• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.03.24 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

33,4 %-kal csökkent a brit halálozás, Romániában az oltóanyag ismeretében lehet regisztrálni a vakcinára, Putyin megkapta a védőoltást.

Horvátországban megkétszereződött az új fertőzöttek napi száma

Az elmúlt naphoz képest Horvátországban megkétszereződött az új koronavírussal fertőzöttek napi száma, és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is emelkedett - derült ki a válságstáb szerdai sajtótájékoztatóján. A kórházakban egyre több a 40-50 év közötti beteg, akik hatvan százalékánál kimutatták a gyorsabban terjedő brit vírusvariánst. Szakemberek szerint a gyógyintézetek egyelőre nincsenek nyomás alatt, de a helyzet nem jó.

Horvátországban az elmúlt napon 1891 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 260 636-ot. Az elmúlt 24 órában húszan haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5828-ra emelkedett. Kórházban 1038 beteget ápolnak, közülük 99-en vannak lélegeztetőgépen.

Az Európában engedélyezett három oltóanyagból eddig közel félmillió ampulla érkezett az országba, amiből 319 772-öt használtak fel; 239 716-an kapták meg az első dózist, 80 056-an pedig már a másodikat is.

Szerdán a nyilvánosság előtt oltatta be magát Andrej Plenkovic kormányfő, Vili Beros egészségügyi miniszter és Gordan Jandrokovic házelnök az AstraZeneca oltóanyagával. A kormány többi tagját és a parlamenti képviselőket hetekkel ezelőtt már beoltották. Az említett három vezető korábban átesett a fertőzésen, ezért ők későbbre halasztották a vakcina felvételét.

Beros a sajtónak úgy nyilatkozott: azért az AstraZeneca vakcinájával oltatták be magukat, hogy visszaállítsák a bizalmat az oltóanyaggal szemben. Horvátország bár nem állította le a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását a múlt héten, sokan mégis elutasították az országban ennek a védőoltásnak a felvételét.

Szlovéniában szerdára 1288-cal, több mint 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy napban kilenc beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3994-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 500-an vannak kórházban, 99-an intenzív osztályon.

A szlovén kormány minden héten felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról. Előzetes bejelentések szerint a fertőzöttek számának növekedése miatt várhatóan szerdán szigorításokról dönthet a kabinet. Bár hivatalos információ nincs arról, milyen járványügyi intézkedések jöhetnek szóba a húsvéti időszakra, az biztos, hogy a kabinet elállt attól a tervétől, hogy feloldja az éjszakai kijárási tilalmat.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 9,1 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 191 217-en, közülük a másodikat 104 563-an kapták meg.

A beoltottak teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Szerbiába

Negatív koronavírusteszt és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Szerbiába azok, akik már megkapták a szükséges védőoltásokat - jelentette be Zoran Gojkovic, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja szerdán a testület ülése után.

Az egészségügyi szakember közölte, hogy a válságstáb javaslatát még a kormánynak is el kell fogadnia. A tervek szerint mind a szerbiai, mind a külföldi állampolgárok csak akkor léphetnének be negatív teszt vagy karanténkötelezettség nélkül a nyugat-balkáni országba, ha már megkapták valamelyik védőoltás mindkét adagját, illetve az AstraZeneca vakcinája esetében legalább az első dózist. Az ezt igazoló dokumentum felmutatásával a jövőben szabad lesz a belépés Szerbiába.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 5475-tel 561 372-re, Koszovóban 705-tel 83 677-re, Észak-Macedóniában 1056-tal 120 882-re, Montenegróban 478-cal 88 116-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1719-cel 156 346-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 36-tal 5002-re, Koszovóban tízzel 1790-re, Észak-Macedóniában 25-tel 3528-ra, Montenegróban 12-vel 1220-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 67-tel 6177-re nőtt.

