• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.02.27 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Jelentős javulás Nagy-Britanniában, BioNTech-vezérigazgató: jó a viszony az EU-val, Az USA-ban megtorpant a csökkenés.

Romániában 25 százalékkal emelkedett a héten a fertőzöttek száma az előző hetihez képest

Romániában a héten 25 százalékkal több ember tesztje mutatta ki a koronavírus-fertőzést, mint a megelőző héten, és vasárnap - február eleje óta először - ismét meghaladta az ezret az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma. A stratégiai kommunikációs törzs vasárnapi jelentése szerint az utóbbi hét napon - február 22. és 28. között - 300 fertőzöttet azonosítottak: ez több mint 25 százalékos emelkedés az előző, február 15. és 21. közötti héthez képest, és több mint 33 százalékos növekedés az azt megelőző, február 8. és 14. közöttihez viszonyítva.

Az utóbbi 24 órában 2830 embernél mutatták ki a fertőzést, ami meghaladja az utóbbi két hét egynapos átlagát annak ellenére, hogy - hétvége lévén - fele annyi tesztet értékeltek ki, mint hétköznap. Ezzel vasárnap meghaladta a 800 ezret a járvány kezdete óta azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A többi mutató szintén arra utal, hogy Romániát is elérte a járvány újabb hulláma: ismét 8000-nél több beteget kezelnek kórházban, a nyilvántartott aktív fertőzöttek száma pedig - a február 15-én jegyzett 34 ezres mélypontról - 41 ezer fölé emelkedett. Az utóbbi napon újabb 63 ember halt bele a kór szövődményeibe, ezzel 20 350-re nőtt a járvány romániai áldozatainak száma.

Lelassíthatja a nyitást a növekvő fertőzési ráta Izraelben

A tervezettnél lassabban, és további korlátozással nyithatják meg a vendéglőket és kávéházakat Izraelben, ha az országban tovább nő a koronavírus-járvány terjedését jelző fertőzési ráta - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a yent vasárnap.

Az egészségügyi minisztérium számítása szerint az R reprodukciós ráta jelenleg 0,99 -en áll Izraelben, ami azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 99-nek adja át a koronavírust. Ez a mutató hetekig folyamatosan csökkent, azonban egy héttel ezelőtt, 0,8-nál irányt váltott, és ismét nőni kezdett. Az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbséghez késve, csak az utóbbi hetekben jutott el a koronavírus gyorsabban terjedő brit változata, náluk ez a mérőszám 1,12 , ami a járvány terjedését jelzi körükben.

Az eredeti tervek szerint egy hét múlva, március 7-től, a nyitás harmadik fázisában újra iskolába indulhat a lassan egy éve szinte kizárólag otthonról, távoktatásban tanuló 12-16 éves korosztály. Emellett kinyithatnának a vendéglők, a kávéházak és a rendezvénytermek is a "zöld" igazolással rendelkezők számára, vagyis olyanoknak, akik már egy héttel a második oltásuk után vannak, vagy felgyógyultak a koronavírus fertőzésből, vagy két napon belül negatívnak bizonyult tesztet végeztek.

"Szeretnénk, ha ez a nyitás megtörténhetne. Ha a fertőzési ráta a maival azonos marad, akkor határeset, de lehetséges lesz" - nyilatkozta a lapnak Nachman As, a koronavírus-ügyekkel foglalkozó biztos. "De ha tovább növekszik, akkor jól meg kell gondolnunk, megtesszük-e" - tette hozzá, noha azt is kifejtette, hogy a döntést a súlyos betegek egyelőre folyamatosan csökkenő száma pozitív irányban befolyásolhatja."Először is megnyitjuk az oktatást, hacsak nem látunk valami nagyon aggasztót. Minden más kevésbé fontos. Az éttermeknél talán olyan megoldások is születhetnek, hogy csak a kerthelyiségekben vagy a szabadban lehet majd leülni" - vélekedett.

A szombati ünnepnapon 12 867 embert oltottak be először és 715 123-at másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 687 114-en (az ország lakosságának 50,4 százaléka) kapták meg az első és 3 320 355-en a második dózis vakcinát is.

