• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.18 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Szlovénia újabb szigorításokat vezet be, a spanyolok zöme szigorúbb korlátozásokat vár.

Brit egészségügyi miniszter: csak a végső eszköz lehet az országos zárlat

A brit egészségügyi miniszter szerint a koronavírus-járvány megfékezésének végső eszközeként alkalmazható csak az egész országra kiterjedő zárlat elrendelése, a brit kormány helyi szintű intézkedésekkel törekszik a fertőzések újból gyorsuló terjedésének megállítására. Matt Hancock a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a lakosságnak a "hatos szabály" betartásával kell segítenie a járvány elleni küzdelmet és az országos zárlat elkerülését.

Hancock arra utalt, hogy a brit kormány rendelete értelmében hétfő óta szabadtéri közterületeken, éttermekben, pubokban, egyéb közösségi létesítményekben és magánlakásokban hatnál több, nem egy háztartásban élő ember nem gyűlhet össze egymás közvetlen közelében. Az egészségügyi miniszter kijelentette: azzal a reménykeltő üzenettel tud szolgálni, hogy ha mindenki betartja a "hatos szabályt", és ha pozitív koronavírus-teszt, illetve közeli ismerősök szűréssel kimutatott fertőződése esetén mindenki követi az elkülönítésre kidolgozott szabályokat, akkor ellenőrzés alatt lehet tartani a járványhelyzetet. Hancock úgy fogalmazott: az országos kiterjedésű zárlat csak az utolsó védvonal lehet, a kormány helyi szinten szeretné tartani a védekezést.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány elhatalmasodása nyomán, március végétől a brit kormány széles körű országos korlátozásokat rendelt el. A legszükségesebb eseteket kivéve a lakosság nem hagyhatta el otthonait, az éttermek, a pubok, a színházak, a mozik bezártak, és csak a kulcsfontosságúnak minősített feladatokat ellátó alkalmazottak mehettek munkába. Az azóta jórészt feloldott korlátozásoknak súlyos gazdasági áruk volt: az idei második negyedévben példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék (GDP) negyedéves összevetésben, és áprilisban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások érvénybe léptetése utáni első teljes hónapban is rekordmértékben, 20 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

Minapi alsóházi meghallgatásán Boris Johnson miniszterelnök kijelentette: nincs szándékában ismét ilyen szigorúságú országos korlátozó intézkedéseket hozni, mivel ennek katasztrofális pénzügyi következményei lennének. Matt Hancock egészségügyi miniszter ezt megerősítő pénteki nyilatkozatának előzményeként a BBC közszolgálati médiatársaság és a Financial Times üzleti napilap olyan értesüléseket közölt, hogy a kormány rövid ideig, legfeljebb két hétig tartó, de széles körű és országos kiterjedésű korlátozásokat fontolgat a koronavírus-fertőzések ismét gyorsuló terjedésének megfékezésére. A meg nem erősített értesülések szerint szóba kerülhet a lehetséges intézkedések között egyes vendéglátóhelyek újbóli bezárása vagy nyitva tartási idejük korlátozása. Az iskolák ugyanakkor nyitva maradnának és a munkahelyükre már visszatért alkalmazottaknak sem kellene újból otthonról dolgozniuk.

Sadiq Khan, London polgármestere pénteken bejelentette, hogy a járvány miatt elmarad a hagyományos újévi londoni tűzijáték, amelyet minden évben százezrek tekintenek meg a Temze partján. Khan az LBC londoni kereskedelmi rádiónak nyilatkozva közölte: most nem lehet megkockáztatni, hogy ekkora tömeg gyűljön össze. Hozzátette: a városvezetés valami mást fog kitalálni annak érdekében, hogy az emberek a nappalijuk nyújtotta kényelemben és biztonságban, a televíziót nézve köszönthessék az újévet.

Romániában meghaladta a 110 ezret a fertőzöttek száma

Romániában újabb 1527 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel meghaladta a 110 ezret a beazonosított fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentésében szereplő napi növekmény több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de csaknem 200-zal elmarad a két napja regisztrált újabb rekordtól. A járvány tehát továbbra is gyorsuló ütemben terjed Romániában, miután másfél hónapig 1200 körül ingadozott a napi esetszám. Pénteken újabb 48 koronavírusos beteg elhunytáról számoltak be a hatóságok: ez is több mint 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Romániában eddig 4360 áldozatot követelt a járvány.

Minden magyarázat nélkül drasztikusan módosította - a négy nappal korábban közölt adathoz képest több mint duplájára emelte - pénteki jelentésében a GCS a járvány kezdete óta gyógyultnak nyilvánított fertőzöttek számát. Miután négy napig az adatgyűjtési és összegzési módszer "technikai frissítésére" hivatkozva nem közölte a gyógyultak számát, pénteken 88 235 fertőzött gyógyulásáról számolt be a GCS, ami csaknem 45 ezerrel haladja meg a legutolsó közlésben szereplő 43 244-es számot.