Folytatódik a járvány enyhülése Csehországban

A koronavírus-járvány  Csehországban folytatódó enyhülését mutatják a prágai egészségügyi minisztérium szerda reggeli hivatalos adatai. A tárca honlapján nyilvánosságra hozott statisztikák szerint kedden 10 900 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, amely 3100-zal kevesebb, mint egy hete volt.

Heti összehasonlításban mintegy 900-zal csökkent a kórházakban kezeltek száma. Kedden 8400 covidos ember volt kórházban, közülük majdnem 1900 állapota súlyos. Bár a kórházak leterheltsége is fokozatosan enyhül, az orvosok továbbra is súlyos, kritikus helyzetről beszélnek.

Kedden az orvosok 36 230 vakcinát adtak be, ami viszont néhány ezerrel kevesebb, mint egy hete. A statisztikák szerint legalább egy vakcinaadagot keddig több mint egymillió ember, azaz a lakosság 9,7 százaléka kapott. Több mint 370 ezer ember már a második adagot is megkapta.

Csehországban javult a járványhelyzet, ezért a kormány már nem kér külföldi segítséget - nyilatkozta a közszolgálati rádió szerda reggeli híradójában Jan Hamácek, belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke. Megerősítette a korábbi hivatalos közléseket, hogy a helyzet javulása ellenére a kormány legalább április közepéig fenn kívánja tartani a szigorú óvintézkedéseket. Miután ezek egy része csak a szükségállapot idején lehet érvényben, a kormány kérni fogja a parlamentet a március 28-án lejáró jogi helyzet meghosszabbítására.

Radek Vondrácek, a képviselőház elnöke a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a parlamenti alsóház pénteken tűzi napirendre a kormány előterjesztését a szükségállapot meghosszabbítására.  

Boris Johnson: "úton vagyunk a szabadság felé"

Nagy-Britannia most már úton van szabadságának visszaszerzése felé - mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök a nagy-britanniai koronavírus-járvány folyamatos visszavonulását jelző számokra utalva.

Johnson a Downing Streeten tartott kedd esti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy éppen egy éve, tavaly március 23-án kérte először a lakosságot az egymás közötti kapcsolattartás kerülésére és arra, hogy ha lehet, mindenki maradjon otthon. Kijelentette: eddigi élete során nem volt példa olyan küzdelemre, mint amilyent azóta is folytat az ország, hiszen ebben a küzdelemben ezúttal a teljes lakosság részt vesz. "Sötétben harcoltunk egy könyörtelen, láthatatlan ellenséggel, egészen addig, amíg a tudomány fényt nem gyújtott" - fogalmazott a brit kormányfő a koronavírus elleni oltások kifejlesztésére utalva.

Johnson felidézte, hogy a december 8-án indult nagy-britanniai oltási kampány kezdete óta eddig több mint 30 millióan részesültek a vakcinából a beadott első és második dózisokkal együtt. A brit miniszterelnök kijelentette: teljesülni fognak az oltási programban megjelölt célok, vagyis mindenekelőtt az, hogy április közepére az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltás első dózisát. Mindezek alapján kijelenthető, hogy "óvatosan, de visszafordíthatatlanul, lépésről lépésre, oltásról oltásra, az ország úton van szabadságának visszaszerzése felé" - fogalmazott kedd esti sajtótájékoztatóján a brit kormányfő.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója a tájékoztatón külön is hangsúlyozta, hogy az adatokban egyértelműen látszik az oltások hatékonysága. Grafikonokkal illusztrált ismertetésében kiemelte: ezt jelzi, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások száma most már sokkal gyorsabban csökken, mint a szűrővizsgálatokkal újonnan kimutatott koronavírus-fertőződéses eseteké.

A brit egészségügyi minisztérium kedden közzétett részletes adatsora azt mutatja, hogy az országszerte újonnan azonosított koronavírus-fertőződéses esetek száma az elmúlt egy hétben 3,4 százalékkal, a Covid-19 okozta halálozásoké 33,4 százalékkal csökkent az egy héttel korábbi időszakhoz viszonyítva.

