• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.01.13 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

 Január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába.

Horvátországban egyelőre nem lesznek tömeges oltópontok

Horvátországban nem alakítanak ki tömeges oltópontokat, mert egyelőre kevés koronavírus elleni vakcina érkezik az országba - jelentette ki Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója szerdán, a válságstáb sajtótájékoztatóján. Hozzátette: amennyiben az AstraZeneca oltóanyagából is ékezik szállítmány, amelyből 2,7 millió dózist rendelt Horvátország, úgy erre a lehetőségre is felkészülnek.

Az országban eddig több mint 30 ezer embert oltottak be: 15 847 esetben idősotthonok lakóit is dolgozóit, valamint 16 425 egészségügyi dolgozót a Pfizer/BioNTech vakcinájával, amelyből januárban összesen 125 ezer dózist várnak.

Kedden 3600 dózis érkezett az EU-ban másodikként engedélyezett vakcinából, a Moderna gyógyszergyár oltóanyagából. Ebből kétezret a földrengés sújtotta közép-horvátországi településekre szállítanak, ahol már több mint 3000 embert beoltottak. Főleg időseket, egészségügyi dolgozókat, tűzoltókat és a vöröskereszt munkatársait. Ebből a vakcinából 52 ezer ampullányi érkezik januárban és februárban.

A lakosság tömeges oltása csak a jövő héten kezdődik meg. Első körben a 65 évnél idősebb, krónikus betegek vehetik majd fel az oltást. Ezek ütemterve attól függ majd, mennyi oltóanyag érkezik az országba - mondta Capak.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 1135 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 222 117-et. Kedden 26 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4472-re emelkedett. Kórházban 1993 beteget ápolnak, közülük 193-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 5300. Vili Beros egészségügyi miniszter elmondta: október 22-óta először történt meg, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek száma kétezer alá csökkent. A fertőzöttek száma is mérséklődött, a múlt héthez képest 40 százalékkal esett vissza - tette hozzá.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint kedden 2092-vel 143 700-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 17 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3070-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1244-en vannak kórházban, 203-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 24 000.

Szlovéniában a múlt héthez képest 30 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, ugyanakkor nőtt a kórházi kezelésre szoruló, és az intenzív osztályon kezelt betegek száma. Szlovéniába a kormány keddi beszámolója szerint az év végéig 2,27 millió adag vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a kétmilliós országban.

Putyin elrendelte az orosz lakosság tömeges beoltását

Jövő hét elején megkezdődik Oroszországban a lakosság tömeges beoltása a koronavírus okozta Covid-19 betegség ellen, erről Vlagyimir Putyin elnök szerdán adott ki utasítást. "A jövő héttől át kell térni az egész lakosságnak a koronavírus elleni beoltására, felkészítve erre az infrastruktúrát" - jelentette ki Putyin a kormány tagjaival folytatott tanácskozáson.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a hatóságok hétfőtől lesznek készek a tömeges oltás megkezdésére. Putyin a Rosszija 24 hírtelevízió által sugárzott tanácskozáson "a világ legjobbjának" nevezte az orosz vakcinát, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy tanulmányozni kell, miként hat az oltóanyag többféle vírustörzs megjelenésének körülményei között. Az elnök hangsúlyozta, hogy a javuló oroszországi járványstatisztika ellenére sem szabad megnyugodni, mert a világnak még nem sikerült "elfojtania ezt a betegséget".

Oroszországban a kiterjedt vakcináció december 5-én kezdődött el, először a legveszélyeztetettebb foglalkozások gyakorlói - az orvosok és a pedagógusok - között, majd a jogosultak körét fokozatosan kiterjesztették. Az alapvetően a Szputnyik V vakcinával folytatott oltási kampányba december végén bevonták a 60 évesnél idősebb korosztályokat is, miután a tesztelés arra az eredményre jutott, hogy az oltóanyag az ő esetükben is biztonságos és hatékony.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy a várakozások szerint jövő kedden esedékes a Szputnyik V európai uniós engedélyeztetésének első lépése, az úgynevezett tudományos felülvizsgálat (scientific review). Közölte, hogy az RFPI december 22-én folyamodott engedélyért az első orosz oltóanyag rendkívüli esetben történő alkalmazására (emergency use authorization, EUA).

