• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.10 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Romániában várólistákat vezetnek be az oltási előjegyzésnél, Olaszországban meghaladta a 92 ezret a halottak száma.

Horvátországban is jelen van a koronavírus brit mutációja

Nyolc embernél igazolták Horvátországban a koronavírus brit mutációját - jelentette be Alemka Markotic járványügyi szakember, a válságstáb tagja a testület szerdai sajtótájékoztatóján. Markotiv kiemelte, hogy nem meglepő a vírusvariáns horvátországi megjelenése, de nem nőtt napi új esetek száma, ami kedvező fejlemény.

Bernard Kaic járványügyi szakember elmondta: az új mutáció rendkívül gyorsan terjed, a fertőző képessége 50-70 százalékkal nagyobb az eddigi koronavírusénál. A megvizsgált minták még január második feléből származnak, így a brit vírustörzs már közel egy hónapja kering az országban - húzta alá.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 577 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 236 333-at. Egy nap alatt 14 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5238-ra emelkedett. Kórházban 1055 beteget ápolnak, közülük 92-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma 2596.

A szomszédos Szlovéniában keddre 1439-cel 175 796-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 13 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3667-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 864-en vannak kórházban, 160-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 14 ezer. Az országban 44 500 tesztet végeztek kedden. Kötelezően tesztelték az oktatásban és nevelésben dolgozókat, valamint a kormány új rendelete szerint azokat is, akik kedden kinyitották üzleteiket és szolgáltatásaikat. Ennek ellenére nyolc százalékkal esett vissza a heti új esetek számának átlaga, és csökkent a kórházban kezelt betegek száma is, ez pedig már megközelíti azt a határt, amely alapján a szlovén kormány ismét enyhíthet a járványügyi intézkedéseken.

A kormány múlt pénteki döntése szerint az ország egész területén kinyithattak a 400 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és szolgáltatók, a dolgozókat pedig hetente kell tesztelni az új koronavírusra. Egyes szolgáltatásokat is csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek 24 óránál nem régebbi PCR- vagy antigén teszttel. Ilyenek például a kozmetikai kezelések vagy a masszázs. A hétfői munkaszüneti nap után keddtől az egész ország területén megnyitottak az óvodák, és megkezdődik az oktatás az általános iskolák első három osztályában. Az oktatásban és nevelésben dolgozókat is minden héten tesztelik a tanítás megkezdése előtt.

Romániában meghaladta a 750 ezret az igazolt fertőzések száma

Romániában meghaladta szerdán a 750 ezret a járvány kezdete óta beazonosított koronavírus-fertőzések száma, a napi esetszámok pedig továbbra is stagnálást jeleznek, az utóbbi két hétben nem lassult már a járvány terjedése. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában - két hét után először - ismét több mint háromezer (3048) embernél mutatták ki a fertőzést: ez csaknem 25 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, amely február eleje óta 2450 körül mozog.

Tavaly november végén a napi esetszám még többször meghaladta a tízezret, a fertőzésszám kéthetes átlaga megközelítette a 8500-at, az ismert aktív esetek száma pedig 120 ezer fölött volt. Az azóta tartó javuló tendencia megtorpanását jelzi, hogy a jelenleg is fertőzőként nyilvántartott aktív esetek száma - amely január végéig harmadára esett vissza - februárban már nem csökkent, és továbbra is 35 ezer körül stagnál. Hasonlóképpen három hete megtorpant a járványnak tulajdonítható elhalálozások számának csökkenése: míg tavaly december elején a napi 160 haláleset számított átlagosnak, január 21-éig az utóbbi két hetes átlag napi 80-ra csökkent, ez az utóbbi három hétben viszont már nem változott.

Szerdán 79 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában.

Babis: Csehország csak az EU jóváhagyása után fogja használni az orosz vakcinát

Csehország nem számol azzal, hogy az európai uniós szervek jóváhagyása nélkül használná a koronavírus elleni orosz vakcinát - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán délelőtt a prágai repülőtéren, mielőtt elindult Belgrádba.

Néhányórás belgrádi látogatása során a cseh miniszterelnök és a kíséretében lévő egészségügyi szakemberek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos problémák, elsősorban az oltási kampány szerbiai tapasztalatai iránt kívánnak érdeklődni. Babis hasonló céllal pénteken Budapesten tett rövid látogatást.

