• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.09.30 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Csehországban hétfőtől szükségállapotot vezetnek be, októbertől vészhelyzet lép érvénybe Szlovákiában.

Októbertől vészhelyzet lép érvénybe Szlovákiában

Szlovákiában október elsejétől 45 napos időtartamra vészhelyzetet léptet érvénybe a kormány, az intézkedésről szerdai ülésén döntött a kabinet a koronavírus fertőzöttek számának emelkedése miatt. "A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése" - indokolta a lépést Igor Matovic szlovák kormányfő még hétfőn, a Központi Válságstáb ülése után. Matovic az intézkedés jóváhagyása után, szerdán közösségi profilján azt írta: a vészhelyzet egyelőre másfél hónapig marad érvényben, és annak esetleges meghosszabbításáról az egészségügyi helyzet fényében döntenek majd.

Szlovákiában márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi - legfeljebb 90 napra hatályosítható - azonban júniusban lejárt. A vészhelyzet, amely októbertől lép érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet lesz. A szlovák jogrend szerint vészhelyzetet, emberéleteket vagy a környezetet közvetlenül veszélyeztető állapot esetén hirdethet ki a kormány, annak idején az állam a szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is.

A már korábban többször is érvényesített rendkívüli helyzetnél, illetve a most októbertől kihirdetett vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot. Ez utóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében.

Októbertől a kormány központi válságstábjának hétfői döntése alapján több járványügyi intézkedést is szigorítanak. Ezek közé tartozik, hogy ötven főben korlátozzák az összes tömegrendezvény résztvevőinek maximális számát, illetve a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken. Újra szigorodnak a szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is, kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a viselésük, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes emberek között.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közétett adatai szerint Szlovákiában kedden mintegy hét és fél ezer teszt elvégzése alapján 567 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta 10 141 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5698. Jelenleg 206 koronavírussal fertőzöttet kezelnek kórházban. Kedden hárommal nőtt a kórban elhalálozottak száma, így már 48-an vesztették életüket a betegség következtében. Az országban eddig több mint 457 ezer vírustesztet végeztek el.

Megint rekordot döntött az új betegek száma Ukrajnában

Gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára több mint négyezer beteggel megdöntötte a korábbi napi csúcsot az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, a kórházi ápolásra szorulóké is több mint hétszázzal nőtt - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

A közölt adatok alapján az elmúlt napon 4027 új esettel 208 959-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 64 újabb halálos áldozattal 4129-re emelkedett. Eddig 92 360-an gyógyultak meg, közülük 2110-en előző nap, ami szintén rekord. Most viszont már 112 470 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1853-mal nőtt egy nap alatt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy előző nap nagyon sok, 733 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Kiemelte, hogy egyre nő a kórházak leterheltsége. Eddig 29 666 ágyat állítottak fel az országban Covid-betegek részére, a többi egyelőre tartalékban van. Előbbieknek viszont már az 50,8 százaléka megtelt, vagyis több mint 15 ezer ágy jelenleg foglalt. Az elmúlt napon újabb 171 egészségügyi alkalmazott kapta el a vírust, közülük már 15 250-en fertőződtek meg. A gyermekek között pedig 276 új esettel 13 720-re emelkedett az eddig megbetegedettek száma.

Közben Dmitro Kuleba külügyminiszter szerdai online tájékoztatóján megerősítette, hogy a kormány egyelőre nem tervezi újra lezárni Ukrajna határait a külföldiek előtt. A járványhelyzet miatt bevezetett egyhónapos határzár hétfőig volt életben. Előző nap 51 229 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 27 572 PCR-tesztet, a többi antitestszűrés volt.

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban tovább nőtt a fertőzöttek száma

Szlovéniában újabb napi rekordot döntött, de Horvátországban is nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 203-mal 5690-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta nem volt ilyen magas a fertőzések napi növekménye, az eddigi - múlt heti - rekord 192 fertőzött volt. Hétfőn 99 új esetről számoltak be. Szlovéniában a járvány kezdete óta nem emelkedett kétszáz fölé az új esetek napi száma. Egy új haláleset történt, így a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 150-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 86-an vannak kórházban, és közülük tizenhatot ápolnak intenzív osztályon. Járványügyi szakemberek aggódnak amiatt, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma, amely szerintük elérheti a 250-et naponta. A fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta 1,3 Szlovéniában.