Dmitrijev tájékoztatása szerint a Szputnyik V engedélyeztetésének folyamatát még október végén kezdeményezték az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA). Az orosz tisztségviselő arra reagált, hogy Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kedden azt mondta, hogy az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártójával, amely még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújtson be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására. A Szputnyik V-t eddig Argentínában, Bolíviában, Szerbiában, Algériában, Palesztinában és Fehéroroszországban jegyezték be. Az RFPI szerint január végig újabb mintegy tíz ország engedélyezheti a használatát.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 22 850-nel 3 471 053-ra emelkedett. A napi növekmény 0,7 százalék, az új esetek 13,5 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 553 595, a halálos áldozatoké 566-tal 63 370-re, a felgyógyultaké pedig 28 685-tel 2 854 088-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 94,6 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 341 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírusos fertőzés gyanújával 616 174 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Már harmadával csökkent a fertőződés mértéke Izraelben az oltottak korosztályában

A Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisa után két héttel már harmadával csökkent a koronavírus terjedése az oltottak teljes korosztályában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A legnagyobb izraeli egészségbiztosító pénztár, a Klalit jelentős számú, 200 ezer 60 évesnél idősebb páciens adatainak elemzéséből kimutatta, hogy két héttel az első dózis után harmadával kevesebben voltak az új fertőzöttek között az idősek, s nem csak az oltottak körében csökkent a megbetegedések száma.

Az izraeli kutatások azt mutatják, hogy a Pfizer által készített koronavírus elleni vakcina nem csak az oltottakat védi meg a COVID-19 fertőzéstől, hanem azt is segít megelőzni, hogy a már beoltott emberek továbbadják a betegséget másoknak. A kutatás legfőbb kérdése az volt, hogy vajon csak az oltottak megbetegedését akadályozza-e meg, vagy a vírus továbbadását is lassítja a vakcina. Az azonosított fertőzöttek adataiból az derült ki, hogy az oltás 5-12 napig nem hatott ki az általános fertőzési arányokra a megfigyelt 200 ezer 60 évesnél idősebb körében, de a 13. napon már enyhén csökkent, és a 14. naptól harmadával csökkent megfertőződésük az egész korosztályra kivetítve. Ez az első bizonyítéka annak, hogy a Pfizer-vakcina nemcsak azt  gátolja, hogy a beoltott személy megfertőződjön, hanem a kitett személyt abban is akadályozza, hogy átadja a vírust másoknak.

Ran Balicer professzor, a Klalit kutató részlegének a vezetője szerint noha az eredmények csak előzetesek, de "nagyon biztatóak". "Fontos szem előtt tartani, hogy ezek a megfigyelések nem azt mutatják, hogy teljes védelmet nyújt az oltás a betegséggel szemben" - figyelmeztetett mégis a további óvatosságra. "Ezért az oltottaknak továbbra is óvatosaknak kell lenniük, arcmaszkot kell viselniük, és be kell tartaniuk a közegészségügyi utasításokat a körülöttük élők védelme érdekében" - tette hozzá. Balicer elmondta a ynetnek, hogy a szakértők reményei szerint a következő hetekben bebizonyosodik, hogy az oltás segíti-e a fertőzött emberek súlyos COVID eseteinek és kórházi kezelésének csökkentését is.

Az oltást a gyógyszergyártó cég utasításai alapján három hét után meg kell ismételni, és csak a vakcina második dózisának beadása után egy héttel ígérik a mintegy 95 százalékos védettséget az oltottak számára. Izrael világelső a lakosság arányához viszonyítva a koronavírus elleni oltásokban, 2020. december 20-án kezdte meg az egészségügyiek és a különösen veszélyeztetett 60 év fölöttiek beoltását. Eddig a vakcina két dózisa közül az elsőt csaknem 2 millió embernek adták be, és már megkezdték a második dózis beadását is.

 

Péntektől kötelező elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába
A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába.

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is. A korábban elrendelt 10 napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van, a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján.

Kivételt csak az ingázók,  az átutazók és az előre nem látható családi okból - például temetés - beutazók jelentenek, rájuk sem a karantén, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.