A cseh kormányfő a budapesti útját követően újságíróknak azt mondta: Prága nem zárja ki, hogy az oltóanyagok beszerzésében maga is követné a magyarországi modellt.

Kijelentését szerdán újságírói kérdésre válaszolva úgy pontosította, hogy Csehország szívesen beszerezne bizonyos mennyiséget az illetékes uniós szervek által még nem jóváhagyott vakcinákból, tehát a Szputnyik V-ből is, de az oltást csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyása után kezdené el.

"Nem mérlegeljük, hogy elkezdenénk-e az oltást" - szögezte le Babis. Szerinte arról van szó, hogyha Csehországnak sikerülne beszereznie bizonyos mennyiséget a még nem jóváhagyott vakcinákból, akkor a döntés meghozatalakor előnyre tenne szert, időt nyerne másokkal szemben. Babis emlékeztetett: korábban az AstraZeneca-vakcinából is szeretett volna venni bizonyos mennyiséget, még az uniós jóváhagyás előtt, de akkor nem járt sikerrel. "Amíg én vagyok az egészségügyi miniszter, addig az EU-ban még jóvá nem hagyott vakcinával nem fogunk oltani Csehországban" - erősítette meg Babis kijelentését Jan Blatny tárcavezető.

A cseh kormányfő jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy mihamarabb befejezzék a nyolcvan éven felettiek oltását az idősotthonokban és a szociális intézetekben. "Javasolni fogom, hogy márciustól kezdve a hatvan éven felüli polgárok is regisztrálhassák magukat az oltásra" - ismételte meg korábbi bejelentését Babis.     Csehországban eddig majdnem négyszázezer embert oltottak be, többnyire Pfizer/BioNTech-vakcinával. Mintegy százezren már a vakcina második adagját is megkapták.

Ukrajnában megint háromezer fölötti új fertőzöttet jegyeztek fel

Ukrajnában ismét gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése, szerdára csaknem 3,5 ezer, az előző napinál mintegy ezerrel több új fertőzöttet jegyeztek fel, és megint kimagaslóan sokan kerültek kórházba.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3409 új esettel 1 253 055-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 163 áldozattal 23 934-re. Eddig 1 092 376-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem nyolcezren, az aktív betegek száma így több mint 4,5 ezerrel 136 745-re csökkent. Előző nap ismét kimagaslóan sok, 2046 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legtöbb új beteget, 410-et az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel.

Andrij Szlavuckij, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) egészségügyi programmenedzsere szerdán az egyik ukrán tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajnában a hónap közepén kezdődhetnek el várhatóan a koronavírus elleni oltások és a tervek szerint a jövő év első negyedéig a lakosság mintegy felét beoltanák. Szavai szerint ez egy ambiciózus terv, ha még tudnak gyorsítani rajta, az örvendetes lesz. Kitért arra, hogy Ukrajna a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül 16 millió dózis vakcina érkezésére számít, ami nyolcmillió ember, a lakosság húsz százalékának beoltására elegendő. Hozzátette, hogy ebből az első oltóanyag-szállítmánynak, 117 ezer dózisnak napokon belül meg kell érkeznie a Pfizer vállalattól.

Ihor Kuzin, az egészségügyi minisztérium népegészségügyi központjának vezetője szintén egy tévéműsorban kijelentette, hogy valószínűleg az ukránok nem választhatják meg, milyen védőoltást kapnak, mert a szállítmányok folyamatosan fognak érkezni, és a különböző rizikócsoportokba tartozók beoltása is folyamatosan fog zajlani. Ukrajnában első körben az egészségügyi alkalmazottakat, valamint az időseket és a krónikus betegeket tervezik beoltani, utánuk a hadsereg és a rendvédelmi szervek tagjai következnek.

Ausztriában szerdán életbe léptek a szigorított beutazási korlátozások

Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, a belső lazítást ellensúlyozandó azonban szerdán az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe. Ugyan szigorúbb járványvédelmi intézkedések - például a hatékonyabb FFP2-es maszkok viselése, valamint bizonyos testi kontaktust igénylő szolgáltatások esetében kötelező negatív teszteredmény felmutatása - mellett, de a napokban újra kinyitottak az üzletek, fodrászatok, kozmetikák, masszázsszalonok országszerte.