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett vizsgálatából kitűnik, hogy a március 12-én zárult egyheti időszakban az Egyesült Királyság mind a négy nemzetében - Angliában, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban - kevesebb halálesetet regisztráltak, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna. Erre tavaly nyár óta nem volt példa. A nagy-britanniai koronavírus-járvány ősszel kezdődött második hullámának idején egészen mostanáig mindig számottevően magasabb volt a halálozások száma a hosszú távú időszaki átlagnál.

Franciaországban kiszélesítik az oltási kampányt, a tanárok prioritást élveznek

Franciaországban felgyorsítják és kiszélesítik a koronavírus elleni oltási kampányt: szombattól már a legalább 70 évesek is jelentkezhetnek oltásra, a tanárok pedig bekerülnek a prioritást élvező foglalkozási körben dolgozók közé - jelentette be kedden Emmanuel Macron államfő. "Nincs ünnepnap, nincs hétvége ebben a küzdelemben" - mondta a köztársasági elnök az egyik legfertőzöttebb északi régióban található Valenciennes egyik oltóközpontjában tett látogatásán.

Emmanuel Macron elmondta, hogy a legalább 70 évesek is kérhetik szombattól az oltást, s ezentúl nemcsak a regionális társadalombiztosítási központok hívószámain, a háziorvosoknál, a gyógyszertárakban és az interneten, hanem egy ingyenesen hívható központi zöldszámon is lehet időpontot egyeztetni.

Az oltást eddig csak a legalább 75 éven felettiek, az idősotthonok lakói, illetve az 50 és 74 év közötti, krónikus betegségben szenvedők igényelhették, valamint minden egészségügyi és szociális dolgozó, továbbá a tűzoltók. A legalább 70 éven felettiek számára eredetileg csak április közepén kezdődött volna a kampány. A korosztályi kiszélesítéssel újabb 3,5 millió francia válik jogosulttá az oltásra.

Az államfő azt is bejelentette, hogy a tanárok is bekerülnek a prioritást élvező foglalkozási körben dolgozók közé, ők függetlenül a koruktól, április közepétől kaphatják meg az oltást. A szakemberek a kereskedők, a sofőrök és a pénztárosok sürgős beoltását is javasolják.

A kormány az iskolákat továbbra sem kívánja bezárni, mert úgy véli, hogy a szülők gyerekek által történő megfertőződésének kockázata kisebb probléma, mint a tanulók leszakadásának veszélye az intézmények bezárása esetén. Ugyanakkor az oktatási tárca rendszeressé tette a tanulók és a tanárok szűrését nyálteszttel, és ez alapján az iskolákban a fertőzöttség egyelőre elenyészőnek bizonyult. Az 1,1 millió tanár közül 703 betegedett meg, s a 61 ezer oktatási intézményben 1300 osztályt zártak be azért, mert legalább egy tanuló megfertőződött.

A napi több ezer oltás beadására alkalmas oltóstadionok már a következő napokban megnyílnak, s a kormány célja, hogy áprilisban 100-200 megaközpont működjön az ország területén. Ezek közül az egyik legnagyobb a Stade de France nemzeti futballstadion lesz - jelentette be Agnes Pannier-Runacher ipari miniszter.

Az országba eddig érkezett 10,8 millió adagnyi oltóanyagból az első dózist eddig 6,3 millióan kapták meg, ami a lakosság 9,3 százalékának felel meg, 2,5 millióan (3,6 százalék) pedig mindkét komponenst. A kormány ígérete szerint áprilisban több mint 20 millió adagnyi oltóanyag érkezik.