Azok a személyek, akik a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott országból érkeznek a karanténkötelezettség alól mentesülnek ugyan, de az elektronikus regisztráció alól nem. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, jelenleg Európában csak Izland, Finnország, Norvégia, Görögország és a Vatikán tartozik ebbe a körbe.

A beutazás előtti online regisztrációnál nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is hol tartózkodott a beutazni kívánó az előző 10 napban. Ezzel akarják kiszűrni, hogy például valaki Dániából - amennyiben átrepül Finnországba - a karanténkötelezettséget elkerülve léphessen be az országba. Az adatokat a beutazástó számítva 28 napig tárolják, majd törlik a rendszerből.

Az online regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló e-mail-t, amelyben tájékoztatják az Ausztriában éppen érvényben lévő szabályozásról, a karanténkötelezettségről, illetve az ez alól való mentességről. A visszaigazolás tartalmaz egy QR-kóddal ellátott PDF fájlt, amelyet kinyomtatva vagy elektronikus formában a határon be kell mutatni. A regisztrációhoz szükséges elektronikus formanyomtatvány szerda dél óta rendelkezésre áll az egészségügyi minisztérium honlapján.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1917 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 385 750 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2179, az intenzív kezelésre szorulók 354-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 49-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6868-ra emelkedett.

Ukrajnában megint hatezer fölé emelkedett a napi új fertőzöttek száma

Ukrajnában ismét gyorsult szerdára a koronavírus-járvány terjedése, több mint hatezer új fertőzöttet jegyeztek fel, emellett megint csaknem kétszázan haltak bele egy nap alatt a betegségbe, és kimagaslóan sok volt a kórházba kerültek száma is.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6409 új esettel 1 124 430-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 195 áldozattal 20 214-re. Eddig 826 871-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint 14,5 ezren, az aktív betegek száma így mintegy nyolcezerrel 283 754-re csökkent.

A legtöbb új beteget, több mint kilencszázat megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel, velük együtt Kijevben Vitalij Klicsko főpolgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 119 ezret, az elhunytaké 13-mal 2128-ra nőtt.

Az elmúlt napban az országban 2564 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba, a megelőző napi több mint kétszerese.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján kijelentette, hogy a múlt péntek óta érvényben lévő szigorított karantént semmiképpen sem fogja a kormányzat a január 24-i határidő előtt feloldani, legalábbis tárcája nem támogat ilyen döntést.

A Sinovac kínai gyógyszergyártó vállalat koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatos aggodalmakra válaszolva, a miniszter kifejtette, hogy az Ukrajna által kötött megállapodás szerint az oltóanyagnak legalább 70 százalékos hatékonyságúnak kell lennie. Ha a kínai vakcina nem felel majd meg ennek a követelménynek, a vállalat visszatéríti Ukrajnának az előre kifizetett árat.

Ukrajna decemberben állapodott meg a kínai vállalattal több mint 1,9 millió dózis koronavírus-ellenes vakcina megvásárlásáról, az első szállítmány megérkezésére februárban számítanak.

Sztepanov ismételten megerősítette, hogy végső stádiumban vannak a tárgyalások más vakcinagyártó cégekkel, és szavai szerint már februárban elkezdődik a tömeges oltás Ukrajnában.

A COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért ingyenes, 8 millió dózis vakcina első adagja várhatóan leghamarabb csak márciusban érkezik meg az országba.

 

Hollandiában három héttel meghosszabbítják a korlátozásokat

A holland kormány kedden úgy döntött, hogy legalább három héttel meghosszabbítja a koronavírus-járvány terjedését lassító korlátozó intézkedéseket. A határozat értelmében február 9-ig zárva maradnak az oktatási intézmények, az élelmiszert nem árusító üzletek és a vendéglátó egységek.

Mark Rutte holland miniszterelnök a kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kormánya fontolóra veszi a kijárási tilalom bevezetését is, hogy még jobban csökkenjen a járvány terjedése. Ettől eddig a holland kormány elzárkózott, arra hivatkozva, hogy ez túlságosan korlátozná az állampolgárok szabadságjogait. A korlátozó intézkedések meghosszabbítására azért volt szükség, mert az új fertőzöttek száma nem csökkent a megfelelő ütemben, és aggodalomra ad okot koronavírus új változatának terjedése is. "Extra intézkedéseket kell fontolóra vennünk, mert a vírus új változatától tartunk a legjobban" - fogalmazott Rutte, hozzátéve, hogy személy szerint ő is ellenezné például a kijárási tilalom bevezetését. A kormányfő óva intett a nem elengedhetetlen külföldi utazásoktól is. A szabályok értelmében a külföldről visszatérő állampolgároknak vagy az országba látogatóknak érkezéskor negatív tesztet kell felmutatniuk, továbbá 10 napra karanténba kell vonulniuk.