A kereskedelmi egységekben a korábbi 10 négyzetméterrel szemben minden vevőre 20 négyzetméter terület kell, hogy jusson, és ez az új szabályozás kiterjed nemcsak a most újranyitott üzletekre - bútorboltokra, barkácsáruházakra, elektronikus cikkeket árusító üzletekre, ruházati és cipőboltokra - vonatkozik, hanem az élelmiszert, illetve alapvető szükségleti cikkeket árusító egységekre is.

Az enyhítésekkel párhuzamosan azonban szerdán még szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe. A már korábban bevezetett regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden, Ausztriába beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Amennyiben ezzel nem rendelkezik, haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül pótolni köteles. A szigorú szabályok alól ezentúl az ingázók sem jelentenek kivételt, mostantól rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség - hetente egyszer -, és beutazáskor nekik is fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, amely esetükben azonban egyhetes is lehet.

Ausztriában szerdai tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 1469 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 427 562 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel (Covid-19) kórházban ápoltak száma 1564, az intenzív kezelésre szorulók 267-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 43-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8114-re emelkedett.

Oroszországban meghaladta a négymilliót a kimutatott fertőzések száma

Oroszországban szerdára meghaladta a négymilliót a kimutatott koronavírus-fertőzések száma, a napi növekmény ugyanakkor nem érte el a 15 ezret és október 17. óta a legalacsonyabb értéket mutatta.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 14 494-gyel 4 012 710-re emelkedett. A napi növekmény 0,36 százalék, az új esetek 10,1 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 418 115-re csökkent, a halálos áldozatoké pedig 536-tal 78 134-re, a felépülteké pedig 22 575-tel 3 516 461-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 105,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 284 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 643 514 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Az országban Udmurtföld lesz az első régió, ahol péntektől a járványügyi előírásokban ajánlottra enyhül az eddigi kötelező maszkviselet. A helyi éttermekben szerdától megszüntették a korlátozásokat, a mozik, színházak és sportrendezvények nézőterei félig megtölthetők.

A BioNTech elkezdte beindítani németországi oltóanyaggyárát

Elkezdte beindítani első németországi oltóanyaggyárát a német BioNTech, a marburgi üzemben az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett vakcinát gyártják majd - közölte a német biotechnológiai vállalkozás szerdán. A közlemény szerint első lépésként beindították a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel közösen kifejlesztett szérum hatóanyaga, az úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNA) előállításának folyamatát.

Egyelőre egy gyártási tételt készítenek - ez nyolcmillió adag oltáshoz elegendő -, majd egy tisztítási és koncentrálási művelet után az mRNS-t beburkoló úgynevezett lipid nanopartikula (LNP) előállítása következik. Egy újabb tisztítási művelet végeztével a készítményt elszállítják egy közreműködő partnerhez, amelynek üzemében palackozzák és csomagolják a terméket, a BNT162b2z néven forgalmazott, ampullás kiszerelésű oltóanyagot. A termék minőségét a BioNTech laboratóriumában és a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) hivatalos tételellenőrző laboratóriumában is megvizsgálják.

A termelés felfuttatásához meg kell szerezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. A gyártási folyamatok értékeléséhez szükséges adatokat februárban és márciusban nyújtják be az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő szervezethez. A valamennyi engedéllyel rendelkező és hivatalosan üzembe állított marburgi gyárból származó első oltóanyagszállítmányok várhatóan április elején érkeznek meg az EU-s tagállamokba.

A mRNA-alapú oltások piacán a marburgi lesz az egyik legnagyobb üzem Európában. Teljes kapacitáson működtetve évente 750 millió adag oltóanyagot gyárthatnak benne. Az idei első fél évben a 250 millió adagot érheti el a teljesítménye. Az új üzem nagyban hozzájárul, hogy az év egészét tekintve a korábban ütemezett 1,3 milliárd helyett kétmilliárd adagot állítanak elő a BNT162b2z-ből. A növekedést nem csak a gyártás bővítése szolgálja, hanem a többi között az is, hogy egy-egy ampulla szérumból nem öt, hanem hat oltást adnak be - fejtették ki a közleményben.

A BioNTech/Pfizer vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. Az oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártókkal.

Izraelben háromlépcsős tervet dolgoztak ki a nyitásra

Háromlépcsős tervet dolgoztak ki a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítésére Izraelben - jelentette a helyi média szerdán.

