• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.14 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Spanyolországban, Franciaországban és Csehországban javul, Olaszországban és Hollandiában romlik a helyzet.

Folytatódik a járvány lassulása Csehországban

Csehországban tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése. Az egészségügyi minisztérium szombat reggeli kimutatása szerint pénteken 7357 új igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 500-zal kevesebb, mint csütörtökön és 4200-al kevesebb, mint egy hete volt. Csökkent a kórházban kezeltek, a súlyos esetek és az elhalálozások napi száma is. A cseh kórházakban pénteken 7237 beteget kezeltek, amely mintegy hatszázzal kevesebb, mint az előző nap. A súlyos állapotban lévők száma 1100 körül van. A koronavírus szövődményeiben elhunytak száma 5926-ra emelkedett. A járvány márciusi kezdete óra 454 ezer személy fertőződött meg Csehországban, közülük 316 ezer már meggyógyult. Jelenleg 132 ezer igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván a hatóságok.

Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének (ÚZIS) igazgatója péntek este bejelentette, hogy a járvány terjedési mutatója 0,7-0,8-ra csökkent, ami a helyzet javulásáról tanúskodik. Dusek ennek ellenére továbbra is szükségesnek tartja az óvintézkedések fenntartását, mert szerinte a járvány adatai még mindig veszélyesen magasak. Az egészségügyi és az oktatási minisztériumok megállapodása alapján az általános iskolák első és második osztályos tanulói jövő szerdán visszatérnek az iskolapadokba. A szigorú óvintézkedések további lazítását a hatóságok mérlegelik, és a témát várhatóan a hétfői kormányülésen is napirendre tűzik. 

Ukrajnában több mint 12,5 ezer új fertőzöttet regisztráltak

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymás után három napon döntve meg a korábbi csúcsot, szombatra már több mint 12,5 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, a halálos áldozatok száma pedig átlépte a 9,5 ezret. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon az előző napi csúcsot is meghaladó, 12 524 esettel 525 176-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 191 áldozattal 9508-ra. Eddig 238 811-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 276 857-re emelkedett. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban megint ezer fölötti új beteget jegyeztek fel előző nap, velük eddig már csaknem 49,7 ezer fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 950-re nőtt. Az elmúlt napon is sok, 1525 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

Eközben életbe lépett a kormány által elrendelt úgynevezett hétvégi karantén, amely alapján az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon, illetve a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet. Egyúttal a kormány megszüntette a korlátozások adaptív, azaz régiónként eltérő jellegét is, mostantól az egész országban a korábbi "narancs" besorolásra vonatkozó szabályozások vannak érvényben. Több vidéki nagyváros, az ország nyugati részén Lviv, Ternopil, Zsitomir, Ivano-Frankivszk, továbbá Cserkaszi, valamint a kelet-ukrajnai Dnyipro helyi vezetése bejelentette, nem vezetik be a hétvégi karantént, hiába figyelmeztetett Denisz Smihal miniszterelnök, hogy a rendelet végrehajtása kötelező. Kijev városvezetése viszont engedelmeskedett. A romániai határnál lévő Csernyivciben több száz vállalkozó útelzárással tiltakozott szombaton a hétvégi karantén bevezetése ellen.

Horvátországban átlépte az ezret a halálozások száma

Horvátországban átlépte az ezret a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, és tovább nőt a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstáb szombati közleményéből. A testület jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2866 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 81 844-et. Az elmúlt napon újabb 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1006-ra emelkedett. Kórházban 1655 beteget ápolnak, közülük 184-en vannak lélegeztetőgépen.

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések Horvátországban az egyik legliberálisabbak az Európai Unióban. Kötelező a maszk viselése mindenütt, de a jogi személyek kivételével a szabálysértőket nem büntetik. Az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: az intézkedések jól kiegyensúlyozottak. "Úgy vélem, a járványhelyzet nálunk - az intézkedésektől függetlenül-, nem tér el más európai országok járványhelyzetétől, pedig nincsenek olyan szigorú korlátozó intézkedéseink" - mondta, majd még hozzátette: keresik az egyensúlyt a gazdasági aktivitás és az egészség megőrzése között.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által szombaton közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1731-gyel 54 116-ra nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenegy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 765-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1224-en vannak kórházban, közülük 201-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik, valamint a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek, a szállodák és az ipari szolgáltatók sem nyithatnak ki.

Montenegróban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be

Montenegróban éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be 21 és 5 óra között, egyelőre december elsejéig. A vendéglátóhelyek és az üzletek csak 20 óráig tarthatnak nyitva, betiltják a gyülekezést, valamint a tervek szerint a településközi hétvégi tömegközlekedést is - közölte a Vijesti című podgoricai napilap szombaton.

