• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.11.18 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Franciaországban a fertőzöttek száma meghaladta a 2 milliót, Olaszországban most a legtöbb a halott, Szlovákiában tüntettek.

Putyin: nagyon súlyos a helyzet néhány orosz régióban

Oroszországban egészében irányítható a járványhelyzet, de egy sor régióban nagyon súlyosak az állapotok, és aggasztó a halálozási arány is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai online kormányülésen. Putyin felszólította a régiók vezetőit, hogy ne kozmetikázzák a helyzetet. "Abszolút elfogadhatatlannak" nevezte ezt a gyakorlatot, és felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony mutatók kérdéseket vethetnek fel a diagnosztika minőségével kapcsolatban. Figyelmeztette a régiók vezetőit a járvány miatti széles körű felhatalmazással járó személyes felelősségre. "Semmilyen esetben sem szabad a helyzet szépítésével próbálkozni" - hangsúlyozta Putyin, és felszólította a regionális vezetőket, hogy haladéktalanul reagáljanak minden, az egészségügyi rendszerben jelentkező fennakadásra. Az elnök sürgette a 48 órás teszteredmény-normatíva lerövidítését.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson közölte, hogy a koronavírusos új betegek kezelésére alkalmas ágyállomány 81 százaléka foglalt országos szinten, de egyes régiókban kapacitáshiány mutatkozik. Elmondta, hogy az elmúlt másfél hónap alatt a fertőzés előfordulása a két és félszeresére, 100 ezer lakosonként 6,1-ről 15,3-ra nőtt. Beszámolója szerint a legfertőzöttebb régió Oroszországban Karélia, ahol ez a mutató 61,8, a legkevésbé érintett terület pedig Tatárföld, ahol csak 1,8. Közölte, hogy az ország 79 régiójában 23 órától reggel hatig a szórakozóhelyeknek és az éttermeknek be kell zárniuk. A maszkviselés az ország egész területén kötelező.

Golikova bejelentette, hogy a hivatalos engedély megadásával megkezdődött a Vektor kutatóközpont által kifejlesztett második orosz vakcina, az EpiVacCorona tesztelésének harmadik fázisa. Ez az oltóanyag várhatóan december 10-től kerül majd a polgári forgalomba.

Mihail Murasko egészégügyi miniszter elmondta, hogy több régióban hiány van mentőautóból. A tárcavezető szerint az országban jelenleg mintegy ötezer páciens van lélegeztetőgépen.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 20 985-tel 1 991 998-ra emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 24,3 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 4650-nel 456 528-ra csökkent, viszont a halálos áldozatoké 445-tel - ez az eddigi legmagasabb szám - 34 387-re, a felépülteké pedig 25 179-cel - ez szintén rekord - 1 501 083-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 70 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 525 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 463 720 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszországban széles körű bírálatot váltott ki, hogy Vlagyimir Szipjagin, Vlagyimir megye kormányzója közölte: megfertőződött, de nem egy regionális kórházban, hanem egy moszkvai magánklinikán fogja kezeltetni magát. Keddi Facebook-bejegyzésben döntését azzal indokolta, hogy nem kívánt helyi kórházi kapacitást mások rovására magának lefoglalni.

Romániában ismét meghaladta a tízezret a napi esetszám

Romániában ismét meghaladta szerdán a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az újabb rekord azonban alig különbözik a két héttel ezelőttitől, ezért a hatóságok azt remélik: sikerült a járvány gyorsulását megállítani, és nagyjából egyenletessé vált a fertőzések terjedése.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentésében szereplő 10 269 újonnan diagnosztizált eset 25 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Szerdán újabb 168 halálesetről számolt be a GCS, ami csaknem 20 százalékkal több a kéthetes átlagnál. A járvány eddig csaknem 9500 áldozatot követelt Romániában. Ezeket a növekményeket azért nem értelmezik a járvány gyorsulásaként, mert Romániában jelentős eltéréseket produkál a koronavírus-tesztek váltakozó száma. Munkanapokon ugyanis 35-40 ezer, míg szombaton és vasárnapi alig 10-20 ezer tesztet végeznek, ennek megfelelően az esetszámok kéthetes átlagát a hétvégi adatok mindig lehúzzák. Hét közben tehát az átlagosnál több, hétvégén pedig mindig kevesebb új fertőzést diagnosztizálnak.