Több mint egy hónapig voltak otthon a harmadik országos zárlat idején a gyerekek, és többségük - a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint 90 százalékuk, a katonai rádióban megszólaló egészségügyi minisztériumi illetékes szerint pedig 75 százalékuk - továbbra is az internet segítségével folytatja a tanulást, mert az oktatási intézmények csak a kevésbé fertőzött "zöld" és "sárga" településeken és a nagyvárosok ugyanilyen besorolású lakónegyedeiben nyílnak meg.

Az üzlettulajdonosok, szállodások és vendéglősök jelentős része bejelentette, hogy csütörtöktől fogadják az ügyfeleket rendkívüli biztonsági rendszabályokkal, noha az előírások szerint továbbra is csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak működhetnek.

Az egészségügyi szakemberek háromlépcsős tervet dolgoztak ki a gazdasági élet újraindítására, amelyet a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet kedd esti ülésén ismertettek. A 12-es kereskedelmi TV értesülése szerint az első, már vasárnap megkezdődött szakaszban megnyitották a parkokat, és engedélyezték a vendéglőknek a házhoz szállítás mellett az elvitelre főzést is.

Február 23-án kezdődhet a második szakasz, amennyiben addigra már legalább 3 millió embert beoltottak kétszer, köztük az 50 évnél idősebbek 90 százalékát, és a fertőzés reprodukciós rátája egynél alacsonyabb lesz, vagyis visszaszorulóban lesz a járvány. Ebben a szakaszban újabb iskolai évfolyamokat nyitnak meg, a boltok is felhúzhatják a redőnyöket, és a bevásárlóközpontok, vendéglők, konditermek és szállodák fogadhatják az oltottakat, és azokat, akiknek 72 órán belül készült negatív koronavírus-tesztje van.

A harmadik szakaszt március 3-tól tervezik, ha addig 4 millió oltott lesz az országban, az 50 év felettiek 95 százaléka kapott már kétszer a vakcinából, és továbbra is stabil az R, a reprodukciós ráta. Ekkor az iskolák további évfolyamainak újraindítása várható, s bárki beülhet majd az éttermekbe és kávéházakba. A különösen fertőzött, "piros" településeken lévő iskolákban ebben a szakaszban is csak a szabad ég alatt, és legfeljebb tízfős csoportokban lehet tanítás.

Az óvatos nyitás mellett lelassult az oltások üteme, noha minden 16 évnél idősebbet fogadnak az oltóhelyeken. A fiatalabb korosztályok azonban a vártnál kevésbé jelennek meg, amiben szerepe lehet a közösségi médiában terjedő álhíreknek is.

Kedden 65 424 embert oltottak be először és 65 048-at másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 3 607 920-an (az ország lakosságának 39,15 százaléka) kapták meg az első és 2 223 906-an a második dózis vakcinát is.

Kedden 80 928 tesztből 6062 vírushordozót azonosítottak, ami 7,8 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 706 416-an fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 70 444 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1606 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1020-an súlyos állapotban vannak, és 317 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben tavaly február óta 5233-en haltak meg Izraelben.

A hónap végéig megkezdik az oltást Koszovóban

Valamivel több mint százezer adag oltóanyag érkezik hamarosan Koszovóba az úgynevezett COVAX-program keretében, és a hónap végén az önkéntesek oltása is megkezdődhet - közölte az ország egészségügyi minisztériuma.

A Zeri.info koszovói hírportál szerdai beszámolója szerint az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagából 100 800 adag érkezik a hónap végéig az országba, akkor kezdődhet meg a lakosság oltása. Az egészségügyi minisztérium azt is bejelentette, hogy a beoltottak úgynevezett oltási útlevelet kapnak, amelyet Albánia már bevezetett, és várhatóan más európai országok is elkezdik alkalmazni. A dokumentum felmutatásával lehet majd utazni és tömeges rendezvényekre járni.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 2014-gyel 411 855-re, Koszovóban 234-gyel 62 782-re, Észak-Macedóniában 476-tal 95 365-re, Montenegróban 577-tel 66 234-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 342-vel 124 496-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 15-tel 4154-re, Koszovóban kettővel 1528-ra, Észak-Macedóniában kilenccel 2955-re, Montenegróban tízzel 852-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 21-gyel 4824-re nőtt.