Eddig két negatív teszt után nyilvánították gyógyultnak a fertőzötteket. Miután nem valószínű, hogy négy nap alatt többen gyógyultak volna meg, mint a járvány kezdete óta eltelt több mint fél évben, a "frissítés" során feltehetően más szempontokat is figyelembe vett a GCS a gyógyultak számának meghatározásánál, de erről nem közölt részleteket. A frissítés nyomán arra lehet következtetni, hogy Romániában nem több mint 60 ezer, hanem kevesebb mint 18 ezer aktív fertőzöttről tudnak. Közülük már 7081-en szorulnak kórházi kezelésre, 447 súlyos esetet pedig az intenzív terápián ápolnak.

A hétfői tanévkezdés óta iskolák tucatjait kellett bezárni a koronavírus-fertőzés miatt. A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen elméleti líceumban is felfüggesztették az oktatást, miután három különböző osztályból három diákról és egy pedagógusról is kiderült, hogy fertőzött. A középiskola több mint ezer diákjának és 70 pedagógusának lakhelyi karanténban kell maradnia a következő két hétben.

A Krónika című lap arról számolt be internetes oldalán, hogy pozitív lett a Filmtettfeszt - Erdélyi Magyar Filmszemle fesztiváligazgatójának koronavírus-tesztje, ezrét a szervezők lefújták az összes kolozsvári vetítést, de a többi 14 városban a terv szerint folytatódik a fesztivál.

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban stagnál az új fertőzöttek száma

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig stagnál az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 137-el 4195-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddig - keddi - rekord 123 fertőzött volt. Szerdán még 104 új esetről számoltak be. Négy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 140-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 67-en vannak kórházban, és közülük tizenegyet ápolnak intenzív osztályon. A múlt hét óta megkétszereződött a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. Az aktív betegek száma 1116.

A fertőzöttek számának növekedése miatt Szlovénia újabb szigorításokat vezet be a járvány megfékezésére: szombattól kötelező lesz a maszk viselése zárt és nyitott térben egyaránt, valamint a hét elejétől az iskolákban 7. osztálytól felfelé, továbbá hőmérsékletet kell mérni a munkahelyeken, és a szórakozóhelyeknek 22 órakor be kell zárniuk. A kabinet további rendeleteket készít elő, amelyeket abban az esetben vezetnének be, ha tovább nőne a fertőzöttek száma az országban. Ilyen lenne például az összejövetelek felső létszámkorlátjának tíz főről hatra csökkentése, valamint a boltok nyitvatartásának korlátozása.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 234-gyel nőtt, és elérte a 14 513-at az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 250 esetről számoltak be. Hat idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 245-re nőtt, 12 169-en pedig már meggyógyultak. A betegek közül 280-an vannak kórházban, közülük 21-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2100, és 8938-an vannak hatósági karanténban.

Változatlanul gyorsan terjed a fertőzés Ukrajnában

Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, péntekre is több mint 3200 új beteget regisztráltak, velük együtt az eddig azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 170 ezret, és megint sokan meghaltak - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 3228 új esettel 169 472-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 68 újabb halálos áldozattal 3468-ra emelkedett, miközben eddig 75 486-an gyógyultak meg, közülük előző nap 1573-an. Jelenleg viszont már 90 518 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1587-tel nőtt egy nap alatt. A héten szerdán, azaz egy nappal korábban regisztrálták a járvány kezdete óta a legtöbb új fertőzöttet, 3584-et, az eddigi legtöbb napi halálos áldozatot, 76-ot pedig kedden.

Területi bontásban előző nap a legtöbb új beteget, 349-et - továbbá négy halálos áldozatot - ismét a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 322-őt és három elhunytat pedig ezúttal a déli országrészben lévő Odessza megyéből. Az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 291 új esettel 18 740-re nőtt az igazolt betegek száma, az elhunytaké újabb nyolccal 304-re. A második legfertőzöttebb régióban, a nyugat-ukrajnai Lviv megyében - amely vezet a halálesetek tekintetében - újabb tízzel 507-re nőtt az elhunytak száma. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított fertőzöttek száma 9031, újabb haláleset nem történt, így az elhunytak száma változatlanul 289, míg eddig 4012-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján közölte, hogy újabb 162 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, körükben a járvány kitörése óta már 13 558-an fertőződtek meg. A gyermekek közül előző nap 233-nál mutatták ki a vírust, közülük már több mint 11 ezren betegedtek meg. Az elmúlt egy napban 446 Covid-beteget kellett kórházba szállítani. Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy tévéinterjúban pénteken azt prognosztizálta, hogy a koronavírusos betegek száma az elkövetkező hónapokban még gyorsabb ütemben fog növekedni Ukrajnában, mert már elérte az országot a járvány második hulláma.

