• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.05 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer, lemondott New York egészségügyi vezetője, normális tanév kezdés Ausztriában.

Lengyelországban hagyományos formában kezdődik az oktatás szeptemberben

Hagyományos formában, egészségügyi szabályok betartásával, de szájmaszk kötelező használata nélkül kezdődik szeptemberben az oktatás a lengyelországi iskolákban - jelentette be szerdán Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter.

A lengyel általános és középiskolákban a koronavírus-járvány miatt március közepén tértek át távoktatásra. Május végétől az alsótagozatos gyermekek számára visszaállították a nem kötelező, napközi jellegű iskolalátogatást. A hagyományos iskolai oktatást az új tanévben alapvető modellnek fogják tekinteni - közölte varsói sajtóértekezletén Piontkowski, hozzátéve: a helyi járványgócok megjelenésekor az iskolák igazgatói az illetékes hatóságokkal egyeztetve részben vagy teljességgel távoktatásra térhetnek át.

Az egészségügyi szabályok közül Piontkowski a gyakori kézmosást, a tantermek napi fertőtlenítését, gyakori szellőztetést emelte ki. Tájékoztatása szerint a szájmaszkot a diákoknak nem kell használniuk. A száj és az orr eltakarása kötelező lesz viszont a gyerekeket az iskolába elkísérő szülők számára, nekik a társadalmi távolságtartásról is gondoskodniuk kell. Továbbá is érvényben maradnak azok az előírások, amelyek alapján az oktatásügyi tárca rendkívüli helyzetekben korlátozhatja az iskolák működését az ország egyes térségeiben, illetve országszerte - jegyezte meg a miniszter.

Lengyelországban szerdán viszonylag magas napi növekedést jegyeztek, 640 új koronavírus-fertőzést mutattak ki. A legtöbb, 152 új fertőzés továbbra is a Sziléziai vajdasághoz kötődik, ahol folytatódik a bányászok általános vírusszűrése. Az országban 13 468 az aktív esetek száma, a járvány március eleji kitörése óta megfertőződött 48 789 ember közül 35 321-en felgyógyultak. Eddig 1756 koronavírusos beteg hunyt el, az utóbbi 24 óra alatt tizennyolc.

Romániában meghaladta a 25 ezret az ismert aktív fertőzöttek száma

Romániában ismét több mint 1300 koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak egy nap alatt, ezzel szerdán meghaladta a 25 ezret az ismert aktív esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában ismét kiugróan sok, 41 koronavírusos beteg halt meg, így 2500 fölé emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Bár minden korábbinál több, 578 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak az utóbbi 24 órában, tovább emelkedett és már meghaladta a 7900-at a kórházban ápolt fertőzöttek, illetve újabb negatív csúcsot döntött a súlyos esetek száma. Szerdán már 464 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív terápiás részlegein.

Az utóbbi 24 órában diagnosztizált 1309 új fertőzés a második legmagasabb érték a múlt csütörtöki negatív rekord után, és több mint 15 százalékkal meghaladja az előző két hét átlagát. Ez ismét a járvány terjedésének gyorsulását mutatja, de már nem abban az exponenciális ütemben, mint amikor a napi növekmény több mint másfélszerese volt az utóbbi két hét átlagának.

Figyelembe véve azt is, hogy az utóbbi 24 órában az előző két hét átlagánál 30 százalékkal több (26 ezer) tesztet értékeltek ki, a szerdai adat sem cáfolja meg a járványügyi szakértők azon reményét, hogy most már stabilizálódott a napi esetszám, vagyis újabb tetőzéséhez közeledik a járvány Romániában.

Ukrajnában ismét rekordot döntött az új betegek száma

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára csaknem 1300 esettel újabb rekordot döntött az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, ezen felül a kórházi ápolásra szorulóké is kiugróan megemelkedett - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szerdán közzétett adatokból és az egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatójából.

Az elmúlt napban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 1271 új esettel 75 490-re, az elhunytaké pedig 24 újabb halálos áldozattal 1788-ra nőtt, miközben eddig 41 527-en gyógyultak meg, közülük előző nap 914-en. Jelenleg 32 175 beteget kezelnek koronavírus-fertőzés miatt. Az új betegek számában a mostanit megelőzően a korábbi legmagasabb napi növekményt, 1197-et múlt szerdán regisztrálták, azóta egy nap, vasárnap kivételével folyamatosan ezer fölötti új fertőzéses esetet jegyeztek fel.