Szombaton helyi mércével mérve igen kevés, mindössze 24 291 tesztből 1429 vírushordozót azonosítottak, ami 6 százalékos arányt jelent. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 40 108 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, és 776 súlyos beteget ápolnak a Covid vírus okozta szövődményekkel a kórházakban. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 5738-an haltak meg Izraelben.

Az újraoltások arányát tekintve Szerbia vezet Európában

Az egymillió lakosra jutó újraoltások arányát tekintve Szerbia minden más európai országot megelőzött, világszinten pedig a negyedik helyen áll - közölte a szerb kormány a legfrissebb oltási adatok alapján.

A szerbiai közszolgálati televízió vasárnap reggeli híradójának beszámolója szerint az országban eddig 1 433 055 adag vakcinát használtak fel, és 511 807-en már megkaptak valamely oltóanyag mindkét dózisát. Szerbiában egymillió lakosra 75 215 újraoltott ember jut, amivel vezetőnek számít Európában, megelőzve Máltát (52 985 em), Izlandot (36 818), Romániát (32 019) és Dániát (31 263). A világ összes országát figyelembe véve Szerbia a negyedik Izrael, a Seychelle-szigetek és az Egyesült Arab Emírségek után.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 3210-zel 456 450-re, Koszovóban 426-tal 68 877-re, Észak-Macedóniában 721-gyel 102 489-re, Montenegróban 543-mal 75 332-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 711-gyel 131 690-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 15-tel 4429-re, Koszovóban hárommal 1595-re, Észak-Macedóniában héttel 3126-ra, Montenegróban öttel 999-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 5181-re nőtt.

Túllépte a húszezret Csehországban a halálos áldozatok száma

Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból. A Covid-19 betegségben elhalálozottak napi átlaga a héten 160 körül mozgott. Számuk legutóbb december közepén volt száz alatt. Az aktív fertőzöttek száma pénteken 143 379 volt, mintegy 3400-zal több, mint egy hete, s ez a szám a járvány kezdete óta nem volt még ilyen magas.

Továbbra is rendkívül leterheltek a cseh kórházak. Pénteken 7266 személyt kezeltek a kórházakban, közülük több mint 1500 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok. A kórházak Covid-osztályain már csak 180 szabad ágy maradt, ami a teljes kapacitás 15 százaléka. A cseh kormány ezért a szomszédos Németországhoz és Lengyelországhoz fordult segítségért. Jan Blatny egészségügyi miniszter pénteken a parlamentben azt mondta, hogy szakértői becslések szerint várható, hogy márciusa elején a napi új fertőzések átlaga meghaladja majd a húszezret is.

Az Andrej Babis vezette kisebbségi kormány március 28-ig új szükségállapotot hirdetett ki, amelynek keretében hétfőtől az eddigi legszigorúbb járványügyi és közéleti korlátozások lépnek életbe. A csehek hétfőtől kezdődően három hétig nem hagyhatják el lakhelyüket, más településekre csak munkavégzés vagy egészségügyi kezelés érdekében lehetséges az utazás, teljes mértékben szünetelni fog az óvodák és az iskolák működése (eddig is csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába) és bezárják a még nyitva tartó üzletek egy részét is. A vendéglők továbbra is csak elvitelre főzhetnek ételt.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú szájmaszk viselése. Minden munkahely saját maga fogja tesztelni alkalmazottait, az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek - egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát. Új elem, hogy tilos más családok meglátogatása és az éjjeli kutyasétáltatáskor is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől. A lakott helyeken most már mindenütt kötelező az FFP2-es kategóriájú légzésvédők viselése.

A szigorú szabályokat, amelyek fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív, a rendőrség szúrópróbaszerűen fogja ellenőrizni, a magánszemélyek büntetése elérheti a 30 ezer koronát is (mintegy 415 ezer forint). A koronavírusjárvány terjedési rátája szombaton 1,22-re emelkedett. Folytatódik az oltási kampány is. Szombatig mintegy 650 ezer embert oltottak be, közülük 240 ezren már a második adagot is megkapták. A csehek egyelőre kizárólag az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat használják a lakosság immunizálására.

Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium. A földközi-tengeri sziget az ország első övezete, ahol a legalacsonyabb szintű járványintézkedésekre térnek át. Olaszországban október vége óta a vörös, narancssárga és sárga színű fokozatokat használják a járvány veszélyességének jelölésére. Szardínia lett az első, fehér kategóriába sorolt térség.

Az 1,6 millió lakosú szigeten hétfőtől teljesen szabad lesz a közlekedés a települések között. Eltörlik az estétől reggelig tartó kijárási tilalmat is. A bárok, kávéházak, éttermek a Covid-19 előtt megszokott nyitvatartásra térhetnek vissza, vagyis napközben és az esti órákban sem kell korlátozniuk működésüket. Újranyithatnak az edzőtermek, uszodák, valamint a kulturális találkozóhelyek is, többek között mozik és színházak.

Érvényben marad ugyanakkor a kötelező maszkviselet az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, valamint szabadtéren, tehát a nyílt utcán is. Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy a korlátozások jelentős enyhítése nem jelent járványmentességet és "nem csinálhat mindenki azt, amit akar", elővigyázatosság nélkül.

Szardínián a legalacsonyabb a járvány reprodukciós rátája, mivel százezer lakosra kevesebb mint harminc beteg jut. Ennek ellenére a szigeten is azonosították SARS-CoV-2 nagy-britanniai vírusvariánsát, amely miatt a sziget néhány településén még várnak a teljes nyitással.

Olaszország többi részén ugyanakkor rosszabbodott a helyzet. Hétfőtől többek között Lombardia, Piemont és Marche tartományban is szigorítják a korlátozásokat és több tucatnyi várost lezártak a nagy-britanniai, a dél-afrikai és a brazíliai vírusvariánsok erőteljes terjedése miatt. A lombardiai járványbiztos, Guido Bertolaso közölte, hogy a tízmilliós régióban a védőoltások első dózisát akarják csak beadni a pácienseknek, hogy minél több lakost tudjanak immunizálni. Bertolaso felvetette, hogy az országban az utóbbi egy évben megbetegedett, majd meggyógyult több mint kétmillió ember is csak első dózist kapjon a vakcinahiány miatt.

A középolasz Lazio tartomány egészségügyi tanácsosa, Alessio D'Amato szombaton azt szorgalmazta, hogy az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) a vírusmutációk terjedése és a vakcinahiány miatt kialakult "rendkívüli egészségügyi vészhelyzetben" gyorsított eljárással engedélyezze a Szputnyik V orosz oltóanyag alkalmazását.

A nagy-britanniai járványhelyzet további jelentős javulását mutatják az új számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a pénteken közzétett új mérőszámok. A brit statisztikai hivatal (ONS) közölte, hogy széles körű lakossági próbaszűrésekre alapuló becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 373 700 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy Angliában minden 145 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság hozzávetőleg 0,69 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana a múlt héten 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Ennek alapján akkor az angol lakosság 0,88 százaléka - 115 ember közül egy - volt koronavírus-fertőzött. A statisztikai hivatal január végén még egymilliónál magasabbra taksálta az angliai koronavírus-fertőzöttek számát. Ez azt jelentette, hogy akkoriban 55 emberre jutott egy fertőzött, vagyis az angol lakosság 1,87 százaléka hordozta az új típusú koronavírust.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testülete (SAGE) által elvégzett legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett számítása szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagban továbbra is 0,6 és 0,9 között van, vagyis a becslési sáv mindkét szélsőértéke a kritikus 1-es szint alatt jár. Ez a becslés - amely azonos a SAGE múlt heti számítási adataival - azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme e mérőszám szerint is lassul. A testület számítási módszertana szerint a 0,6-0,9 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések száma minden egyes nap 3 és 6 százalék közötti ütemben csökken országos átlagban az előző 24 órához képest.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Downing Streeten tartott péntek esti sajtóértekezletén kijelentette: a számok azt jelzik, hogy a folyamatok jó irányban haladnak. Hangsúlyozta: ennek további jele, hogy a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók száma az elmúlt két hétben 40 százalékkal csökkent. Hancock hozzátette ugyanakkor, hogy még mindig nagyon sokan, a legutóbbi összesítés szerint 15 485-en vannak kórházban Covid-19 betegséggel, ráadásul továbbra is vannak olyan országrészek, amelyekben a fertőzések száma még emelkedik.