A holland közegészségügyi intézet keddi adatai szerint az elmúlt hét napban az új fertőzések számának napi átlaga ötezer körül volt. Az oltási program január 6-án kezdődött el Hollandiában, eddig mintegy 44 ezer embert oltottak be.

A szomszédos Belgiumban a legfrissebb kimutatások szerint 27 százalékkal nőtt az új fertőzöttek napi átlaga, a kórházi felvételek száma viszont 10 százalékkal csökkent egy hét alatt. A múlt héten napi szinten hozzávetőleg 2020 embernek lett pozitív a vírustesztje, és 130 embert vettek fel ápolásra egészségügyi intézményekbe. A hétvégén a járványban elhunytak száma átlépte a 20 ezret. Az országban jövő héttől kezdve a Pfizer/BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett vakcina mellett az egészségügyi hatóságok elkezdik a Moderna vállalat oltóanyagának használatát is.

A szlovén kormányfő ismertette a nemzeti oltási tervet

Janez Jansa szlovén kormányfő ismertette hazája nemzeti oltási tervét, amely szerint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után januárban először a 80, majd a 70 évnél idősebb állampolgárokat oltják be koronavírus ellen - közölte kedden az RTV szlovén közszolgálati televízió.

A hónap végéig 245 ezer ampullányi oltóanyag érkezik a Pfizer-BioNTech-vakcinájából, ugyanakkor ebből 110 ezer vakcinát második oltásként kell beadni - mondta Jansa. Kiemelte, hogy február 1-jéig a Moderna vakcinájából 9200 adag érkezik az országba, amivel mozgásképtelen betegeket oltanak be.

Azok, akik már átestek a fertőzésen, hat hónapig nem kaphatnak oltást - hangsúlyozta. Mindazonáltal hozzátette: azok az állampolgárok, akik nem tartoznak valamelyik veszélyeztetett csoportba, nem számíthatnak arra, hogy tavasz előtt beoltathatják magukat. Mint mondta, Szlovéniába az év végéig 2,27 millió adagnyi vakcina érkezik, amely 1,13 millió ember beoltására elegendő a kétmilliós országban. A szállítmányok dátumai nem garantáltak, csak annyi biztos, hogy december végéig megérkeznek - húzta alá. Jelezte továbbá, hogy Ljubljana olyan vakcinákban is érdekelt, amelyeket az Európai Unió még nem hagyott jóvá, itt az AstraZeneca oltóanyagát említette.

A kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn 1860-nal 141 560-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 31 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3053-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1202-en vannak kórházban, 192-en intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 22 484.

Szlovéniában a kormány január 18-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseket, de új ütemtervet is elfogadott a korlátozások enyhítésére. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan. Az adatokból egyelőre úgy tűnik azonban, hogy a járvány miatti korlátozó intézkedések tavaszig sem enyhülhetnek.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 759 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 220 982-t. Hétfőn 43 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4446-ra emelkedett. Kórházban 2148 beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 4903.

A horvát válságstáb január végéig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat, január 18-án viszont visszatérhetnek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba járó és az érettségi előtt álló diákok. A felső tagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára online oktatást rendeltek el.

Zárlat mellett is rendkívül magas a fertőzöttek száma az oltási kampányával világelső Izraelben
A zárlat mellett is rendkívül magas az új fertőzöttek száma, de közel kétmillió beoltottal a lakosság arányában továbbra is magasan világelső az oltási kampányát gőzerővel folytató Izrael - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja szerdán.

Egymást követő két napon ismét több mint kilencezer új fertőzöttet azonosítottak Izraelben, ami különösen magasnak számít a 9,3 milliós országban, ahol kedden 127 ezer 768 tesztet végeztek el, amelynek 7,2 százaléka bizonyult pozitívnak.