Horvátországban egy nap alatt 213-al nőtt és elérte a 16 593-at az azonosított fertőzöttek száma. Hétfőn 135 új esetről számoltak be. Öt haláleset történt, a járvány halálos áldozatainak száma így 280-ra nőtt. Kórházban ápolnak 288 beteget, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1256, és 8155 ember van hatósági karanténban.

Romániában kétezer fölé ugrott a napi esetszám

Romániában újabb rekordot döntött és meghaladta a kétezret szerdán az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések, illetve a húszezret az ismert aktív fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 2158 embernél mutatták ki a fertőzést, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét - amúgy is növekvő tendenciájú - átlagának. Most már a napi 1415 megbetegedés számít átlagosnak, az utóbbi két hétben pedig Románia lakosságának több mint egy ezreléke fertőződött meg.

A járvány leginkább Bukarestben és a fővárost övező Ilfov megyében terjed: Bukarestben szerdán először haladta meg a négyszázat a napi esetszám, Ilfov megyével együtt pedig már az ötszázat közelíti a metropolisz-övezetben egy nap alatt diagnosztizált fertőzések száma.

Az utóbbi napon 33 koronavírusos beteg halt meg. A járvány eddig 4825 áldozatot követelt Romániában, 126 koronavírusos román állampolgár pedig külföldön vesztette életét. Az ismert aktív esetek száma szerdán meghaladta a húszezret. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma harmadik napja 7500 körül, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké pedig 550 körül stagnál.

Az utóbbi 24 órában a hétköznapi átlagnál valamivel több, 26 ezer koronavírus-tesztet végeztek Romániában: ezek 8,6 százaléka igazolt fertőzést. A fertőzések terjedési ütemének látványos gyorsulását a két hete kezdődött iskolai tanévvel, illetve az egészségügyi óvintézkedések be nem tartásával magyarázzák a járványügyi szakemberek.

Csütörtökön megkezdődik az egyetemi oktatás Szerbiában

Megkezdődik az egyetemi oktatás Szerbiában csütörtökön, a legtöbb helyen a hallgatók tantermekben fognak tanulni, ahol viszont nem megoldható a kellő elővigyázatossági intézkedések betartása, ott a tavaszihoz hasonló virtuális oktatást folytatják - közölte a szerbiai közszolgálati televízió szerdán. Szerbiában kedvező a járványhelyzet, így a diákok visszatértek az iskolapadokba, a dolgozók pedig a munkahelyeikre, de az illetékesek azt kérik, továbbra is tartsa be mindenki a járványügyi előírásokat, hogy ne forduljanak elő ismét tömeges fertőzések.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - keddről szerdára 590-nel nőtt az igazolt fertőzöttek és 24-gyel a halálos áldozatok száma. Szerdára a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 65-tel 33 ezer 479-re, Koszovóban 54-gyel 15 ezer 574-re, Észak-Macedóniában 112-vel 17 ezer 791-re, Montenegróban 134-gyel 10 ezer 575-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 225-tel 27 ezer 222-re emelkedett. Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 749-re, Észak-Macedóniában nyolccal 737-re, Bosznia-Hercegovinában tizennéggyel 847-re, Montenegróban pedig eggyel 164-re emelkedett a halottak száma, míg Koszovóban az utóbbi napon nem regisztráltak egyetlen halottat sem, így a Covid-19 betegség szövődményeibe eddig 625-en haltak bele.

Csehországban hétfőtől szükségállapotot vezetnek be

Csehországban várhatóan hétfőn szükségállapotot hirdetnek, hogy erősítsék a koronavírus-járvány elleni központi intézkedéseket - jelentette be  az egészségügyi miniszter kedden Prágában, sajtótájékoztatón. Roman Prymula a szükséghelyzet kihirdetését "a romló járványügyi helyzettel" indokolta. Prymula szerint október végén a csehországi kórházakban egyebek között "férőhelyhiány" léphetne fel, ha a hatóságok időben nem hoznának semmiféle intézkedéseket.