Jonathan Van-Tam professzor, az angliai tisztifőorvos-helyettes a péntek esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nagyon biztatónak tartja, hogy a nagy-britanniai oltási program változatlanul robusztus ütemben halad, de kijelentette, hogy "a csatát még nem nyertük meg", és egyelőre azoknak sem szabad lazítaniuk a járvány megfékezését célzó korlátozások betartási fegyelmén, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint meghaladta a 19 milliót a koronavírus ellen országszerte beadott első oltási dózisok száma. A szaktárca friss adatai szerint eddig 19 177 555-en kapták meg a vakcina első dózisát, a második adagot 736 037 embernek adták be. Az első és a második beadott dózisok száma így már 20 millió közvetlen közelében jár. A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 58 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást.

BioNTech-vezérigazgató: jó a viszony az EU-val

Jó viszonyban van az EU-val a BioNTech, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyagok közül a közösségben elsőként engedélyezett szérum fejlesztője - mondta a német biotechnológiai társaság vezérigazgatója egy pénteki német lapinterjúban. Ugur Sahin a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúban kiemelte, hogy nagy eredményeket értek el az Európai Bizottsággal, az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) és a német szövetségi kormánnyal.

Példaként említette, hogy idén az EU-nak biztosítják világszerte a legtöbb oltóanyagot, félmilliárd adagot, és bővítették az EU-s gyártási kapacitást. Dolgoznak azon is, hogy egyszerűbb legyen az oltóanyag tárolása és beadása, és minél gyorsabban elvégezhessék az új mutációk miatt szükséges fejlesztéseket. Mindezt "egyes megfigyelők kívülről nem látják" - mondta Ugur Sahin azokkal az általa korábban cáfolt sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint kezdetben adagonként 54 euróért akarták értékesíteni a vakcinát, és ezért az EU hónapokig alkudozott a céggel.

A Németországba gyermekkorában családjával török bevándorlóként érkezett orvos - aki a német államfői hivatal pénteki közleménye szerint feleségével, a BioNTech-társalapító Özlem Türecivel együtt megkapja az egyik legmagasabb állami elismerést, a Nagy érdemkereszt csillaggal nevű kitüntetést - a többi között arról is szólt, hogy a Pfizer amerikai gyógyszeripari társasággal együttműködve kifejlesztett oltóanyag számára is meglepően nagy - mintegy 90 százalékos - hatékonysággal akadályozza meg, hogy beoltott emberek terjesszék a vírust.

A SARS-Cov-2 új, fokozottan fertőzőképes mutációról elmondta: nincsenek arra utaló jelek, hogy készítményük nem hatékony az új vírusváltozatokkal szemben. Hozzátette, hogy hatékony oltóanyagokkal úrrá lehet lenni a világjárványon. "Ez csak idő és átoltottsági arány kérdése" - mondta Ugur Sahin. Szerinte a nyár végére az eddiginél sokkal jobban ellenőrzés alá lehet vonni a járványt, ha elegen oltatják be magukat.

A járvány feletti ellenőrzés "nem azt jelenti, hogy nem történnek többé fertőződések, de azt igen, hogy normális életünk lehet" - mondta a BioNTech vezérigazgatója. Ugyanakkor a hosszabb távú védettséghez a két adagból álló oltás után, elsőként valószínűleg jövőre, utána pedig nagyjából kétévente mindig kell majd egy emlékeztető oltás, amely véd az éppen terjedő vírusváltozatoktól. Így a Sars-Cov-2 elleni oltás rendszeres megismétlése lehet majd a világjárvány utáni "új normalitás" - fejtette ki Ugur Sahin.