A fertőzés gyors terjedésében szerepet játszik a brit mutáció izraeli terjedése, amely az új esetek mintegy negyedéért lehet felelős. Továbbra is az ultraortodox településeken mérik a legmagasabb járványügyi adatokat, ahol az országos zárlat előírásainak ellenére tovább működik az oktatási intézmények egy része.

"A betegség nagyon aggasztó hullámában vagyunk" - mondta Juli Edelstein egészségügyi miniszter kedden Asdódban, a koronavírus elleni oltóközpontban.

"A következő napokban látnunk kell a országos zárlat eredményét" - tette hozzá, arra utalva, hogy múlt pénteken szigorított zárlat kezdődött, amelyben csak létfontosságú munkahelyeikre tartva, illetve az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak felkeresésére hagyhatják el otthonaikat az ország polgárai.

Az oltási kampányban ezen a héten részben már a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisát adják be három hét elteltével az először december végén beoltottaknak. Újraoltásuk után egy héttel várhatóan 95 százalékosan védettek lesznek a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségekkel szemben.

Izrael továbbra is világelső a beoltottak lakossághoz viszonyított számában, amit a helyi szakértők elsősorban a kiválóan működő, rendelőintézeti hálózattal és naprakész adatokkal rendelkező non profit egészségbiztosító pénztárakkal magyaráznak.

Spanyolországban a jövő héten elkezdik beadni a második dózist a védőoltásokból

Spanyolországban a jövő héten elkezdik beadni a második dózist a koronavírus elleni védőoltásokból az idősotthonokban - jelentette be Salvador Illa egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden Madridban. A tárcavezető szavaiból kiderült: a vakcinából egyelőre még nem kapta meg minden jogosult intézmény az első adagokat. Az a cél, hogy ezen a héten minden idősotthonba megérkezzenek az oltóanyagok - hangsúlyozta. Salvador Illa beszámolt arról, hogy Spanyolország megkapta az első szállítmányt, 35 700 adagot a Moderna gyógyszeripari vállalat vakcinájából.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az országban eddig több mint 488 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, egy nap alatt számuk 82 ezerrel emelkedett.Az észak-afrikai Melilla autonóm városban már az összes kiszállított vakcinát beadták, a sor végén a madridi tartomány áll, ahol a rendelkezésre álló oltóanyag 36 százalékát kapták meg az oltási terv első fázisában jogosultak.

A szaktárca napi összesítése szerint továbbra is erőteljesen emelkedik a fertőzöttek száma, 24 óra alatt 14 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a regisztrált esetszám több mint 25 ezerrel emelkedett. A járvány kezdete óta 2,1 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Egy hét alatt 723-an haltak bele a fertőzésbe, a halálos áldozatok száma 52 683. Százezer emberből 454-en fertőzöttek átlagosan az országban. A nyugat-spanyolországi Extremadurában a legmagasabb a fertőzöttek aránya, százezerből 1076. A legkedvezőbb a járványügyi helyzet a Kanári-szigeteken, ahol 151 fertőzött jut százezer emberre. Emelkedik a kórházi kezelése szorulók száma is, jelenleg mintegy 18 ezer pácienst kezelnek egészségügyi intézményben, több mint 2600-an vannak intenzív osztályon.

A kórházak leterheltsége Covid-betegekkel átlagosan 14 százalékos, az intenzív osztályoké pedig 27 százalékos, de néhány tartományban, Katalóniában, Valenciában és La Riojában az intenzív terápiára szorulók aránya meghaladja a negyven százalékot.

Ausztriában magasabb fordulatszámra kapcsoltak az oltási kampányban

Ausztriában az egészségügyi minisztérium közlése szerint 53 000 ember kapta meg eddig a koronavírus elleni első védőoltást. Sebastian Kurz kancellár pedig bizakodóan nyilatkozott kedden arról, hogy két héten belül az összes idősotthonban végeznek az oltás első körével - adta hírül az orf.at, az osztrák közszolgálati televízió internetes oldala.

A fővárosban eddig közel 10 000-en kapták meg az oltást, többnyire az idősotthonok lakói és személyzete. Kedden már az ország legnagyobb kórházában (AKH, Bécs) folytatódott a kampány, és a héten fokozatosan kiterjesztik a többi kórházra is.

