• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem győzött a svéd modell: megint belobbant a járvány

Lapszemle 2020.09.30 Forrás: valaszonline.hu
Nem győzött  a svéd modell: megint belobbant a járvány

A svédeknek saját „járványügyi laboratóriumuk” van, maguk találják ki, mit tegyenek.

Néhány hete Anders Tegnell, a svéd járványi hatóság vezetője még diadalmasan jelentette ki, hogy a svéd modell sikeresebb az európainál, miután náluk nyoma sem volt a második hullámnak. A múlt héten azután belobbant a járvány: Stockholmban napi 4-500 körüli esetszámot jelentettek, és Tegnell most már arról beszél, néhány napon belül helyi korlátozások léphetnek életbe. Feje tetejére állt a világ: Európa enyhébb szabályokat hoz a tavaszhoz képest, a svédek meg szigorítanak? Megőrültek? Nem. Tanulnak egymástól - írja a valaszonline.hu.

Anders Tegnell nem a svéd Müller Cecília. A világon egyetlen járványügyi vezetőnek sincs akkora döntési szabadsága, mint neki. Általában a szakértő javaslatot tesz, a politikus pedig dönt. A svédeknél ez másként van. Tegnell javasol és Tegnell dönt. Nem az egészségügyi miniszter, nem a miniszterelnök, hanem egy politikától független szakértő hoz politikai súlyú döntéseket. Ha hibázik, nem mentik fel, a kormány akkor is mögötte áll. Ha bizonyíthatóan téved, és erre a rangos Karolinska Institutet (Svéd Királyi Orvostudományi Egyetem) számos professzora is felhívja a figyelmet, Tegnell akkor is marad. Nemzeti intézmény. Boris Johnson brit miniszterelnök nem Stefan Löfven svéd kormányfővel tanácskozik arról, merre vigye tovább a brit szigeteken a járványkezelés ügyét. Tegnelltől kér tanácsot. 

A magyar döntések másként születnek; a miniszterelnök kísérleti „laboratóriumként” tekint a gazdag, jól szervezett osztrák egészségügyre, és ő határoz arról, melyik elemet másoljunk le tőlük. A svédeknek saját „járványügyi laboratóriumuk” van, maguk találják ki, mit tegyenek. Módszereiket – az éppen aktuális esetszámoktól függően – hol ünnepli, hol ostorozza a világ. Két-három hete ünnepelte, mert akkor érte el náluk a járvány a mélypontját. Most viszont felhúzott szemöldökkel figyeli mindenki, mi következik, mert az ő számaik is romlanak.

Stockholm megyében (2,3 millió lakos) a múlt héten volt olyan nap, amikor ötszáz új esetet találtak. Miközben Tegnell néhány hete arról beszélt, hogy őket elkerülheti a második hullám, most bejelentette az emelkedést, vagyis vélhetően egy új hullám kezdetét.

A valaszonline sorra veszi, a svéd modell mely pontjai buktak meg, és melyek váltak követendő példává. Ebből is, abból is van bőven. Még olyanok is akadnak, amelyekben a híresen laza svéd járványkezelés szigorúbb a jelenlegi magyarnál.

További részletek a cikkben.

 

Legolvasottabb cikkeink