• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.11 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

250 feljelentés alapján négy vizsgálatot indított a párizsi ügyészség a koronavírus-járvány kezeléséért felelős állami szervek ellen.

Nem csökken a fertőzöttek száma Szlovéniában

A szigorú intézkedések ellenére sem csökken az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Szlovéniában - derült ki a kabinet szerdai közleményéből. A kormánytagok között nincs egyetértés arról, tovább kell-e szigorítani a korlátozásokon vagy elegendőek a már meglévőek.

Tomaz Gantar egészségügyi miniszter további szigorításokat sürget. Úgy vélte: a meglévő korlátozások egyikén sem szabad enyhíteni, és legalább két hétig minden nem létfontosságú tevékenységet is be kellene szüntetni, ide értve a tömegközlekedést is. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter szerint ugyanakkor a válság nem csak az egészségügyet, hanem a gazdaságot is érinti. Ezért kompromisszumokra van szükség az újabb intézkedések bevezetésénél - fogalmazott.

A kormány hetente vizsgálja felül az intézkedéseket, a járványügyi adatok tükrében pedig dönt arról, enyhít-e a korlátozásokon vagy meghosszabbítja őket.

Szlovéniában jelenleg tilos a hat főnél nagyobb csoportosulás, valamint - néhány kivétellel - nem nyithatnak ki a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, továbbá a fodrász- és szépségszalonok. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, az oktatási intézmények pedig távoktatásra álltak át.

A szlovén kormány újabb egymilliárd euró (355,4 milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagot fogadott el, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a parlamentnek. A csomag meghosszabbítja az eddig érvényben lévő intézkedéseket, és a tavaszihoz hasonló újakat vezet be. Néhány közülük a jövő év közepéig, de akár 2021 végéig is hatályban marad.

A kabinet kulcsfontosságú intézkedései közé tartozik a rövidített munkaidő további támogatása, a hitelmoratórium meghosszabbítása, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások adókötelezettségei határidejének eltolása. Az állam továbbá átvállalja azon vállaltoktól, amelyeknek a forgalma legalább 40 százalékkal esik vissza a járvány miatt, a költségeik egy részét is.

Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 2217-tel 48 934-re nőtt a fertőzöttek száma. Rekordszámú, 40 beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 645-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1171-en vannak kórházban, közülük 193-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2597 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 72 840-et. Az elmúlt napon újabb 28 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 893-ra emelkedett. Kórházban 1545 beteget ápolnak, közülük 178-an vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

Romániában több mint kétszáz fertőzött halt meg egy nap alatt

Romániában szerdán már több mint kétszáz, a koronavírus-járványnak tulajdonított halálesetet jelentett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS), de Klaus Iohannis államfő szerint a bukaresti hatóságok egyelőre nem számolnak azzal, hogy a karácsonyi ünnepek időszakában teljes vesztegzár alá vonják az országot.

Az országban hétfőtől léptették életbe az - iskolák, beltéri vásárok, vendéglők bezárásával, magánrendezvények betiltásával, éjszakai kijárási tilalommal és kötelező maszkviseléssel járó - újabb szigorításokat, amelyeket részleges karanténként értelmezett a román média. Az államfő szerint két-három héten belül remélhető eredmény az újabb szigorításoktól, amelyek a lakosság egészségének védelmét, az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő rendkívüli nyomás enyhítését célozzák.

Az utóbbi 24 órában újabb csaknem tízezer fertőzést diagnosztizáltak, ami csaknem másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A szerdai összesítésben szereplő 203 haláleset 75 százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot. A koronavírusos betegeknek elkülönített kórházak intenzív osztályain a telítettség országos szinten a 90 százalékot közelíti. A nagyvárosokban már hetek óta helyhiány van a kórházakban, sokhelyütt helyhiány miatt a sürgősségi ügyeleteken hagyják és ott próbálják életben tartani a válságos állapotban beérkező koronavírusos betegeket.

Médiajelentések szerint Temesváron a járványkórházak telítettsége miatt arra készülnek, hogy otthoni használatba adják az oxigéndúsítókat, amelyeket a könnyebb tüneteket produkáló fertőzöttek a családorvosok online felügyelete mellett önállóan kezelnék. A temesvári mentőszolgálat vezetője szerint az utóbbi hetekben csaknem duplájára emelkedett az eseteik száma. A város polgármestere a közszállítási vállalat kisbuszait ajánlotta fel arra az esetre, ha a mentőszolgálat járműparkjával már nem tudnak eleget tenni a segélyhívásoknak.

A GCS kimutatásaiból az látszik, hogy az erdélyi megyékben és Bukarestben terjed leggyorsabban a fertőzés, de a román média szerint ez azzal is összefüggésben áll, hogy az ország fejletlenebb térségeiben jóval kevesebbet tesztelnek. Szeben megyében az utóbbi két hétben a lakosság 7,2, Kolozs megyében a lakosság 6,9, Temes megyében a lakosság 6,5 ezreléknél mutatták ki a fertőzést.

