• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hatalmas a fejetlenség a jogviszony szerződések körül

Lapszemle 2021.02.27 Forrás: pestihirlap.hu
Hatalmas a fejetlenség a jogviszony szerződések körül

Nővérkörben 20 százalék nem szeretne az állami egészségügyben dolgozni, másik húsz pedig a magyar egészségügyben.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Soós Adrianna szerint az egészségügyi dolgozók új szerződése körüli fejetlenség egyenes út lehet a közkórházak lassú összeomlásához és a halottak számának drasztikus növekedéséhez. A kormány újabb engedményeivel együtt is vannak, akiknek most kevesebb lehet a bérük, mint korábban. Az elnökkel a pestihirlap.hu beszélgetett. 

Napok vannak hátra a korábbi szerződések lejártáig, mindenki megkapta már az újat?

Nem, sőt több olyan intézmény is van, ahonnan azt az információt kapták a dolgozók, hogy legkorábban pénteken kapják kézhez az új szerződést és még aznap várják is vissza tőlük. Lesz fél órájuk aláírni, és kifejezetten megtiltották, hogy fotót készítsenek róla és azt adott esetben egy jogásznak elküldjék. Máshol pedig csak ígérgették, de nem érkezett meg. Persze van, ahol már korábban megkapták, de sokszor nem voltak jók a munkaköri besorolások, vagy nem jól határozták meg a szolgálati időt. 

Előfordulhat, hogy lesz, aki hátrányosabb helyzetbe kerül most, mint korábban?

Igen. Néhányaknak csökkenhet is a bére, de múlt hét pénteki szabálynak köszönhetően, talán nem sokaknak. Vannak dolgozók, – gyógytornászok, mentőtisztek, beteghordók, szülésznők, védőnők vagy diplomás ápolók – akik nem főállásban közalkalmazottként vagy munkaviszonyban működtek, hanem szellemi szabadfoglalkozású státuszban megbízási vagy vállalkozói szerződéssel. Most ezek is megszűnnek, így előfordulhat, hogy számukra valóban anyagilag kedvezőtlenebbül alakul a helyzet, mert magasabb adóterheket kell viseljenek, mint korábban. 

Van arra adat, hogy hányan lehetnek azok, akik nem írják alá az új szerződést?

Nővérkörben 20 százalék nem szeretne az állami egészségügyben dolgozni, megint húsz százalék pedig a magyar egészségügyben, további 25 pedig nem szeretne olyan helyen, amire ezek az új szabályok vonatkoznak. Riasztó adat az is, hogy a szakdolgozók 95 százaléka elégedetlen a bérével. Az elmúlt hetekben egyre többen keresnek meg azzal, hogy szeretnék megszüntetni a jogviszonyukat, mert van egy új álláslehetőség, vagy külföldre mennek dolgozni. Nem mondom, hogy ez tömeges, de néhány százalékos kilépést is bőven megérez az egészségügy, hiszen így is hiány van a dolgozókból.

Komplett kórházi osztályokról hallani, hogy ha nem rendezik a hibás, hiányos szerződésüket, akkor felállnak és másnaptól nem lesz ellátás, mondjuk a traumatológián. Ez valós veszély lehet, megtörténhet?

Nagyon is valós veszély, hogy komplett osztályok állnak fel, ha nem tudnak megegyezni az intézményekkel. Legutóbb egy intenzív osztályról hallottam, hogy megelégelték és nem írják alá a szerződést, ha nem változik a helyzet. 

A kórházak részéről előfordulhat nyomásgyakorlás? Van erre példa?

Igen. Van olyan megyei osztályvezető, aki közölte, hogy ha nem írják alá a dolgozók a szerződést, akkor a megyében sem kapnak később állást. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. 

Mi lesz a megoldás, ha egész osztályok állnak fel?

Átcsoportosítják a dolgozókat másik osztályról. De ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy a halottak száma is nőni fog. Mert az egészségügy nem úgy omlik össze, mint a kártyavár, hanem lassan. Egyre kevesebb dolgozó és figyelem jut a betegekre. Ha nincs, aki ellássa, megetesse, a terápiát vagy bármilyen beavatkozást időben elrendelje, akkor annak az a következménye, hogy egyre többen halnak meg. 

 További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink