• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.08.19 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Nem lehet tovább lazítani a járványügyi korlátozásokat Németországban, a horvátoknál a vírus éjszakai szórakozóhelyeken terjed.

Oroszországban az április végi szintre csökkent a járvány terjedésének üteme

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 4828-cal 937 321-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma negyedik napja nem éri el az ötezret, ami azt jelenti, hogy a járvány terjedésének üteme az április végi szintre csökkent. A szerdán közzétett hivatalos adatok 0,5 százalékos növekedést jelentenek. Az új esetek 25,5 százaléka tünetmentes.   

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 482 602), Brazília (3 407 354)  és India (2 767 253) után.

Az aktív esetek száma 2089-cel 171 909-re csökkent. A halálozások száma 117-tel 15 989-re, a gyógyultaké pedig 6795-tel 749 423-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 33,2 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 248 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 222 601 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tovább csökken az újonnan regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában

Az emberek fegyelmezettségének tudta be a szerb egészségügyi miniszter, hogy tovább csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma országában. Zlatibor Loncar szerint egyre többen tartják be az elővigyázatossági intézkedéseket, de a fertőzöttek számának csökkenése nem jelenti, hogy a lakosság fellélegezhet, a további időszakban is az előírások betartására lesz szükség. Szerbiában szerdára az előző napi 29 782-ről 29 890-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden négy újabb halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel a halottak száma 681-re emelkedett.

Koszovóban egy nap alatt 11 545-ről 11 686-ra nőtt az azonosított fertőzöttek és hattal 416-ra a halálos áldozatok száma.

Észak-Macedóniában 24 óra alatt 12 840-ről 12 970-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden két halálos áldozata volt a Covid-19-nek, amivel a halottak száma 549-re nőtt. Az egészségügyi miniszter bejelentette, az oktatás szeptembertől főleg virtuálisan zajlik majd, az iskolapadokba csak a kisiskolásoknak vagy a kis létszámú osztályokba járóknak kell beülniük.

Montenegróban szerdára 4085-ről 4132-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, így a halottak száma 80 maradt. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése értelmében az iskolakezdést egy hónappal elhalasztották, így a diákok várhatóan csak október elsején ülnek majd be az iskolapadokba. Az Adria-parti országban március 16-án zárták be az iskolákat, az oktatás online formában folytatódott.

Bosznia-Hercegovinában keddről szerdára 16 111-ről 16 351-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig kilenccel 495-re emelkedett.

Merkel: nem lehet tovább lazítani a járványügyi korlátozásokat

A regisztrált fertőzések számának emelkedése miatt egyelőre nem lehet tovább lazítani a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat Németországban - mondta Angela Merkel kancellár kedden Düsseldorfban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormánynál tett látogatása után.

A kancellár Armin Laschet tartományi kormányfővel tartott tájékoztatóján rámutatott, hogy az utóbbi három héten megduplázódott - az 1400 körüli szintre emelkedett - az új típusú koronavírussal fertőzöttek naponta regisztrált száma. Ezért a legnagyobb következetességgel be kell tartani és be is kell tartatni a fertőzéshigiéniai szabályokat, és nem lehet tovább lazítani a korlátozásokat - mondta Merkel.

Jelezte, hogy egyelőre nem tartja szükségesnek a megszüntetett korlátozások visszaállítását. Mint mondta, a fertőzések számának emelkedését meg kell fékezni, de "jó hír", hogy ez a jelenlegi szabályok mellett, és az oktatási rendszer működtetésével és a gazdaság helyreállításának folytatásával együtt is lehetséges. Hozzátette, hogy a fertőzöttek kiszűrésével és a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok "még" ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Hangsúlyozta, hogy Németország "egy világjárvány kellős közepén" van, ezért mindenkinek be kell tartania az alapszabályokat, a maszkviselésről és a társas távolságtartásról szóló előírásokat. Ezek nem szabadon választható, hanem kötelező viselkedési formákat írnak elő, megsértésük pedig veszélyezteti mások egészségét, ezért helyes, hogy számos tartományban pénzbüntetés jár a szabályszegőknek.

Armin Laschet kiemelte, hogy ha mégiscsak további szigorításokra lesz szükség, mindenképpen úgy kell eljárni, hogy ezek ne a gyermekeket és a közoktatási rendszert sújtsák. Arról is szólt, hogy a tartományi kormányok vezetői rövidesen újabb tanácskozást tartanak a kancellárral a járvány elleni küzdelem összehangolásáról

A kancellár és az észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök egyaránt kiemelte, hogy a fertőzöttek számának emelkedése mindenekelőtt a felélénkült mobilitásra, a külföldi utazásokra, nyaralásokra vezethető vissza. Angela Merkel hozzátette: további fontos tényező, hogy Németországban sok helyen a kellő óvatosság nélkül tartanak nagyobb összejöveteleket.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 1390 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Az igazolt fertőzések száma így 225 404-re emelkedett. A fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma néggyel emelkedett, 9236-ra.

A járvány eddigi csúcspontján, április elején naponta 5000-6000 új fertőzöttet regisztráltak Németországban. Ez a szám júliusban az 500 körüli szintre süllyedt, és a hónap végén indult ismét emelkedésnek. Az esetek számának nagymértékű és gyors növekedése egyelőre nem növelte számottevően az egészségügyi ellátórendszer terheit - ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartásában szereplő 1225 klinika közül a keddi adatok szerint 802-ben vannak szabad intenzív ágyak -, ami annak tulajdonítható, hogy a vírus a járvány legelső szakaszához hasonlóan ismét főleg a fiatalok körében terjed.

Ismét megugrott a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Ismét megugrott a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, a halottak száma ugyanakkor egyik országban sem növekedett - közölték a válságstábok kedden.

Horvátországban a testület jelentése szerint az elmúlt 24 órában 199-el nőtt, és elérte a 6855-öt a fertőzöttek száma. Hétfőn még 85 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 166 maradt. A betegek közül 120-an vannak kórházban, közülük tizenegyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1371 fő, a legmagasabb a járvány kezdete óta. A négymilliós országban eddig összesen 140 471 koronavírus-tesztet végeztek el, az elmúlt egy napban 1824-et.

A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn az előző napinak a kétszeresével, 27-tel 2456-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt egy hétben 201 pozitív esetet regisztráltak az országban. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik. A kétmilliós országban eddig 143 463 koronavírus-tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 1143-at.

A szlovén sajtó kedden arról cikkezett: a kormány legkésőbb csütörtökig dönt arról, "vörös listára" helyezi-e szomszédját, és kötelező karantént rendel-e el az onnan érkezők számára. Járványügyi szakemberek azt kérték a kabinettől, már szerdán hozza meg az új rendeletet, így a szlovén turistáknak lenne két-három napjuk arra, hogy hazautazzanak - írták a lapok.

Korábban Ausztria és Olaszország is szigorított Horvátországgal szemben. Minkét ország negatív koronavírus-tesztet kér a hazaérkezőktől. Emiatt több ezer turista hagyta el az országot a hétvégén, sokan azonban így sem szakították meg a nyaralásukat. A horvát közegészségügyi intézet úgynevezett Covid-ambulanciákat hozott létre a szigeteken és kisebb üdülőhelyeken, hogy a turistáknak ne keljen a nagyobb városokba utazniuk a PCR-teszt elvégzéséhez.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Legolvasottabb cikkeink