Előző nap 57 084 tesztet végeztek el az országban, ebből 31 092 PCR-tesztet és 25 992 antitestszűrést. A járvány kezdete óta már csaknem elérte a kétmilliót az elvégzett PCR-tesztek száma.

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban és meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek napi száma. A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést, a napi fertőzések száma így első ízben már a háromezret is meghaladta. Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent.

A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult betegségéből. Bár a betegség lefolyása az esetek döntő többségében enyhe, gyorsan emelkedik a kórházi kezelésre szorulók és a súlyos állapotban lévők száma is. Csütörtökön 413 beteg volt kórházban, közülük 91 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. Ezek a betegek lélegeztetőgépre vannak kapcsolva. A fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 489 ember halt meg, közülük négyen csütörtökön.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet nem jó, egyre romlik és nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség. Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint szeptemberben eddig 19 539 ember kapta el a fertőzést. "Az optimista modell szerint szeptember végéig ez a szám 44 ezerre, a kevésbé optimista várakozások szerint 70 ezerre emelkedik" - jelentette ki Dusek. Szerinte az a védőmaszkok következetes hordása és a higiéniai előírások betartása a felére is csökkentheti a járvány terjedési ütemét.

Csehországban szeptember 10-től kötelező a védőmaszkok használata a zárt termekben, épületekben, a vendéglők és a szórakozóhelyek pedig éjféltől reggel hatig zárva tartanak. Új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák másodikos  tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni. Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki.

Harmadik napja csúcsot dönt az új fertőzöttek száma Hollandiában

Ismét csúcsot döntött az egy nap alatt koronavírussal megfertőzöttek száma Hollandiában, ahol a keddi rekordnak számító 1387 új fertőzöttet követően szerdán 1546, csütörtök délután pedig 1756 újabb esetről számolt be a helyi közegészségügyi intézet. Holland sajtóbeszámolók szerint a csütörtöki adat több mint kétszerese az egy héttel ezelőtt feljegyzett esetszámoknak.

A fertőzöttek legtöbbjét az ország nagyvárosaiban, különösen Amszterdam és Rotterdam környékén regisztrálták, ezekben a régiókban 250 és 300 fertőzöttről számoltak be. Az ország fővárosában, Hágában közel kétszáz, Utrechtben pedig 180 esetet jelentettek. A közlés szerint az elmúlt hét alatt 5981-en fertőződtek meg, ami jelentősen meghaladta a teljes júliusi 4689-et. A fertőzés heti mutatója 61 százalékkal haladta meg a megelőző hét adatait.

A kórházi kezelésben részesített betegek száma egy hét alatt 7 százalékkal emelkedett. A holland kórházakban jelenleg 261 embert ápolnak koronavírus okozta fertőzés miatt, köztük 49-et intenzív ellátásban részesítenek. Ez öttel kevesebb a szerdainál.

Sajtóbeszámolók szerint a holland kormány újabb megszorító intézkedések bevezetését tervezi, melyek bejelentése péntek délután várható. A szigorítások főként az egyetemi városokat érinthetik, a fertőzés ugyanis az intézkedéseket kevésbé betartó fiatalok körében terjed.

A szakemberek szerint a járvány gyorsuló terjedése miatt novembertől napi 55 ezer vírusteszt elvégzésére lesz szükség az országban. Ha a járvány terjedése nem hagy alább, februárban akár napi 85 ezer vizsgáltra kell számítani, amire a holland egészségügynek még fel kell készülnie. Jelenleg napi szinten mintegy 35 ezer vírustesztet végeznek Hollandiában.

Egy felmérés szerint a spanyolok 58 százaléka szigorúbb korlátozásokat vár

A jelenleginél szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését látja szükségesnek a spanyolok 58 százaléka a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében - derült ki az állami társadalomkutató központ (CIS) csütörtökön közzétett felméréséből. A 2900 megkérdezett 44 százaléka azonnal beadatná magának a védőoltást, amint elérhetővé válik a vakcina az országban, 40 százalék azonban elutasítja ezt a lehetőséget akkor is, ha már lesz oltóanyag.

A reprezentatív kutatás válaszadóinak 84 százaléka tartja indokoltnak az egészségügy reformját az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján elsősorban a dolgozói létszám növelésével.

Spanyolországban az elmúlt 24 órában több mint 4500 új fertőzöttet diagnosztizáltak, a legelső, januári eset óta meghaladta a 625 ezret az országban regisztrált fertőzöttszám. Egy nap alatt 262-vel emelkedett a halálos áldozatok száma, jelenleg már 30 405. Egészségügyi intézményben jelenleg több mint tízezer embert kezelnek Covid-19 megbetegedéssel, közülük 1300-an intenzív terápiára szorulnak. Szeptember 7-e és 13-a között mintegy 645 ezer PCR-tesztet végeztek el országosan az állami és a magánlaboratóriumokban.

Legolvasottabb cikkeink