A fűrészfog alakú romániai járványgörbék csúcsértékei korábban hétről hétre emelkedtek, de most már harmadik hete nem sokkal haladják meg a tízezret. Az ország megyéinek többségében az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési aránya meghaladja a 3 ezreléket, de szerdán már enyhe csökkenést észleltek több olyan erdélyi megyében, illetve Bukarestben, ahol a korábbi hetekben a legnagyobb ütemben gyorsult a járvány.

Szlovéniában és Horvátországban nem lassul a fertőzés terjedése

Nem lassul a fertőzés terjedése Szlovéniában és Horvátországban, utóbbiban ismét rekordot döntött a napi új esetek száma - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

Szlovéniában a kabinet által szerdán közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában az előző napinak közel kétszeresével, 2013-mal 58 950-re nőtt a fertőzöttek száma. Negyvenhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 919-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1280-an vannak kórházban, közülük 209-et ápolnak intenzív osztályon.

Az országban szinte teljesen leállt az élet: minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Még két hétig zárva maradnak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. Janez Jansa kormányfő kedden a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a legtöbb szigorítás várhatóan ez év végéig érvényben marad, csak akkor enyhítenek, ha azt a járványhelyzet megengedi.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 3251 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 90 715-öt. Az elmúlt napon 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1151-rre emelkedett. Kórházban 1878 beteget ápolnak, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban november 18-a a kormány döntése szerint idén először munkaszüneti nap. A jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok 29 évvel ezelőtt, a délszláv háborúban ezen a napon foglalták el a kelet-szlavóniai Vukovárt. A megemlékezésen minden évben több ezren vettek részt. Idén, bár engedélyezték a rendezvényt, amelyen a kormányfő és a házelnök is részt vesz, annak maximális létszámát ötszáz főben határozta meg a válságstáb.

Járványügyi szakemberek arra figyelmeztettek, hogy Kelet-Szlavónia lehet az új járványgóc az országban, ezért arra kértek mindenkit, hogy otthon emlékezzen meg Vukovár ostromának áldozatairól. A helyszínen tartózkodó tudósítók ugyanakkor arról számoltak be, hogy tízezren lehetnek azok, akik részt vesznek abban a menetben, amely a helyi kórháztól a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig vezet. Néhányan maszkot sem viselnek, és nem tartják be a biztonságos távolságot - közölték az újságírók. Ivan Penava, Vukovár polgármestere, aki korábban azt mondta, hogy az országban nem tilos a gyülekezés, vagyis semmi sem szól a megemlékezés megtartása ellen, nemrég megfertőződött a vírussal, ezért nem vesz részt a rendezvényen, jelenleg karanténban van.

Lengyelországban stabilizálódott az új fertőzöttek száma, de nőtt a halottaké

Lengyelországban továbbra is stabil az új koronavírus-fertőzések száma, de szerdán regisztrálták a legtöbb halottat a járvány kitörése óta. A vírusfertőzések napi növekménye szerdán 19 883 volt. Ez a mutató az előző napon is húszezer alatt maradt a közel 38 millió lakosú országban. A járvány dinamikája az utóbbi három hétben fokozatosan mérséklődött, az egészségügyi tárca jelenleg stabilizációról beszél. A szerdai közlemény szerint egy nap alatt 603 fertőzött ember hunyt el, közülük 112-en kifejezetten a Covid-19 miatt, 491 elhunyt esetében pedig a Covid-19 és más betegségek együttes megléte okozott halált.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter sajtóértekezletén elmondta: a koronavírus-járvány központi témává lett az egészségügyben, miközben a lengyelek a betegségek "egész spektrumával" küzdenek.  "Fő +gyilkosként+ továbbra is a kardiológiai, valamint az onkológiai betegségek jelölhetők meg" - húzta alá Niedzielski. Nyugtalanítónak nevezte, hogy a nem Covid-19-betegség okozta halálozások mutatói növekednek. Mint mondta, a gyógyítás elérhetőségét csökkenti a kórházi férőhelyek átalakítása járványkezelési célokra, valamint a hagyományos, rendelőkben történő vizsgálatok helyettesítése telefonos konzultációkkal. Az egészségügyi tárca ezért pontos útmutatókat ad ki a telefonos konzultációk alkalmazhatóságát illetően - közölte a miniszter, és azt kérte, hogy egészségügyi panaszok esetén az emberek a járvány idején se halogassák az orvosi vizsgálatokat.

A miniszter bejelentette a jövő év elején elindítandó, "járvány utáni" egészségfejlesztési programot. Ennek keretében bővítenék az onkológiai és a kardiológiai kezelési hálózatot, módosítanának a pszichológiai ellátáson is. Annak kapcsán, hogy pszichés szempontból a járvány során elrendelt mozgáskorlátozások elemzések szerint leginkább a fiatalokat sújtják, hangsúlyt helyeznének a közösségi, helyi gondozásra a kiskorúakat a kortársak körében "megbélyegző" kórházi kezelés helyett - mondta el Niedzielski.

Olasz sajtó: a fél országban hiánycikk lett az oxigén

Fél Olaszország oxigén nélkül maradt a La Repubblica című napilap szerdai adatai szerint, amelyekből az derül ki, hogy a kórházakban és a hatósági karanténban levő koronavírusos betegek számára sincsen elegendő mennyiségű orvosi oxigén. A baloldali újság azt írta, az olaszországi gyógyszertárakban hiánycikké vált az oxigén. A koronavírus miatt szenvedő Covid-19-betegek gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszáz százalékkal emelkedett.

Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke elmondta, hogy a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d'Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik. Az egész világot bejárták a felvételek, melyek a nápolyi Cotugno kórház parkolójában készültek a saját autójukban ellátott betegekről, akik sorban álltak az oxigénpalackokért. A La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd arról számolt be, hogy több mint száz gyógyszertárnak és gyógyszercégnek telefonált, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára.

A kedd esti adatok szerint az aktív betegek száma túllépte a 733 ezret, de nem közölték, közülük hányan szorulnak orvosi oxigénre.

A Corriere della Sera című napilap szerint Olaszországot a koronavírus "halálos" törzse sújtotta. Az újság a kiemelkedően magas halálozási arányra utalt: a John Hopkins amerikai egyetem kutatása szerint Olaszországban száz betegből négyen elveszítik életüket, ami világszinten a harmadik legsúlyosabb aránynak számít Mexikó után, ahol minden száz betegből tíz, valamint Irán mögött, ahol száz betegből öt az arány.

Február vége óta a hatvanmilliós Olaszországban több mint 1,2 millióan betegedtek meg, és több mint 46 ezer beteg halt meg, életkorátlaguk 82 év volt. Az újság kiemelte, hogy az ötvenmillió lakosú Spanyolországban háromszázezerrel több fertőzöttet szűrtek ki, a halottak száma azonban ez idáig 42 ezer alatt maradt. Massimo Cicozzi járványstatisztikus, a római Campus Biomedico orvosa szerint magyarázatot adhat erre, hogy a többi európai országhoz képest az idős olasz lakosságnál magasabb a krónikus betegségek gyakorisága. Hozzátette, az olaszországi idősotthonokban is magasabb volt a halálozási arány, mint máshol.

A Corrierében megjelent felmérés szerint az olaszoknak 37 százaléka nyilatkozik úgy, hogy az oltóanyag megérkezésekor azonnal beadatja magának. Negyvenkét százalék azt mondta, először megvárja a vakcina hatását, és csak utána dönt arról, hogy beadatja-e magának. Tizenhat százalék jelenleg úgy látja, nemet mond az oltásra.

Giuseppe Conte miniszterelnök a vendéglátási és kereskedelmi ágazatot tömörítő Fipe szervezet internetes találkozóján "súlyos" egészségügyi és gazdasági válsághelyzetről beszélt. Hangsúlyozta, hogy az olasz lakosság körében egyre jobban érezhetőek pszichológiai tünetek, "csüggedés" is.