Ezen túlmenően január 15-e és 18-a között nagyszabású oltási műveletet szerveznek a fővárosban háziorvosoknak, mentőápolóknak és más egészségügyi dolgozóknak az egyik, már korábban kiépített "tesztutcában" - jelentette be Michael Ludwig, Bécs polgármestere újságírók előtt kedden. A főváros mintegy 18 400 adag vakcinával számol hetente, így az idősotthonokban és a kórházakban folyamatosan végzett oltás mellett hozzávetőlegesen 11 000 orvost és egészségügyi dolgozót várnak hétvégén az oltási kampány helyszínére. A tervek szerint februárban kerülnek sorra azok a 80 éven felüliek, akik nem otthonokban, hanem saját háztartásban élnek egyedül vagy családban.

Mióta a tartományok a kezükbe kapták a szervezést és a lebonyolítást, országszerte magasabb fokozatra kapcsolt az oltási kampány. Ezt segíti, hogy már a Moderna vakcinájának első szállítmánya is megérkezett az országba. Felgyorsították az elektronikus oltási könyv informatikai hátterének kiépítését is.

A Gyógyszerészi Kamara eközben óva intette a lakosságot, hogy tartózkodjanak az interneten egyre nagyobb számban megjelenő oltóanyagok megvásárlásától, mert azok egytől egyig hamisítványok. "Már csak azért is, mert az elsőként engedélyezett Biontech/Pfizer vakcinát mínusz 70 fokon kell tárolni, azaz az interneten való rendelés és kiszállítás során a hűtési lánc egyértelműen megszakadna" - áll a kamara közleményében.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1536 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 383 833 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2301, az intenzív kezelésre szorulók 378-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 72-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6819-re emelkedett

Ismét 1200 felett a nagy-britanniai halálozások száma, a fertőzéseké jelentősen csökkent

A kedden ismertetett legújabb összesítés szerint ismét 1200-nál több halálos áldozata volt egy nap alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma viszont jelentősen csökkent a múlt héten mért adatokhoz képest. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) londoni orvosigazgatója szerint ugyanakkor az ország a második világháború óta nem élt át a mostanihoz fogható súlyosságú közegészségügyi válságot.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 45 533 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki országszerte. Kedd ugyanakkor a második olyan nap egymás után, amikor ennél jóval kevesebb, 45 ezer körüli új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki tesztekkel. Szakértők szerint nem kizárt, hogy elindult egy lefelé tartó folyamat, de szinte biztos, hogy ez még nem a december 8-án kezdődött oltási kampány eredménye; sokkal valószínűbb, hogy a karácsonyi időszak előtt érvénybe léptetett szigorúbb korlátozások kezdik éreztetni hatásukat.

A kedden zárult egy hétben 389 572 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. Ez 2043-mal, 0,5 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál. A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - kedden 1243 páciens halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Ennél magasabb napi halálozási számot csak múlt pénteken mértek: akkor 1325-en haltak meg. A pénteki halálozási adat volt a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Vin Diwakar, az NHS londoni orvosigazgatója a Downing Streeten tartott kedd esti sajtóértekezleten elmondta: november elején az állami egészségügyi szolgálat londoni kórházaiban ezer pácienst kezeltek Covid-19 betegséggel. Számuk karácsony első napján már négyezer volt, jelenleg csaknem 8 ezren vannak a londoni kórházakban a koronavírus okozta betegség miatt. Diwakar professzor kijelentette: a koronavírus-járvány a második világháború óta a legsúlyosabb nagy-britanniai közegészségügyi válsághelyzet.

Priti Patel belügyminiszter a kedd esti tájékoztatón ugyanakkor elmondta, hogy meghaladta a 2,8 milliót a koronavírus elleni vakcinákkal beoltottak száma. Patel ismertetése szerint az oltóanyag első dózisában keddig 2 431 648-an részesültek, és 412 167-en már a második adagot is megkapták. A brit kormány hivatalos célkitűzése az, hogy a négy legveszélyeztetettebb lakossági csoportból február 15-ig mindenki megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát. E terv alapján a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

A brit kormány mellett működő egyesített oltásügyi bizottság (JCVI) 25 oldalas oltási menetrendje alapján a négy legveszélyeztetettebb kockázati csoportban az idősotthonok összes lakója és gondozóik, a 70 éven felüli korosztály, az egészségügyi és a gondozói hálózatok első vonalában dolgozók, valamint a krónikus betegségekkel küszködők szerepelnek.