Szlovákiában meghosszabbította a vészhelyzetet a kormány

Újabb 45 nappal meghosszabbította az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét a szlovák kormány szerdán, a koronavírus-járvány terjedésével indokolva a lépést. A vészhelyzet így egyelőre december végéig marad hatályban. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint a vészhelyzet folyamatosan legfeljebb 90 napra vezethető be, abban az esetben, ha az előállt körülmények emberek életét vagy egészségét, illetve a természetet vagy jelentős anyagi értékeket veszélyeztetnek. Vészhelyzet idején az állam a leginkább szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is. A még októberben bevezetett részleges kijárási tilalom egyelőre november 14-ig marad érvényben.

A szlovák munka, család és szociálisügyi miniszter, Milan Krajniak az intézkedés jóváhagyását követően a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a kormány a vészhelyzetet belátása szerint addig fogja meghosszabbítani, "amíg arra szükség lesz".

Szlovákiában még márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi júniusban lejárt. Az októbertől érvénybe lépett veszélyhelyzet az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet. A szlovák szabályozás szerint a vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot, amelyet háborús helyzetben hirdethetne ki az államfő a parlament javaslatára.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közétett adatai szerint Szlovákiában kedden mintegy 13 ezer PCR-teszt elvégzése alapján 2058 személynél regisztrálták a Covid-19 betegség kórokozóját. Szlovákiában a fertőzés tavaszi megjelenése óta eddig mintegy 79 ezer személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét PCR-teszttel, az aktív esetek száma jelenleg 55 ezer, közülük mintegy másfélezer személyt kezelnek kórházban. Hivatalos források 414 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 24-gyel emelkedett.

Ukrajnában már csaknem félmillió fertőzöttet azonosítottak

Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, szerdára több mint 10 600 új beteget és csaknem kétszáz elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma már megközelíti a félmilliót, a halálos áldozatoké pedig a kilencezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 10 611 új esettel 489 808-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 191 áldozattal 8947-re. Eddig 221 459-en gyógyultak meg a betegségből, az aktív betegek száma viszont 259 402-re emelkedett. A legtöbb új beteget, 965-öt az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük eddig már több mint 46,6 ezer fertőzöttet azonosítottak Kijevben. Az elhunytak száma a fővárosban újabb hússzal 914-re nőtt.

Közben szerdán a kormány épülete előtt étteremtulajdonosok kezdtek tüntetést az úgynevezett "hétvégi karantén" bevezetése ellen, amelyről a kabinet a nap folyamán készül döntést hozni. Az új karanténszigorítás értelmében szombaton és vasárnap az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon, valamint a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet, az éttermek, kávézók csak házhozszállításra vagy elvitelre dolgozhatnak majd.

Boszniában kijárási tilalmat vezetnek be, Szerbiában egyre több település hirdet rendkívüli helyzetet

Éjszakai kijárási tilalmat vezet be szerdától a koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt a Bosznia-hercegovinai Föderáció vezetése - közölte a Nova.rs regionális hírportál. Az intézkedés értelmében Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében éjjel 23 órától hajnali 5-ig lesz kijárási tilalom.

Bár Szerbia egyelőre nem fontolgatja a mozgásszabadság korlátozását, egyre több településen vezetnek be rendkívüli helyzetet, ami a helyi intézkedések bevezetésének megkönnyítését szolgálja. Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője szerint a helyzet "katasztrófa közeli", mindenképpen elővigyázatosságra van szükség, és mindenkinek be kell tartania a maszkviselési és távolságtartási előírásokat.

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 2823-mal 66 888-ra, Koszovóban 596-tal 25 388-ra, Észak-Macedóniában 947-tel 41 235-re, Montenegróban 546-tal 24 154-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1605-tel 65 012-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizennéggyel 915-re, Koszovóban öttel 773-ra, Észak-Macedóniában harminccal 1186-ra, Montenegróban héttel 349-re, Bosznia-Hercegovinában pedig negyvenhattal 1627-re nőtt.

A párizsi ügyészség négy vizsgálatot indított a válságkezelés miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés, nem szándékos sérülésokozás, mások életének veszélyeztetése és a járvány elleni küzdelem szándékos hiánya, valamint segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt több mint 250 feljelentés alapján négy vizsgálatot indított a párizsi ügyészség kedden a koronavírus-járvány kezeléséért felelős állami szervek és döntéshozók ellen.

Öt hónappal a egészségügyi krízis első félévi kezelésének ügyében indított előzetes eljárások után az ügyészség úgy döntött: a nyomozás eredményei alapján átadja az ügyet a vizsgálóbíróknak, akik négy különböző esetet vizsgálnak ki. "Az összetett vizsgálatok célja, hogy fényt derítsenek az esetleges büntetőjogi szabálytalanságokra" - jelezte közleményében Rémy Heitz párizsi főügyész.