A miniszter már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kórházi kezelésre szoruló betegek száma az utóbbi napokban tapasztalt tempóban növekszik, akkor rövidesen problémák lehetnek a Covid-19-betegek kezelésére lélegeztetőkészülékekkel ellátott elkülönített ágyakkal. "Az egészségügyi intézmények kapacitását nagyban befolyásolja az egészségügyi személyzet aránylag nagymértékű megbetegedése, illetve az őket érintő karantén is" - szögezte le a miniszter. Sajtójelentések szerint már több száz orvos és nővér betegedett meg."Szükségállapot kihirdetése nélkül lehetetlen készültséget elrendelni a kórházakban, vagy kötelezővé tenni a kórházaknak nyújtandó segítséget" - tette hozzá.

Román Prymula a szükségállapot paramétereit szerdán ismerteti a képviselőházban, és a kormány is megvitatja. Andrej Babis kormányfő, valamint Jan Hamácek belügyminiszter egybehangzóan kijelentették, hogy támogatják az egészségügyi miniszter tervezetét. Az ellenzéki pártok többsége viszont ellenzi a szükségállapot kihirdetését, és a kormány lépéseit kaotikusnak tartja. A miniszter szerint a következő napokban meghozandó új óvintézkedések nem fogják érinteni a gazdaságot. "Alapvetően a szabadidős tevékenységet fogjuk korlátozni, illetve az iskolákat" - mondta Prymula. Robert Plaga oktatásügyi miniszter, miután tárgyalt kollégájával, úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a jövő héttől a cseh középiskolák is áttérnek a távoktatásra. Az egyetemeknek és a főiskoláknak ezt már korábban elrendelték. Prymula leszögezte, hogy a határok lezárását a cseh kormány nem tervezi.

Az érvényes szabályok szerint a cseh kormány jogköre a harmincnapos szükségállapot kihirdetése, de döntését a parlamenti alsóház hagyja jóvá, vagy helyezi hatályon kívül. A szükségállapot esetleges meghosszabbításáról már a képviselőháznak kell döntenie.

Csehországban szeptemberben gyorsan emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelést igénylő súlyos esetek száma. Sokan attól tartanak, hogy néhány héten belül esetleg hiány lehet a speciális, lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágyakból. Az egészségügyi minisztérium honlapján kedden közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg több mint 800 beteget kezelnek a kórházakban, ami több mint négyszerese a hónap eleji számoknak. Az orvosok szerint majdnem 200 személy esete minősül súlyosnak, ők lélegeztetőgépre szorulnak. A koronavírus okozta halálesetek száma hétfőn 620-ra emelkedett.

Merkel: el kell kerülni az újabb országos zárlatot

Mindenképpen újabb országos zárlat nélkül kell megfékezni a koronavírus-járvány erősödését Németországban, ezért a térségi és a helyi szintre kell helyezni a védekezés súlypontját - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb a gazdaság, az oktatási rendszer és a napközbeni gyermekellátás folyamatos működésének fenntartása. Ezért célzottan, a helyi körülményeknek leginkább megfelelő eszközökkel kell felszámolni minden járványgócot.

A járvány "nehezebbik része" még csak most kezdődik, mert az őszi-téli hónapokban az élet fő színtere nem a szabadban, hanem a zárt térben van, ahol könnyebben terjed a vírus, így tovább folytatódhat a fertőzések számának igen nyugtalanító növekedése - közölte Merkel. Ezért az eddigi fertőzéshigiéniai alapszabályok - maszkviselés, távolságtartás, gyakori alapos kézmosás és a kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazás használata - mellett a szellőztetést is "nagyon komolyan kell venni" - mondta a német kancellár.