Olaszországban meghaladta a 92 ezret a halottak száma, újranyitják a milánói dómot 

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) vezérigazgatója szerint húsvéttól indulhat el a koronavírus elleni tömeges oltás Olaszországban. Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint meghaladta a 92 ezret a járvány halálos áldozatainak száma, Umbria tartomány kétharmadát lezárták. Milánóban újranyitották a Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című freskóját őrző templomot, és csütörtöktől ismét megnyitja kapuit a város jelképének számító dóm is, amely november eleje óta zárva tartott.

A közép-olaszországi Umbriában a vírus brazíliai és nagy-britanniai mutációjának erőteljes terjedése miatt a tartomány területének kétharmadát zárlat alá helyezték. A Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív osztályok telítettsége megközelítette a hatvan százalékot, a nem életmentő műtéteket február 21-ig felfüggesztették. Kiemelten járványveszélyes, vagyis vörös zóna lett Toszkána és Emilia Romagna tartomány néhány városa is.

Nicola Magrini, a gyógyszerügynökség (Aifa) vezérigazgatója a Corriere della Sera napilapnak hangoztatta, hogy a tervek szerint húsvéttól indulhat meg a tömeges vakcinázás, ami azt jelenti, tette hozzá, hogy havonta akár tízmillió személyt olthatnak be. Olaszországba eddig több mint 2,7 millió Pfizer-BioNTech-, valamint 112 ezer adag Moderna-oltóanyag érkezett. A kedd esti adatok szerint 2,6 millió személyt oltottak be, köztük több mint 1,2 millióan kaptak már második dózist is. A nyolcvan év felettiek oltása hétfőn indult el, és már több mint 237 ezer személyt vakcináztak a több mint 4 millió fős korosztályból.

Az Aifa az AstraZeneca vakcináját az 55 év alattiak számára engedélyezte: négymillió személy önkéntes regisztrációját várják a pedagógusok, a fegyveres erők és rendfenntartók soraiból, de az érintettek egy része fenntartását fejezte ki a korhoz kötött korlátozás miatt.

Luca Zaia venetói kormányzó, a Liga politikusa bejelentette, hogy a tartomány önerőből igyekszik további vakcinaszállítmányokat beszerezni az olasz és nemzetközi előírások betartásával. "Nem helyezkedünk szembe a kormánnyal, de tudomásul kell venni, hogy első az egészség" - jelentette ki  Luca Zaia. Veneto már a járvány tavaszi időszakában is saját forrásból biztosított lélegeztetőgépeket, tesztelési felszerelést, védőruházatot egészségügyi dolgozóinak és lakosságának.

Baszkföldön bíróság engedélyezte a vendéglátóhelyek újranyitását

Bíróság engedélyezte a vendéglátóhelyek újranyitását az észak-spanyolországi Baszkföldön kedden. Nem jogerős döntésével a bíróság felfüggesztette a baszk autonóm kormány határozatát, amely bezárásra kötelezte a vendéglátóegységeket azokon a településeken, ahol százezer emberből 500-nál többen fertőzöttek koronavírussal. A korlátozó rendelkezés a tartomány 85 települését, köztük három legnagyobb városának vendéglátását érintette, amellyel szemben több szakmai szervezet közösen fordult bírósághoz.

A baszk kormány jelezte: fellebbez a bírósági döntés ellen, mert úgy véli, hogy az gyengíti a koronavírus elleni küzdelmet. A jogerős döntésig a vendéglátóhelyek 50 százalékos létszámmal működhetnek, este nyolc óráig lehetnek nyitva, biztosítaniuk kell az előírt távolságtartást és maszkviselést. Egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek egyszerre.

A nap folyamán Spanyolország számos városában utcai megmozdulásokat tartottak a vendéglátóiparban dolgozók, hogy felhívják a figyelmet az ágazat kritikus helyzetére, és közvetlen támogatást követeljenek a koronavírus miatti kényszerű bezárások okozta károk mérséklésére.

A spanyol kormány keddi ülésén arról határozott, hogy március elsejéig meghosszabbítja a Portugáliával közös határszakasz lezárását, valamint március 2-áig fenntartja a beutazási korlátozást Nagy-Britanniával, Brazíliával és Dél-Afrikával szemben.

Az egészségügyi minisztérium összefoglalója szerint az elmúlt 24 órában több mint hétezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált esetszám 16 ezerrel emelkedett egy nap alatt. A járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta már több mint hárommillió embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma meghaladta a 63 ezret, 1698-en az utóbbi egy hét során vesztették életüket.

Legolvasottabb cikkeink