Németországban is megjelent a dél-afrikai mutáns

Németországban először mutatták ki a koronavírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 jelű mutánsát - jelentette kedd délután a német sajtó.

Egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál diagnosztizálták elsőként ezt a vírusváltozatot, öt további személy esetében pedig még folyamatban van a tesztvizsgálat értékelése - közölte Baden-Württemberg tartomány szociális minisztériuma. A család hosszabb időt töltött a Dél-afrikai Köztársaságban, és december 13-án tért haza. Visszatérésüket követően megkezdték a kötelező karantén-idő letöltését, majd öt nappal később elvégeztették a koronavírustesztet, amely negatív lett. Az azt követő héten néhány családtag esetében jelentkeztek a koronavírus-fertőzés enyhe tünetei. Hat érintettnél kimutatták a SARS-CoV-2 vírust, egyikük esetében pedig azonosították a vírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 variánsát is.

A koronavírus Nagy-Britanniából származó mutánsát Németországban szintén Baden-Württemberg tartományban diagnosztizálták elsőként. A fertőzött nő december 20-án Nagy-Britanniából érkezett meg repülőgéppel Frankfurtba, ahonnan rokonaival utazott tovább Baden-Württembergbe. Miután a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit érzékelte, december 21-én elvégezték el rajta a tesztet, melynek során azonosították a vírus B.1.1.7 variánsát.

Német sajtójelentések szerint kedden Angela Merkel kancellár egy belső megbeszélésen arról beszélt, hogy az új mutánsok felbukkanása a fertőzések számának robbanásszerű növekedéséhez is vezethet. Úgy vélte, ha nem sikerül feltartóztatni a brit mutáns terjedését, húsvétig akár tízszeresére növekedhet a fertőzések száma. A kancellár nem tartja kizártnak, hogy akár húsvétig is meghosszabbíthatják a korlátozásokat, a döntés azonban a fertőzöttek számától függ - derül ki a beszámolókból.

Újabb szigorításokat fontolgat a francia kormány

Miután a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb változata már legalább három francia városban megjelent, a kormány elővigyázatosságból újabb szigorításokat fontolgat az oltási program felgyorsítása mellett. A döntést szerdai ülésén hozza meg a védelmi tanács, s csütörtökön jelenti be a miniszterelnök - jelezték kormányzati források.

Az általános karantén is szerepel a lehetséges forgatókönyvek között, de jelenleg ez tűnik a legkevésbé valószínűnek. Regionális szinteken azonban elképzelhető, hogy hétvégénként karantént vezetnek be - mondta kedden a kormányzati forrás a BFM hírtelevíziónak, hozzátéve, hogy az iskolák mindenesetre nyitva maradnak. Gabriel Attal kormányszóvivő hétfőn az Europe 1 kereskedelmi rádióban kizárta, hogy a jelen helyzetben ismét általános karantént vezessen be a kormány. Jean Castex miniszterelnök pedig elmondta, hogy "utolsó lehetőségként nem szabad a karantént kizárni, de a mutatók alapján az éjszakai kijárási tilalom egyelőre elegendő". Jóllehet még semmilyen döntés nem született, sajtóértesülések szerint a legvalószínűbb az, hogy az ország egész területén két órával előbb, délután 6 órakor fog kezdődni a kijárási tilalom.

A meghosszabbított kijárási tilalom az ország tíz keleti megyéjében már január elején, további tízben, a délkeleti országrészben pedig ezen a héten lépett életbe, jelenleg az ország területének a 25 százalékát érinti. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150. A BFM hírtelevízió szerint amennyiben a kormány nem dönt szigorításról, akkor sem kizárt, hogy a prefektusok helyi szinteken előrébb hozzák a kijárási tilalom kezdetét.

Az oltási program kezdeti lassúsága miatt hevesen bírált Olivier Véran egészségügyi miniszter a nemzetgyűlésben jelezte, hogy hétfőig 138 ezren kapták meg az oltást az idősotthonokban lakók és az 50 évnél idősebb egészségügyi dolgozók közül. A hét végéig 400 ezer, a hónap végére pedig 2 millió embert oltanak be a tárcavezető szerint. Az észak-keleti Ardennes megye képviselői és szenátorai kedden azt kérték a kormánytól, hogy a járvány által leginkább sújtott területeket részesítse előnyben az oltási kampányban.

