• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.05.01 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Törökországban közel 400-al nőtt a halottak száma, Franciaországban június 15-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra.

Tovább lassult a járvány terjedése Ukrajnában

Tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, mintegy ötezer, az előző napinál csaknem háromezer ötszázzal kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma is jóval alacsonyabb volt a korábbiaknál.

A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napban 5094 új esettel 2 083 180-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 160-nal 44 596-ra. A korábbi napokban az elhunytak száma háromszáz fölötti volt. Noha már harmadik napja egyre kevesebb új beteget jegyeznek fel, a mostani csökkenésnek az is lehet az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek az országban. Eddig 1 676 267-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban 5800-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 850-nel, 362 317-re. Kórházba 3199 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napokon is hasonlóan háromezer körüli volt a számuk.

A legtöbb új beteget, 804-et az előző naphoz hasonlóan a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

Közben Ukrajna újabb tízmillió dózis koronavírus elleni vakcina szállításáról állapodott meg a Pfizer vállalattal. Erről Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter számolt be Volodimir Zelenszkij elnöknek - írta sajtóközleményben az elnöki iroda. Eszerint idén összesen 20 millió dózis Pfizer-vakcinát kap még az ország, várhatóan félmillió május-júniusban érkezik meg. Pfizer-oltóanyagból eddig Ukrajnába 117 ezer dózis érkezett a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

Vasárnap az egészségügyi tárca ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását. Eszerint már csak hét régió maradt a legsúlyosabb "vörös" besorolásban. A fővárost, Kijevet és Kijev megyét átsorolta a kormányzat a jelenlegi legenyhébb "sárgába", amelyben rajtuk kívül még nyolc megye van, köztük Kárpátalja, szintén nyolc megye pedig jelenleg "narancsban".

Annak ellenére azonban, hogy a főváros "sárga" besorolást kapott, Kijevben a helyi vezetés döntése alapján a "narancs" kategória szerinti karanténszabályok vannak szombattól érvényben - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Eszerint újra kinyithattak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, a piacok és a vendéglátóhelyek, és a közösségi közlekedést is már bárki igénybe veheti, nemcsak a stratégiai intézmények és vállalatok dolgozói. Május 5-től pedig újra kinyitnak az óvodák és újraindul az oktatás az iskolákban is.

Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

Horvátországban az elmúlt napon 944 új fertőzöttet azonosítottak, az országban egy hónapja először csökkent ezer alá a napi új esetek száma. A járvány kezdete óta számuk elérte a 335 173-at. Az elmúlt 24 órában 52-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7182-re emelkedett. Kórházban 2223 beteget ápolnak, közülük 240-en vannak lélegeztetőgépen. Davor Bozinovic belügyminiszter a sajtónak vasárnap úgy nyilatkozott: "okunk van az optimizmusra, de csak abban az esetben, ha az emberek betartják a járványügyi előírásokat".

Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett oltóanyagokból eddig 907 575 dózis érkezett az országba, amelyből 707 057-et használtak fel; 503 960-an kapták meg az első dózist, 200 518-an pedig már a másodikat is.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 362-vel több mint 240 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Péntekről szombatra még meghaladta az ezret a napi új esetek száma. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4263-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 605-en vannak kórházban, 152-en intenzív osztályon. Az országban eddig a lakosság valamivel több mint húsz százalékát oltották be. Az első dózist 426 043-an, közülük a másodikat 211 199-en kapták meg.

 

Szerbia újabb adag oltóanyagot adományozott Montenegrónak

Podgoricába tízezer adag AstraZeneca-oltóanyag érkezett Szerbiából: ezzel a szállítmánnyal együtt Belgrád 14 ezer adag oltóanyagot adományozott Montenegrónak - közölte a helyi sajtó szombaton. Montenegróba valamivel több mint 200 ezer kínai Sinopharm-vakcinát is érkezett szombat reggel. Az Adria-parti országban eddig mindössze 60 ezer embert oltottak be a koronavírus ellen.

