emberek életébe, arra van szükség, hogy mindenki betartsa az elővigyázatossági intézkedéseket, hordjon maszkot, és tartson kétméteres távolságot a többiektől - közölte Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője, a koronavírus kezelésével megbízott válságstáb tagja.

Szerbiában keddről szerdára 24 141-ről 24 520-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden nyolc újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 551-re nőtt.

Koszovóban egy nap alatt 7413-ról 7652-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Héttel 192-re nőtt a halálos áldozatok száma. Az ország teljes területén betiltották az öt főnél tömegesebb rendezvényeket, a vendéglátóhelyek pedig csak este fél 11-ig tarthatnak nyitva. A járványgócokban emellett 22.30 és másnap reggel 5 óra között kijárási tilalmat rendeltek el. Zárt térben továbbra is kötelező a maszk viselése. A nyugat-balkáni országokból érkezőknek a belépés előtt 72 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 214-ről 10 316-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden öt halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 471. A Biznisvesti.mk észak-macedón gazdasági hírportál tájékoztatása szerint több mint 700 olyan cég van az országban, amely felvette a kormány gazdasági mentőcsomagját az április és június közötti időszakra, ám a munkahelyek megtartására szánt összeget mégsem fizette ki a dolgozóknak.

Montenegróban szerdára 2894-ről 2950-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, így a halottak száma 45 maradt.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 10 517-ről 10 746-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és hárman haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 297-re nőtt. A nyugat-balkáni ország feltehetőleg az Európai Uniótól fog segítséget kérni az őszre esedékes önkormányzati választások miatt. Szarajevónak nincs elegendő védőfelszerelése, így azt tervezi, Brüsszeltől kér maszkokat, kesztyűket és egyszer használatos tollakat.

Ismét növekedett a fertőzöttek száma Ausztriában

Ismét növekedett a fertőzöttek száma Ausztriában, az elmúlt 24 órában több mint százan fertőződtek meg koronavírussal. Míg vasárnapról hétfőre 86, addig az elmúlt 24 órában 119 új esetet diagnosztizáltak, a legtöbben Bécsben (36 fő) és Felső-Ausztriában (30 fő) fertőződtek meg.

A felső-ausztriai Salzkammergutban, a Wolfgang-tónál kialakult fertőzési gócpontban 62-re nőtt azoknak a száma, akiknek pozitív a koronavírus-tesztje. Az első osztályú Rapid Wien labdarúgó-csapat egyik játékosa is megfertőződött koronavírussal.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter kedden Bécsben bejelentette, hogy felülvizsgálják és a tervek szerint módosítják a járványügyi törvényt Ausztriában. Hat hónapja "szükségállapot" van - jelentette ki Anschober. Kifejtette: a koronavírus-járvány kezdete óta számos jogi lépéssel, illetve eszközzel igyekeztek meggátolni a járvány terjedését, ezzel együtt ugyanakkor jogi reformokra is szükség van. Ezért a tervek szerint hamarosan átdolgozzák az 1913-ban elfogadott, a tömegméretű járványról szóló törvényt. Az alkotmánybíróság ugyanis nemrég kifogásolta, hogy a törvény megfogalmazása néhány helyen nem egyértelmű - tette hozzá. A miniszter elképzelése szerint szervezeti átalakítások is lesznek, így bővítik a minisztérium jogi osztályát. Anschober leszögezte: a jövőben csak olyan jogi szabályozásra tesznek javaslatot, amelyet előzetesen a szakértők is jóváhagytak.

Madridban is mindenhol kötelező a maszkviselés

A spanyol fővárost is magában foglaló madridi autonóm közösségben ugyancsak mindenhol, a nyilvános zárt és szabad helyeken egyaránt kötelezővé teszik a szájmaszk viselését - jelentette be a tartomány elnöke kedden. Az ország 17 tartománya közül már csak a Kanári-szigeteken van érvényben rugalmasabb maszkviselési szabály, vagyis szabadtéren nem kötelező felvenni, ha tartható a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolság másoktól.

A fővárosban, függetlenül a csütörtökön életbe lépő kötelezettségtől már most is szinte mindenki maszkban jár az utcákon. A madridi kormány egészségügyi tárcájának becslése szerint a lakosság 98 százaléka hord maszkot nyilvános helyen.