Megtorpant a regisztrált Covid-19 esetek csökkenése az Egyesült Államokban

Aggodalomra ad okot a regisztrált Covid-19 esetek és a járvánnyal kapcsolatos kórházi kezelések visszaesésének közelmúltbeli megtorpanása az Egyesült Államokban - figyelmeztetett pénteken Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. Januárhoz képest az elmúlt hetekben az új esetek és a kórházi kezelések száma is csökkent, és a múlt héten a halálozások száma is apadt - hívta fel a figyelmet Walensky. A szakember úgy fogalmazott: "A legfrissebb adatok azonban azt jelezhetik, hogy ezek a visszaesések megtorpanhatnak és a CDC-nél ezt nagyon aggályosnak tartjuk."

A központ igazgatója szerint a különböző koronavírus-variánsok terjedése is problémákat okozhat. "A CDC azt jósolja, hogy a mutációk - mint például a B.1.1.7 változat, amely körülbelül 50 százalékkal jobban terjed, mint az eddigi domináns törzs - a Covid-19 uralkodó változatai lehetnek március közepére. Ezeknek a mutációknak a kezdeti hatásait láthatjuk most a legfrissebb adatokban " - mondta Walensky. A szakember hozzátette: becsléseik szerint az úgynevezett brit variáns most a megbetegedések körülbelül 10 százalékát okozza az Egyesült Államokban. Walensky arról is beszélt, hogy a hét elején új kutatások láttak napvilágot a New York-ban megjelent a B.1.526 és a Kaliforniában kimutatott B.1.427 változatokról, amelyek - mint hozzátette - szintén könnyebben terjednek, és nagymértékben hozzájárulnak a fertőzések terjedéséhez ezekben a körzetekben.

"Lehet, hogy mi úgy érezzük, hogy végeztünk a vírussal, de nyilvánvaló, hogy a vírus még nem végzett velünk" - fogalmazott a CDC igazgatója, hangsúlyozva, hogy most nincs itt az ideje a lazításnak, továbbra is szigorúan be kell tartani az előírásokat: például a maszkok viselését és az összejövetelek elkerülését.

A Fehér Ház pénteken felszólította a vállalatokat, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket a járvány elleni küzdelem érdekében, azaz például követeljék meg az alkalmazottjaiktól a maszkviselést és tartsanak nekik továbbképzéseket a járvánnyal kapcsolatban. A Biden-kabinet is egy széles körű kampányon dolgozik, amelyben az amerikaiakat tájékoztatják az oltásokról. A szakemberek egybehangzó véleménye ugyanis, hogy az Egyesült Államokban több mint 500 000 emberéletet követelő vírust csak a vakcinák segítségével lehet kordában tartani.

Ausztriában a fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki

Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében. A keleti tartományokban - mindenekelőtt Burgenlandban és Bécsben - inkább a brit variáns, míg nyugaton - elsősorban Tirolban - a dél-afrikai variáns jelenléte a meghatározó.

Ausztriában a napi új megbetegedések száma egy hete, ha nem is ugrásszerűen, de növekszik. Egyelőre a szakemberek sem tudják egzakt módon meghatározni, hogy ennek oka az agresszívebb vírusmutációk terjedésében, a három héttel ezelőtti lazításokban vagy éppen az elvégzett koronavírus-tesztek megnövekedett számában keresendő. Valószínűsítik, hogy mindhárom tényező együttes hatása érvényesül, ezért fokozott figyelmet fordítanak a járványgörbe további alakulására, és ajánlásaikat ennek függvényében teszik meg a kormánynak. A jelentésben pozitív jelzővel illetik az idősotthonok lakóinak átoltottságát, ezzel szemben a 60 és 80 év közötti korosztály immunizálásának mértéke a nagyon csekély besorolást kapta.

Arra is figyelmeztetnek, hogy a járványgörbe drasztikus emelkedése esetén az intenzív osztályok túlterhelése fenyegethet. Az Ausztriában jelenleg 138,1-en álló mutató, az úgynevezett 7 napos megbetegedési átlag - amely százezer lakosra vetített heti átlagot jelent - alapján az előrejelzés közepesen kockázatosnak ítéli a helyzetet a kórházak intenzív osztályaira nézve. Ezért a bizottság azt javasolja a tartományoknak, hogy tegyenek előkészületeket az intenzív osztályok kapacitásainak növelésére.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2093 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 454 860 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1285, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 22-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8515-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 427 257.