Szerbia korábban Szputnyik V-vakcinát küldött Montenegrónak. Ebből a vakcinából Észak-Macedóniának is juttatott, összesen 40 ezer adagot, valamint 8200 dózis Pfizer-vakcinát is. Bosznia-Hercegovinának 30 ezer AstraZeneca-védőoltást adományozott a belgrádi kormány.

A 6,9 millió lakosú Szerbiában eddig csaknem 3,5 millió embert oltottak be: valamivel több mint kétmillióan kapták meg az első adag oltásukat, 1,4 millió embernek pedig már a második adagot is beadták.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 1613-mal 689 557-re, Koszovóban 202-vel 105 188-ra, Észak-Macedóniában 365-tel 152 367-re, Montenegróban 132-vel 97 389-re, Bosznia-Hercegovinában 595-tel 198 456-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 25-tel 6362-re, Koszovóban 11-gyel 2173-re, Észak-Macedóniában 37-tel 4855-re, Montenegróban hárommal 1495-re, Bosznia-Hercegovinában 39-cel 8465-re nőtt.

Törökországban rekordmértékben, közel 400-al nőtt a halottak száma

Törökországban az elmúlt 24 órában 394 ember vesztette életét a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben, ami rekordnak számít a járvány kezdete óta - közölte péntek este a török egészségügyi minisztérium. A járvány halálos áldozatainak száma ezzel átlépte a 40 ezret, 40 131-re nőtt. Pénteket megelőzően a halálesetek száma a múlt szerdai 362-es csúcs óta már enyhén ereszkedni kezdett, a járvány most szerdán 341, csütörtökön pedig 339 ember életét követelte.

Ezzel szemben a napi esetszám meredeken csökken. Az egészségügyi tárca beszámolója szerint ezúttal 31 891 ember szervezetében azonosították a kórokozót, miközben múlt szerdán még 62 ezer közelében járt a mutató. Most szerdán már 40 444, míg csütörtökön 37 674 volt ez az érték. A pénteki adattal az igazolt fertőzöttek száma 4,82 millióra nőtt a 83,6 millió lakosú országban.

A török vezetés a közelmúltban először április 13-án a ramadán, tehát az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd az adatok fényében csütörtöktől egészen május 17-ig úgynevezett "teljes lezárást" rendelt el. Az intézkedéscsomag a gyakorlatban azt jelenti, hogy a török társadalom többsége hétfő és szombat között csak rövid bevásárlás vagy orvosi ellátás miatt hagyhatja el otthonát.

A törökországi oltási kampány keretében eddig a népesség 16,4 százaléka még csak az első, de 10,9 százaléka már a második adagot is megkapta a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagainak valamelyikéből.

Kibocsátották az orosz állatvédő vakcina első tételét

Kibocsátotta a koronavírusos fertőzés elleni, Carnivac-Cov elnevezésű állatvédő vakcina első 17 ezer adagját az orosz Szövetségi Állategészség-védelmi Központ. Az orosz agrárfelügyelet (Roszszelhoznadzor) szerint az első tételt már lekötötték. Az oltóanyagot Moszkva, Moszkva megye, a Krím, Szentpétervár, Vlagyimir, Kirov, Izsevszk, Irkutszk, Magnyitogorszk, Novoszibirszk, Rjazany, Cseljabinszk, Tver és Togliatti között fogják szétosztani.

A Carnivac-Cov a koronavírus-fertőzés elleni első állatvakcina a világon. A védőoltás, amely októberben elkezdett klinikai tesztelése során mellékhatást nem okozott, fél évig biztosít védettséget. Korábbi tájékoztatás szerint a Carnivac-Covot kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták. Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megállapította, hogy több állatfaj - köztük házi- és haszonállatok is - fogékony a Covid-19-re.