A legtöbb új beteget az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették: 156-ot a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből és 150-et a fővárosból, Kijevből, továbbá 148-at a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből. Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma elérte a 10 223-at, az elhunytaké pedig két újabb áldozattal 275-re nőtt. Kijevben eddig 8812 fertőzöttet azonosítottak, a halálos áldozatok száma egy újabb esettel 139-re emelkedett. Kárpátalján 78 új esettel 5462-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig négy újabb halálos áldozattal 210-re, miközben eddig 2191-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, hogy előző nap rekordszámú, 293 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 52 kapta el a vírust, közülük már több mint 8900 fertőződött meg a járvány kitörése óta. Előző nap 35 902 tesztet végeztek el az országban, ebből 17 519 PCR-tesztet és 18 383 antitestszűrést. Sztepanov közölte továbbá, hogy két megye, Harkiv és a nyugat-ukrajnai Rivne az utóbbi napokban mért adatok - az aktív betegek száma és a fertőzés terjedésének üteme - alapján figyelmeztetést kapott a kormányzattól, hogy járványügyileg kedvezőtlenebb besorolásba kerülhetnek, és szigorításokat kell bevezetniük.

A hónap elején új karanténrendszer lépett életbe, amely szerint négy színes, azaz zöld, sárga, narancs és vörös zónába sorolják az egyes településeket és régiókat meghatározott kritériumok - a betegek, az elvégzett tesztek száma, a kórházi ágyak leterheltsége és a fertőzés terjedésének üteme - alapján. A besorolást péntekenként vizsgálja felül a kormány. A veszélyes zónákba sorolt települések, illetve régiók helyi hatóságai mostantól önhatalmúlag nem enyhíthetnek, csak szigoríthatnak a korlátozásokon.

A múlt héten vörös besorolást kapott Nyugat-Ukrajnában két nagyváros, Ternopil és Luck, amelyeken a vonatok megállás nélkül hajtanak át az állami vasúttársaság döntése értelmében.

Rekordmagas a betegek száma Csehországban

Rekordszámú, több mint ötezer koronavírus-fertőzött beteg volt szerdán reggel Csehországban. Az egészségügyi minisztérium kimutatása szerint kedden a laboratóriumi vizsgálatok 290 embernél állapították meg a Covid-19 fertőzést, és ezzel a betegek száma 5091-re nőtt, ami új rekordot jelent.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, Csehországban 17 286 ember kapta meg a kórt, közülük mintegy 12 ezer, azaz 70 százalékuk már meggyógyult. Az áldozatok száma szerda reggel 383 volt. A kórházakban 123 személyt kezelnek, közülük 19-nek az állapotát minősítik az orvosok súlyosnak.

Csehországban az országos általános óvintézkedéseket már megszüntették, jelenleg regionálisan és helyileg foganatosítják a szükséges intézkedéseket. A nagyjából egytucatnyi helyi fertőzésgócban többnyire kötelező az arcmaszkok viselése az egészségügyi intézményekben, kórházakban, idősotthonokban vagy a közösségi közlekedési eszközökön, illetve tilos a kórházak és az idősotthonok látogatása. Prágában például kötelező az arcmaszkok viselése az orvosoknál, a kórházakban, a gyógyszertárakban és a metróban.

A szaktárca egy hete mutatta be az úgynevezett "szemaforrendszert", amely a járvány súlyossága alapján négy kategóriába (piros, sárga, zöld, kék) sorolta a településeket és a régiókat. Pirossal azokat a régiókat jelölik, ahol sok a fertőzés és a helyzet súlyos, míg a kék szín vírusmentes területet jelent. Jelenleg piros vagy sárga besorolást egyetlen város vagy régió sem kapott, a zöld szín viszont több mint tíz helyen látható. A legrosszabb helyzet továbbra is Észak-Morvaország Karviná és Frydek-Místek járásaiban van.

A minisztérium és az országos tisztiszolgálat az általános országos járványhelyzetet továbbra is kielégítőnek minősíti, de az illetékesek folyamatosan az óvintézkedések betartására hívják fel az emberek figyelmét.

Összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer

Összeomolhat a koszovói egészségügyi rendszer a koronavírus terjedése miatt - figyelmeztettek orvosok szerdán. A járvány- és tüdőosztályok minden kórházban megteltek, és az intenzív osztályokon is nagyon kevés a hely, ezért mindenkinek arra kell törekednie, hogy megelőzze a fertőzést - közölték. A kis nyugat-balkáni országban egy nap alatt 9049-ről 9274-re nőtt az azonosított fertőzöttek és tizenhárommal 269-re a halálos áldozatok száma.

Szerbiában keddről szerdára 26 451-ről 26 738-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden hét újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 605-re emelkedett. Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője szerint egyre biztatóbb a helyzet, hiszen csökken a napi új fertőzöttek száma, és azoké is, akiket kórházban kezelnek. Mint mondta, kezelhetővé vált a járvány, de nem szabad lazítani a fegyelmen.