Jóllehet az elmúlt napokban 20 ezer alá esett vissza az újonnan fertőzöttek napi száma (az elmúlt 24 órában 14 678 új esetet jelentettek), az intenzív kezelésre szoruló betegek száma továbbra is nő: kedd este 4634 súlyos beteg volt a kórházban ápolt 26 700 fertőzött között. A helyzet elsősorban a fővárosi régióban ad okot aggodalomra, ahol a mutatók az őszi hullám tetőzési adataihoz közelítenek. A járványban eddig 92 700-an hunytak el.

Kreml: Putyin megkapta a védőoltást

Megkapta a Covid-19 elleni védőoltást Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedd este Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A szóvivő szerint az elnök közérzete jó. Putyin hétfőn közölte, hogy kedden kívánja beoltatni magát. A Kreml előre bejelentette, nem fogja közölni, hogy a forgalomban lévő három orosz vakcina - a Szputnyik V, az EpiVacCorona és a CoviVac - közül melyiket kapja meg az elnök. Az előzetes tájékoztatás szerint Putyin kívánságára a vakcináció nem volt nyilvános, és nem készült róla felvétel.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a Rosszija 24 hírcsatornának azt mondta, hogy Oroszország a vakcináció jelenlegi tempója mellett várhatóan augusztusra éri el a kollektív immunitást, akkorra a tervek szerint 68,9 millió ember fogja megkapni a védőoltást. A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a lakosság oltásának üteme fel fog gyorsulni. Golikova azt is közölte, hogy az országban az első félévben 89 millió adag kétkomponensű vakcina készül el, ebből több mint 12 millió készletnyi Szputnyik V.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter ugyanennek a televíziónak azt mondta, hogy Oroszországban az új koronavírus-fertőzés "kissé visszaszorult", de a kórházban ápolt betegek száma még mindig magas. A tárcavezető szerint jelenleg 380 ezren kapnak kezelést a Covid-19 ellen, közülük 130 ezren vannak kórházban. Murasko hangsúlyozta, hogy a megbetegedés elkerülésének legbiztosabb módja a vakcináció, és oltakozásra buzdította a lakosságot.

Oroszországban a kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8457-tel - ez a legalacsonyabb szám szeptember 29. óta - 4 474 610-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 290 747-re csökkent, a halálos áldozatoké 427-tel 95 818-ra, a felépülteké pedig 10 860-nal 4 088 045-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 117,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 183 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 482 496 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az ellenzék bírálja, tudósok üdvözlik a korlátozások németországi meghosszabbítását

A szövetségi kormány elhibázott politikájának tulajdonították németországi ellenzéki pártok kedden az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozások újabb meghosszabbítását, orvosok és tudósok viszont üdvözölték a berlini vezetés és a tartományi kormányok együtt hozott döntéseit.

A szövetségi kormány és az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járvány elleni védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - kedd hajnalban véget ért online tanácskozásán kidolgozott megállapodás a kormányzati "önkény" megnyilvánulása és a döntéshozók körében eluralkodott "fejetlenség" jele - áll a szövetségi parlament (Bundestag-) legnagyobb ellenzéki pártja, a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) társ-frakcióvezetője, Alice Weidel közleményében.

A politikus szerint különösen rossz döntés volt az országos zárlatot elrendelni a húsvéti ünnepekre - április 1-jétől 5-ig -, mert így egy héten csak három napon lesznek nyitva az üzletek, amelyekben így feltorlódnak a vásárlók. Ez nem csökkenti, hanem "mesterségesen és drasztikusan növeli" a fertőzésveszélyt - fejtette ki Alice Weidel.

Hasonló hevességgel bírálták a szövetségi kormányt a Zöldek és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) részéről, kiemelve, hogy a korlátozások meghosszabbítására és szigorítására azért van szükség, mert a kormány elhibázta az oltási kampányt, és elmulasztotta kiépíteni a SARS-CoV-2-tesztelés hatékony rendszerét, amely megnyithatta volna az utat az országot gúzsba kötő járványügyi zárlat enyhítése felé.