A készítmény megvásárlása iránt március végéig Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból érdeklődtek. Orosz hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban és Finnországban is folynak kísérletek a Covid-19 elleni állatvakcina kifejlesztésére.

Franciaországban június 15-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra

Franciaországban fokozatosan kiszélesítik a koronavírus elleni oltásra jogosultak körét, és június 15-től minden nagykorú jelentkezhet oltásra - jelentette be pénteken Emmanuel Macron. Az államfő, miután a regionális napilapok internetes oldalain csütörtökön megjelent interjúban ismertette a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásának három hét múlva kezdődő menetrendjét, pénteken a Twitteren jelezte, hogy az oltási kampány is felgyorsul.

Jelenleg naponta csaknem 400 ezer embert oltanak be, de csak a legalább 55 évesek, a krónikus betegek és a prioritást élvező mintegy húsz foglalkozási ágban dolgozók kérhetik az oltást. Május 15-től a legalább 50 évesek is jogosultak lesznek a vakcinára, és egy hónappal később megszűnik az életkori korlátozás a nagykorúak számára.

Az elmúlt napokban egyre több ellenzéki önkormányzati vezető és szakember sürgette a jogosultak körének kiszélesítését, miután több oltóközpontba is több adag vakcinát szállították, mint amennyien jelentkeztek oltásra. A kormány szerint azonban még legalább 5 millió veszélyeztetett, idős vagy beteg ember nem jelentkezett oltásra, s amíg ők nem kapták meg legalább az első dózist, az egészségügyi tárca nem kívánja kiszélesíteni a jogosultak körét.

Eddig több mint 15 millióan, a felnőtt lakosság 29 százaléka kapta meg az első vakcinaadagot, közülük 6,2 millióan, a felnőtt lakosság 12 százaléka pedig mindkét dózist.     

A korlátozásoknak az Emmanuel Macron által bejelentett fokozatos, négy lépcsőben történő feloldása némi aggodalmat váltott ki a járványügyi szakemberek részéről, miután a járvány visszahúzódása a vártnál lassabb, és a kórházakban az előző hullámok utáni lazítások pillanatához képest jóval több beteget ápolnak. Az is aggodalomra ad okot, hogy péntek délutánig a koronavírus Indiában azonosított mutációját már öt embernél mutatták ki az országban. Az egészségügyi hatóságok szerint ez a szám várhatóan nőni fog a következő órákban és napokban.

"Ezek az esetek Indiában járt embereket érintenek" - mondta sajtótájékoztatóján Benoit Elleboode, a délnyugat-franciaországi Nouvelle Aquitaine regionális egészségügyi hatóságának vezetője. Lot-et-Garonne megyében egy nő tesztje április 9-én bizonyult pozitívnak. Karanténba vonult az otthonában az egész családjával. Utóbb kiderült, hogy a férje is az indiai variánstól betegedett meg. Bordeaux városában is feltártak egy esetet, a fertőzött férfi Indiából tért haza a közelmúltban, ahol hivatalos úton járt. Mindhárom fertőzött jól van, egyiküknél sem alakult ki a betegség súlyosabb formája, az otthonukban lábadoznak, kevés tünetet produkálnak - jelezte a hatóság. A France Bleu Gironde helyi rádió szerint a bordeaux-i férfi tíz kontaktszemélye közül négynek bizonyult pozitívnak a koronavírus-tesztje, most ellenőrzik az illetékes hatóságok, hogy az indiai variánstól fertőződtek-e meg. A B.1.617 nevű variánst további két másik embernél az ország délkeleti részén is kimutatták. Ők szintén jártak a közelmúltban Indiában.

A kórházakban jelenleg 29 ezer fertőzöttet ápolnak, a számuk az elmúlt napokban már naponta ötszázzal csökkent, a súlyos betegek száma 5800, a számuk naponta mintegy hússzal csökken. A járvány kezdete óta 104 253-an vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19), a héten még mindennap háromszáz felett volt az elhunytak száma.

Legolvasottabb cikkeink