A tartományi kormányfők állandó egyeztető fóruma  - az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - és a kancellár megbeszélésén egy sor új szabályról és ajánlásról döntöttek. Ezek kiindulópontja, hogy az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) akkor terjed leginkább, amikor az emberek zárt térben összesereglenek és hosszabb ideig együtt vannak. Az egyik új főszabály szerint ha meghaladja a 35-öt az adott közigazgatási egységben - járás, város - a megelőző hét nap alatt regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma, legfeljebb 50 ember tartózkodhat együtt nyilvános helyen vagy bérelt helyiségben tartott magánrendezvényen.

Lakóingatlanokban szervezett rendezvények esetén a magánélet és a magántulajdon védelméről szóló jogszabályok miatt nem előírást vezetnek be, hanem "nyomatékos ajánlást" adnak ki, amely szerint legfeljebb 25 embernek szabad összegyűlnie. Amennyiben a járvány még inkább felerősödik, és a hét nap alatt nyilvántartásba vett fertőzöttek százezer lakosonkénti száma 50 fölé emelkedik, nyilvános helyen 50 helyett 25-re, magánlakásokban 25 helyett 10-re kell korlátozni a rendezvények, ünnepségek, összejövetelek résztvevőinek maximális számát.

A tartományok ennél szigorúbb rendelkezéseket is hozhatnak, de megengedőbbet nem. Ugyanez érvényes arra az új szabályra is, miszerint legkevesebb 50 euró pénzbüntetéssel sújtandó, aki valótlan adatokat ad meg vendéglátóhelyi járványügyi regisztráció során. Ezzel kapcsolatban Peter Tschentscher hamburgi polgármester - a tartományi rangú nagyváros kormányzatának vezetője -, az MPK soros alelnöke elmondta: előfordult, hogy járványgóc keletkezett egy hamburgi bárban, ezért a fertőzési láncolatok megszakításához meg kellett keresni valamennyi vendéget, de a nagyjából 600 regisztrációs lap több mint fele hamis adatokat tartalmazott, ami igen megnehezítette a kontaktkutatást. Döntöttek a többi között arról is, hogy a fokozott fertőzésveszély esetén az adott területen korlátozható az italfelszolgálás a vendéglátóhelyeken.

A tesztelési stratégia átalakításáról és a karanténszabályok megújításáról október közepén döntenek. Angela Merkel erről elmondta, hogy a kockázatos besorolású területekről visszatérők 14 napos karanténkötelezettségének csökkentéséről intenzív vita zajlik. Kifejtette: járványügyi szakértők figyelmeztetnek, hogy míg 14 napos karantén esetén 100 fertőzött közül átlagosan 3-ról nem derül ki, hogy vírushordozó - mert az esetek nagyjából 3 százalékában az első tünetek csak a fertőzés utáni második hét elteltével jelennek meg -, 14 helyett csak 10 napig tartó karantén esetén akár 100-ból 7 vagy 8 fertőzés is rejtve maradhat. Ezért az ügyben "politikai döntést" kell hozni, mérlegelni kell, hogy mekkora kockázatot lehet vállalni.

A kancellár kérdésre megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint hétfőn egy megbeszélésen arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi trendek alapján még az idén 19 200-ra emelkedhet a regisztrált fertőzöttek napi száma. Mint mondta, ez egy egyszerű modellszámítás eredménye, amely abból indul ki, hogy a júniusi 300 körüli szintről a 2400 körüli szintig emelkedett a teszttel igazolt új fertőződések napi csúcsértéke, vagyis három hónap alatt háromszor megduplázódott, és ha nem fékezik meg a folyamatot, ez a szám karácsonyra ismét háromszor megduplázódhat, azaz 19 200-ra emelkedhet.

Markus Söder bajor miniszterelnök, az MPK soros elnöke egyebek mellett kiemelte: a 16 tartomány kormányzata és a szövetségi kormány közösen rögzített prioritásai közé tartozik az is, hogy a járvány erősödése mellett is nyitva kell tartani a határokat.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kedden ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2089 új SARS-Cov-2-fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 287 421-re emelkedett. A járványnak három új halálos áldozata van, számuk ezzel 9460-ra emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma 11-gyel emelkedett, 9471-re.

Olaszországban újranyitottak a járványkórházak

A tartományok újranyitották a Covid-19 fertőzötteknek fenntartott kórházakat tizenegyezer intenzív hely biztosításával, miközben a járványgörbe lassan emelkedik Olaszországban. Egy nap alatt 1648 új fertőzöttet regisztráltak, a halottak száma huszonnégy volt az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint. Újra működésbe lépnek a nyáron felszámolt úgynevezett járványkórházak, amelyeket kizárólag a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek tartanak fenn a régiókban. A korábbi északi gócpontnak számító Lombardiában tizenhét kórházat alakítottak ismét át a Covid-19 betegek számára, a középolasz Toszkánában és a déli Campaniában öt-öt ilyen kórház működik.

Országosan tizenegyezer helyet képesek biztosítani az intenzíven kezelt betegek számára, ami száztizenöt százalékkal több, mint a járvány február végi kezdetekor. Jelenleg több mint háromezer beteg van kórházban, további 271 beteget kezelnek intenzív osztályon, számuk az utóbbi három napban majdnem tízzel emelkedett naponta, A járványkórházak újranyitásával az egészségügyi hatóságok a betegszám emelkedésére készülnek.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a római egészségügyi tárca szakértője úgy vélte: Olaszországban továbbra is a járvány első hulláma tart a járványgörbe erőteljes ingadozásával. Paolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi kijelentései szerint Olaszországban is az esetszámok emelkedését várják, de a márciusi-áprilisi "cunami" nélkül.

Egy nap alatt 1648-cal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma az előző napi 1494 után, de hétfőhöz képest majdnem negyvenezerrel több vírustesztet végeztek. Az aktív fertőzöttek száma ötvenezer felett van. A legtöbb új beteget Campaniában, Lazióban és Lombardiában azonosították. Ismét huszonnégy beteg vesztette életét, csakúgy, mint szeptember 19-én. A halottak száma elérte a 35 875-t. A halottakat és gyógyultakat is számítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 313 011-t. Március utolsó hetében a halottak száma napi átlagban 947 volt, augusztus második hetében öt, az utóbbi egy héten átlag húsz.

Az egészségügyi tárca bejelentése szerint ötmillió gyorstesztet rendeltek az oktatási intézmények tanulóinak ellenőrzésére. Nyálminta-vétellel húsz perc alatt ígérik a pozitívak kiszűrését.

Bologna polgármestere bejelentette, hogy minden hétvégén kötelező lesz a szájmaszk viselése a város központjában szabadtéren is. Szerdától Szicília szigetén rendelik el a szájmaszk kötelező használatát az utcákon is, ha nem lehet betartani a legalább egyméteres távolságot. Ugyanígy kötelező a szájmaszk szabadtéren is Campania tartományban és Liguria, valamint Puglia több városában.

Nyolcezer feletti és növekszik az új fertőzöttek száma Oroszországban

Oroszországban a regisztrált új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 8481-gyel 1 176 286-ra emelkedett. Ez a legnagyobb szám június 16. óta, a növekmény már harmadik napja meghaladja a nyolcezret. A terjedés üteme negyedik napja 0,7 százalékos, a korábbi 0,6 százalék után. Az új esetek 25,6 százaléka tünetmentes.

A napi növekmény szeptember elején lépte át az ötezret, 19-én a hatezret, 25-én pedig a hétezret. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 191 062), India (6 225 763) és Brazília (4 777 522) után.

Moszkvában az új fertőzések száma az augusztusi 21 059-ről szeptemberre 30 183-ra emelkedett, ami 43,3 százalékos növekedést jelent. A legkevesebb esetet, 19 761-et júliusban rögzítették. Júniusban 40 807 fertőzöttről tudtak. A fővárosban halálozások száma szeptemberben 409 volt az augusztusi 361-gyel szemben, de a halálozási ráta a nem végleges adatok szerint 1,84-ről 1,79 százalékra csökkent. Országos szinten aktív esetek száma 2446-tal 197 307-ra nőtt az elmúlt 24 óra alatt. A halálos áldozatoké 177-tel 20 722-re, a felépülteké pedig 5858-cal 958 257-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 46 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 338 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával csaknem 220 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb esetszámot regisztrálták Nagy-Britanniában

A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 7143 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal. A keddi adatok alapján a naponta újonnan kiszűrt esetek számának heti mozgó átlaga 6087. Áprilisban, a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzése idején 6500 körüli új fertőzést szűrtek ki naponta.

A minisztérium szakértői azonban hangsúlyozzák, hogy az akkori tesztelési kapacitás a jelenleginek a töredéke volt: akkoriban 15-20 ezer napi koronavírustesztre volt lehetőség, főleg a kórházakban, a jelenleg naponta elvégzett szűrések száma viszont közelít a 300 ezerhez, és nagy többségüket a kórházakon kívül, közösségekben végzik el.

Az általános egészségtani tanulmányokra és a trópusi betegségek orvoslására szakosodott neves londoni kutatóegyetem - London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) - szakértőinek becslése szerint az áprilisi tetőzés idején az új koronavírus-fertőzések száma valójában napi 100 ezer felett járt Nagy-Britanniában, a jelenleg kimutatott napi fertőződési szám viszont sokkal közelebb jár a valós helyzethez.

A kedd esti ismertetés szerint az előző egy napban 71-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez június 26. óta a legmagasabb napi halálozási szám, áprilisban azonban voltak olyan időszakok, amikor naponta 1200-nál több halálos áldozata volt a brit koronavírus-járványnak. Nagy-Britanniában eddig 20,5 millió koronavírustesztet végeztek; kedd estig ezek közül 446 156-nak az eredménye lett pozitív. A halálos áldozatok száma 42 072. Az egészségügyi minisztérium keddi ismertetése szerint a koronavírus-betegség miatt naponta újonnan kórházba szállított páciensek száma az elmúlt hét nap mozgó átlagában számolva 342. A kimutatás szerint ez a szám áprilisban meghaladta a háromezret.

Egységes kritériumok alkalmazását javasolja a spanyol kormány

Egységes járványügyi kritériumok alkalmazását javasolja a spanyol kormány azoknak a városoknak, amelyekben százezernél több ember él - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter kedd esti sajtótájékoztatóján. Kifejtette: százezer lakosonként legkevesebb ötszáz eset előfordulása, az elvégzett tesztek több mint 10 százalékának pozitivitása, valamint az intenzív osztályok több mint 35 százalékos telítettsége lesznek azok a feltételek, amelyek indokolják a szabad mozgás korlátozását, valamint a kereskedelmi és vendéglátó egységek befogadóképességének, nyitvatartásának csökkentését, továbbá az egészségügyi kapacitások megerősítését.

A politikus közölte, hogy az elképzelésről telefonon már tájékoztatta a tartományok egészségügyi tanácsosait, akikkel szerdán videokonferencián vitatják meg a javaslatot. Elfogadása esetén az intézkedés a lehető leghamarabb életbe lép azokon a területeken, ahol a járványhelyzet ezt indokolttá teszi. Példaként említette a koronavírus-fertőzéssel leginkább sújtott madridi tartományt, amellyel már megállapodtak a javaslat támogatásáról. A spanyol központi kormány és a madridi autonóm kormány napok óta próbál egyezségre jutni a járványkezelésről a régióban, miután előbbi nem tartotta elég szigorúnak és hatékonynak a helyi vezetés intézkedéseit.

A spanyol egészségügyi minisztérium késő este közreadott jelentése szerint az elmúlt huszonnégy órában 640 új fertőzöttet jelentettek a madridi régióból, míg országosan több mint 2500 új esetet regisztráltak. A vírus megjelenése óta több mint 758 ezer fertőzöttet azonosítottak. A koronavírus az elmúlt egy hétben 443 ember halálát okozta, eddig 31 614-en hunytak el a kór miatt. Kórházi ellátásra csaknem 11 ezren szorulnak a dél-európai országban, közülük több mint 1500-an vannak intenzív osztályon, ami a rendelkezésre álló ágyszám 17,9 százalékát jelenti. Madridban az intenzív terápiás kapacitás 41,8 százalékát fordítják Covid-betegek kezelésére - közölte a szaktárca.

Legolvasottabb cikkeink