Ukrajnában már több mint tízezren haltak bele a betegségbe

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, szerdára csaknem 12 500 új fertőzöttet és több mint 250 elhunytat jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma meghaladta a 300 ezret, a halálos áldozatoké pedig a tízezret. A hivatalosan közölt adatok alapján előző nap 12 496 esettel 570 153-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig az eddigi lenagyobb számú, 256 áldozattal 10 112-re. Eddig 259 079-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 300 962-re emelkedett.

A legtöbb új beteget, több mint 1200-at megint az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma már megközelítette az 54 ezret, az elhunytaké pedig újabb 23-mal 1013-ra nőtt. Az elmúlt napon is sok, 1668 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba az országban. Több régió után az Obozrevatyel hírportál szerdai riportjában most a dél-ukrajnai Odessza városában számoltak be orvosok és önkéntesek áldatlan egészségügyi ellátási helyzetről. Nincs kórházi férőhely már a súlyos Covid-betegeknek sem, nem elegendő az orvosi oxigén a rászorulóknak, napokat kell várniuk koronavírusos tünetekkel küszködő betegeknek az ingyenes PCR-tesztre. A helyi média adatai szerint előző nap mindösszesen 35 szabad ágy volt Covid-betegeknek az egész városban.

Dmitro Kuleba külügyminiszer egy reggeli tévéműsorban ugyanakkor azt mondta, hogy a kormány egyelőre nem tervezi az ország határainak ismételt lezárását a külföldiek előtt. Ukrajna legutóbb a járvány megfékezése érdekében szeptemberben tiltotta meg a beutazást egy hónapra a külföldieknek. Ezt elsősorban azért tette, hogy idén ne gyülekezzen túl nagy létszámú haszid zsidó hívő a hagyományosan a zsidó újévkor Umanban tartott zarándoklaton és ünnepségeken - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

Csehországban tovább lassul a járvány terjedése

Csehországban kedden 4246 új fertőzöttet szűrtek ki, amely 1163-mal kevesebb, mint hétfőn, és a fele az egy héttel ezelőtti esetszámnak - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerda reggel megjelent kimutatásokból.

A szaktárca öt sávra osztott százpontos kockázati táblázatán, amelyben minden 20 pontos sáv bizonyos óvintézkedéseknek felel meg, az országos járványhelyzet már egy hete 70 ponton, tehát a legsúlyosabb sávtól eggyel jobb, 4. sávban van. Korábban a csehországi járványhelyzet a legrosszabb, 5. sávban volt (80-100 kockázati pont). Az érvényes óvintézkedéseket akkor módosítják, ha a kockázati tényező egy hétig alacsonyabb, illetve magasabb sávban mozog. A járvány terjedési mutatója továbbra is 0,6-0,7 között van, ami lassulást jelez.

A helyzet pozitív alakulása alapján a hatóságok egyebek között már engedélyezték, hogy az általános iskolák első és második osztályos tanulói szerdán visszatérhessenek az iskolapadokba. A lakodalmakon, temetéseken és az istentiszteleteken az eddigi hat személy helyett már 15 ember vehet részt. A másik oldalon a nyitva tartó üzletekben korlátozták a vásárlók számát. A kis boltokba egyenként léphetnek be az emberek, míg a nagyokban minden vásárlóra 15 négyzetméternyi terület kell hogy essék. A szabályok betartásáért a működtetők felelnek.

Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy további enyhítéseket fog javasolni a kormánynak. A részletek egyelőre nem ismeretesek. A vezető cseh politikusok - köztük Andrej Babis miniszterelnök - azonban óvatosságra intenek, és nem szeretnék elsietni az enyhítéseket. Roman Prymula, volt egészségügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy a "járványhelyzet ugyan javult, de még minden nagyon törékeny".

Csehországban november 20-ig szükségállapot van érvényben. A kormány hétfőn úgy döntött, hogy felkéri a képviselőházat a szükségállapot 30 nappal való meghosszabbítására. A parlamenti alsóház csütörtökön tűzi napirendre a témát. A pártok egyetértenek a szükségállapot meghosszabbításával, de eltérőek a vélemények annak hosszáról.