Ugyanakkor a járvány legsúlyosabb egészségi következményeivel foglalkozó orvosok érdekképviselete, az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezete (DIVI) szerint a szövetségi kormány és az MPK helyesen döntött. Felismerték, hogy Németország a járvány egy "nehéz szakaszában" van, amelyben nem szabad veszélybe sodorni az oltási kampány eredményeit. Az úgynevezett vészfékrendszer megerősítése és a húsvéti zárlat elrendelése "kemény, de fontos" döntés, mert "csak így lehet lassítani a fertőzésgyakoriság robbanásszerű növekedését" - áll a DIVI közleményében.

Elismerően szólt a védekezés következő szakaszáról hozott döntésekről a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) egyik vezető kutatója, Dirk Brockmann is, aki a Deutschlandfunk országos közrádiónak elmondta, hogy a járvány harmadik hullámának megtörését szolgáló húsvéti zárlatnak "nagyon kedvező hatása" lehet, mert öt napon keresztül olyan lesz az élet Németországban, mintha állandóan vasárnap lenne, és mindig vasárnap a legalacsonyabb a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások száma.

Sajtóértesülések szerint hasonlóan érvelt a CDU/CSU Bundestag-frakciójának ülésén Angela Merkel kancellár, hangsúlyozva, hogy a SARS-CoV-2 új változatainak szétterjedése megnehezíti a védekezést. Ezt mutatja, hogy más országokban szélsőségesen nagy a kórházak leterheltsége. Ezt el kell kerülni Németországban, ezért meg kell állítani az új fertőződések számának robbanásszerű növekedését - fejtette ki a kancellár a frakcióülés résztvevőinek beszámolói szerint. Kiemelte: minél alacsonyabb a napi új esetek száma, annál hamarabb jelentkezik az oltási kampány kedvező hatása. A kampány beindulása révén van már fény az alagút végén, és ez a fény egyre erősebb lesz. Húsvét után a háziorvosi praxisok is bekapcsolódnak a munkába, és április második felétől már több vakcinát kapnak, mint a tartományi kormányok által üzemeltetett oltási központok - mondta Angela Merkel.

A szövetségi kormány és az MPK megállapodása szerint április 18-ig meghosszabbítják a járvány miatti korlátozásokat, húsvétra országos zárlatot rendelnek el, és mindenütt következetesen alkalmazzák és kiegészítik új elemekkel, például kijárási korlátozásokkal és a maszkviselési kötelezettség kiterjesztésével a vészfékrendszert, amelyről a legutóbbi, március elején tartott tanácskozáson állapodtak meg. A rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén a hónap elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan - egymás után három nap - száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

Az RKI adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten már vasárnap átlépte a 100-as határértéket, és kedd reggel 108,10-en állt. A megelőző 24 órában 7485 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez bő harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 5480-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 674 710 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 250 halálesetet jegyeztek fel. Ez ugyancsak emelkedés az egy héttel korábbi 238-hoz képest. Az új halálesetekkel 74 964-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Olaszországban sürgősségi szállítmányokkal segítik a vakcina nélkül maradt régiókat

Egymillió dózis vakcina kiszállítását rendelte el a járványért felelős kormánybiztos Olaszországban, miután több tartomány vakcina-utánpótlás nélkül maradt kedden. Lazio régió egészségügyi tanácsosa bejelentette, készen állnak az orosz vakcina helyi gyártására. A rendkívüli járványbiztos, Francesco Paolo Figliuolo tábornok bejelentette, hogy sürgősséggel egymillió adag Pfizer-BioNTech védőoltást osztanak szét a vakcina nélkül maradt tartományokban. A régiók adatai szerint azonban ennél több, mintegy 1,7 millió azonnali dózisra lenne szükség.