A regisztrált fertőzöttek száma a Nyugat-Balkán országai közül Szerbiában 3449-cel 77 214-re, Koszovóban 963-mal 27 851-re, Észak-Macedóniában 1064-gyel 44 915-re, Montenegróban 601-gyel 26 109-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1332-vel 69 612-re emelkedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában tizenhéttel 972-re, Koszovóban tizenhárommal 798-ra, Észak-Macedóniában huszonöttel 1263-ra, Montenegróban tizenhárommal 377-re, Bosznia-Hercegovinában pedig ötvennyolccal 1806-ra nőtt.

Az Egyesült Államokban 11 millióhoz közelít a diagnosztizált fertőzöttek száma

Az Egyesült Államokban 11 millióhoz közelít az igazoltan koronavírusos fertőzöttek száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház péntek esti adatai szerint. A koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben elhunytak száma pedig meghaladta a 244 ezret. Egyedül pénteken több mint 170 ezer új fertőzöttet regisztráltak az országban.Több tagállamban ismét rekordot döntött az újonnan fertőzöttek száma, és több tagállamban szombattól vagy vasárnaptól további szigorításokat vezetnek be a járvány visszaszorítása érdekében.

Vermontban Phil Scott kormányzó bejelentette: szombattól minden kávézónak, szórakozóhelynek és étteremnek este tízkor be kell zárnia, az éttermek csakis elvitelre dolgozhatnak. A politikus aggasztónak nevezte a járvány terjedésének gyorsaságát. New York államban Andrew Cuomo kormányzó hétfőtől ígért további szigorításokat, New York város polgármestere, Bill de Blasio pedig bejelentette, hogy hétfőtől bezárhatják valamennyi iskolát.

Nebraskában Pete Ricketts kormányzó közölte: szombattól kétméteres távolságot kell tartani presszókban. éttermekben és fitneszklubokban, és mindenütt ajánlott a szájmaszk viselése. A kormányzó leszögezte: nem akarja kötelezővé tenni a szájmaszkot, mert - mint fogalmazott - "inkább a nevelés híve". A középnyugati államban elhalasztják a nem sürgős sebészeti beavatkozásokat is. A nyugati parti Oregonban és Washington államban két hétig az élelmiszerboltok kivételével minden üzlet, étterem, sportklub, intézmény és iskola zárva tart, hatnál többen pedig még lakáson belül sem gyűlhetnek össze. Új-Mexikó államban szintén kéthetes lezárást jelentett be a kormányzó, Utah államban rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében pénteken kora este tartott sajtókonferenciáján kizárta, hogy kormányzata országos lezárást rendelne el. Joe Biden, a demokrata párti elnökjelölt közleményt adott ki, amelyben "erőteljes és azonnali szövetségi választ" sürgetett, leszögezve, hogy ez a fajta válasz eddig "siralmasan hiányzott".

Spanyolországban lassul a fertőzés terjedésének üteme

Spanyolországban napok óta lassul a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme, péntekre ötszáz alá csökkent a százezer lakosra vetített esetszám. A spanyol egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg százezer emberből átlagosan 498-en fertőzöttek az országban.

Az egyes térségek között jelentős eltérések mutatkoznak: az észak-afrikai Ceuta autonóm városban ez a szám 996, míg a Kanári-szigeteken 82.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója a héten többször is elmondta: a tendencia alakulása reménykeltő, de továbbra is szükséges fenntartani az óvintézkedéseket - az éjszakai kijárási tilalmat, a közlekedési, nyitvatartási és létszám korlátozásokat -  mivel a fertőzöttség még mindig nagyon magas. A járványügy vezető szerint október utolsó hetén tetőzhetett a mostani fertőzéshullám.

Az elmúlt 24 órában több mint 8700 új fertőzöttet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 21 ezerrel emelkedett. Az járvány kezdete óta kiszűrt fertőzöttek száma már csaknem eléri az 1,5 milliót. Egy hét alatt több mint 1300 ember halt bele a koronavírus-fertőzésbe, a regisztrált halálos áldozatok száma 40769.

Kórházi kezelésére jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti. Intenzív terápiára több mint háromezer páciensnek van szüksége, ezeken az osztályokon átlagosan 32 százalékos a COVID-betegek aránya. A tartományok többségében azonban az átlagot meghaladó a leterheltség.

Franciaországban csökkenőben a napi esetszám, stabilizálódott a kórházi betegek száma

Franciaországban valamivel 5 ezer alatt stabilizálódott a koronavírus-fertőzés súlyos betegeinek száma, a napi esetszám pedig már csökkenőben van: az elmúlt 24 órában 23 794 új esetet tártak fel a hatóságok az egy héttel ezelőtti több mint 60 ezerhez képest - derül ki az egészségügyi tárca péntek este közzétett adataiból. Az elhunytak száma csütörtök óta 467-tel 43 892-re emelkedett az előző napi 472 és a szerdai 329 után.

Kórházban pénteken 32 676 beteget ápoltak az előző napi 32 654-hez képest, ami megfelel a tavaszi hullám tetőzési szintjének: április 14-én 32 292-en voltak a francia kórházakban.