A keleti Nancyban kedden már elkezdték beoltani az olyan 75 évnél idősebbeket is, akik nem idősotthonban élnek, miközben a 75 év felettiek országos oltási programja csak a jövő héten kezdődik. Országos szinten jelenleg csak az idősotthonok lakói és az 50 évnél idősebb egészségügyi és szociális dolgozók, valamint a tűzoltók kérhetik az oltást. A Nancyban történteket egy informatikai hiba okozta, amely lehetővé tette a regisztrációt bárki számára. "Még nem kértük az embereket, hogy jöjjenek beoltatni magukat, de amennyiben 75 évnél idősebbek jelentkeznek, természetesen nem küldjük haza őket" - jelezte az oltási kampányt lebonyolító polgármesteri hivatal. A városban 19 ezer olyan 75 év feletti lakik, aki nem idősotthonban él. Őket a város kilenc oltópontján előzetes telefonos bejelentkezés alapján is beoltják.

A napi esetszám lassú emelkedést mutatott az elmúlt héten, s jelenleg átlagosan 18-20 ezer között mozog, de a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál. Utóbbiak közül 2600-an vannak intenzív osztályon, az egészségügyi hatóságok azonban emelkedésre számítanak a következő hetekben. Az elhunytak száma a múlt héten napi 150 és 380 között mozgott, az elmúlt 24 órában 310 volt, a járvány kezdete óta 67 750-en vesztették életüket.

Romániában újabb 30 nappal meghosszabbították a veszélyhelyzetet

A román kormány keddi ülésén újabb harminc nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet. A szerdától életbe lépő szabályozás az eddig alkalmazott korlátozásokat tartja életben. Előírja egyebek között a szájat és az orrot eltakaró maszk viselésének kötelezettségét a közterületeken, a kereskedelmi egységekben, a közszállítási eszközökön, valamint a munkahelyeken.

A koronavírus elleni védőoltási kampányt koordináló országos bizottság elnöke, Valeriu Gheorghita katonaorvos egy keddi sajtótájékoztatón bejelentette: péntek délutántól kezdődik azoknak az előjegyzése, akik a kampány második szakaszában kaphatják meg a védőoltást. A második szakaszban a 65 év fölöttieket, a krónikus betegségekben szenvedőket, valamint a kulcsfontosságú területek dolgozóit oltják be előzetes regisztráció alapján. Az oltásra az interneten vagy telefonon lehet feliratkozni. Egy személy tíz hozzátartozóját is felírathatja. A krónikus betegségekben szenvedők számára a háziorvos, a kulcsfontosságú területek dolgozói számára pedig a munkáltató kérheti az oltást.

A kedd délután közölt hivatalos adatok szerint Romániában nem gyorsult a járvány terjedése. Az elmúlt 24 órában a korábbi két hét átlagát (3917) megközelítő új esetszámot (3697) jegyeztek. A járvánnyal összefüggő halálesetek kéthetes átlagát (99) azonban jelentősen meghaladta az elmúlt napon elhunytak száma (156). A járvány kezdete óta az országban közel 677 ezren fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 16 881-en haltak meg a fertőzés, valamint a szövődmények következtében.

A kórházak most kevésbé terheltek, mint november végén, december elején voltak, amikor a 13 ezret is meghaladta a koronavírussal fertőzött betegek száma, immár egy hete enyhén kilencezer alatt állapodott meg ez a szám. Hasonlóan alakult az intenzív terápiás osztályokon kezelt súlyos betegek száma is. Ez a november végi, december eleji 1200 fölötti értékekről 1100 alá csökkent, és immár egy hete ott állapodott meg.

A járvány kezdete óta Romániában több mint ötmillió tesztet végeztek el, az elmúlt hetekben pedig 134 ezren (egészségügyi dolgozók, valamint a szociális központok dolgozói és ellátottai) kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. A beoltottak közül 468 személynél jelentkeztek nem kívánt mellékhatások.

Legolvasottabb cikkeink