A tízmilliós Lombardia tartomány kormányzójának korábbi kijelentései szerint a régió március végére teljesen feléli a rendelkezésére álló vakcinamennyiséget. Lombardiában az oltóanyaghiány mellett problémát jelent az oltás ütemezése is, miután a regisztrációs rendszer teljes kudarcot vallott. A tartomány júniusra tervezte a lakosság hetvenszázalékos átoltását, miközben december vége óta valamivel több mint 1,2 millió embert oltottak be. A lombardiai oltási kampányfelelős, Guido Bertolaso elfogadhatatlannak nevezte, hogy "miközben feljutunk a Marsra, nem vagyunk képesek oltásokat regisztrálni".

Mario Draghi miniszterelnök kedden országos, központi irányítású vakcinázási programot szorgalmazott a jelenleg tartományonként zajló oltás helyett. Hangoztatta, hogy fel kell számolni a tehetősebb északi és a kevesebb forrással bíró déli tartományok közötti különbségeket.

Olaszországban 8,1 millióra emelkedett a beoltottak száma, közülük 2,5 millióan kaptak már második dózist is. A torinói Juventus Stadium labdarúgó-stadionban vakcinázási állomást alakítottak ki.

Ellentétesen nyilatkoznak a kormány és az egészségügyi hatóságok képviselői a járványkorlátozások fenntartásáról is: Daniele Franco gazdasági miniszter közlése szerint húsvét után várható a szigorítások oldása, miközben más források szerint a zárlatot tovább hosszabbíthatják. A vírusmutánsok terjedése miatt romló járványhelyzetben több városban karantént rendeltek el Szardínia szigetén is három hét oldás után, és teljes zárlat küszöbén áll Firenze városa is.

Az Olaszország és Oroszország közötti párbeszédet szolgáló civil fórum a Szputnyik V vakcina hatékonyságáról rendezett internetes kerekasztal-beszélgetést kedden olasz járványszakértők részvételével. Többek között jelen volt a fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórház egészségügyi igazgatója, ahol megkezdődött a Szputnyik V kísérleti alkalmazása. A termék fejlesztését támogató és az értékesítéséért felelős Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetője, Vlagyimir Primak elsőrendűnek nevezte Olaszországot az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok fenntartásában. Az olaszországi orosz nagykövet, Szergej Razov reményét fejezte ki, hogy ami az orosz vakcinát illeti, az Európai Gyógyügynökség (EMA) "értékelése gyorsan lezárul politikai és bürokrácia túlzások nélkül". Alessio D'Amato, a közép-olaszországi Lazio régió egészségügyi tanácsosa megerősítette, hogy a régió készen áll az orosz vakcina gyártására. Az olasz gyógyszergyártókat tömörítő Farmindustria koordinátora szerint a Szputnyik V a következő oltóanyag, amelyet engedélyezni fognak az unióban.

A római egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint egy nap alatt 551 beteg halt meg, a halálos áldozatok száma megközelítette a 106 ezret.

Romániában áprilistól az oltóanyag ismeretében lehet majd regisztrálni a vakcinára

Romániában április elsejétől kezdődően az egyes oltóközpontok által használt oltóanyagot és a becsült várakozási időt is feltüntetik a koronavírus elleni oltáskampány internetes előjegyzési oldalán - jelentette be keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Ezzel elkerülhetővé válik, hogy a várakozási listákra feliratkozott jelentkezők adott esetben többhetes sorbaállás után lépjenek vissza, miután a konkrét időpontok lefoglalása során azzal szembesülnek, hogy az illető oltóközpontban nem az általuk preferált oltóanyagot használják - magyarázta Gheorghita. Hozzátette: kezd egyébként helyreállni a bizalom, és napról napra többen iratkoznak fel az AstraZeneca-oltásra is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti megnyugtató állásfoglalása után. A regisztráció alkalmával feltüntetett hozzávetőleges várakozási idő növekedhet, amennyiben az illető oltóközpontban elsőbbséget élvező jelentkezők - idősek, krónikus betegek - iratkoznak fel a várólistára.