A súlyos betegek száma azonban ezúttal kevesebb, mint az első hullámban, amikor is a tetőzéskor 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva. Pénteken viszont 4887 beteg feküdt intenzív osztályon, ami hárommal több, mint csütörtökön. Ennek oka, hogy a fertőzötteket hamarabb kiszűrik, az ellátás minősége javult, így rövidebb időre kerülnek az emberek kórházba, s kevesebben vesztik életüket.

Az elmúlt 24 órában csaknem 3 ezer betegfelvétel történt, de megközelítőleg ugyanennyien gyógyultan hagyták el a kórházakat.

A pozitív tesztek aránya 17,7 százalék volt pénteken. A legmagasabb arány a hónap elején meghaladta a 20 százalékot, de a karantén két héttel ezelőtti kihirdetése óta az adat fokozatosan csökken.

A járvány második hullámának tetőzését a következő napokban várják a szakemberek.

Olaszországban a napi esetszám túllépte a 40 ezret

Campania és Toszkána tartományt is járványveszélyes, vörös színű zónának minősítették egész napos kijárási tilalom elrendelésével, miközben az egy nap alatt szűrt betegek száma meghaladta a negyvenezret az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint Olaszországban.

A kiemelten járványveszélyes tartományok száma nyolcra emelkedett, miután Campania és Toszkána régiót is a vörös színű fokozatba sorolták. A korlátozások vasárnaptól lépnek életbe. Jelenleg ebbe a veszélyességi kategóriába tartozik Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta, Alto Adige, Bolzano és térsége, valamint Calabria.

Campania és Toszkána eddig sárga, vagyis kevéssé veszélyes térségnek számított. A vörös zónába való átlépés azt jelenti, hogy a tartományok külső határát lezárják, és a régió városai között is csak munkavégzés, iskolába járás vagy más nyomós indok miatt lehet közlekedni. Az éjszakai kijárási tilalom mellett napközben is csak engedéllyel lehet utcára menni, leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet is.

Közepesen veszélyes, narancssárga fokozatot kapott Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia és Marche tartomány. Ide tartozik már Abruzzo, Basilicata, Liguria, Umbria, Puglia és Szicília is. A narancssárga térségekbe is csak engedéllyel lehet belépni. Kevésbé veszélyes, sárga színű térség maradt Lazio, Veneto, Molise, Trentino és Szardínia.

Egy nap alatt 40 902 új beteget szűrték a 24 órával korábbi majdnem 38 ezer után. Február óta ez a legmagasabb napi esetszám. Több mint 255 ezer tesztelést végeztek, húszezerrel többet mint egy nappal korábban. Kórházban mintegy 31 ezer beteget kezelnek, intenzív osztályon 3230-an vannak. Az aktív betegek száma megközelítette a 700 ezret. Egy nap alatt 550 beteg halt meg, a korábbi 636 után. A halottak száma 44 139-re emelkedett.

A sárga övezetbe tartozó Rómában a hétvégén lezárják a belváros sétálóutcáit, ahol előző szombat-vasárnap, a bezárt üzletek ellenére, hatalmas tömeg hömpölygött. A városközpont metrómegállóit is lezárják, és egyes utcákba csak korlátozott számban engednek be sétálókat.

Rómában a Pantheon előtti téren ismét a vendéglátósok tartottak kormányellenes demonstrációt, köztük voltak azok az étteremtulajdonosok, akik Firenzéből gyalog tették meg az utat a fővárosig a korlátozásokkal szembeni tiltakozásuk jeleként. Nápolyban a piacokon dolgozók tüntettek a városközpontban "a gazdagok megadóztatását" szorgalmazva. Az egymilliós délolasz városban tábori járványkórházak felállításán dolgoznak, és aneszteziológusokat keresnek akár külföldről is.

Hollandiában ismét növekszik az új fertőzöttek száma

Hollandiában, erőteljes csökkenés után három napja ismét növekszik a koronavírus-járványhoz köthető új fertőzöttek száma. A legfrissebb statisztikák szerint 8 százalékkal több embernek lett pozitív a vírustesztje, mint a hét elején, azonban 30 százalékkal kevesebbnek az elmúlt hét adataihoz képest.

A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint, az elmúlt hét napban több mint 26 500 új esetet azonosítottak, a vírus melegágya továbbra is a három nagyváros, Amszterdam, Rotterdam és Hága. A héten naponta átlagosan 68-an veszették életüket a járvány okozta betegségben, 15 százalékkal többen, mint egy hete.

A holland egészségügyi szakértők szerint a halálesetek alakulása nagyrészben függ attól, hogy a vírus milyen mértékben terjed az idősotthonokban. A koronavírus az ország 680 időseket ellátó intézményében jelent meg az előző két héten, míg az első hullám idején összesen 828-ban.

A szakemberek azt is megerősítették, hogy a tavasztól nyárig terjedő járványidőszakban körülbelül 10 ezer ember eshetett áldozatul a koronavírusnak, azonban közülük csak hatezer tesztje volt pozitív. A 17,5 millió lakost számláló országban eddig hivatalosan 8375-en haltak meg a járvány okozta betegségben.

Legolvasottabb cikkeink