Folyamatosan csökken az új fertőződések száma Németországban

Három napja folyamatosan csökken Németországban az új koronavírus-fertőződések száma az egy héttel korábbihoz képest a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint. Az utóbbi 24 órában 17 561 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-COv-2). Ez csaknem ezer esettel kevesebb az RKI előző szerdai jelentésében szereplő 18 487-nél. Heti összevetésben kedden és hétfőn is csökkenést jegyeztek fel. Az új esetekkel együtt 833 307 igazolt fertőződést tartanak számon Németországban.

Ugyancsak a járványhullám enyhülését jelzi, hogy az RKI számításai szerint az utóbbi napokban 1 alá csökkent a vírus úgynevezett reprodukciós aránya (R), amely október végén még 1,10 körül állt. Amikor ez az érték tartósan 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik. Amikor az érték 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a vírust legalább egy embernek. Az intézet legutóbbi, keddi kimutatása alapján a reprodukciós ráta értéke 0,97, vagyis minden száz fertőzött átlagosan 97 embernek adja át a kórokozót. 

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egyre csak emelkedik. Keddről szerdára 305 esetet jegyeztek fel, ez minden korábbinál nagyobb szám. Így már tizenháromezernél is több - 13 119 - halálos áldozatot szedett a járvány. A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) keddi összesítése szerint egy nap alatt 81-gyel nőtt, 3517-re. Nagyjából minden második beteg - 2010 ember - gépi lélegeztetésre szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 28 337 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 6519 ágy szabad.

Hollandiában enyhítettek néhány korlátozó intézkedésen

A holland kormány, a járványügyi helyzet javulása miatt, enyhített néhány, a koronavírus terjedését lassító intézkedésen. A döntés alapján szerdától újra kinyithatnak a színházak, a mozik és a könyvtárak, valamint az állatkertek, vidámparkok és az erotikus bárok. A rendelet értelmében a beltéri helyiségekkel rendelkező közterületeken legfeljebb 30 ember tartózkodhat egyszerre.

További enyhítéseket jelentettek be a kötelező karantén időtartamával kapcsolatban is, amely tíz nap helyett öt napra rövidül. A döntés szerint a háztartások egy helyet már akár három embert is fogadhatnak. A légzőszerveket eltakaró maszk viselése azonban - jelentette be a kormány - december elsejétől kötelező lesz a belső tereken. "Az új fertőzések száma továbbra is magas, de a tendencia csökkenő, ami jó jel" - mondta Mark Rutte holland miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján.

Az országban az egészségügyi közszolgálat keddi statisztikai adatai szerint 14 százalékkal, az előző héten pedig 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Kedden 4302 új esetet rögzítettek, míg a járványban 86-an haltak meg, ami 15 százalékos visszaesést jelent az előző hét adataihoz képest.

A szomszédos Belgiumban is lassul a vírus terjedése. A legfrissebb adatok szerint az országban 41 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, kedden 5000 alatt regisztráltak új eseteket. A 11,5 millió lakosú országban a járvány megjelenése óta több mint félmillióan fertőződtek meg. A járványhoz köthető halálesetek száma közelít a 15 ezerhez.

Franciaországban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 2 milliót

Meghaladta a koronavírus-járvány regisztrált fertőzötteinek száma a kétmilliót Franciaországban - jelezte Jérome Salomon járványügyi igazgató kedd esti sajtótájékoztatóján Párizsban. A szakember megerősítette, hogy az október 30-án kihirdetett általános karantén és az azt megelőzően a nagyvárosokban elrendelt éjszakai kijárási tilalom "kezdi meghozni gyümölcsét, a járvány lelassult", de még 33 500-en szorulnak kórházi ellátásra.

A tavaszi tetőzéskor ennél valamivel kevesebben, egyszerre 32 292-en voltak kórházban, de akkor több volt a súlyos beteg. Áprilisban 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva. "A kórházi nyomás még most is nagyon erős" - hangsúlyozta a járványügyi igazgató emlékeztetve arra, hogy most a 4854 koronavírusos súlyos betegen kívül további 3300 más betegséggel küzdő pácienst is ellátnak az intenzív osztályok.

Az elmúlt 24 órában 45 552 új esetet jelentettek a hatóságok, és ezzel 2 millió 36 ezer 755-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma, míg az elhunytak száma hétfő óta 437-tel. 46 273-ra nőtt. A pozitív tesztek számának rekordja november 2-án volt több mint 60 ezer esettel. Emmanuel Macron államfő ugyanakkor napi 5 ezerben jelölte meg azt a szintet, amely mellett a járványügyi korlátozások feloldhatók.