A tartományi vezetés elővigyázatosságból további korlátozásokat is elrendelt: a vendéglátóhelyek hajnali fél kettőig lehetnek csak nyitva, és a gyülekezést tíz főben maximálta. Az elnök közölte: tervezik egyfajta immunitás-útlevél bevezetését ősztől  azok számára, akik igazolják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen, így ők mentességet kaphatnának, ha újabb korlátozások bevezetésére kerülne sor, például egy újabb járványhullám kialakulásakor.

A koronavírus-járvány tavasszal Madridot érintette a legsúlyosabban a spanyol tartományok közül, ott fertőződtek és haltak meg a legtöbben, most viszont nem tartozik azon területek közé, ahol komoly gócok alakultak ki. A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt egy napban 147 fertőzöttet regisztráltak a 6,6 millió lakosú autonóm közösségben.

Az országban 24 óra alatt 905-tel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, amely összesen meghaladja a 280 ezret. A halálos áldozatok száma 28436, az elmúlt egy hétben hatan hunytak el.

Franciaországban lassult az új fertőzöttek számának növekedése

Némileg lassult az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése Franciaországban: a francia hatóságok kedden 725 új igazolt fertőzöttről számoltak be a múlt heti átlagos 924 napi fertőzött után. A francia egészségügyi hatóságok közleménye szerint a vírus reprodukciós rátája stabilan 1,3. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött átlagosan 130 másik embert fertőz meg. A járvány visszaszorításához 1 alatti reprodukciós rátára van szükség.

Franciaországban az elmúlt napban 14 új halálesetet jelentettek, így a SARS-CoV-2 nevű vírus halálos áldozatainak száma 30 223-ra emelkedett. A kórházban ápolt betegek száma 104-gyel 5551-re csökkent, folytatódott a két hónapja tapasztalt csökkenő tendencia. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a franciaországi igazolt fertőzöttek száma kedd este 220 352 volt.

Megszavazta a vészhelyzet meghosszabbítását az olasz felsőház 

Giuseppe Conte miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vírus nem tűnt el. Az ellenzék tiltakozott a vészhelyzet meghosszabbítása ellen. Giuseppe Conte elengedhetetlennek nevezte a január 28-án bevezetett és július 31-éig hatályos vészhelyzet meghosszabbítását. A parlament felsőháza 157 szavazattal elfogadta a javaslatot. A szenátus 125 tagja nemmel szavazott. Az alsóház szerdán voksol.

A  kormány eredetileg év végéig akarta fenntartani a rendkívüli egészségügyi veszélyhelyzetet, végül további két és fél hónapot javasolt. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vírus továbbra is Olaszországban "kering". Conte kijelentette, hogy a vészhelyzet meghosszabbítása az "óvatos figyelemfenntartás" miatt szükséges. Semmiképpen nem áll szándékunkban igazolatlan félelmeket gerjeszteni a lakosságban - tette hozzá. Megjegyezte, hogy 2014 óta 154 esetben rendeltek el Olaszországban vészhelyzetet, igaz ezek nem országos egészségügyi készenlétre vonatkoztak.

Elemzők szerint a kormány több okból döntött a vészhelyzet fenntartása mellett, amelyet nem akart feloldani a járvány esetleges őszi erősödése, valamint az iskolakezdés előtt. A vészhelyzet fenntartja a polgári védelmi hatóság rendkívüli hatáskörét, a kormány meghosszabbíthatja az elbocsátások befagyasztását, valamint fenntarthatja a távmunkavégzés feltételeit. A kormánynak nem volt szüksége a parlamenti szavazásra, mivel a korábbi vészhelyzet elrendelésekor sem folyamodott ehhez. Giuseppe Conte azonban így akarta elkerülni, hogy a parlament megkerülésével vádolják.

Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint 11 beteg halt meg egy nap alatt, azután, hogy az utóbbi négy nap mindegyikén öt-öt volt a halottak száma. Kétszáztizenkét új beteget szűrtek a korábbi 170-hez képest. A halottak száma elérte a 35 123-at, a gyógyultaké meghaladta a 198 ezret. Az aktív betegek száma 12 ezer körüli, 749-en vannak kórházban, negyvenen intenzív osztályon. A gyógyultakat és halottakat számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 246 488-t.

Legolvasottabb cikkeink