Észak-Macedóniában egy nap alatt 11 128-ról 11 202-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden öt halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 505-re nőtt.

Montenegróban 3301-ről 3361-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 53-ra nőtt. Az ellenőrök folyamatosan vizsgálják, betartják-e a vendéglátóhelyek az előírásokat, és súlyos pénzbüntetést mérnek ki azokra, akik megszegik a szabályokat - közölte a kormány.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 12 462-ről 12 856-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenegyen haltak bele a Covid-19-betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 372-re nőtt. Járványügyi szakértők szerint aggasztó a helyzet az országban, folyamatosan nő az új fertőzöttek száma, és nagyon sok fiatal fertőződik és hal meg. Gondot jelent, hogy sok fertőzött nem akarja megmondani, kivel került kapcsolatba az utóbbi napokban, hetekben, így nehéz követni a lehetséges átfertőződések útját.

Lemondott New York egészségügyi vezetője, mert rossznak ítéli a járvány kezelését

Lemondott New York városának egészségügyi vezetője, Oxiris Barbot, mert Bill de Blasio polgármester szerinte rosszul kezelte a koronavírus-járványt. Lemondó levelében a szakember "mély csalódottságának" adott hangot. Mint fogalmazott: "életünk legfontosabb közegészségügyi válsága idején nem olyan mértékben vették igénybe a járványügyi szakemberek tudását, ahogyan azt kellett volna". Majd hozzátette: New York járványügyi szakemberei világszerte elismerést vívtak ki maguknak, és a városnak csak hasznára lett volna, ha él ezekkel a tapasztalatokkal.

A The New York Times című lap információi szerint Barbot és a városi önkormányzat viszonya március óta igen feszült volt. Részben azért, mert Bill de Blasio polgármester márciusban nem akarta bezáratni az üzleteket és az iskolákat, és ezzel a járványügyi szakemberek szerint hozzájárult a vírus gyors terjedéséhez, részben pedig azért, mert később a szakemberek tanácsai ellenére sem szorgalmazta a vírusfertőzöttek kapcsolatainak feltárását. A The New York Times által megszólaltatott egészségügyi szakemberek szerint a polgármesternek jobban kellett volna hallgatnia Oxiris Barbotra, támogatnia kellett volna a javaslatait.

Bill de Blasio kedden már ki is nevezte Barbot utódját, Dave Chokshi orvost.

New Yorkban több mint 20 ezer ember halt meg a vírusfertőzés okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben. Az Egyesült Államokban - a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - a járvány kitörése óta már csaknem ötmillió a diagnosztizált fertőzöttek száma, és több mint 155 ezren haltak meg a Covid-19 és szövődményei miatt.

Normális tanévkezdésre készül Ausztria

A járványhelyzet ősszel lehetővé teszi a normális tanévkezdést Ausztriában az  oktatási minisztérium szerint. A minisztérium kedden ismertetett állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy a tanév "fokozott odafigyeléssel" kezdődik. Már folynak az előkészületek: az iskolákban is figyelembe veszik majd a koronavírus-jelzőrendszert; egy katalógus fogja tartalmazni azt, hogy a különböző jelzések esetén milyen szabályok érvényesek.

A jelzőrendszer befolyásolná egyebek mellett, hogy kell-e szájmaszkot viselniük a tanulóknak a bejáratnál vagy a folyosókon, megtarthatják-e a szabadban a testnevelési órákat és az énekórákat. Zöld jelzés esetén például csak a higiéniai óvintézkedéseket kellene betartani, piros jelzést esetén ugyanakkor regionális vagy részleges iskolabezárásokra is sor kerülne.

Szorgalmazzák egyebek mellett azt is, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyék a koronavírus-tesztet. Az iskolák május közepén történt újranyitása óta az 1,3 millió iskolai tanuló közül száznak lett pozitív a koronavírus-tesztje; a 130 ezer tanár közül pedig 15-en fertőződtek meg.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 96 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ezzel folytatódott a kedvező tendencia, hétfőn ugyanis ugyancsak száznál kevesebb, 81 új esetet vettek nyilvántartásba. Jelenleg 1 434 aktív beteget, illetve fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban eddig 21 481 ember fertőződött meg koronavírussal. A betegség következményeibe 719-en haltak bele, ugyanakkor 19 336-an időközben meggyógyultak. Közben Salzburgban a Schwarzenberg kaszárnyában hét katona koronavírus-tesztje pozitív lett.

Legolvasottabb cikkeink