Az oltáskampány koordinátora szerint Romániában április végén kezdődhet meg az oltás az AstraZeneca és a Johnson&Johnson vakcinával a családorvosi rendelőkben: ezekre nem az országos előjegyzési portálon, hanem az adott rendelőben lehet majd időpontot foglalni. Ugyancsak áprilisban megnövelik a mobilegységek számát, amelyek a nagyon fertőzött, illetve családorvos nélküli településeken segítik a lakosság immunizálását.

Romániában jelenleg 779 oltóközpont működik: 515-ben a Pfizer, 76-ban a Moderna, 188-ban pedig az AstraZeneca oltóanyagát használják. Az előjegyzési portálon 1 millió 237 ezer felhasználónak van foglalt időpontja, és további 775 ezren iratkoztak fel várólistára. Gheorghita azt ígérte: áprilisban napi 80 ezerre - az eddigi mintegy másfélszeresére - növelik az immunizáció ütemét.

A húszmillió lakosú Romániában eddig csaknem 1 millió 770 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük majdnem 800 ezer mindkét dózist megkapta.

Közben Romániában a keddi adatok is a koronavírus-járvány terjedésének gyorsulását jelzik, a fővárosban meghaladta a lakosság 6,2 ezrelékét az utóbbi két hétben megfertőződtek aránya, de a hatóságok továbbra is próbálják elkerülni Bukarest vesztegzár alá helyezését.

A hatezrelékes fertőzési ráta felett dönthetnek a helyi hatóságok egy-egy település vesztegzár alá helyezéséről, amennyiben a fertőződések üteme növekszik, magas az idősek aránya, és az egészségügyi rendszer nem győzi a terhelést.

Bár a kétmilliós román fővárosban és az azt övező Ilfov megye nagy részén minden korábban meghatározott érv a karantén mellett szól, Florin Citu miniszterelnök kedden is úgy nyilatkozott: a teljes karantén Bukarestben nem megoldás. A kormányfő több ízben is jelezte, a gazdaságot nem szabad leállítani, mert a zárlat megfosztaná az államot a járvány elleni küzdelemhez szükséges erőforrásoktól. Bukarestben most már az ország valamennyi megyéjénél gyorsabb ütemben terjed a járvány, a kéthetes fertőzési ráta napokon belül meghaladhatja a tavaly december 11-én feljegyezett 7 ezrelék feletti csúcsot.

A hatóságok olyan karantén nélküli szigorításokat terveznek, mint a bevásárlóközpontok nyitva tartásának és forgalmának korlátozása, az éjszakai kijárási tilalom időtartamának növelése, de egyelőre egyikről sem született döntés. Kedden csak arról intézkedett Sorin Cimpeanu oktatási miniszter, hogy ne zárják be az iskolákat a fővárosban, miközben "minden más nyitva marad". Úgy módosította az erről szóló miniszteri rendeletet, hogy nem 6 ezrelékes fertőzési ráta felett, hanem a település karanténba kerülése esetén kell bezárni az iskolákat.

Cimpeanu ugyanakkor a járvány terjedésének megfékezését célzó javaslattal is előállt: bejelentette, hogy a tavaszi szünet meghosszabbítását kezdeményezi oly módon, hogy a vakáció a nyugati kereszténység húsvéti ünnepétől az ortodox húsvétig, vagyis április első hétvégéjétől május első hétvégéjéig tartson. A tanév szerkezetének megváltoztatása a záróvizsgák és líceumi felvételik időpontjának átütemezését is megköveteli.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi adatai szerint az utóbbi napon 6149-cel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, amely a napokban lépte túl a 900 ezret. Kedden az utóbbi két hét átlagánál csaknem kétszer több, 174 haláleset jelentettek, és újabb rekordot döntve 1367-re emelkedett a Covid-kórházak intenzív terápiás osztályain ápolt súlyos esetek száma.

Legolvasottabb cikkeink