Olivier Véran egészségügyi miniszter is megerősítette a BFM hírtévében, hogy a járvány visszahúzódása megkezdődött, miután a kórházakban a napi betegfelvételek száma már nem emelkedik. "Ez nem jelenti az, hogy vége a járványnak. A vírusnak még mindig nagyon aktív terjedési szakaszában vagyunk, de már visszavettük az ellenőrzést a járvány felett" - mondta a tárcavezető. "Azt szeretnénk természetesen, ha a franciák családi körben ünnepelhetnék a karácsonyt és a szilvesztert, de még nem tudom megmondani, mikor lesz vége a karanténnak" - tette hozzá.

Az elnöki hivatal közben jelezte, hogy Emmanuel Macron a jövő hét közepén ismerteti az általános karantén fokozatos feloldásának feltételeit és menetrendjét. Az már eldőlt, hogy a sportrendezvényekre január közepe előtt nem térhetnek vissza a nézők. Emmanuel Macron a sportvilág képviselőivel rendezett videókonferencián ugyanakkor jelezte, hogy a sportklubok - megerősített óvintézkedések mellett - a fiatalok számára decemberben újraindíthatják a foglalkozásokat.

Jean-Baptiste Djebbari közlekedési államtitkár bejelentette: azt kérte az állami vasúttársaságtól, az SNCF-től, hogy december közepe és január 4. között 100 százalékos kapacitással indítsák a vonatokat. Az év végi ünnepek idejére minden megváltott menetjegy díjmentesen bármikor visszaváltható.

Egyre nagyobb a nyomás a kormányon azért, hogy engedélyezze a kiskereskedelem újraindulását is. A képviselőikkel elköltött munkareggeli után Jean Castex miniszterelnök nem zárta ki, hogy ha a járványhelyzet lehetővé teszi, már jövő héten megnyithatnak a boltok, de a jelenlegi hivatalos kormányálláspont szerint ez leghamarabb december 1-én lesz lehetséges. Az éttermeknek csak decemberben tud perspektívát adni a kormány Gabriel Attal kormányszóvivő szerint, aki elmondta, még nem született semmilyen döntés a nyitás menetrendjéről.

A szóvivő azt is elmondta a France2 köztévében, hogy a kormány "felállt a rajtkőre, hogy készen álljon a koronavírus elleni oltóanyag forgalmazására" januártól. Erre másfél millió eurót szán a 2021-es költségvetésben. "Előkészítjük a kampányt azért, hogy amikor az európai és a nemzeti egészségügyi hatóságok jóváhagynak egy vakcinát, azonnal megkezdődhessen az oltás" - fogalmazott. Emlékeztetett: az Európai Gyógyszerügynökség a hétvégén jelezte, hogy az év vége előtt jóváhagyhatják az első oltóanyagot, amelynek forgalmazása a jövő év elején kezdődhetne meg az Európai Unióban.

"Ezek előzetes eredmények, ezért jobb óvatosnak maradni" - mondta a szóvivő. "De előrelátónak kell lenni, meg kell rendelni az oltóanyagadagokat. Ezt Európai szinten tesszük. Több száz millió adagot rendeltünk meg több laboratóriumtól" - tette hozzá, jelezve azt is, hogy öt szerződést már aláírtak, s reméli, mielőbb megszületik a megállapodás a Moderna amerikai biotechnológiai vállalattal is.

Szlovákiában több ezren tüntettek a kormány és járványintézkedései ellen

A koronavírus terjedése miatt érvényben lévő vészhelyzet és a gyülekezési korlátozások dacára több ezren tüntettek a szlovák kormány és járványintézkedései ellen három pozsonyi és több vidéki helyszínen kedden.

Szlovákiában november 17. állami ünnep, a Szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja, ezzel a nappal az 1989-es rendszerváltoztatásnak állítottak emléket. Ezen a napon hagyományosan sok ünnepséget tartanak, ám idén az ország történetében először, a megemlékezéseket nem engedélyezték tekintettel arra, hogy a kormány a járványügyi helyzetre hivatkozva gyülekezési korlátozást vezetett be.

A tiltás ellenére az ország több nagyobb városában mégis tartottak megmozdulásokat, ezek résztvevői viszont Igor Matovic miniszterelnöknek és kormányának a távozását, illetve a koronavírus fertőzés terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások feloldását követelték - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. A legnagyobb megmozdulások Pozsonyban voltak, a szlovák parlament, a pozsonyi kormánypalota és az elnöki palota előtt. Később a tüntetők az elnöki palota előtt gyűltek össze, ahol betöltötték a Hodza teret és a környező utcákat. Az MTI tudósítója az elnöki palota előtt nemzeti lobogókat és a kormányfő távozását, illetve bebörtönzését követelő transzparenseket kezükben tartó tüntetőket látott. A tüntetők számát a helyszínen tartózkodó újságírók tízezerre becsülték, gyermekes családokat és futball szurkolókat is látni lehetett.

A láthatóan nem túl jól szervezett megmozdulás résztvevői szónokok és kihangosítás hiányában hangosan skandálva, ám rendbontások nélkül adtak hangot követeléseiknek, néhányan feltűzték transzparenseiket az elnöki palota kerítésére. A tömeg nem sokkal délután öt óra után oszlani kezdett, ezután a tüntetők egy kisebb része a pozsonyi parlamenthez, illetve ismét a kormánypalotához vonult.

Törökország részleges hétvégi kijárási korlátozást vezet be

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában bejelentette, hogy országában a hétvégéken különböző idősávokban kijárási korlátozást vezetnek be a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében. Az intézkedés értelmében az emberek szombaton és vasárnap délelőtt 10, valamint este 20 óra között tartózkodhatnak közterületen.

Erdogan a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat nem befolyásolja. Közölte egyúttal, hogy a bevásárlóközpontok, az élelmiszerboltok, az éttermek, a fodrászatok, és a hasonló szolgáltatások csak délelőtt 10 és este 20 óra között tarthatnak nyitva. Az éttermek és a kávézók kizárólag elvitelre vehetnek fel rendelést - tette hozzá. A török vezetés a két héttel ezelőtti tanácskozásán még arról határozott, hogy a nyilvános helyeknek este 22 órakor kell bezárnia.

Erdogan ugyanakkor kedden rámutatott, hogy a mozik nem üzemelnek tovább, és "a szektor kérésének megfelelő módon" az év végéig zárva maradnak. A török államfő arról is beszélt, hogy az iskolai oktatás az év végéig online formában folytatódik, illetve, hogy a sportrendezvényeket továbbra is közönség nélkül kell megtartani. Erdogan beszédében úgy fogalmazott: a betegek és a halottak aránya némely városban, köztük elsősorban Isztambulban, azt jelzi neki, hogy sokkal figyelmesebben kell eljárni. Mindazonáltal aláhúzta: úgy kell harcolniuk a járvánnyal, hogy a gazdaság talpon maradjon.

Törökországban a járvány tavaszi hulláma során sok egyéb szigorú korlátozás mellett egész hétvégére kiterjedő kijárási tilalmak voltak érvényben. Bár a járványgörbe az elmúlt másfél hónapban ismét felfelé ível, Ankara az őszi hullám során eddig nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint az európai országok. Szeptember elejéhez képest a hivatalos török járványadatok ugyan nagyjából csak kétszeres értékeket mutatnak, a tüneteket mutató fertőzéses betegek száma az utóbbi egy hétben 2693-ról 3819-re, a haláleseteké pedig 86-ról 103-ra ugrott.

A török belügyminisztérium múlt héten betiltotta a dohányzást az ország forgalmasabb közterületein. A tárca előzőleg több tartományban a 65 évnél idősebbek mozgását is korlátozta, akik már csak 10 és 16 óra között mozdulhatnak ki otthonukból. A szigorítás főként a legnépesebb városokra, így Isztambulra, Ankarára, Izmirre, Bursára és Konyára vonatkozik. Erdogan kedden jelezte, hogy a tilalmat a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokra is kiterjesztik.

Legolvasottabb cikkeink