• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Müller Cecília: Rendkívüli fegyelmezettségre van szükség

Hírek 2020.11.11 Forrás: MTI
Müller Cecília: Rendkívüli fegyelmezettségre van szükség

Az országos tisztifőorvos felhívta figyelmet a maszkviselés fontosságára, ami önmagában 80 százalékkal csökkenti a fertőzés terjedését.

Rendkívüli fegyelmezettségre van szükség a járvány terjedésének megfékezéséhez - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta: a meghozott járványvédelmi intézkedéseket be kell tartani, a cél, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, így csökkentve a fertőzöttek számát, hogy ne nehezedjen egy időben nagy nyomás az egészségügyi ellátórendszerre. Mint fogalmazott: "a maszkviseléssel nem a rendőrnek teszünk szívességet", hanem elsősorban a járvány megfékezése a feladat. A maszkviselés önmagában 80 százalékkal csökkentheti a fertőzés továbbadását - tette hozzá.

Közölte: kedden valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény bekapcsolódott a koronavírus-betegek ellátásba, így nőtt az ágyszám és mindenki a lakóhelyéhez közelebb gyógyulhat. Ez a kapacitásbővítés a biztosítéka annak, hogy mindenki megfelelő ellátást kaphasson - mondta Müller Cecília.

A járvány egész Európában intenzíven terjed, Magyarországon naponta 4-5 ezer fertőzöttet regisztrálnak. Az elmúlt napon 101-en haltak bele a kór szövődményeibe, a legfiatalabb 31, a legidősebb 99 éves volt. Kiemelte: továbbra is a krónikus betegségben szenvedőknél zajlik komoly szövődménnyel a vírusfertőzés, azonban a járvány kezdete óta a halálesetek 7 százalékánál nem találtak semmilyen egyéb krónikus állapotot.

Müller Cecília úgy fogalmazott: "nehéz idők előtt állunk, nehéz idők jönnek", a bevezetett intézkedések mindenki életét befolyásolják. Továbbra is figyelni kell az idősebb családtagokra, főleg azokra, akik egyedül élnek. Meg kell őket védeni az elszigetelődéstől, figyelni kell a lelki egészségükre is.

Kérdés kapcsán a szakember elmondta, ha valaki a családban pozitívvá válik, akkor a vele egy háztartásban élőknek is karanténban kell maradniuk. Az influenzaoltással kapcsolatban megismételte, azt csak egészséges ember kaphatja meg, akut felsőlégúti megbetegedés, nátha, koronavírus-gyanú esetén nem. Aki a fertőzés miatt kontaktszemélynek számít, addig ő sem kaphat oltást, amíg a betegség lappangási időszaka tart. Müller Cecília hangsúlyozta, arról, hogy ki oltható, mindig az oltást beadó orvos dönt.

Elmondta, jelenleg 6352 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 473-an vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta a regisztrált fertőzöttek 3 százaléka volt egészségügyi dolgozó.

Éjféltől hatályba lépett a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet, amely új szabályokat vezet be - emelte ki a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes közölte: új elemként jelenik meg a jogszabályban, hogy a polgármesterek felhatalmazást kapnak arra, hogy önkormányzati rendeletben határozzák meg a tízezer főnél nagyobb lakosságú településen azokat a közterületeket és nyilvános helyeket, ahol kötelező a maszk viselése. Sporttevékenység során, parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező - tette hozzá az alezredes.