A vádhatósághoz 328 feljelentés érkezett március 24. óta az állami döntéshozók ellen, ezekből 253 keresetet fogadott be az ügyészség, és ennek alapján indított négy különböző vizsgálatot. A feljelentések többsége az állítólagos munkavédelmi elégtelenségeket, illetve a járvány kezdetén tapasztalt maszk- és teszthiányt érinti. A legtöbb panasz, mintegy 240, a lakosság sérelmére elkövetett vélt bűncselekményekre vonatkozik. Öt panasz az egészségügyi dolgozók, négy az állami hivatalok dolgozóinak veszélyeztetése miatt érkezett, egy pedig beteg vagy elhunyt fertőzöttek ügyében kéri a felelősök megnevezését.

Az előzetes eljárások júniusi elindításakor a párizsi főügyész arról számolt be, hogy a vizsgálatnak nem célja politikai vagy adminisztratív felelősöket megnevezni, hanem az országos döntéshozók esetleges büntetőjogi felelősségét kívánja megállapítani a tavasszal 55 napig tartó általános karantén alatt érkezett feljelentések nyomán. A főügyész szerint "ha történt büntetőjogi hiba, az több mint valószínűleg - de ez csak feltételezés - nem szándékos hiba" volt a járványkezelésben. Emlékeztetett, a törvény pontosan meghatározza azt, hogy bűncselekmény megállapításához bizonyítékra van szükség, nem elégséges az egyszerű hanyagság megállapítása.

A központi vizsgálat nem vonatkozik az idősotthonokra, amelyek ellen helyi szinteken indultak eljárások, eddig kettő Párizsban, egy a fővároshoz közeli Nanterre-ben, egy pedig a délkeleti Grasse-ban. Az ügyészség nem vizsgálhatja sem a köztársasági elnök, sem a kormánytagok felelősségét. Emmanuel Macron államfő a mandátuma alatti politikai döntésekért büntetőjogilag nem felelős, a kormánytagok tettei ügyében pedig kizárólag a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR) illetékes ítélkezni, ahova csaknem kilencven feljelentés érkezett, amelyből 53-at vizsgált meg a CJR, és kilencet talált befogadhatónak. Ezek alapján a különleges bíróság július 7-én az illetékes kormánytagok ellen is megindította az előzetes vizsgálatot.   

Franciaországban a járvány kezdete óta eddig csaknem 41 ezren vesztették életüket, közülük 30 ezren tavasszal.

Romániában bírságolással próbálják betartatni a kijárási korlátozást

Romániában több mint ezer embert megbírságoltak a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt kijárási tilalom első éjszakáján a rendelkezés megsértése miatt - közölte kedden a román rendőrség.

A hétfőtől hatályos kormányhatározat szerint éjjeli 23 és hajnali 5 óra között csak azok léphetnek büntetlenül az utcára, akik munkahelyi igazolással vagy saját felelősségre megírt nyilatkozattal igazolják, hogy munkavégzés, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyógyszerbeszerzés, rászorulók gondozása, vagy a családban történt haláleset miatt hagyhatták el lakhelyüket. A nagyvárosok utcáin razziázó rendőrök az első éjszaka több mint 300 ezer lej (22 millió forint) értékű bírsággal sújtották a szabályszegőket. Ezenkívül az utóbbi 24 órában csaknem nyolcezer emberre a maszkviselés elmulasztásáért szabtak ki átlagosan 140 lejes (10 ezer forint) bírságot.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi napon minden korábbinál több, 177 koronavírusos beteg vesztette életét, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Az utóbbi 24 órában valamivel több mint 7300 embernél mutatták ki a koronavírust: ez csak tíz százalékkal haladja meg a kéthetes átlagot. Tovább súlyosbodott a kórházak terhelése: immár 1093 koronavírusos beteget ápolnak intenzív terápián, ami azt jelenti, hogy a Covid-kórházak intenzív osztályain országos szinten rendelkezésre álló helyek csaknem 90 százaléka betelt.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás miatt kedden a Sanitas szakszervezet újabb tiltakozó megmozdulást szervezett a "kimerültség tüntetése" elnevezéssel a kormány székháza elé a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelve.

A járvány a NATO állandó tengerészeti csoportjának (SNMG-2) kötelékében a Földközi-tengeren október 27-e óta szolgálatot teljesítő román hadihajón, a Regina Maria fregatton is felütötte a fejét. A bukaresti védelmi minisztérium keddi közleménye szerint az első két fertőzésgyanús matrózt vasárnap katonai különgéppel hozták haza Bukarestbe, de miután egy török kikötőben elvégzett tesztelés kimutatta, hogy a legénységének "jelentős része" fertőzött, a hajó idő előtt megszakította küldetését és - az egyelőre tünetmentes legénység - visszafordult vele Romániába.

Legolvasottabb cikkeink