Belgiumban a járványgörbe emelkedése ellenére kinyithatnak bizonyos vállalkozások

Miközben Belgiumban újra emelkedésnek indult a koronavírus járványgörbéje, március 1-től kinyithatnak a fizikai érintkezéssel járó munkát végző vállalkozások, a döntés a kozmetikusokat, a manikűr-, a tetováló és a masszázsszalonokat érinti - erről határozott a járványügyi intézkedésekért felelős belga kormányközi munkacsoport pénteken.

A belga sajtóbeszámolók szerint a munkacsoport minden egyéb döntésről, köztük a nem feltétlenül szükséges külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásról, a vendéglátóhelyek teraszainak esetleges megnyitásáról, valamint az egyszerre egy helységben tartózkodók létszámára vonatkozó előírásokról egy hét múlva esedékes ülésén határozhat.

Vallónia, az ország déli, francia nyelvű régiója, valamint Flandria, az északi, flamand nyelvű régió vezetése arról döntött pénteken, hogy március elsejétől éjfél és reggel öt óra közötti időszakra szűkíti a kijárási tilalmat. Belgium november végén léptetett életbe este tíz és reggel hat óra közötti időszakra szóló országos kijárási korlátozást. A brüsszeli régió érvényben tartja a korábbi rendelkezést.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet pénteki tájékoztatása szerint Belgiumban egyre nagyobb arányban van jelen a koronavírus brit változata. A héten feljegyzett új fertőzések 53 százalékát tette ki a brit vírusmutáció, szemben az előző héten észlelt 38 százalékkal - mondta Steven Van Gucht virológus, az illetékes intézet szóvivője. Tájékoztatása szerint a vírus dél-afrikai változata az összes új fertőzés 2,2 százalékát, a brazil mutáns 0,9 százalékát teszi ki. Elmondta azt is, hogy az elmúlt héten feljegyzett fertőzéses esetek napi átlaga 24 százalékkal haladja meg az előző hét adatait. Naponta csaknem 2300 új esetről számolnak be az illetékes laboratóriumok - közölte.

Jelenleg 1761 kórházi ágyat foglalnak el koronavírussal kezelt betegek, közülük 368 részül intenzív ellátásban. Előbbi 24 százalékkal, az utóbbi adat egy hét alatt 17 százalékkal emelkedett. A hét folyamán kórházba átlagosan naponta 125 embert szállítottak, 4 százalékkal többet, mint egy hete. Átlagosan naponta 28 ember halt meg az országban, ez a mutató egy hét alatt 30 százalékkal csökkent.

Megjelenése óta 763 885 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 22 006-an haltak meg a vírus szövődményeiben a mintegy 11,5 millió lakosú Belgiumban.

Szlovéniában is megjelent a dél-afrikai vírusmutáns

Visszaállítják a koronavírus-járvány miatti 14 napos karanténkötelezettséget Horvátországban - közölte Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. Szlovéniában is kimutatták a dél-afrikai koronavírus-variánsát egy Afrikából hazatérő személynél.

Capak ezt azzal magyarázta, hogy korábban azért csökkentették le tíz napra a hatósági karantén időtartamát, hogy az egészségügyi dolgozók mielőbb visszatérhessenek a munkahelyeikre. Erre azonban nincs többé szükség, mert az egészségügyi dolgozók nagy része már megkapta a koronavírus elleni oltást - mondta. A válságstáb tájékoztatott az újabb enyhítések járványügyi feltételeiről is. Horvátországban hétfőtől kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszai, és a zárt téri edzéseket is engedélyezik.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: a vendéglátóhelyek reggel hattól este tíz óráig lehetnek nyitva. A belső helyiségekben csak a személyzet tartózkodhat. Illemhely használata esetén a vendégeknek maszkot kell viselniük. A teraszokon be kell tartani a három méter távolságot az asztalok között. A zenét nem engedélyezik, amit a miniszter azzal magyarázott, hogy a hangos zene mellett az emberek hangosabban beszélnek, ami miatt sokkal könnyebben terjed a vírus.

A zárt téri edzéseket illetően húsz négyzetméteren egy ember tartózkodhat, és kerülni kell az érintkezést. Példaként említette, hogy kosárlabda vagy foci esetében lehet erőnléti edzéseket tartani, lehet kapura lőni vagy kosárra dobni, de meccset nem lehet játszani. Tilos a közös helyiségek, így az öltözők és a zuhanyzók használata is - hangsúlyozta.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 505 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 242 097-et. Egy nap alatt 14 beteg halt bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halálos áldozatok száma ezzel 5503-ra emelkedett. Kórházban 780 beteget ápolnak, közülük 73-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 912-vel 188 789-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 14 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3823-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 529-en vannak kórházban, 95-en intenzív osztályon.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egy maribori illetőségű személynél, aki nemrég tért vissza Afrikából, kimutatták a dél-afrikai vírusmutánst. Hozzátette: az illető, mielőtt odautazott volna, megkapta a koronavírus elleni oltást.

A szlovén sajtó arról írt: a fertőzött férfi orvos, és a maribori kórház alkalmazottja. A hétvégén érkezett haza egy namíbiai nyaralásról, s nem kellett karanténba vonulnia a hazatérés után, mivel az oltási igazolás mentesítette őt ez alól. Emiatt be is ment hétfőn dolgozni. Nem tudta azonban magáról, hogy az oltás ellenére fertőzést kapott. Ezek után az illető személy összes kontaktusát felkutatták, és tíz embert hatósági elkülönítőbe küldtek. Jelezte továbbá, hogy a maribori régióban vett összes pozitív PCR-teszt 30 százalékát hetente genetikai vizsgálatnak (vírusszekvenálás) vetik alá.

A tárcavezető egyúttal mindenkit felszólított arra, hogy ne utazzon külföldre, mert számos országban rosszabb a járvány helyzet, mint Szlovéniában, ideértve az új, fertőzőbb koronavírus-változatok magasabb arányát.

Holland bíróság: jogszerű volt a kijárási tilalom bevezetése Hollandiában

A holland fellebbviteli bíróság pénteken közzétett határozata szerint a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt éjszakai kijárási tilalom januári bevezetése a holland kormány részéről jogszerű és a járványügyi helyzet miatt indokolt lépés volt - jelentette a helyi sajtó pénteken. Egy civil szervezet által benyújtott kereset ügyében másodfokon eljáró hágai bíróság azt közölte, a holland kormány a vonatkozó törvények alapján jogosult volt a kijárási tilalom bevezetésére.

A fellebbviteli bíróság ezzel megsemmisítette a mintegy másfél héttel ezelőtt elsőfokon hozott végzést, amely jogosulatlanság címén arra szólította fel a holland kormányt, hogy azonnali hatállyal oldja fel az intézkedést. Az ügyben első fokon eljáró bíróság indoklása szerint a kormánykoalíció nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására, mondván, a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet az országban a tilalom bevezetésekor.

A fellebbviteli bíróság pénteki határozatában ezzel szemben úgy ítélte meg, hogy a holland kormány jogszerűen használta a sürgősségi hatásköröket a kijárási tilalom bevezetésére. Az eljárás során továbbá megfelelően bizonyította, hogy az intézkedésre elengedhetetlen szükség volt a járvány visszaszorításához. A holland kormány a múlt héten új törvénytervezetet dolgozott ki és fogadott el, amely szilárdabb jogi alapot biztosít a kijárási tilalmat is magában foglaló rendkívüli intézkedések meghozatalának.

Hollandia január végén rendelt el este kilenc és reggel fél öt között érvényes kijárási tilalmat, amelyet több lépcsőben, jelenleg március 15-ig meghosszabbított.

A legfrissebb adatok szerint Hollandiában az új koronavírus-fertőzéses esetek száma emelkedik az országban. A hét folyamán 25 543 új esetet regisztráltak, amíg egy héttel ezelőtt 21 368-at. Jelenleg 1917 ember fekszik kórházban a vírus okozta betegség miatt, közülük 538-an részesülnek intenzív ellátásban. A járvány helyi megjelenése óta 15 626 ember halálát okozta a betegség, és 1 093 843 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Hollandiában.

Legolvasottabb cikkeink